FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cockney Rhyming Slang  words  phrases
Quiz about Cockney Rhyming Slang  words  phrases

Cockney Rhyming Slang - words & phrases Quiz


Residents of London, particularly those of the "East End" are often referred to as "Cockney", though strictly anyone claiming to be a true Cockney must have been born within the sound of Bow Bells - the bells of St. Mary-le-Bow church in Cheapside!

A multiple-choice quiz by picqero. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. Cockney

Author
picqero
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
169,087
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
18 / 25
Plays
4249
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 92 (18/25), Guest 31 (22/25), Guest 81 (17/25).
- -
Question 1 of 25
1. Your "boat" refers to your what? Hint


Question 2 of 25
2. If you heard someone say "taters innit" what would they mean? Hint


Question 3 of 25
3. If you had the "Hattie Jacques" what would you be? Hint


Question 4 of 25
4. What would you do with a "titfer"? Hint


Question 5 of 25
5. You are asked to have a "butchers" - what would you do? Hint


Question 6 of 25
6. The "Sweeney" are London Clergymen.


Question 7 of 25
7. Acker Bilk is a famous jazz clarinetist, but what is his surname used to refer to in Cockney rhyming slang? Hint


Question 8 of 25
8. If someone was spoken of as a bit "Clark Kent", what would they be seen as? Hint


Question 9 of 25
9. If you were a bit "Brahms", you'd be what"? Hint


Question 10 of 25
10. Your "Dutch" is your what? Hint


Question 11 of 25
11. You'd be pleased to see your "china".


Question 12 of 25
12. What are "daisy roots"? Hint


Question 13 of 25
13. Now a couple from the Bible. First we'll go right to the beginning - what does "Adam & Eve" mean? Hint


Question 14 of 25
14. And not long after "Adam & Eve" we have their sons "Cain & Abel", but what does "cain & abel" mean in Cockney rhyming slang? Hint


Question 15 of 25
15. You'd be delighted if there was a "pen & ink" in your vicinity.


Question 16 of 25
16. If you bought a new "whistle", what would you do with it? Hint


Question 17 of 25
17. You're in a "2 & 8" - what are you actually doing? Hint


Question 18 of 25
18. Barnet is a town to the north of London, actually in Hertfordshire, but almost - some might say - part of London, but what is your "barnet"? Hint


Question 19 of 25
19. If you're "on your jack", you are what? Hint


Question 20 of 25
20. It feels particularly good to be "boracic"?


Question 21 of 25
21. Sexton Blake was a fictitious detective who featured in many 1930s and 1940s movies, but what in rhyming slang is a "sexton blake"? Hint


Question 22 of 25
22. If you are married, you are? Hint


Question 23 of 25
23. Someone asks you for a "Pam Shriver" - what do they want? Hint


Question 24 of 25
24. A load of "cobblers" refers to what? Hint


Question 25 of 25
25. And to finish, a quite recent addition to the rhyming slang vocabulary. If someone is having a "steffi" what are they doing? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 92: 18/25
Apr 14 2024 : Guest 31: 22/25
Apr 13 2024 : Guest 81: 17/25
Apr 13 2024 : Guest 72: 10/25
Apr 13 2024 : Guest 31: 15/25
Apr 09 2024 : Guest 51: 23/25
Mar 29 2024 : Guest 86: 22/25
Mar 27 2024 : Guest 147: 21/25
Mar 26 2024 : Guest 31: 21/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your "boat" refers to your what?

Answer: face

It is short for boat race - the world famous race held annually on the River Thames between the crews of Oxford & Cambridge universities. Boat race rhymes with face, then is shortened to "boat"!
2. If you heard someone say "taters innit" what would they mean?

Answer: it's cold

Taters (pronounced taiters) is slang for potatoes. "Potatoes in the mould" rhymes with cold, so "taters innit" means "cold, isn't it"!
3. If you had the "Hattie Jacques" what would you be?

Answer: you'd be drunk

Hattie Jacques was a well known comedienne in the "Carry on" series of movies, probably best known for her overweight Matron roles. In rhyming slang her name rhymes with "shakes", so if you had the "Hattie Jacques" you'd be shaking, probably with drunken trembles.
4. What would you do with a "titfer"?

Answer: wear it

You'd wear it on your head. "Titfer tat" (from the common phrase "tit for tat") rhymes with hat, and the "tat" is dropped.
5. You are asked to have a "butchers" - what would you do?

Answer: have a look

"Butchers" is short for "butchers' hook" - which of course rhymes with look!
6. The "Sweeney" are London Clergymen.

