FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cockney Quizzes, Trivia and Puzzles
Cockney Quizzes, Trivia

Cockney Trivia

Cockney Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English

Fun Trivia
Cockney rhyming slang has become familiar in many parts of the world. How well do you speak the language in which one may refer to a flight of stairs as apples, the shortened form of the rhyming apples and pears?
11 Cockney quizzes and 135 Cockney trivia questions.
1.
  Cockney Rhyming Slang - words & phrases   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Residents of London, particularly those of the "East End" are often referred to as "Cockney", though strictly anyone claiming to be a true Cockney must have been born within the sound of Bow Bells - the bells of St. Mary-le-Bow church in Cheapside!
Average, 25 Qns, picqero, Oct 06 21
Average
picqero
Oct 06 21
4223 plays
2.
  Cockney Rhyming Slang   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten examples of Cockney rhyming slang for you to figure out - with a few more examples thrown in for good luck. Have fun.
Very Easy, 10 Qns, Creedy, Apr 24 17
Very Easy
Creedy gold member
709 plays
3.
  More Cockney Rhyming Slang   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you are 'mutt and jeff' you won't hear a 'dicky bird' - deaf so you won't hear a word. Check out these rhymes I heard at my mother's knee. (Warning, the rhyming word is often left off, just to make it trickier!)
Easier, 10 Qns, helenwalland, Jun 11 14
Easier
helenwalland
1737 plays
4.
  Truncated Cockney Rhyming Slang   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Wife' in Cockney rhyming slang is 'trouble and strife' which usually gets shortened to 'trouble'. The rhyming portion of the slang expression is often dropped leaving only a word that bears no relation to the English word it represents. Have fun!
Average, 10 Qns, Cymruambyth, Sep 03 16
Average
Cymruambyth gold member
1543 plays
5.
  Cockney Slang    
Multiple Choice
 10 Qns
You take a pair of associated words ( fish hook), where the second word rhymes with the word you intend to say, then use the first word to indicate the word you intended to say. eg. I read a fish (fish hook - book)
Average, 10 Qns, awkins, May 28 07
Average
awkins
4904 plays
6.
  The Cockney Code Uncovered!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Cockney dialect is one of the most famous and colourful versions of English in the world. Have a butcher's at this little quiz as we go for a stroll down the Old Kent Road! (Just to clarify, this is not how the vast majority of Londoners speak!)
Average, 10 Qns, crazy baby, May 22 12
Average
crazy baby
645 plays
7.
  Maybe It's Because I'm a Londoner    
Multiple Choice
 15 Qns
'arf a mo Guv, what 'ave we 'ere then? A few more Cockney rhyming slangs.
Average, 15 Qns, sunfloweruk23, Jun 18 15
Average
sunfloweruk23
1840 plays
8.
  Rhyming slang    
Multiple Choice
 15 Qns
Are you familiar with these rhyming slang terms?
Average, 15 Qns, minch, Jun 05 11
Average
minch gold member
2807 plays
9.
  Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on Cockney rhyming slang - most still used in modern English. All questions are the actual slang and you need to pick the correct 'translation' from the multiple choice answers.
Average, 10 Qns, Engadine, Jul 01 22
Average
Engadine
Jul 01 22
1607 plays
10.
  More Rhyming Slang    
Multiple Choice
 10 Qns
If you are reading a book set in London you might come across some rhyming slang. This quiz is tough, but take a butcher's hook, use your loaf and remember you're not in this for bread and honey.
Average, 10 Qns, minch, Feb 02 22
Average
minch gold member
Feb 02 22
3973 plays
trivia question Quick Question
If you're "on your jack", you are what?

From Quiz "Cockney Rhyming Slang - words & phrases"




11.
  Cockney rhymes    
Multiple Choice
 10 Qns
Really easy cockney quiz.
Average, 10 Qns, angiel, Apr 13 22
Average
angiel
Apr 13 22
1984 plays

Cockney Trivia Questions

1. We'll start with the bit of slang I sneakily threw in to the introduction - "have a butcher's". From the list below, which is the correct full phrase and its meaning?

From Quiz
The Cockney Code Uncovered!

