FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Aircraft Quizzes, Trivia and Puzzles
  Aircraft Quizzes, Trivia

Aircraft Trivia

Aircraft Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation

Fun Trivia
The world gets a little bit smaller when you have aircraft at your disposal. Here's a good place to learn about these incredible flying crafts.
44 Aircraft quizzes and 470 Aircraft trivia questions.
1.
  Flying Into the Smithsonian   top quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
You know an aircraft has hit the big time when it becomes an exhibit at the Smithsonian National Air and Space Museum. Here are ten such flying machines, which you need to place in the order of their first flight or the event associated with them.
Easier, 10 Qns, LadyNym, May 19 22
Easier
LadyNym gold member
May 19 22
432 plays
2.
A Short History of the Jet Airliner
  A Short History of the Jet Airliner   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
WWII facilitated the introduction of jet engines into commercial aircraft. The impact has been huge. Let's have a very quick look at one of technology greatest achievements of the latter half of the 20th Century...
Average, 10 Qns, 1nn1, Aug 23 17
Average
1nn1 gold member
Aug 23 17
454 plays
3.
Boeings Signature Sevens
  Boeing's Signature Sevens    
Photo Quiz
 10 Qns
Here is some trivia associated with Boeing's lineup of passenger jets. There will be one question dedicated to each model. Enjoy!
Average, 10 Qns, RedHook13, Nov 15 22
Average
RedHook13 gold member
Nov 15 22
275 plays
4.
100 Years of RAF Combat Aircraft
  100 Years of RAF Combat Aircraft   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 15 Qns
Welcome to my quiz about combat aircraft of the RAF, from its formation in 1918 to its centenary year in 2018. I hope that you enjoy playing my quiz.
Average, 15 Qns, mcsurfie, Sep 19 17
Average
mcsurfie
Sep 19 17
301 plays
5.
The Remarkable Helicopter
  The Remarkable Helicopter    
Label Quiz
 10 Qns
Several weeks ago I was fortunate enough to get an hour-long ride in a helicopter. I was astounded and loved every minute. Come learn a little more about the basics of this aircraft.
Average, 10 Qns, stephgm67, Sep 12 22
Average
stephgm67 gold member
Sep 12 22
352 plays
6.
Name That Jet
  Name That Jet    
Photo Quiz
 10 Qns
I am an airline employee and an aviation enthusiast. Throughout my career, I have seen and flown on many different planes. Let's see if you can identify the aircraft displayed in each of the following photos.
Average, 10 Qns, RedHook13, Feb 06 18
Average
RedHook13 gold member
Feb 06 18
490 plays
7.
  Famous Aircraft in History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A ten question quiz on famous aircraft in history.
Average, 10 Qns, Roswell, Jan 11 17
Average
Roswell
6243 plays
8.
Concorde and Concordski
  Concorde and Concordski    
Multiple Choice
 15 Qns
During the 1960s, creating a Supersonic Transport (SST) was a major task for aerospace firms around the world, but only two were created in the end. Can you answer these questions about the Aerospatiale/BAC Concorde and Tupolev Tu-144 (aka Concordski)?
Tough, 15 Qns, Red_John, Jul 17 23
Tough
Red_John
Jul 17 23
76 plays
9.
  Remember the Days When Aircraft had Names? II   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This time let us take a look at the names of some of the multi-engined military types from yesteryear.
Average, 10 Qns, mstanaway, Jul 21 08
Average
mstanaway
806 plays
10.
  Remember the Days When Aircraft Had Names? I   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There was a time when aircraft actually had names rather than the model numbers used by today's manufacturers like Boeing and Airbus. See if you can remember the names of these aircraft which were common in the pre-jet era.
Tough, 10 Qns, mstanaway, Jul 20 08
Tough
mstanaway
860 plays
trivia question Quick Question
If there were a large obstacle at the end of the runway, which Vspeed would you use?

