FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Newcastle  The Best Place on Earth
Quiz about Newcastle  The Best Place on Earth

Newcastle - The Best Place on Earth Quiz


Far far away, in a distant land, lay Newcastle United's football fans. How much do you know about Newcastle and its infamous Geordies?

A multiple-choice quiz by DrewFan. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
DrewFan
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,330
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
690
Last 3 plays: Guest 109 (6/10), Guest 2 (9/10), Guest 90 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the main shopping district in Newcastle? Hint


Question 2 of 10
2. Next to which metro station would you find the statue of Earl Grey? Hint


Question 3 of 10
3. Which Newcastle hospital is located near the centre of town? Hint


Question 4 of 10
4. What accent do people from Newcastle have? Hint


Question 5 of 10
5. What is made of steel, stands on a hill and overlooks Newcastle and Gateshead? Hint


Question 6 of 10
6. What is St James'? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these towns DOESN'T overlook the North Sea? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these double acts are originally from Newcastle? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following Newcastle High Schools, did Declan Donnelly, Sting and Neil Tennant attend? Hint


Question 10 of 10
10. People who live in Newcastle find it odd when they get rain in June.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : Guest 109: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 2: 9/10
Mar 12 2024 : Guest 90: 9/10
Feb 21 2024 : Guest 82: 0/10
Feb 16 2024 : Guest 5: 10/10
Feb 16 2024 : chianti59: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the main shopping district in Newcastle?

Answer: Northumberland Street

Northumberland Street has every shop you could think of. It has huge stores and a huge shopping centre named Eldon Square. It is the main place where a lot of people shop and work. The Metro Centre is in Gateshead and North Shields and Silverlink are rather small compared to Northumberland Street.
2. Next to which metro station would you find the statue of Earl Grey?

Answer: Monument

The monument metro station is right next to Grey's Monument, which is where it gets its name from. Monument is one of the busiest metro stops because a large percentage of those coming into town use it and everyone who works nearby also uses it. Haymarket is at the opposite end of town.
3. Which Newcastle hospital is located near the centre of town?

Answer: Royal Victoria Infirmary

The RVI stands for The Royal Victoria Infirmary. Close by is a statue of Queen Victoria sitting on her throne. Rake Lane is in North Tyneside not Newcastle.
4. What accent do people from Newcastle have?

Answer: Geordie

People born in Newcastle are called Geordies and so speak Geordie. Lots of people think they are hard to understand because of their accent. Cockney is London, Scouser is Liverpool and Brummie is Birmingham.
5. What is made of steel, stands on a hill and overlooks Newcastle and Gateshead?

Answer: Angel of the North

The Angel of the North is a famous monument standing on a hill on the southern edge of Low Fell. Its wing/arm span is larger than the Statue of Liberty's height. The Baltic is a converted flour mill that is now used as a modern-art gallery and stands on the bank of the Tyne. The Sage also stands on the bank of the Tyne and is an opera/theatre house.
6. What is St James'?

Answer: Both

St James' is the home ground of Newcastle United Football Club. Just outside the ground is the St James' metro station which is what the vast majority of football fans use to get to the stadium on match days.
7. Which of these towns DOESN'T overlook the North Sea?

Answer: Wallsend

Whitley Bay, Tynemouth and Cullercoats are the three coastal towns in Newcastle. The three of them are spread from the mouth of the Tyne northwards, starting with Tynemouth, then Cullercoats and finally Whitley Bay. These three towns specifically Whitley Bay, used to be seaside resorts where lots of people would come on holiday. Still today lots of people come to the coast during the summer for the sun (the little we have), sea and sand.
8. Which of these double acts are originally from Newcastle?

Answer: Ant & Dec

Ant and Dec were born and grew up in Newcastle. They both appeared in the children's show 'Byker Grove' in which they played Duncan and P.J. They have their own show 'Ant and Dec's Saturday Night Takeaway'. They have hosted 'Britain's Got Talent', 'I'm A Celebrity Get Me Out Here', 'Pop Idol' and 'S.M.T.V Live!'.

The Two Ronnies were from Bedfordshire and Edinburgh. Cannon and Ball are from Lancashire and Reeves and Mortimer are from Leeds and Middlesbrough.
9. Which of the following Newcastle High Schools, did Declan Donnelly, Sting and Neil Tennant attend?

Answer: St Cuthbert's

They all attended St Cuthbert's an all-boys school situated in Newcastle. Other notable alumni are Alan Hull (singer of the band Lindisfarne), John Middleton (Victor Ashley Thomas -Emmerdale) and Bobby Moncur (former Newcastle player/coach).
10. People who live in Newcastle find it odd when they get rain in June.

Answer: False

Those who live in Newcastle know that they are lucky if they get a few weeks of sun a year. Rain (and snow) are regular things and the occasional drizzle or shower in the summer is far from unheard of.
Source: Author DrewFan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us