FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Transformations Quizzes, Trivia and Puzzles
Transformations Quizzes, Trivia

Transformations Trivia

Transformations Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Greek Myth

Fun Trivia
Greek mythology is full of people changing form, often (but not always) into animals, and only sometimes voluntarily.
6 Transformations quizzes and 60 Transformations trivia questions.
1.
  Greek Metamorphoses    
Match Quiz
 10 Qns
A match quiz on some famous and lesser-known transformations in Greek myth.
Average, 10 Qns, sabbaticalfire, Dec 29 23
Average
sabbaticalfire gold member
Dec 29 23
113 plays
2.
  Unnatural Selection   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Appreciate your body; it could be worse! This quiz looks at some figures in Greek/Roman mythology who were transformed into beasts.
Average, 10 Qns, doublemm, Jan 13 10
Average
doublemm gold member
834 plays
3.
  Women in Greek Mythology II: the Metamorphosed   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Greek mythology is full of strong women -- but also of women who are pawns in other players' games. The subjects of this quiz were not permitted to control even their own bodily forms: all were TRANSFORMED to new shapes by others.
Average, 10 Qns, xaosdog, Feb 29 08
Average
xaosdog
4149 plays
4.
  Transformed into a tree   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about gods or mortals who, for one reason or another, have been transformed into a tree.
Tough, 10 Qns, beatka, Dec 31 19
Tough
beatka gold member
Dec 31 19
1097 plays
5.
  Floral Arrangements Formerly Known As Men    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about those unfortunate men who were turned into various flowers by the gods.
Average, 10 Qns, gallaischicken, Jul 07 11
Average
gallaischicken
1012 plays
6.
  Transformations in Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many characters in Greek Myth that have changed from human to monster, plant, and animal. Take this quiz if you think you know these stories.
Average, 10 Qns, envioushera, May 31 13
Average
envioushera
1566 plays
trivia question Quick Question
Our final youth, whose name was Adonis, was loved by which two goddesses?

From Quiz "Floral Arrangements Formerly Known As Men"





Transformations Trivia Questions

1. After Zeus had shown interest in the nymph, Callisto, Hera turned her into a large ferocious beast - an act which was to be the cause of Callisto's death. Into which animal was Callisto transformed?

From Quiz
Unnatural Selection

Answer: A bear

The interest Zeus had shown in Callisto developed and she became pregnant with his child. In order to escape the view of his wife, Zeus disguised himself as Artemis, to whom Callisto belonged. When noticeably pregnant, Callisto was both expelled by Artemis and punished by Hera, who turned Callisto into a bear. When Callisto's son (named Arcas) had grown up, he encountered his mother during a hunt and, unknowingly, killed her. The sadness of Zeus after this series of events caused him to take Callisto and her son and place them in the sky as the Great and Little Bears (Ursa Major and Ursa Minor).

2. Daphne, a nymph who rejected advances of the god Apollo, was turned into what tree?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: laurel

Daphne, who was a follower of the virgin goddess Artemis, rejected all suitors. The most insistent of them was Apollo, who chased her through the woods. Daphne asked her father, the river god Peneus, to transform her into a tree. The tree - laurel - became the sacred tree of Apollo.

3. This young man was so self-centered that he pined away for his own reflection.

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: Narcissus

This name is the origin of the English word "narcissist," which means someone that loves himself disproportionately.

4. Furious with the countrymen of Lycia, this deity, who was with her children, Apollo and Artemis, turned the men into frogs. What was her name?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: Leto

Leto (or Latona, as she was known in Roman mythology) was forced by Hera to wander thirsty with her newborn twins, Apollo and Artemis. The reason for this was anger on Hera's part, that Zeus had once again had sexual relations with another woman. The reason for Leto's anger with the men of Lycia was that they refused to let her drink their water. When Leto tried to drink, they stirred up the mud so as to make it undrinkable. Leto exclaimed to the heavens, "may they never quit that pool, but pass their lives there!" and so, they were turned to frogs.

5. Another nymph, trying to escape unwanted advances of Apollo, was also changed into a tree. What was her name?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Acantha

Apollo actually tried to rape Acantha. As she defended herself, she scratched his face. That's why acanthus - the tree she was transformed into - is "sun-loving" but thorny.

6. The young man who pined away for his own reflection was loved by what rejected nymph?

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: Echo

Daphne was loved by Apollo, who was scorned in turn. Galatea was a sea nymph who was loved by the cyclops Polyphemus. Mnemosyne was the goddess of memory and the mother of the Muses.

