FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The NorthEast of England
Quiz about The NorthEast of England

The North-East of England Trivia Quiz


Covering from Northumbria down to the Vale of York, here are ten mixed questions about the area I was born and bred in.

A multiple-choice quiz by KrivoyRog. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
KrivoyRog
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
229,579
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1256
Last 3 plays: Guest 92 (10/10), Guest 82 (5/10), Guest 58 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the National Park called that lies just south of Teesside? Hint


Question 2 of 10
2. Between which two towns did the first public passenger railway run? Hint


Question 3 of 10
3. To mark the northernmost part of the Empire and to keep the marauding Scots at bay, which Roman Emperor built a wall across the width of the country? Hint


Question 4 of 10
4. What did Stockton-on-Tees chemist, John Walker, accidentally "invent" in 1827? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these towns is north of Newcastle? Hint


Question 6 of 10
6. In August 1138, a battle took place just north of Northallerton between the Scots and the English. What name is given to this battle, the first major engagement since the Norman Conquest? Hint


Question 7 of 10
7. What is mined at Boulby, situated on the coast just a few miles north of Whitby? Hint


Question 8 of 10
8. The north-east is known as a "hotbed" of football. Which of the teams from the area won a major trophy in 2004? Hint


Question 9 of 10
9. The magnificent Durham Cathedral houses a shrine to which 7th century saint? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these music stars does not come from the north-east? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 04 2024 : Guest 92: 10/10
Apr 27 2024 : Guest 82: 5/10
Apr 13 2024 : Guest 58: 6/10
Apr 03 2024 : Guest 120: 6/10
Apr 03 2024 : Guest 113: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the National Park called that lies just south of Teesside?

Answer: North York Moors

A beautiful part of the country, the North York Moors stretch from Scarborough at the south-east across to Thirsk in the south-west and up to industrial Teesside to the north.
2. Between which two towns did the first public passenger railway run?

Answer: Stockton to Darlington

Yes, the age of the railway began with the "Locomotion" engine pulling 32 wagons at speeds up to 10 mph.
3. To mark the northernmost part of the Empire and to keep the marauding Scots at bay, which Roman Emperor built a wall across the width of the country?

Answer: Hadrian

Surprisingly, several sections of Hadrian's Wall still stand proud today, along with forts and staging posts along its length.
4. What did Stockton-on-Tees chemist, John Walker, accidentally "invent" in 1827?

Answer: A friction match

A mixture of potash and antimony produced what he called a friction light. So unexcited was Walker that he didn't even patent the idea. ( . I wonder if anyone else did?)
Nevertheless, the John Walker Square in Stockton honours the towns famous son with a statue of? That's right.
5. Which of these towns is north of Newcastle?

Answer: Morpeth

Morpeth is a pleasant market town and many of the residents will go into Newcastle itself to work. It is surrounded by wooded valleys and stands on the River Wansbeck.
6. In August 1138, a battle took place just north of Northallerton between the Scots and the English. What name is given to this battle, the first major engagement since the Norman Conquest?

Answer: Battle of the Standard

The Scottish army of King David I was routed by the English in less than two hours, many being cut down by the English archers. The Scots retreated back north and never again attacked armed and armoured opponents without support or protection.
7. What is mined at Boulby, situated on the coast just a few miles north of Whitby?

Answer: Potash

Approximately 55% of the UK's potash requirements is mined at Boulby.
8. The north-east is known as a "hotbed" of football. Which of the teams from the area won a major trophy in 2004?

Answer: Middlesbrough

Newcastle have a rich history but have not won a major trophy since 1968, when they won the Fairs Cup (now called the UEFA Cup).
Sunderland memorably triumphed in the FA Cup in 1973, beating the great Leeds United side 1-0 and Hartlepool, despite being promoted in 2003 and being voted the North-East Team of the Year, haven't won a major trophy.
Middlesbrough won the Carling Cup in 2004, their first ever major trophy in over 100 years.
9. The magnificent Durham Cathedral houses a shrine to which 7th century saint?

Answer: St Cuthbert

St Cuthbert of Lindisfarne was an Anglo-Saxon monk who became one of the most important saints in medieval times.
10. Which of these music stars does not come from the north-east?

Answer: Dido

Sting was born in Newcastle, Bryan Ferry hails from Washington (the one in Tyne and Wear)and Chris Rea is Middlesbrough-born. Dido is a London girl.
Source: Author KrivoyRog

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us