FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The City of Bradford
Quiz about The City of Bradford

The City of Bradford Trivia Quiz


Welcome to Bradford, my city of origin. One of the largest and most culturally diverse cities in England, with fine examples of Victorian architecture. Here are just a few questions for your interest.

A multiple-choice quiz by Exiledbantam. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
Exiledbantam
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,435
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
361
Last 3 plays: Guest 31 (7/10), Guest 90 (1/10), Guest 80 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In which part of Yorkshire is Bradford? Hint


Question 2 of 10
2. Bradford City played their first football league match in 1903. What was unusual about this? Hint


Question 3 of 10
3. Which 'Young One' was born in Bradford? Hint


Question 4 of 10
4. The Bronte family are well known for living at Haworth, near Bradford. However, from which village in Bradford did they move there? Hint


Question 5 of 10
5. Bradford is situated to the east of which geographical area? Hint


Question 6 of 10
6. Where's the World Heritage Site named after its founder, just 4 miles from Bradford city centre? Hint


Question 7 of 10
7. In 1996 Bradford Northern, the city's rugby league team changed their name to? Hint


Question 8 of 10
8. On which river does Bradford lie? Hint


Question 9 of 10
9. Bradford Grammar School received its Charter in 1662, who was the King at that time? Hint


Question 10 of 10
10. Bradford was famous for being the centre of which major industry? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 31: 7/10
Apr 16 2024 : Guest 90: 1/10
Apr 12 2024 : Guest 80: 8/10
Apr 05 2024 : Guest 82: 8/10
Apr 03 2024 : Guest 120: 4/10
Apr 02 2024 : Guest 147: 6/10
Mar 17 2024 : Bluebottle2: 7/10
Mar 14 2024 : Guest 2: 7/10
Mar 14 2024 : Guest 195: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which part of Yorkshire is Bradford?

Answer: West Yorkshire

It was originally in the West Riding of Yorkshire until local government re-organisation in 1974.
2. Bradford City played their first football league match in 1903. What was unusual about this?

Answer: They were elected to the football league without having ever played a single senior match

In 1911 Bradford City won the FA Cup, by coincidence the cup had been made in the city by Fattorini's the jewellers that same year. Thus, making them the first winners of the current trophy.
3. Which 'Young One' was born in Bradford?

Answer: Adrian Edmonson

He was born in 1957 and is married to Jennifer Saunders, of French and Saunders fame. He played the punk, Vyvyan, in the 'Young Ones'.
4. The Bronte family are well known for living at Haworth, near Bradford. However, from which village in Bradford did they move there?

Answer: Thornton

Reverend Patrick Bronte was the parson of Thornton Bell Chapel, moving to Haworth in 1820. Charlotte, Emily and Anne were all born and baptised at Thornton. The chapel fell into disuse after a new church was built in 1872, only a wall and the cupola remain.
5. Bradford is situated to the east of which geographical area?

Answer: Pennines

It's actually on the eastern edge of the South Pennines. The Pennines run from the western side Peak District right up to the Scottish border and are known as 'the backbone of England'.
6. Where's the World Heritage Site named after its founder, just 4 miles from Bradford city centre?

Answer: Saltaire

Sir Titus Salt built his Victorian model village on the banks of the River Aire for his millworkers. It had a library, chapel and hospital, but no pub. It was made a World Heritage Site in 2001.
7. In 1996 Bradford Northern, the city's rugby league team changed their name to?

Answer: Bradford Bulls

Rugby League moved to being a summer sport in 1996 and the Bulls have been one of the most successful clubs since. In the period up to the start of the 2010/2011 season they have won the Super League 4 times, the World Club Challenge 3 times and the Challenge Cup twice.
8. On which river does Bradford lie?

Answer: It doesn't have a river

Bradford was built up at the crossing of a stream / beck which is now entirely underground. It did have a canal, although this was closed in the early 20th century.
9. Bradford Grammar School received its Charter in 1662, who was the King at that time?

Answer: Charles II

The school's full title is The Free Grammar School of Charles II at Bradford.
10. Bradford was famous for being the centre of which major industry?

Answer: Wool

It was known as 'the wool capital of the world' during the late 19th and early 20th centuries. Bradford is now mainly a base for people visiting the Yorkshire Dales, Haworth, the National Media Museum, the David Hockney museum and the setting for Emmerdale.
Source: Author Exiledbantam

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us