FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Borders Quizzes, Trivia and Puzzles
Borders Quizzes, Trivia

Borders Trivia

Borders Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Names, Maps and Borders

Fun Trivia
Hey! Step off my land! Territories that border one another often share unique geographic and political relationships. (Borders in these quizzes refer to land borders, unless otherwise stated).
34 Borders quizzes and 365 Borders trivia questions.
1.
The ABC of Borders
  The ABC of Borders   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
There are lots of countries whose names begin with A, B, or C - all you need to do here is identify which of them shares a border with the country shown in the picture clue.
Average, 10 Qns, Fifiona81, May 29 17
Average
Fifiona81 editor
May 29 17
1627 plays
2.
  Country Neighbors   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Very simple concept here....just figure out which country fits the description in each question. Enjoy.
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jun 14 22
Average
thejazzkickazz gold member
Jun 14 22
18228 plays
3.
Lets Establish Some Boundaries
  Let's Establish Some Boundaries   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
And here we have ten unique locations with interesting and peculiar borders and landmarks. Good luck!
Easier, 10 Qns, kyleisalive, Apr 28 18
Easier
kyleisalive editor
Apr 28 18
695 plays
4.
SUM Borders
  'SUM' Borders   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
There are some (well, lots of) countries around the world whose names begin with either S, U, or M - all you need to do here is identify which of them shares a land border with the country shown in the picture clue.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Jul 09 23
Average
Fifiona81 editor
Jul 09 23
432 plays
5.
Borders by Numbers
  Borders by Numbers   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
A country's identity is not just defined by its national character but its interactions with its neighbors. This quiz examines the various countries of the world that have different numbers of neighbours on their national borders.
Average, 10 Qns, 1nn1, Feb 14 17
Average
1nn1 gold member
606 plays
6.
  Countries of the World   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Hello! Let's see how much you know about countries. I give you a fact and you give me which country I'm talking about.
Average, 25 Qns, colombia, Sep 23 23
Average
colombia
Sep 23 23
12958 plays
7.
The Longest International Land Borders
  The Longest International Land Borders   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of the ten longest international land borders. Good luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Feb 07 17
Average
Triviaballer gold member
847 plays
8.
  Border Fun For One   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on countries which border only one other.
Average, 10 Qns, alan03, Sep 23 23
Average
alan03
Sep 23 23
8827 plays
9.
  Enclave and... Exclave   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Breathe in... breathe out... clear your mind and exit your body... just like some of these territories have exited their country or entered another. Test your knowledge of these enclaves and exclaves.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Jul 28 22
Average
LeoDaVinci editor
Jul 28 22
442 plays
10.
Country Borders  Odd One Out
  Country Borders - Odd One Out   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
In this quiz, just select which country out of the four options does NOT share a land border with the country in the question.
Average, 10 Qns, Dizart, Feb 12 17
Average
Dizart gold member
628 plays
trivia question Quick Question
This African country is long and narrow, sandwiched between Ghana and Benin.

From Quiz "That's a Country?!"