7. The tale of Ceyx and Halcyone was looking like it was heading for disaster, until the gods had pity on them and transformed the lovers. Into what creatures were the couple changed?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: Birds

Despite the warnings from his wife, Ceyx decided to sail to Claros in order to consult the oracle, Apollo. His wife, Halcyone, was right to try and warn her husband not to go, as his ship was consumed by the sea during a storm and he was killed. It was said that the boat was destroyed by Zeus, who disliked the fact that Ceyx often compared himself to the father of the gods. It was judged, by Hera, that it was better to deliver the sad news to Halcyone rather than to keep her in the dark as to the fate of her husband. The news was delivered in a dream by Morpheus, son of Hypnos. Halcyone's grief was so extreme that the gods had pity and allowed both to live as halcyon birds (tree kingfishers). It was said that Aeolus, ruler of the winds and father of Halcyone, would calm the winds of the sea for seven days a year to allow Halcyone to brood over her nest. This gave rise to the expression, "halcyon days".

8. Yet another nymph, Pitys, was pursued by a god. In order to get away from him, the nymph changed into a pine tree. What was the name of the god who chased her?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Pan

Another version of this myth says that two gods: Pan and Boreas fought over her. When she chose Pan, the goat-god, Boreas, the god of the North wind, threw her against a rock, killing her instantly. The earth goddess Gaea transformed Pitys into the pine tree. The Greek word "pitys" means pine.

9. The nymph who was rejected by the man who loved himself too much was a handmaiden of Artemis, and offended which other goddess by her constant chattering?

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: Hera

Hera was furious with Echo because she had distracted her while Zeus went behind her back with his lover. For this deed, Echo was punished to only be able to repeat the last words of others, and never speak original words of her own.

10. In Greek/Roman mythology, men are often turned to animals, but animals were also turned to men. From which animals did the hard-working Myrmidon men grow in order to help rebuild the kingdom of King Aeacus?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: Ants

The reason for the fall of Aeacus' kingdom was that its people were struck down with a plague, as a result of Hera's anger over the island (Aegina) being named after one of her rivals. King Aeacus prayed to Zeus to either let him die with his men or replenish his island. Zeus responded and transformed myrmex ants into what became known as the Myrmidons. The Myrmidons were as hard-working as the ants and so helped rebuild the island. The men were later offered to Aeacus' ally, King Cephalus, during his war with King Minos of Crete.

11. Myrrha, the daughter of a king, tried to escape her enraged father and was turned into a myrrh tree. From this tree sprang a beautiful boy - what was he called?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Adonis

Myrrha, under the cover of darkness, had an incestuous relationship with her father Theias, the king of Smyrna. When he discovered it, he wanted to kill her. But Myrrha managed to escape and the goddess Aphrodite turned her into a myrrh tree.

12. Moving on to our next flower, this youth was struck on the head by a flying discus, and from his blood emerged a deep crimson blossom.

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: Hyacinthus

Hyacinthus was in a friendly competition with the god Apollo, when the discus swerved off course and killed the poor lad.

13. What was the name of a youth who was so sad at the death of his favourite stag, that he asked the god Apollo to transform him into a tree?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Cyparissus

Cyparissus was Apollo's lover. He killed his beloved deer, a gift from Apollo, by accident. The cypress tree, into which he was changed, became associated with mourning and burial.

14. The god that threw the discus which struck the unfortunate youth on the head, who was deeply sorrowed by the event, was...?

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: Apollo

Another version of this story is that the West Wind, Zephyr, was jealous of Apollo and the attention he was giving to Hyacinthus, and blew the discus into the path of the boy.

15. The story of this nymph had nothing to do with unrequited love. She just wanted to pick flowers of a lotus tree. But the tree started to bleed and its blood turned her into a black poplar tree. What was the name of the nymph?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Dryope

Dryope was the daughter of Eurytus and Iole's half-sister. The lotus tree that caused her death was actually the nymph Lotis who was changed into it, when running away from Priapus. The tree was named after her.

16. Proteus, the sea god, was well known for his ability to shape-shift and often assumed the form of wild animals. This ability was observed by Aristaeus, who wanted information from Proteus. What did Aristaeus want to know?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: Why he had lost his bees

Aristaeus was a beekeeper and son of the water nymph, Cyrene. He asked his mother what he should do after his swarm of bees had suddenly died. He was told to go to Proteus, who was very wise and would be able to tell him why his bees had died. However, Proteus would not give up information willingly and so would have to be restricted by chains and not released until he spoke. This would be challenging as Proteus, whilst restricted, was likely to transform into terrifying beasts in an attempt to escape. Aristaeus did this and found that his bees were killed by nymphs who were angry over the death of their companion, Eurydice. He was also told that he should build four altars for the nymphs and should sacrifice four bulls and four cows in their name. He did this and returned nine days later to find a new swarm of bees occupying the carcasses of the dead animals.

17. Demophon, Theseus' son, married Phyllis, the daughter of a Thracian king. When he left for Athens and didn't come back for a long time, Phyllis took her life. The gods transformed her into what tree?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: almond

Demophon was delayed, but eventually returned - too late, alas. The almond tree symbolizes love and fidelity in the Greek mythology.

