FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The City of York
Quiz about The City of York

The City of York Trivia Quiz


Here are ten questions about the city of York. How much do you know? It will be easier if you have visited before. Good luck!

A multiple-choice quiz by miffy42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
miffy42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
236,888
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1619
Last 3 plays: Guest 31 (5/10), Guest 90 (6/10), Guest 90 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the Roman name for York? Hint


Question 2 of 10
2. York was also a Viking settlement. What did the Vikings call York? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is NOT one of the four main "Bars" surrounding the city walls ? Hint


Question 4 of 10
4. To which Saint is York Minster dedicated? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these museums is in York? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the narrow medieval street in York? Hint


Question 7 of 10
7. Which tower is situated close to the "eye" of York? Hint


Question 8 of 10
8. Which Roman Emperor died in York in 306AD? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the main river flowing through York? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of York racecourse? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 31: 5/10
Apr 20 2024 : Guest 90: 6/10
Apr 19 2024 : Guest 90: 5/10
Apr 18 2024 : Guest 94: 10/10
Apr 15 2024 : danjbrad: 7/10
Apr 14 2024 : Guest 82: 1/10
Apr 12 2024 : Guest 174: 7/10
Apr 11 2024 : Guest 82: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 86: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the Roman name for York?

Answer: Eboracum

York was founded by the Romans in 71AD, and was one of only three permanently manned Roman fortresses in England. Vectis is the Isle of Wight, Luguvalium is Carlisle, and Deva is Chester.
2. York was also a Viking settlement. What did the Vikings call York?

Answer: Jorvik

Jorvik became a Viking settlement in 866AD. Eoforwic was the Anglo-Saxon name for York. The other two choices I made up!
3. Which of these is NOT one of the four main "Bars" surrounding the city walls ?

Answer: Coppergate Bar

There are four main "Bars" (or gatehouses) surrounding the city walls, the one missing is Bootham Bar. Coppergate is the name of a street.
4. To which Saint is York Minster dedicated?

Answer: St Peter

York Minster is one of the largest Gothic cathedrals in the world. Work on the present Minster began in 1220. In 1984 the Minster was almost destroyed by a fire, thought to have been started by a lightning strike.
5. Which of these museums is in York?

Answer: All of them

The Yorkshire Museum is situated (appropriately) in the Museum Gardens. The National Railway Museum was opened in York in 1975, and is the largest of its kind in the world. It contains some of the UK's best known trains, including the Mallard, which is one of the fastest steam locomotives ever built, having achieved a speed of 126 MPH.

The Castle Museum is on the site of the old prison (which was the former site of York castle).
6. What is the name of the narrow medieval street in York?

Answer: The Shambles

The Shambles gets its name from the Saxon word "Fleshammels" Which means street of the butcher, as most of the shops were butchers. The Shambles is also mentioned in the Domesday book!
7. Which tower is situated close to the "eye" of York?

Answer: Clifford's Tower

Clifford's tower gets its name from Roger De Clifford who was hanged there in 1322.
8. Which Roman Emperor died in York in 306AD?

Answer: Constantius

Constantius was the father of Constantine, the first ever Christian Roman Emperor. The Emperor Septimius Severus also died in York, in the year 211AD.
9. What is the name of the main river flowing through York?

Answer: Ouse

The Ouse is formed from the confluence of the river Swale and river Ure. There is also another river flowing through York, the Foss.
10. What is the name of York racecourse?

Answer: Knavesmire

The modern York racecourse was founded in 1731. It was previously the site for public hangings, and in 1739 the notorious highwayman Dick Turpin was hanged here. Prestbury Park is Cheltenham racecourse, the Roodeye is Chester, and Town Moor is Doncaster.
Source: Author miffy42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us