11.
  Landlocked   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I give you the countries that surround a country and you match them with their landlocked neighbour.
Easier, 10 Qns, 480154st, Jul 28 22
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
480154st gold member
Jul 28 22
740 plays
12.
  That's a Country?!    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten (relatively difficult) questions about countries that you might not have heard of. Questions vary from borders and capitals to trivia. (No islands.)
Average, 10 Qns, TriviaMelee, Sep 23 23
Average
TriviaMelee
Sep 23 23
11804 plays
13.
  Let's See What Seas Borders Certain Countries   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
When we talk about a country's borders we usually mean land borders. However, many countries have maritime borders. Let's explore some countries that have maritime borders adjoining seas.
Average, 10 Qns, ozzz2002, Mar 25 21
Average
ozzz2002 gold member
Mar 25 21
2739 plays
14.
  Intimidating Neighbours   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the ten largest countries in the world and some of the borders that they share with their neighbours. Wouldn't you be intimidated if you lived next door to some of these giants? Good luck!
Average, 10 Qns, pagea, Jan 15 23
Average
pagea
Jan 15 23
2724 plays
15.
  Counties, States, Provinces, Etc.   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz the questions will focus not on nations, but rather the mini-political units within nations, namely counties, states, provinces and other geographic divisions. Enjoy!
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, Mar 17 14
Tough
thejazzkickazz gold member
5225 plays
16.
  Connect Four   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you the names of four countries and you have to select the one which shares a border with all of the other three countries.
Average, 10 Qns, patricck, Mar 15 14
Average
patricck gold member
4764 plays
17.
  Crossing the Line    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about crossing lines. By lines I mean borders, all sorts of borders.
Easier, 10 Qns, Ctvega, May 09 22
Recommended for grades: 7,8,9
Easier
Ctvega
May 09 22
614 plays
18.
  Know Your Neighbours - Asia   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I'll give you a list of countries, just pick the matching country that borders them all.
Easier, 10 Qns, EnglishJedi, Apr 05 17
Easier
EnglishJedi gold member
410 plays
19.
  Calexico and Other Border Towns   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's almost impossible to get bored at a border when there are so many interesting towns out there. All aboard for a journey around a few of them.
Average, 10 Qns, 480154st, Mar 28 19
Average
480154st gold member
Mar 28 19
221 plays
20.
  International Borderlines    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz will test your knowledge of 'country neighbors'. Remember this: All questions apply to land borders only, and no principalities or colonies count! Have fun! ****I apologize for any of my errors in creating this quiz.****
Average, 20 Qns, Quinze, Jan 17 22
Average
Quinze
Jan 17 22
7622 plays
21.
  Know Your Neighbours - Africa    
Match Quiz
 10 Qns
I'll give you a list of countries, just pick the matching country that borders them all.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Mar 01 17
Average
EnglishJedi gold member
292 plays
22.
  Border Fun For Two   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A follow-up quiz to "Border Fun For One". It was a lot easier to find countries which bordered on two others than just one. How many can you identify?
Average, 10 Qns, alan03, Dec 18 23
Average
alan03
Dec 18 23
5090 plays
23.
  Geographical Enclaves and Exclaves   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For the purpose of this quiz, a political enclave is a territory completely surrounded by another territory. An exclave is a territory divided from the main territory by another territory or water (Alaska, for example, is an exclave of the US).
Tough, 10 Qns, Czolgolz, Jul 28 22
Tough
Czolgolz
Jul 28 22
1507 plays
24.
  Borderlines   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In each set of answers you will be given a list of four countries. Exactly one country on that list will border all the other countries on the list, and that country is the correct example.
Tough, 10 Qns, kevinatilusa, May 25 16
Tough
kevinatilusa
6091 plays
25.
  Who Lives Next Door?    
Match Quiz
 10 Qns
See if you can identify these landlocked countries with their neighbours.
Average, 10 Qns, zambesi, Oct 13 18
Average
zambesi
Oct 13 18
1141 plays
26.
  Exclaves of the World   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An exclave is part of a country which is separated from it by one or more other countries. Take this quiz to see how much you know about them.
Difficult, 10 Qns, alan03, Apr 29 14
Difficult
alan03
4241 plays
27.
  Border Kings    
Multiple Choice
 10 Qns
You are given names of four countries. Choose the one with the biggest (or smallest) number of neighbors. Only land borders with independent countries count.
Average, 10 Qns, Marsallah, May 02 22
Average
Marsallah
May 02 22
880 plays
28.
  All About Borders    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about international borders?
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Mar 26 17
Average
EnglishJedi gold member
307 plays
29.
  International Border Rivers    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz focuses on borders between independent countries which run (at least partially) along rivers.
Average, 10 Qns, Marsallah, Feb 24 17
Average
Marsallah
299 plays
30.
  Right Next Door    
Multiple Choice
 10 Qns
If you look at a world map, all you've got to do is find the country or state directly bordering the right (east) of the given location.
Easier, 10 Qns, GBfan, Sep 28 19
Easier
GBfan
Sep 28 19
533 plays
31.
  Who Has the Most Neighbors?    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz your task is to pick the country that has the most land borders with neighboring countries. For example, Iceland has no land borders. Haiti has one: Dominican Republic. (disputed borders and external territory borders are not counted)
Easier, 10 Qns, urubu715, Apr 23 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
urubu715
Apr 23 23
1130 plays
32.
  What Countries Does This Country Border?    
Multiple Choice
 10 Qns
What countries does Russia border? What countries does Finland border? What countries do other countries border? Get it here now!
Average, 10 Qns, LightningJack7, Jun 28 16
Average
LightningJack7
819 plays
33.
  Name the Landlocked Countries    
Multiple Choice
 10 Qns
About one-fifth of the world's regions are landlocked with no direct access to ocean. Some countries were landlocked due to political break-aways.
Tough, 10 Qns, sw11, Jul 28 22
Tough
sw11 gold member
Jul 28 22
557 plays
34.
  The Biggest and Smallest Borders...    
Multiple Choice
 10 Qns
I will name a country. You must name either the largest or smallest country it shares a land border with. (Disregard all maritime borders for this quiz.)
Tough, 10 Qns, biohazard930, Jun 05 16
Tough
biohazard930
5263 plays

Borders Trivia Questions

1. Llívia is a town which is entirely enclaved in the French province (or département) of Pyrénées-Orientales. However, this Catalonian settlement is a part of which neighbouring country?

