FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Magical Mystery Tour of  Northumberland Places
Quiz about A Magical Mystery Tour of  Northumberland Places

A Magical Mystery Tour of Northumberland Places Quiz


A fairly random tour around some of the places which make Northumberland one of the most picturesque and interesting counties in England.

A multiple-choice quiz by jon541. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northeast England

Author
jon541
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,026
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
152
Last 3 plays: Guest 94 (9/10), Guest 86 (9/10), Guest 82 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The residents of which North Northumbrian town with impressive defensive walls occasionally claim to be, on a technicality, at war with Russia?
Hint


Question 2 of 10
2. Which ruined Northumbrian castle sits on raised ground within a loop of the River Coquet near the North Sea port of Amble?
Hint


Question 3 of 10
3. Close to the pretty fishing village of Craster, the skyline of this part of the Northumberland coast is dominated by the dramatic ruins of Dunstanburgh Castle. On which famous local natural geological feature is the castle built?
Hint


Question 4 of 10
4. Which photogenic Northumbrian castle, restored during the nineteenth century by the Victorian industrialist Sir William Armstrong, sits on a rocky outcrop overlooking Holy Island to the North and Dunstanburgh to the South?


Hint


Question 5 of 10
5. Which Northumbrian village has on its outskirts the magnificent Victorian mansion known as "Cragside", built by one of the pre-eminent engineers and industrialists of the Victorian era, Sir William Armstrong?
Hint


Question 6 of 10
6. Alnwick Castle is the seat of the Dukes of Northumberland. What famous name, often referenced in the 'Henry' plays of William Shakespeare, is borne by this family? Hint


Question 7 of 10
7. One of my young son's favourite places in Northumberland is a bay with seven miles of beach between Blyth and Amble set within a country park and backed by a nature reserve. What is the name of this unspoilt bay?
Hint


Question 8 of 10
8. So troubled by border brigands (known as reivers) was this area in medieval times that many Northumbrians built themselves fortified houses to protect themselves and their animals. How are these generally known?
Hint


Question 9 of 10
9. In a ceremony dating back to 1858, which Tyne Valley town hosts a New Year's Eve festival with lighted tar barrels atop the carriers' heads?
Hint


Question 10 of 10
10. Just north of the north Northumbrian town of Wooler is the largest and most impressive prehistoric (Iron Age) hill fort in the region. By what name is this known?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 94: 9/10
Mar 29 2024 : Guest 86: 9/10
Mar 15 2024 : Guest 82: 5/10
Feb 28 2024 : Guest 94: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The residents of which North Northumbrian town with impressive defensive walls occasionally claim to be, on a technicality, at war with Russia?

Answer: Berwick

At the outset of the Crimean War (the story goes), Britain declared war on Russia as "Great Britain, Ireland, Berwick-upon-Tweed and all British Dominions" but neglected to include Berwick in the wording of the subsequent peace treaty.

As late as 1966, the Mayor of Berwick chose to reassure the London correspondent of "Pravda" of the town's peaceful intentions: "Please tell the Russian people through your newspaper that they can sleep peacefully in their beds."!
2. Which ruined Northumbrian castle sits on raised ground within a loop of the River Coquet near the North Sea port of Amble?

Answer: Warkworth Castle

There are great views of Warkworth Castle from all around the village, not least from the Mill Walk along the Coquet (pronounced Coke-ut for any non-Northumbrians). The castle also has the distinction of appearing in two of Shakespeare's history plays. ("Henry IV" "Parts 1 & 2")

Alnwick Castle also sits on the Coquet but is further inland and not ruined.

Dunstanburgh Castle is on the coast between the villages of Craster and Embleton.

Bamburgh Castle was restored during the nineteenth century by the Victorian industrialist (Lord) William Armstrong. The castle still belonged to the Armstrong family in 2017 but is open to the public and also has apartments for long-term rental which are much sought after.
3. Close to the pretty fishing village of Craster, the skyline of this part of the Northumberland coast is dominated by the dramatic ruins of Dunstanburgh Castle. On which famous local natural geological feature is the castle built?

Answer: The Whin Sill

The Whin Sill is a layer of igneous dolerite which runs diagonally across the North East and which underpins stretches of Hadrian's Wall as well as the castles at Bamburgh, Dunstanburgh and Lindisfarne and the Farne Islands.

The dolerite was created by igneous intrusions of magma cooling and solidifying during the Carboniferous Period.
4. Which photogenic Northumbrian castle, restored during the nineteenth century by the Victorian industrialist Sir William Armstrong, sits on a rocky outcrop overlooking Holy Island to the North and Dunstanburgh to the South?

Answer: Bamburgh Castle

Bamburgh Castle is a spectacular sight and very popular with visitors throughout the year (although it still belongs to the Armstrong family, it is open to the public for an entrance fee).

It has featured as the backdrop to numerous TV and film productions including Roman Polanski's "Macbeth" in 1971 (the first film he directed after the murder of his wife, Sharon Tate).
5. Which Northumbrian village has on its outskirts the magnificent Victorian mansion known as "Cragside", built by one of the pre-eminent engineers and industrialists of the Victorian era, Sir William Armstrong?

Answer: Rothbury

Rothbury has gained unwanted recent notoriety for being the unlikely location of the final showdown between Northumbria Police and Raoul Moat, gunman, but remains a beautiful village for residents and visiting holidaymakers and is the gateway to Coquetdale.

William Armstrong (1810-1900), created Baron Armstrong of Cragside in 1887, was a true engineering pioneer. His factory on Tyneside (originally Armstrong Whitworth, later Vickers-Armstrong, BAE Systems and Reece Group) still exists in some form on its original site in the early 21st century.
6. Alnwick Castle is the seat of the Dukes of Northumberland. What famous name, often referenced in the 'Henry' plays of William Shakespeare, is borne by this family?

Answer: Percy

Ralph Percy (b. 1956) is the 12th Duke of Northumberland. The House of Percy dates from William de Perci who followed William the Conqueror from Normandy in the late 11th century.

Harry Hotspur of Shakespearean fame was Sir Henry Percy (1364-1403) who led rebellions against Henry IV and was killed at the Battle of Shrewsbury, hit with an arrow to his forehead when he opened his visor.
7. One of my young son's favourite places in Northumberland is a bay with seven miles of beach between Blyth and Amble set within a country park and backed by a nature reserve. What is the name of this unspoilt bay?

Answer: Druridge Bay

Unspoilt for now that is... over the years various companies have sought to extract coal and even to build a nuclear power station on the land behind the bay.
8. So troubled by border brigands (known as reivers) was this area in medieval times that many Northumbrians built themselves fortified houses to protect themselves and their animals. How are these generally known?

Answer: Bastles

Apologies to anyone choosing "Castles" as their answer but the correct name in Northumberland for a fortified building in which the livestock are kept on the ground floor and the family lived above is "Bastle" (probably from the French "bastille").

There was no internal access to the living quarters which could only be reached by a ladder which was hauled up at night.
9. In a ceremony dating back to 1858, which Tyne Valley town hosts a New Year's Eve festival with lighted tar barrels atop the carriers' heads?

Answer: Allendale Town

The tar barrels are carried on their heads by "guisers" during the "Tar Bar'l" ceremony. The origins of the ceremony are not known.
10. Just north of the north Northumbrian town of Wooler is the largest and most impressive prehistoric (Iron Age) hill fort in the region. By what name is this known?

Answer: Yeavering Bell

The 12-acre site of Yeavering Bell lies above evidence of a later Saxon settlement.

The other names are all genuine place names in the Cheviots area.
Source: Author jon541

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us