FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about English Towns of the RNLI
Quiz about English Towns of the RNLI

English Towns of the RNLI Trivia Quiz


The Royal National Lifeboat Institution (RNLI) is a charity that provides water rescue all over the U.K. and Ireland. See if you can identify these locations of RNLI stations, with perhaps some extra clues tossed in.

A multiple-choice quiz by wjames. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. England

Author
wjames
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,536
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
571
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 94 (9/10), Mike2055 (8/10), Guest 193 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This town on the Thames estuary boasts a RNLI lifeboat station. The town's name has had many different spellings historically, each with a different meaning, among them "End of the grove" and "Count's Sand". Hint


Question 2 of 10
2. This Kent town has an RNLI station, appropriate for a place whose name could mean "door to the ocean". There is also seaside town of the same name adjacent to Atlantic City, New Jersey, USA. Hint


Question 3 of 10
3. Sharing a name with a famous medieval battle, this town on the southern English coast launches RNLI lifeboats by a tractor on the shingle beach. Hint


Question 4 of 10
4. This RNLI station is located on an English island city, a city with a name shared by cities in the U.S. states of New Hampshire and Virginia. Hint


Question 5 of 10
5. This town on the NW coast of England that hosts a RNLI lifeboat station shares a name with a famous English rock drummer and his band as well as an American luxury car of yesteryear. Hint


Question 6 of 10
6. This town, the most popular seaside resort in the UK, of course has an RNLI lifeboat station. Known for its Tower, Central Pier and Grand Theater, which Lancashire town is this? Hint


Question 7 of 10
7. Sharing a name with the northernmost town in the U.S., this town on England's NW coast enjoys a more temperate climate due to the warming North Atlantic current. This port known for shipbuilding and leisure of course has an RNLI lifeboat station. Hint


Question 8 of 10
8. This city and port of Northeast England lent its name to a WW2 seaplane patrol bomber. Shipbuilding and other maritime trades based on the River Wear gives plenty of business to which RNLI lifeboat station? Hint


Question 9 of 10
9. Residents of which town on England's North Sea coast, known as Scarborians, are rightfully proud of their RNLI lifeboat station? Hint


Question 10 of 10
10. Which RNLI lifeboat station, located in the capital city, is one of five located on the Isle of Man? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 94: 9/10
Feb 26 2024 : Mike2055: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 193: 9/10
Feb 15 2024 : Possum1: 7/10
Feb 14 2024 : Guest 176: 9/10
Feb 12 2024 : Guest 35: 9/10
Feb 11 2024 : Saffia: 7/10
Feb 08 2024 : Guest 2: 7/10
Feb 08 2024 : NETTLES1960: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This town on the Thames estuary boasts a RNLI lifeboat station. The town's name has had many different spellings historically, each with a different meaning, among them "End of the grove" and "Count's Sand".

Answer: Gravesend

RNLI Gravesend boasts a single 8.5 m (28 ft) inshore lifeboat, shallow of draft and good for work in the shoal Thames estuary. "Grave" could be a form of "grove" or "graf" (count) or simply "graves", referring to graves from the period of the Black Death.
2. This Kent town has an RNLI station, appropriate for a place whose name could mean "door to the ocean". There is also seaside town of the same name adjacent to Atlantic City, New Jersey, USA.

Answer: Margate

Margate boasts an enclosed Mersey-class enclosed all-weather 12 m (38 ft) lifeboat, necessary for offshore work in the North Sea and English Channel. "Margate" refers to a gate, or gap, in seaside cliffs that allows the sea to enter to form pools. Margate, in both the UK and US, are popular seaside resorts known for their sand beaches.
3. Sharing a name with a famous medieval battle, this town on the southern English coast launches RNLI lifeboats by a tractor on the shingle beach.

Answer: Hastings

There is no harbor at Hastings, just a wide shingle and sand beach at the foot of eroding cliffs. The RNLI lifeboats are kept on wheeled trailers and are towed to the Channel waters and launched by multi-wheeled tractors. Duke William of Normandy landed on these beaches and set up his camp near Hastings, but the battle that bears that name occurred at Senlac Hill, eight miles north of Hastings.
4. This RNLI station is located on an English island city, a city with a name shared by cities in the U.S. states of New Hampshire and Virginia.

Answer: Portsmouth

Portsmouth is an inshore RNLI station on the relatively sheltered waters leading to The Solent, a narrow strait between the English mainland and the Isle of Wight. Portsmouth, England is an important maritime and naval port as are its namesakes in the U.S.
5. This town on the NW coast of England that hosts a RNLI lifeboat station shares a name with a famous English rock drummer and his band as well as an American luxury car of yesteryear.

Answer: Fleetwood

Fleetwood, Lancashire, is the home of "Fishermen's Friend" throat lozenges that are popular around the world. Previously a busy fishing port, that industry has declined in recent decades, but other maritime activities require the presence of a RNLI lifeboat station that has offshore and inshore boats.
6. This town, the most popular seaside resort in the UK, of course has an RNLI lifeboat station. Known for its Tower, Central Pier and Grand Theater, which Lancashire town is this?

Answer: Blackpool

Water flowing over a peat bog becomes darkly discolored, creating a "black pool" where it enters the Irish Sea. From a high of 17 million annual visitors in 1992, modern tourism numbers have fallen to around ten million mainly due to cheaper airfare to Mediterranean resorts. RNLI lifeboat station Blackpool has one 8.5-meter rigid hull inflatable boat and two smaller D-class boats that are unique in the RNLI for not having a rigid hull.
7. Sharing a name with the northernmost town in the U.S., this town on England's NW coast enjoys a more temperate climate due to the warming North Atlantic current. This port known for shipbuilding and leisure of course has an RNLI lifeboat station.

Answer: Barrow-in-Furness

Barrow, in Cumbria, is a deep water port on the Irish Sea and is located near England's steel industry, making it a natural location for shipbuilding. Most Royal Navy submarines are built in Barrow, as well as larger capital ships such as the aircraft carrier HMS Invincible.

The RNLI keeps one of their larger heavy-weather lifeboats here, a Tyne-class that is faster and has more endurance that its predecessor motor lifeboats. The Tyne-class is self-righting, meaning that if it capsizes in rough seas it is designed to return to an upright position.
8. This city and port of Northeast England lent its name to a WW2 seaplane patrol bomber. Shipbuilding and other maritime trades based on the River Wear gives plenty of business to which RNLI lifeboat station?

Answer: Sunderland

Sunderland, Tyne and Wear, is the second largest municipally-owned port in the UK. Shipbuilding began there in the 1300s and in WW2, Sunderland built 25 percent of British merchant shipping. Sunderland is the oldest operational lifeboat station in the UK, started in 1800 and taken over by the RNLI in 1865.
9. Residents of which town on England's North Sea coast, known as Scarborians, are rightfully proud of their RNLI lifeboat station?

Answer: Scarborough

Famous in song, Scarborough held an annual Fair for merchants for over 500 years. In WWI, the city was bombarded by the German High Seas Fleet. A lifeboat station opened there in 1801, one of the oldest in the UK, and moved into a new state-of-the-art building in November 2016.
10. Which RNLI lifeboat station, located in the capital city, is one of five located on the Isle of Man?

Answer: Douglas

RNLI Douglas is home the largest motor lifeboat stationed on the Isle of Man, a 14 meter (47 foot) Tyne-class. Douglas is the largest city and capital of the island. Located in the center of the Irish Sea, the Isle of Man hosts RNLI stations in Douglas, Peel, Port Erin, Port St. Mary and Ramsey.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us