FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All about Newcastle  a Geordie Challenge
Quiz about All about Newcastle  a Geordie Challenge

All about Newcastle - a Geordie Challenge Quiz


This is a quiz about the important places and the interesting people who have lived in Newcastle Upon Tyne.

A multiple-choice quiz by Philian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
Philian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,756
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1679
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (7/15), Guest 149 (0/15), Guest 82 (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which famous bridge was built by Robert Stephenson, the son of George Stephenson, the "father" of the world's railways? Hint


Question 2 of 15
2. What do the initials RVI stand for in the name of Newcastle's most famous hospital? Hint


Question 3 of 15
3. Which small stream flows through Jesmond Dene and Byker and then empties itself into the River Tyne? Hint


Question 4 of 15
4. What are Monument, Haymarket and St.James'? Hint


Question 5 of 15
5. Lord Grey has his own column in the centre of Newcastle. What was he most famous for ? Hint


Question 6 of 15
6. Three men are normally given the credit for the rebuilding of central Newcastle in the nineteenth century. Which three? Hint


Question 7 of 15
7. Which famous industrialist donated Jesmond Dene and Heaton Park to the people of Newcastle? Hint


Question 8 of 15
8. Which hospital in Newcastle is renowned throughout England for its work in the field of heart and liver surgery? Hint


Question 9 of 15
9. Where in Newcastle would you find Cow Hill? Hint


Question 10 of 15
10. During which century did Newcastle officially become a city? Hint


Question 11 of 15
11. If you take the Coast Road out of Newcastle where would you actually reach the North Sea coast? Hint


Question 12 of 15
12. Only one of the following is a true list of three districts of Newcastle. Which list is it ? Hint


Question 13 of 15
13. Newcastle Castle Keep is quite near to the High Level bridge.


Question 14 of 15
14. Which one of these is a former name for Newcastle? Hint


Question 15 of 15
15. Who or what is "Turbinia"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 19 2024 : Guest 90: 7/15
Apr 17 2024 : Guest 149: 0/15
Apr 13 2024 : Guest 82: 11/15
Apr 13 2024 : Guest 92: 0/15
Apr 12 2024 : Guest 86: 13/15
Apr 11 2024 : Guest 82: 10/15
Apr 08 2024 : Guest 46: 0/15
Apr 07 2024 : Guest 86: 11/15
Apr 04 2024 : Guest 81: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which famous bridge was built by Robert Stephenson, the son of George Stephenson, the "father" of the world's railways?

Answer: The High Level Bridge

The cars and buses travel below and the railway runs on top. In fact the bridge provided one of the last connections on the line between London and Edinburgh when the railway was first built.
2. What do the initials RVI stand for in the name of Newcastle's most famous hospital?

Answer: Royal Victoria Infirmary

In Newcastle most people just use the initials and everyone knows what you mean.
3. Which small stream flows through Jesmond Dene and Byker and then empties itself into the River Tyne?

Answer: The Ouseburn

Local legend says that its was originally called "The Ewes' Burn" because of the large number of sheep that grazed on the hills surrounding it.
4. What are Monument, Haymarket and St.James'?

Answer: Stations on the Metro Line in Newcastle

A part of the Metro system runs underground in Newcastle. It even has its own bridge over the Tyne on the line that runs to Gateshead, South Shields and Sunderland.
5. Lord Grey has his own column in the centre of Newcastle. What was he most famous for ?

Answer: He was a reforming politician

Grey's monument is one of the most famous landmarks in Newcastle. There are steps inside and with special permission on certain days you can climb to the top and get a special view of the city.
6. Three men are normally given the credit for the rebuilding of central Newcastle in the nineteenth century. Which three?

Answer: Dobson, Grainger and Clayton

John Dobson was the man who designed Newcastle Central Station. Both Grainger and Clayton had streets named after them in the nineteenth century. John Dobson was unlucky enough to get one ather ugly one named after him in the twentieth century.
7. Which famous industrialist donated Jesmond Dene and Heaton Park to the people of Newcastle?

Answer: Lord Armstrong

Most of Armstrong's money was made by the manufacture of metal products and particularly armaments. He also gave Armstrong Park to the people of Newcastle but that would have been a give-away!
8. Which hospital in Newcastle is renowned throughout England for its work in the field of heart and liver surgery?

Answer: The Freeman Hospital

Amongst the famous patients treated in 2003 was Brian Clough, the celebrated football manager.
9. Where in Newcastle would you find Cow Hill?

Answer: On the Town Moor

On at least one occasion the National Cross Country Championships have been held on the Town Moor and a part of the course took the runners up Cow Hill.
10. During which century did Newcastle officially become a city?

Answer: nineteenth century

The transformation of Newcastle from a town to a city was partly marked by the naming of a road that leads eastwards from the centre of town as "City Road".
11. If you take the Coast Road out of Newcastle where would you actually reach the North Sea coast?

Answer: Whitley Bay and Tynemouth

There is a new coast road and an old coast road. Nowadays the new Coast Road comes to a roundabout where the turnings are for either Whitley Bay or Tynemouth. The old coast road took you closer to Whitley Bay.
12. Only one of the following is a true list of three districts of Newcastle. Which list is it ?

Answer: Gosforth,Cowgate and Scotswood

Felling is in Gateshead and so is Heworth. Wallsend is in North Tyneside.
13. Newcastle Castle Keep is quite near to the High Level bridge.

Answer: True

It is only a short walk between the two places. You are also not that far from Central Station.
14. Which one of these is a former name for Newcastle?

Answer: Monkchester

The Romans actually called their fort at the river crossing "Pons Aelius". Corstopitum is the name of the Roman fort near present-day Corbridge in the Tyne Valley.
15. Who or what is "Turbinia"?

Answer: The first turbine driven ship in the world.

The ship in question is now to be found as the centre-piece of the "Discovery Museum". When "Turbinia" first took to the water it shocked all the admirals of the Royal Navy by its extraordinary speed.
Source: Author Philian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us