FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northumberland Facts and Features
Quiz about Northumberland Facts and Features

Northumberland Facts and Features Quiz


A multiple choice quiz containing many facts and features about the beautiful county of Northumberland.

A multiple-choice quiz by ph473. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
ph473
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
378,718
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
267
Last 3 plays: gogetem (8/10), Guest 94 (0/10), Guest 46 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which town in Northumberland is home to the county's oldest church? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the longest river in Northumberland? Hint


Question 3 of 10
3. What is the second highest peak in Northumberland? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the 97-mile walking route that stretches from Lindisfarne to Hadrian's Wall? Hint


Question 5 of 10
5. Which town in Northumberland is nicknamed the centre of Britain because of its geographical location? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the most northerly point in Northumberland? Hint


Question 7 of 10
7. Which village is situated where the Rivers Alwin & Coquet meet? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the bridge which spans the River Tweed between Berwick-upon-Tweed and Tweedmouth?

Hint


Question 9 of 10
9. Approximately what percentage of Northumberland is covered by the Northumberland National Park? Hint


Question 10 of 10
10. Carrickfergus Tower is a feature of which Northumberland castle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : gogetem: 8/10
Apr 19 2024 : Guest 94: 0/10
Apr 19 2024 : Guest 46: 4/10
Apr 10 2024 : Guest 51: 1/10
Apr 06 2024 : Guest 109: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 31: 6/10
Apr 01 2024 : Guest 86: 2/10
Apr 01 2024 : Guest 104: 4/10
Mar 31 2024 : Guest 2: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which town in Northumberland is home to the county's oldest church?

Answer: Newbiggin-by-the-Sea

The Church of St. Mary the Virgin, also known as Woodhorn Church, is over 1200 years old.
2. What is the name of the longest river in Northumberland?

Answer: The Coquet

The River Coquet, at around 40 miles long, is the longest river in Northumberland. It rises in the Cheviot Hills, generally flowing eastwards, where it eventually flows out into the North Sea at Amble.
3. What is the second highest peak in Northumberland?

Answer: Hedgehope Hill

Hedgehope Hill, at 714m, is a mountain in The Cheviots and is overshadowed only by The Cheviot itself.
4. What is the name of the 97-mile walking route that stretches from Lindisfarne to Hadrian's Wall?

Answer: St. Oswald's Way

The route starts on Holy Island and takes in Bamburgh, Craster, Warkworth, Rothbury, Kirkwhelpington and finally, Heavenfield.
5. Which town in Northumberland is nicknamed the centre of Britain because of its geographical location?

Answer: Haltwhistle

Situated 16 miles west of Hexham, on the A69 main Newcastle to Carlisle road, Haltwhistle is bisected by the Pennine Way and boasts its own walking festival. The festival includes the Haltwhistle Rings - 22 circular walks through the countryside surrounding the town.
6. What is the name of the most northerly point in Northumberland?

Answer: Marshall Meadows Bay

Marshall Meadows Bay, also the most northerly point in England, is 4km north of Berwick.
7. Which village is situated where the Rivers Alwin & Coquet meet?

Answer: Alwinton

Situated around 18 miles west of Alnwick and nestled in the south-eastern foothills of The Cheviots, Alwinton is famous for its annual border show held on the second Saturday in October, marking the end of summer.
8. What is the name of the bridge which spans the River Tweed between Berwick-upon-Tweed and Tweedmouth?

Answer: Royal Border Bridge

At 659 metres long, built between 1847 and 1850, the Royal Border Bridge, is a 28 arch, Grade I listed, railway viaduct, built by Robert Stephenson (son of George Stephenson).
9. Approximately what percentage of Northumberland is covered by the Northumberland National Park?

Answer: 25

Covering an area of 1,030sq kilometres, the Northumberland National Park lies between the Scottish Borders to the north and just south of Hadrian's Wall in the south.
10. Carrickfergus Tower is a feature of which Northumberland castle?

Answer: Warkworth

Warkworth castle was one of the strongest in the North of England. It is a fine example of a 12th century tower keep castle. Carrickfergus Tower, a semi-octagonal structure, is situated on the corner of the south and west curtain walls.
Source: Author ph473

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us