From Quiz
Enclave and... Exclave

Answer: Spain

Llívia is a Spanish exclave entirely surrounded by French lands. This tiny town is separated from the Spanish province of Girona (which is part of Catalonia) by only 1.6 kilometers at the narrowest point. It has been settled for over two thousand years and was once the capital of the region. In 1695 with the Treaty of the Pyrenees, a loophole saw that Llívia was not transferred to French sovereignty and it remains Spanish to this day.

2. After Kazakhstan and Mongolia, which is the third largest landlocked country in terms of area?

From Quiz Name the Landlocked Countries

Answer: Chad

With a total area of 1284000 sq. km (501562 sq. mi), Chad is the third largest, located in north central Africa. It is bordered by Libya, Sudan, Central African Republic, Cameroon, Nigeria and Niger.

3. Passengers at Australia's Gold Coast Airport in Coolangatta, Queensland travel through two states before take off as the runway extends into which neighbouring state?

From Quiz Calexico and Other Border Towns

Answer: New South Wales

Coolangatta shares the state border and its airport runway with the New South Wales town of Tweed Heads. The airport was originally known as Coolangatta Airport and passenger flights began here in 1936, with international flights, to New Zealand commencing in 1990 and the name change to Gold Coast Airport happening in 1999. Interestingly, Daylight Saving Time (DST) is observed in New South Wales but not in Queensland, meaning that during the summer there is an hour time difference between each end of the runway. Luckily the airport avoids confusion by operating on Queensland time all year round.

4. What European country is directly east of Sweden and shares a major border?

From Quiz Right Next Door

Answer: Finland

Finland is east of Sweden and the two countries share a common border. Finland's capital is in Helsinki. The country is one of the biggest in Europe but also noted for its sparse population. Norway shares a border with Sweden but it's located west of Sweden. Iceland is also west of Sweden and separated by the North Atlantic Sea. Germany is located south of Sweden.

5. What countries does England border?

From Quiz What Countries Does This Country Border?

Answer: Scotland and Wales

England shares land borders with Wales and Scotland. Together with Northern Ireland, these countries form the United Kingdom. The UK is situated in north-west Europe. It has an area of 94,248 square miles. With a total population of more than 63 million in 2012, it is a very densely populated country. Its capital is London.

6. The East China Sea and the South China Sea run along the east and south-east coasts of China. The two seas are not contiguous, but which body of water connects them?

From Quiz Let's See What Seas Borders Certain Countries

Answer: The Taiwan Strait

The Taiwan (or Formosa) Strait lies between Taiwan and the Chinese mainland. It runs the entire length of the western Taiwan coast and it averages 90km wide. It connects the South China Sea to the East China Sea. The Sea of Japan is west of the main Japanese islands. The Yellow Sea borders northern China and the Korean peninsula in the east. The Sulu Sea is in the Philippines.

7. Perhaps the best-known historical enclave existed in Europe from 1949-1990. It was a divided city in the heart of a divided nation. Surrounded by a wall, it was a democratic city in the middle of Communist Eastern Europe. Name that city.

From Quiz Geographical Enclaves and Exclaves

Answer: West Berlin & Berlin & Berlin Germany

After the Second World War, Germany and its capital, Berlin, were administered by the victorious Allied powers, USA, UK, USSR and France. The Russians simply never left East Germany until their own government collapsed in the 1990s. West Berlin remained a free city, surrounded by the infamous Berlin Wall. Residents of East Germany would often try to flee there, many times at the expense of their lives.

8. Which country borders only Brazil and Argentina?

From Quiz Border Fun For Two

Answer: Uruguay

Uruguay became independent of Brazil in 1825. Although wedged between Argentina and Brazil, Uruguay has a coastline on the Atlantic Ocean as well as the wide estuary of the River Plate.