Answer: False

They are a department of the Police which deals with serious crime. Sweeney is short for "Sweeney Todd", the notorious barber who murdered his clients, then had them cooked and served in pies - quite the opposite of the Police in fact! "Sweeney Todd" rhymes with "Flying Squad", which is the Police department referred to.
7. Acker Bilk is a famous jazz clarinetist, but what is his surname used to refer to in Cockney rhyming slang?

Answer: milk

His whole name "Acker Bilk" has to be spoken to mean anything. Acker and Bilk on their own have no meaning. The real Acker Bilk is brilliant, and rightly world famous for his No. 1 hit "Stranger on the Shore".
8. If someone was spoken of as a bit "Clark Kent", what would they be seen as?

Answer: dishonest

The rhyming word here is "bent" - which is a slang expression for crooked or dishonest!
9. If you were a bit "Brahms", you'd be what"?

Answer: drunk

You may or may not be happy, but you'd certainly be drunk! Brahms is short for "Brahms & Liszt" which rhymes with "pissed" which is slang for drunk!
10. Your "Dutch" is your what?

Answer: wife

According to some, it is short for "Duchess of Fife", which rhymes with wife! Others dispute this, and point to other origins for this recently-developed slang term.
11. You'd be pleased to see your "china".

Answer: True

I sincerely hope so! "China" is short for "china plate" which rhymes with mate - which in turn means "friend".
12. What are "daisy roots"?

Answer: boots

Easy one this. Tight fitting boots are as hard to pull off as daisies and their roots are hard to eradicate. The 1960 hit song by Lonnie Donegan "My old man's a dustman" recalled this phrase in the line "he's got such a job to get them off that 'e calls them daisy roots"!
13. Now a couple from the Bible. First we'll go right to the beginning - what does "Adam & Eve" mean?

Answer: believe

"Would you "adam & eve" it"? A very common expression, meaning "would you believe it"!
14. And not long after "Adam & Eve" we have their sons "Cain & Abel", but what does "cain & abel" mean in Cockney rhyming slang?

Answer: table

In the Genesis account Cain committed the first recorded murder by killing his brother Abel. Nothing so gruesome in the rhyming slang though!
15. You'd be delighted if there was a "pen & ink" in your vicinity.

Answer: False

Not likely - it means a stink!
16. If you bought a new "whistle", what would you do with it?

Answer: wear it

"Whistle" is short for "whistle & flute" - rhymes with suit, so you'd wear it! Only refers to a gent's suit of course!
17. You're in a "2 & 8" - what are you actually doing?

Answer: you are panicking

"He's in a right 2 & 8" means "he's in a right state" - could mean panicky or state of confusion. "Right state" being the rhyming slang phrase in this very common expression.
18. Barnet is a town to the north of London, actually in Hertfordshire, but almost - some might say - part of London, but what is your "barnet"?

Answer: your hair

"Barnet" in rhyming slang is short for "Barnet fair" - a very old market fair held in Barnet. "Barnet fair' rhymes with hair, hence the expression.
19. If you're "on your jack", you are what?

Answer: alone

"Jack" is short for "Jack Jones" and "Jones" rhymes with "alone", or "on my own".
20. It feels particularly good to be "boracic"?

Answer: False

Definitely NOT - it means you are flat broke! "Boracic" is short for "boracic lint" which rhymes with "skint", which is slang for penniless.
21. Sexton Blake was a fictitious detective who featured in many 1930s and 1940s movies, but what in rhyming slang is a "sexton blake"?

Answer: a forgery

"Sexton Blake" rhymes with "fake", hence forgery.
22. If you are married, you are?

Answer: cash & carried

Easy one that - but you must be getting tired by now!
23. Someone asks you for a "Pam Shriver" - what do they want?

Answer: money

A "Pam Shriver" is a fiver - a 5 note, also called a "Lady Godiva". Be careful to whom you give or lend money!
24. A load of "cobblers" refers to what?

Answer: nonsense

"Cobblers" is short for "cobblers awls", which rhymes with "balls" - a crude expression meaning nonsense!
25. And to finish, a quite recent addition to the rhyming slang vocabulary. If someone is having a "steffi" what are they doing?

Answer: being facetious

A 'steffi" is short for "Steffi Graf" the German World tennis champion - which rhymes with laugh. "You're having a steffi, aren't you" means "you're having a laugh", or in other words "you're kidding", "you must be joking", etc?
Source: Author picqero

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us