Answer: Butcher's hook = look

"Butcher's hook" is often just shortened to "butcher's", meaning to have a look. It is thought that this phrase may have originated somewhere around Smithfield Market in Farringdon, London. Smithfield's is famous all over the land for its meat markets, which date back thousands of years. Certainly there would have been plenty of butchers and their hooks here, and was certainly a spectacle to look at! The market still operates today, though sadly the magnificent building is looking a little dilapidated. Cockney slang is thought by many to have originated amongst the market traders (costermongers) of London, particularly those who may have been trading illegally, as a sort of code. Others believe the Cockney vernacular to be far older.

2. Mum often puzzled me by talking about the 'apples and....' What was she referring to with this rhyming slang phrase?

From Quiz More Cockney Rhyming Slang

Answer: stairs

Apples and pears is real old Cockney slang for stairs. The wooden hill is another English expression for stairs but not punchy enough for Cockneys.

3. 'Army and Navy' is rhyming slang for?

From Quiz Maybe It's Because I'm a Londoner

Answer: Gravy

Gravy, a sauce made from the juices of (particularly roast) meat.

4. If an Englishman asked you to lend him an 'Oxford Scholar', what would he want you to lend him?

From Quiz Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)

Answer: A dollar

Oxford Scholar - Dollar. Strictly speaking it meant five shillings or a crown, which was, in pre-war times, almost the equivalent of a dollar. In contemporary use, it is another way to refer to a dollar.

5. What are apples and pears?

From Quiz Cockney rhymes

Answer: Stairs

6. What's 'Fine and dandy' Cockney rhyming slang for?

From Quiz More Rhyming Slang

Answer: brandy

7. Go up the 'Apples' ..?

From Quiz Cockney Slang

Answer: Stairs

Apples and Pears -- Stairs

8. When talking with a Cockney gentleman, he may refer to "the trouble and strife." But having taken this quiz, you realise he's not really in a spot of bother, but is referring to what?

From Quiz The Cockney Code Uncovered!

Answer: His wife

A classic Cockney rhyming slang phrase with a touch of crude humour, "trouble and strife" is usually said as a whole phrase to mean "wife". An alternative phrase is "bag for life" - lets hope these respective wives don't get offended!

9. 'Band of Hope' in Cockney parlance is what?

From Quiz Maybe It's Because I'm a Londoner

Answer: A bar of soap

A soaplike substance found during excavations of ancient Babylon indicates soapmaking was practised around 2800BC.

10. If an Englishman said he was in the 'Daft and Barmy', what specifically would he be talking about?

From Quiz Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)

Answer: The Army

Daft and Barmy - Army, he would be telling you that he was in the Army.

11. What is a kettle in cockney rhyming slang?

From Quiz Cockney rhymes

Answer: A watch

12. Don't sit next to me if you're about to bread and cheese. What is this?

From Quiz Cockney Rhyming Slang

Answer: Sneeze

A sneeze is described in Wikipedia as a "semi-autonomous, convulsive expulsion of air from the lungs through the nose and mouth, usually caused by foreign particles irritating the nasal mucosa". Dear me, all those words for a hearty and satisfying "Archoo!". Sneezes can also spread germs far and wide, however - 40,000 droplets of germs per sneeze to be precise - so they're potentially dangerous if you're sitting too close to the sneezer. Several triggers can set off a sneeze in an individual. Interestingly, one of these includes having an over full stomach from eating too much. Other Cockney slang includes Brass Tacks - facts; Bricks and Mortar - daughter; Brown Bread - dead; Bubble and Squeak - Greek; Bubble Bath - laugh; and Chalfont St. Giles - piles.

13. Buying a new whistle was quite an event. What would it be?

From Quiz More Cockney Rhyming Slang

Answer: suit

'Whistle and Flute' means a suit, another of the clothing rhymes. 'Daisy roots' is boots. Cockney slang changes and develops all the time. Originally it was a way of communicating without other people from outside the East End of London understanding. With radio and television the language is almost universally understood thanks to programmes like 'Porridge' and 'Only Fools and Horses'.

14. If a Cockney asked to borrow a 'Lady Godiva', what would they want?

From Quiz Maybe It's Because I'm a Londoner

Answer: a fiver

The Five Pound note (fiver) was first issued by the Bank of England in 1793.