9. The Dominican Republic borders only one other nation. Which is it?

From Quiz Border Fun For One

Answer: Haiti

Haiti and Dominican Republic share the island of Hispaniola in the Caribbean. As such, each borders only the other.

10. The Kaliningrad exclave is part of the Russian Federation. Which two countries does it border?

From Quiz Exclaves of the World

Answer: Poland and Lithuania

Situated on the Baltic Sea, the city of Kaliningrad was once the Prussian city of Konigsberg. Until the First World War it was part of the German Empire, after that it was part of the German exclave of East Prussia. It was annexed by the Soviet Union following the Second World War and following the dissolution of the Soviet Union it remained part of Russia.

11. What is the largest country North Korea borders?

From Quiz The Biggest and Smallest Borders...

Answer: Russia

Russia has a very small border with North Korea. China is a very large country, but Russia is the biggest in all of the world! Also, North Korea doesn't border Japan.

12. The Republic of Ireland is divided into four provinces and twenty-six counties. Which is the southernmost of the counties?

From Quiz Counties, States, Provinces, Etc.

Answer: Cork

County Cork lies in Munster Province at the southermost tip of Ireland. To see the southernmost point of land in Ireland, you must go to Mizen Head, where the cliffs reach 700 feet in height. Just south of Mizen Head is Fastnet Rock, upon which lies a lighthouse that the Irish call the 'Teardrop of Ireland' because it was the last thing many Irish emigrants saw as they made their long journey west to America.

13. This country on the island of Borneo is surrounded by the Malaysian state of Sarawak.

From Quiz That's a Country?!

Answer: Brunei

The capital of this country on the South China Sea is Bandar Seri Begawan. The same family has ruled over Brunei for over 600 years.

14. What is the only country that shares a significant land border with Canada?

From Quiz Countries of the World

Answer: United States

Greenland is an island and doesn't border anyone, except for an extremely small border with Canada on an Arctic island. Mexico and Russia are quite far away from Canada.

15. Excluding its territories, how many independent countries does the United Kingdom border?

From Quiz International Borderlines

Answer: 1

Northern Ireland (part of the United Kingdom) borders Ireland to the south and west. The territory of Gibraltar borders Spain.

16. What is the only country to border both Venezuela and Paraguay?

From Quiz Country Neighbors

Answer: Brazil

The only South American countries not to border Brazil are Chile and Ecuador...'tis a big country!

17. Uzbekistan has four exclaves entirely enclaved within Kyrgyzstan. Of the four, which is the largest (though it might not sound the largest)?

From Quiz Enclave and... Exclave

Answer: Sokh

The Soviet Union managed to muddle the borders in their satellite territories and the result of this, when the fall of the communist regime occurred, was to create irregular borders between the new republics. Uzbekistan happened to have six exclaves generated in the Batken region, two in Tajikistan and four more in Kyrgyzstan. The largest of the four exclaves, Sokh, is large enough to encompass all the other three, combined. Jani-Ayil is a small exclave that is about one kilometer from the Uzbek border. Chon-Qora is another small exclave to the north of Sokh comprising of two villages. Shakhimardan is a slightly larger exclave where the local population is actually largely Uzbek. However, in the Sokh region, the ethnicity is 99% Tajik (by 1993 census estimates). Nevertheless, it belongs to Uzbekistan.

18. What country is an enclave and landlocked region that lies entirely more than 1000 meters (3300 ft) above sea-level?

From Quiz Name the Landlocked Countries

Answer: Lesotho

Lesotho, formerly known as Basutoland, is an enclave completely surrounded by South Africa. It has an area size of 30355 sq. km (11720 sq. mi). Due to its high altitude which averaged at 1400m (4620 ft), it is also known as the Kingdom of the Sky.

19. The pretty village church of Rhydycroesau, Wales, was, until 1951 officiated over by a priest who would travel from which country for services?

From Quiz Calexico and Other Border Towns

Answer: England

The border of England and Wales splits the village of Rhydycroesau, meaning that until 1951, when it was sold, the rectory was in England, whilst the church was in Wales. When the Anglican Church in Wales was disestablished in 1920, a vote was held to decide whether the Rhydycroesau church remained with the Church in Wales or became a part of the Church of England. Church of England won the vote meaning that Rhydycroesau is one of the few Welsh churches which falls under the remit of Church of England. The old rectory became a very fine hotel, the Pen-y-Dyffryn which means "Head of the Valley" in Welsh. A quick recap, to avoid any confusion. The village is in England and Wales, the church is in Wales but is part of Church of England and the rectory/hotel has a Welsh name but is in England. I'm glad we cleared that up.

