FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northumberland  The Northern Beauty
Quiz about Northumberland  The Northern Beauty

Northumberland - The Northern Beauty Quiz


This quiz is about the most beautiful and the most northerly county in England - Northumberland. It is a multi-choice test on the famous places and famous people of this county.

A multiple-choice quiz by Philian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
Philian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
129,659
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1420
Last 3 plays: Guest 91 (15/15), Guest 82 (12/15), Guest 86 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. With which two other counties of England does Northumberland share a border? Hint


Question 2 of 15
2. Which town changed hands between the English and the Scots thirteen times in three hundred years? Hint


Question 3 of 15
3. In Northumberland what are Little Harcar, Brownsman and Staple? Hint


Question 4 of 15
4. If you cross the border to Scotland at Carter Bar on which main road would you be travelling? Hint


Question 5 of 15
5. A famous reservoir was built near the Carter Bar pass. What is it called? Hint


Question 6 of 15
6. In which town in Northumberland is there a huge second-hand bookshop built inside an old railway station? Hint


Question 7 of 15
7. Which country house in Northumberland was built by the 1st Lord Armstrong and was reported to be the first house in the world to be lit by electricity? Hint


Question 8 of 15
8. Which famous landscape gardener went to the local village school on the Wallington estate? Hint


Question 9 of 15
9. In which town in Northumberland is there the remains of a Vicar's Pele? Hint


Question 10 of 15
10. Near which modern day town is the remains of the Roman fort of Corstopitum? Hint


Question 11 of 15
11. Which Northumberland Castle was specifically built on the orders of Thomas of Lancaster, the cousin and worst enemy of King Edward II? Hint


Question 12 of 15
12. Which northern maid was involved in a dramatic rescue near Longstone Lighthouse? Hint


Question 13 of 15
13. On which state is a herd of white cattle to be found that is unique to Northumberland? Hint


Question 14 of 15
14. What was the name of the designated "new town" that was set up in Northumberland in the 1960s partly to deal with overspill population from Newcastle? Hint


Question 15 of 15
15. What is unusual about the football team of Berwick Rangers? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 91: 15/15
May 02 2024 : Guest 82: 12/15
Apr 29 2024 : Guest 86: 14/15
Apr 29 2024 : Guest 51: 9/15
Apr 28 2024 : Guest 148: 10/15
Apr 28 2024 : Guest 148: 13/15
Apr 27 2024 : Guest 86: 12/15
Apr 19 2024 : Guest 94: 13/15
Apr 19 2024 : Guest 86: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. With which two other counties of England does Northumberland share a border?

Answer: Durham and Cumbria

Once upon a time Newcastle used to be both a city and a county and so there were three English counties that bordered Northumberland.
2. Which town changed hands between the English and the Scots thirteen times in three hundred years?

Answer: Berwick on Tweed

The border between England and Scotland can now be seen just to the north of Berwick if you are travelling either by car or by train.
3. In Northumberland what are Little Harcar, Brownsman and Staple?

Answer: The names of islands in the Farne Island group

The Farne Islands are the home to thousands of birds and to colonies of seals. Other names include Inner Farne and Great Harcar and Longstone.
4. If you cross the border to Scotland at Carter Bar on which main road would you be travelling?

Answer: A68

The A1 is the road that takes you to Edinburgh by keeping close to the east coast. It enters Scotland near Berwick. The A69 is the main road west from Newcastle to Carlisle.
5. A famous reservoir was built near the Carter Bar pass. What is it called?

Answer: Catcleugh Reservoir

All of these are the names of reservoirs. Kielder is the largest man-made lake in Europe lying inside the biggest man-made forest in Europe. The Derwent Reservoir lies partly in Northumberland and partly in Durham.
6. In which town in Northumberland is there a huge second-hand bookshop built inside an old railway station?

Answer: Alnwick

Barter Books in Alnwick claims to be the biggest second-hand bookshop in the north of England. As you study the books a model railway whizzes round above your head along the top of some of the bookshelves. You can sit and read the books in the old waiting room.
7. Which country house in Northumberland was built by the 1st Lord Armstrong and was reported to be the first house in the world to be lit by electricity?

Answer: Cragside

Lord Armstrong made most of his money from selling guns and other armaments at his factory on the banks of the River Tyne in Newcastle. As well as Cragside he also was responsible for the redevelopment and repair of Bamburgh Castle.
8. Which famous landscape gardener went to the local village school on the Wallington estate?

Answer: Lancelot "Capability" Brown

Inevitably Brown found that his skills were required all over Britain and not just in his home county. This led to work at Blenheim Palace and also Glamis Castle and many other important estates.
9. In which town in Northumberland is there the remains of a Vicar's Pele?

Answer: Corbridge

Peles (also spelled "peels") and peel-towers and bastle houses were peculiarly northern in their design and construction. They were originally created to be a defence against the Scots or against border raiders or cattle thieves.
10. Near which modern day town is the remains of the Roman fort of Corstopitum?

Answer: Corbridge

The ruins of the camp can still be inspected. The other forts on Hadrian's Wall at Housesteads and Chesters are also very impressive.
11. Which Northumberland Castle was specifically built on the orders of Thomas of Lancaster, the cousin and worst enemy of King Edward II?

Answer: Dunstanburgh Castle

Dunstanburgh Castle is a romantic ruin just to the north of the harbour of Craster. Alnwick Castle is the home of the present Duke of Northumberland and one of the places where scenes from the "Harry Potter" films were filmed.
12. Which northern maid was involved in a dramatic rescue near Longstone Lighthouse?

Answer: Grace Darling

The publicity that was generated as a result of her part in the rescue of the men from the "Forfarshire" proved overwhelming for Grace. Many historians believe that she was temperamentally unsuited to the change in her life that took place and this caused her to fall seriously ill and die whilst she was still young.
13. On which state is a herd of white cattle to be found that is unique to Northumberland?

Answer: Chillingham

The Chillingham white cattle were put at risk during the "foot and mouth" disease outbreak and a small reserve herd was set up in Scotland just in case they had to be slaughtered. The herd is always led by an old bull who "enjoys" all the females until defeated in combat by a new younger leader.
14. What was the name of the designated "new town" that was set up in Northumberland in the 1960s partly to deal with overspill population from Newcastle?

Answer: Cramlington

Cramlington was originally just a pit village before all the new housing, new schools and new shopping centre were built.
15. What is unusual about the football team of Berwick Rangers?

Answer: Though based in England they play in the Scottish League.

The geographical situation of Berwick makes it more logical (and economical) for them to compete against teams in Scotland. Though they have never won any of the major competitions, they have been promoted (and relegated) through the various divisions in Scotland.
Source: Author Philian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us