15. If an Englishman pointed you toward the 'Dancing Bears', what would he be pointing you toward?

From Quiz Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)

Answer: The stairs

Dancing Bears - Stairs. Another (more common) term for stairs is Apples and Pears, usually shortened to Apples.

16. If a cockney said 'My plates are killing me' what would hurt?

From Quiz Cockney rhymes

Answer: feet

17. Here's an interesting one 'jam jar'. A small glass container holding preserves, but to a cockney..?

From Quiz More Cockney Rhyming Slang

Answer: car

Of course a jam jar is a car. My grandad was very proud of his first 'jar'. Another interesting piece of British slang is a 'jam sandwich' for a 'police car' because a lot of police cars are white with a red stripe across the sides.

18. What would you do with a "titfer"?

From Quiz Cockney Rhyming Slang - words & phrases

Answer: wear it

You'd wear it on your head. "Titfer tat" (from the common phrase "tit for tat") rhymes with hat, and the "tat" is dropped.

19. What does the phrase 'Radio Rental' mean?

From Quiz Maybe It's Because I'm a Londoner

Answer: Mental

A company called 'Radio Rentals' began by renting out radios and later progressed to TVs. Taken over by Granada, they are now called 'Boxclever'. 'Radio Rental' is rhyming slang for 'mental', suggesting that someone is in an unbalanced state.

20. If an Englishman asked you where his 'Gregory Pecks' were, what would he be looking for?

From Quiz Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)

Answer: Spectacles

Gregory Pecks - specs - spectacles. Gregory Peck is also rhyming slang for neck and cheque!

21. In which type of restaurant are you if you ask for a Ruby?

From Quiz Cockney rhymes

Answer: Indian

Ruby Murray, a popular singer of the 1940s and 1950s has a surname that rhymes with curry, and then her name gets shortened to Ruby. Going to eat at an Indian restaurant may be described as going for a Ruby - and as a result, there are a number of Indian restaurants in London that have Ruby in their name.

22. Anyone want another 'Pig's' ..?

From Quiz Cockney Slang

Answer: Beer

Pig's Ear -- Beer

23. Time to go up the Frog and Toad to see about the Duke of Kent. What do I mean by this?

From Quiz Cockney Rhyming Slang

Answer: Go up the road to pay the rent

Apart from being Cockney for a road, Frog and Toad are two characters in a series of children's books by Arnold Lobel. Frog is tall, rather slender, fun-loving and green, while Toad is a brownish shade, plump, and rather serious in outlook. Together these two friends deal with various issues, usually of a comical nature. The Duke of Kent - rent - is an ongoing expense for many people who do not own their own homes, and have to pay out a weekly or fortnightly outlay to rent accommodation instead. Then there's Dustbin Lids - kid; Elephant's trunk - drunk; Flowery Dell - cell; Hank Marvin - starving; and Half-Inch - pinch.

24. Can you guess what a 'pen' might be?

From Quiz More Cockney Rhyming Slang

Answer: stink

'Ooh there's a pen in here!' my gran would say, pulling a face meaning there was a 'pen and ink' stink. Interestingly a website about rhyming slang gives the answer 'drink' for 'pen and ink'. This was not the use applied in my family!

25. The slang word 'Scarper', meaning to go, derives from?

From Quiz Maybe It's Because I'm a Londoner

Answer: Scapa Flow & Scapa Flo

Scapa Flow is a sea area around the Orkney Islands, Scotland. Until 1957 it was a Royal Navy base, having been the main base of the Grand Fleet during WWI.

26. If an Englishman said, "I need some 'Tom Cruise'", what would he want?

From Quiz Chitty Chitty Bang Bang (Cockney Rhyming Slang)

Answer: Booze

Cockney rhyming slang includes new terms as well as the better-known ones that have been used for many years. Tom Cruise - Booze. Tom is also rhyming slang for Tom and Dick - Sick; Tom Thumb - Rum; Tom Foolery - Jewellery; Tom, Dick and Harry - Dictionary; Tom Jones - Bones, and, Tom and Jerry - Merry.

27. Who is known as the baked bean?

From Quiz Cockney rhymes

Answer: The Queen

This is category 4564
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.