FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tour of England AK
Quiz about Tour of England AK

Tour of England A-K Trivia Quiz


I thought I'd take a ride on my bike around some towns and cities of England. Trouble was, there is a hill just 200 yards down the road and that's as far as I got. But these are the places I might have visited.

A multiple-choice quiz by Spontini. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. England

Author
Spontini
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,513
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1059
Last 3 plays: Guest 192 (6/10), Guest 31 (8/10), CardoQ (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This small town in the county of Devon is famous for making a type of carpet named after the town itself. Hint


Question 2 of 10
2. This Lancashire seaside town is famous for its tower and its illuminations. Hint


Question 3 of 10
3. This English city was blitzed by German bombers in November 1940. Huge areas of the city centre were destroyed and the historic cathedral left as just a shell. Hint


Question 4 of 10
4. A famous horse race first run in 1780 was named after the Earl of this city. To this day it remains one of the world's great sporting events. Hint


Question 5 of 10
5. This city was the most south-westerly Roman settlement in Britain, established around AD 55. Hint


Question 6 of 10
6. This small Hampshire town, which was mentioned in the Domesday book in 1086, has very strong connections with the aviation industry. Hint


Question 7 of 10
7. This English city has a breed of spotted pig named after it and two varieties of cheese, Single and Double. Hint


Question 8 of 10
8. This small Oxfordshire town is known the world over as a centre for rowing. A Royal Regatta is held there each year. Hint


Question 9 of 10
9. This town is located in the River Orwell estuary in Suffolk. Hint


Question 10 of 10
10. This Cumbrian town lies on the river Kent, which is a little odd bearing in mind that Kent is almost the opposite end of England. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Guest 192: 6/10
Mar 01 2024 : Guest 31: 8/10
Feb 28 2024 : CardoQ: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 94: 10/10
Feb 26 2024 : Mike2055: 7/10
Feb 19 2024 : Guest 51: 8/10
Feb 18 2024 : Guest 84: 9/10
Feb 16 2024 : chianti59: 10/10
Feb 14 2024 : Guest 176: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This small town in the county of Devon is famous for making a type of carpet named after the town itself.

Answer: Axminster

The making of carpets in the town was started in 1755. It took a long time to make one given the technology available at the time. Everything was done by hand. When a carpet was completed, the local church would ring its bells.
2. This Lancashire seaside town is famous for its tower and its illuminations.

Answer: Blackpool

Each autumn as the dark nights close in, a six mile stretch of the main coastal road of the town is illuminated by over a million bulbs. This attracts many thousands of visitors every day when other seaside towns have already reached the end of their season. Even the local trams are lit up to resemble all sorts of things that don't actually look like a tram.
3. This English city was blitzed by German bombers in November 1940. Huge areas of the city centre were destroyed and the historic cathedral left as just a shell.

Answer: Coventry

The old Coventry Cathedral was built around the 14th century and was virtually completely destroyed by German bombers on the night of November 14th, 1940. It still stands, ruined. On the wall behind the old altar, an inscription has been added which reads "Father Forgive".

A new cathedral has been built next to the old ruin. Consecrated in 1962, its modern design was selected from over 200 submitted in a competition and has been a massive success.
4. A famous horse race first run in 1780 was named after the Earl of this city. To this day it remains one of the world's great sporting events.

Answer: Derby

The Epsom Derby is one of England's 'Classic' races and is open to three-year-old horses. Derby itself is the county town of Derbyshire and home to the first fully mechanised factory in England. In an early example of industrial espionage, John Lombe, the owner, had travelled to Piedmont in Italy and came back with enough know-how to build his own silk-spinning machine.
5. This city was the most south-westerly Roman settlement in Britain, established around AD 55.

Answer: Exeter

Exeter gets its name from the River Exe on whose banks it is built. Exeter Cathedral was founded in the 12th century. The Romans built a fort here at the southwestern end of the Fosse Way, which together with Watling Street, were the two most important Roman roads in Britain.
6. This small Hampshire town, which was mentioned in the Domesday book in 1086, has very strong connections with the aviation industry.

Answer: Farnborough

Farnborough is home to that branch of government dealing with air accidents. It is also the home to a week-long trade show every two years where the aerospace and defence industries try to sell both civilian and military aircraft to a world-wide market. No doubt lots of rather secret gear is sold here too.

The last two days of the show are open to the public who can see demonstrations of the aircraft etc. being put through their paces.
7. This English city has a breed of spotted pig named after it and two varieties of cheese, Single and Double.

Answer: Gloucester

The Gloucester old spot pig is mostly white with black spots over its body. It is recognised as the oldest spotted breed in the world. Both types of Gloucester cheese are made from the milk of Gloucester cows. The 'single' variety is more crumbly and lower in fat. The 'double' variety is aged longer and has a stronger, more savoury flavour.
8. This small Oxfordshire town is known the world over as a centre for rowing. A Royal Regatta is held there each year.

Answer: Henley-on-Thames

The Thames has a straight stretch of water just north of the town which is ideal for rowing races. The Regatta has been held since 1839 and became 'Royal' in 1851 when Prince Albert, husband of Queen Victoria, became its patron. Every reigning monarch since that time has agreed to be the Regatta patron.
9. This town is located in the River Orwell estuary in Suffolk.

Answer: Ipswich

Ipswich was founded around the 7th-8th century. In 1939, a complete buried ship dating from the 7th century was found in Sutton Hoo, just 12 miles from Ipswich. It contained gold, gems, a ceremonial helmet, a shield, sword and many other valuable and historically significant items. The ship is believed to be the burial place of Raedwald, King of the East Angles.
10. This Cumbrian town lies on the river Kent, which is a little odd bearing in mind that Kent is almost the opposite end of England.

Answer: Kendal

Kendal is situated close to the sea and also the Lake District National Park and has a thriving tourist trade for hillwalkers, climbers and lovers of water.
Source: Author Spontini

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us