18. Unlike most mortals in Greek Mythology Arachne had no royal blood. Instead she was famous for challenging Athena to a weaving contest. After angering Athena by winning, she was transformed into what animal?

From Quiz Transformations in Mythology

Answer: a spider

Arachne was turned into a spider. The word Arachnophobia, fear of spiders, is derived from Arachne's name.

19. What happened that caused Adonis to be slain?

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: gored by a boar

Adonis was on a hunt without Aphrodite one day, and when he struck the boar, it was only slightly injured, and rushed him.

20. It was not just mortals, but gods too, who were turned to animals in Greek/Roman mythology. Which goddess bore the twins, Castor and Pollux (Gemini), who were fathered by Zeus after disguising himself as a swan?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: Leda

Zeus' disguise of a swan was, again, an attempt to sleep with a woman whilst keeping his wife in the dark. Leda did not give birth to Castor and Pollux live, but laid an egg, from which the twins hatched. Their sister was Helen (of Troy). Castor was known for his skill with horses and Pollux with boxing. After their travels on the Argo, they entered a war with the brothers Idas and Lynceus - a war which claimed the life of Castor. Pollux later gave his own life to be with his brother. Zeus placed them in the night sky as the constellation, Gemini.

21. A Persian princess had a love affair with the god Helios. When her father found out about it, he buried her alive. Helios turned her into the frankincense tree. What was her name?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: Leucothoe

Leucothoe was the daughter of the king Orchamus. Helios, the god of sun, in order to gain access to her bedroom, disguised himself as her mother. A nymph Clytie, a former lover of Helios, was the one who reported the love affair to the king.

22. Adonis' blood was transformed into what kind of bloom?

From Quiz Floral Arrangements Formerly Known As Men

Answer: anemone

The anemone is a blood-red flower that sprang up from each drop of Adonis' blood on the ground.

23. This daughter of Nereus and priestess of Artemis was transformed (by the goddess or by her father, depending on the version of the myth) into a spring, to save her from the unwanted attentions of the river-god Alpheus.

From Quiz Women in Greek Mythology II: the Metamorphosed

Answer: Arethusa

Before she was transformed, the nymph managed to flee as far as Sicily, where there is (now) a spring bearing the name Arethusa. The legend has it that Alpheus mingled his riverine waters with those of Arethusa's well, and that this is the explanation why native Greek flowers bloom in just that place in Sicily. It is also said that a wooden cup thrown into the Alpheus bobbed up again in Arethusa's spring. It is certainly true that the Alpheus runs part of its course underground. Alpheus and Arethusa are the subject of many poems, including one by {Shelley;} and Alpheus is the sacred river Alph running through the caverns measureless to man of Coleridge's Kubla Kahn. (Of the wrong answers, Rhodope could also appear as a subject of this quiz. She was transformed into a mountain for the insolence of assuming Hera's name.)

24. Tithonus, son of the King of Troy, was loved by the goddess Eos. He was given immortality, but Eos forgot to give him eternal youth, so he grew old and lame. What creepy creature did Eos eventually turn Tithonus into?

From Quiz Unnatural Selection

Answer: A grasshopper

Tithonus was son of Laomedon, King of Troy. He was very beautiful and caught the eye of the goddess of the dawn, Eos (or Aurora in Roman mythology). Eos was able to convince Zeus to grant Tithonus immortality, but as he did not have everlasting youth, his hair became white and he became lame. Distraught, Eos locked him away in a cellar. It is thought that his wails can still be heard, even though he cannot be seen. Their son, Memnon, fought in the Trojan War and was killed by Achilles. It is said that morning dew is the tears of Eos over the loss of her son.

25. Philemon and Baucis, an elderly couple, wanted to remain together also in death. The gods fulfilled their wish and changed them into what trees?

From Quiz Transformed into a tree

Answer: oak and linden

Philemon and Baucis were the only ones who welcomed Zeus, wandering in disguise, to their house. As a reward, the god granted them their final wish.

26. What object did Zeus disguise in the form of Hera when Ixion came after her?

From Quiz Transformations in Mythology

Answer: a cloud

After coupling with the Nephele, the cloud shaped as Hera, a boy named Centaurus was born.

27. This nymph was ravished by Hades and then transformed by him into a white poplar tree. Who was she?

From Quiz Women in Greek Mythology II: the Metamorphosed

Answer: Leucippe

The name Leucippe or Leuce means 'white,' like the tree she became. The poplar was thenceforth sacred to Hades (rapist gods apparently frequently suffer from some sort of cognitive dissonance which causes them to 'honor' their victims). (Of the wrong answers, Minthe could also appear as a subject of this quiz. She was likewise beloved of Hades, but jealous Persephone transformed her into the herb mint, so that she would forever be trodden upon.)

This is category 18036
Last Updated Feb 25 2024 9:11 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.