20. Which African country shares land borders with Western Sahara, Algeria, Mali and Senegal?

From Quiz All About Borders

Answer: Mauritania

The 11th-largest country in Africa and about one-and-a-half times the size of Texas, Mauritania has a coastline on the Atlantic Ocean and shares land borders with Western Sahara to the north, Algeria to the northeast, Senegal to the southwest and Mali to the east and southeast. The longest of those of those land borders is with Mali, 1,398 miles.

21. Switzerland borders what countries?

From Quiz What Countries Does This Country Border?

Answer: France, Italy, Germany, Austria, and Liechtenstein

In World War II, Switzerland remained neutral even though it was landlocked by three enemies (Austria, Germany and Italy) and an enemy-occupied country (France). It had a total population of nearly eight million in 2012. Its capital is Bern. It has an area of 15,940 square miles.

22. The Dead Sea (landlocked and technically a lake) is below sea level and has the highest level of salt of any other lake in the world. The Jordan River is the only river that flows into the Dead Sea. What countries border on the Dead Sea?

From Quiz Let's See What Seas Borders Certain Countries

Answer: Israel and Jordan

The Dead Sea has its historical roots in the Bible being the birthplace of King Herod. Located in the Jordan Rift Valley, the Dead Sea is over 400 metres below sea level and was so named due to the lack of life living it in. However, there is life in the Dead Sea; it is mainly bacteria and fungi.

23. How many sovereign states are found entirely within the borders of Italy, aside from Italy itself?

From Quiz Geographical Enclaves and Exclaves

Answer: 2 & two

Vatican City, the seat of the Roman Catholic Church, is the smallest nation on earth. Located entirely within the city of Rome, it had a 2010 population of less than one thousand. San Marino, a microstate with an area of about 64 square kilometers, is also an enclave in Italy. It is the world's oldest sovereign state, with roots dating to 301 AD.

24. Which country lies sandwiched between South Africa and Mozambique?

From Quiz Border Fun For Two

Answer: eSwatini

All the other countries share borders with South Africa but only eSwatini (formerly known as Swaziland) shares borders with South Africa and Mozambique only.

25. This is the second largest country by area in the world yet it only has a land border with one other country (until 2022, at least). Which big country had only one neighbour?

From Quiz Border Fun For One

Answer: Canada

Canada of course borders only the United States of America. In contrast, the largest country by area, Russia, borders 14 other countries. In 2022, a dispute over the ownership of a northern island was settled by splitting it between Canada and Greenland.

26. The Spanish exclave of Llivia is completely surrounded by which country (making it an enclave of this country)?

From Quiz Exclaves of the World

Answer: France

Several Spanish towns passed into the possession of France by way of the Treaty of the Pyrennes in 1659. However, it seems Llivia was forgotten and so despite being entirely surrounded by France remains Spanish. The cities of Ceuta and Melilla are Spanish exclaves which border Morocco but have access to the sea.

27. What is the smallest country Ghana borders?

From Quiz The Biggest and Smallest Borders...

Answer: Togo

First, there is no Benin-Ghana border. Togo is a small 'strip' of a country in western Africa. Ghana used to be called the Gold Coast, because of the amount of gold found in the area.

28. Khorasan is the largest province in area of which Middle Eastern country?

From Quiz Counties, States, Provinces, Etc.

Answer: Iran

Khorasan province lies in the eastern region of Iran, and borders on both Turkmenistan and Afghanistan. Its area in square miles is 116,976, and in square kilometers 302,966. It's nearly twice the size of the second largest province, namely Sistan & Baluchestan. Khorasan is also the second most highly populated province in Iran, just behind Tehran (one of the smallest provinces.)

29. This landlocked west African country lies south of the Sahara. Its capital is Ouagadougou.

From Quiz That's a Country?!

Answer: Burkina Faso

Formerly Upper Volta, but changed to Burkina Faso after independence from France in 1960.

30. This country is located entirely surrounded by South Africa!

From Quiz Countries of the World

Answer: Lesotho

A lot of people think Eswatini (formerly Swaziland) is also completely surrounded by South Africa, however, it does border Mozambique. It's not easy to see it on a map though.

This is category 5215
Last Updated Feb 24 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.