From Quiz "Aviation Quiz"




11.
  How Does it Function?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, we will take a look at how an airplane functions in its job in getting people to where they need to be. Welcome aboard and enjoy your flight.
Average, 10 Qns, RedHook13, Aug 10 18
Average
RedHook13 gold member
Aug 10 18
503 plays
12.
  Match My Plane    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these planes to pertinent facts associated with them?
Average, 10 Qns, Creedy, Sep 26 18
Average
Creedy gold member
Sep 26 18
344 plays
13.
  Just Plane Talk   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I can't make it any "plane-er" than this. Identify the mission of US military aircraft by their letter prefix. Don't know the prefixes? not to worry - read the follow-up info to see helpful hints. Enjoy!
Average, 10 Qns, goatlockerjoe, Mar 03 14
Average
goatlockerjoe
563 plays
14.
  Aviation and Flying    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about civil and commercial aviation? This should be a breeze for any pilot.
Average, 15 Qns, peyparker, May 06 23
Average
peyparker
May 06 23
2483 plays
15.
  Flying to a Goal    
Multiple Choice
 10 Qns
Since the Wright Brothers showed that it was possible to use powered flight as a means of transport, there have been many advances - and a few setbacks - in aviation history. This quiz on air transport covers just a few of these.
Average, 10 Qns, windrush, Sep 26 18
Average
windrush gold member
Sep 26 18
448 plays
16.
  U.S. Aircraft History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice quiz about commercial and military aircraft throughout the aviation years of the United States. I hope that you enjoy it. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Aug 05 23
Average
Nightmare gold member
Aug 05 23
1714 plays
17.
  Boeing 747   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Boeing 747 has become an aviation icon during its lifetime. See how much you know about this legendary jumbo jet.
Average, 10 Qns, cag1970, Jul 24 09
Average
cag1970
985 plays
18.
  Aircraft Jet Engines   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten multiple choice questions about aircraft jet engines. Good luck!
Tough, 10 Qns, Nightmare, Jun 12 18
Tough
Nightmare gold member
Jun 12 18
2007 plays
19.
  McDonnell Douglas DC-10   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A workhorse of civil aviation during its heyday, the McDonnell Douglas DC-10 is the subject of this quiz.
Tough, 10 Qns, cag1970, Mar 08 09
Tough
cag1970
674 plays
20.
  One Of Our Aircraft Is Missing    
Match Quiz
 10 Qns
In this quiz, I give you the names of three aircraft from various companies, both military and civilian, and your task is to land in the missing model from the list on the right.
Tough, 10 Qns, darksplash, Sep 11 20
Tough
darksplash gold member
Sep 11 20
150 plays
21.
Match each now-defunct company with an aircraft they were famous for designing or constructing. Companies throughout the world are included.
Average, 10 Qns, AlexT781, Apr 01 19
Average
AlexT781
Apr 01 19
212 plays
22.
  That's My Aircraft    
Match Quiz
 10 Qns
A quiz about some famous flying machines and the aviators who piloted them. Some are known by name, others are the among the best-known of their type.
Average, 10 Qns, DaMoopies, Dec 01 20
Average
DaMoopies gold member
Dec 01 20
246 plays
23.
  Aircraft Systems II   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A multiple choice quiz about some stuff on aircraft. Thanks for visiting the site! :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, Aug 22 20
Tough
Nightmare gold member
Aug 22 20
1692 plays
24.
  Around The World In Flighty Ways    
Multiple Choice
 15 Qns
Kyle the Kennel Boy (remember him?) had some money left from his lottery win and decided to go travelling again. Join him as he flies around the world in aircraft made in different countries.
Average, 15 Qns, darksplash, Jul 12 19
Average
darksplash gold member
Jul 12 19
161 plays
25.
  Aircraft Types    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how well you know different types of aircraft. For each make and/or model listed choose what type of aircraft it is.
Average, 10 Qns, ElvisFan67, Jun 10 22
Average
ElvisFan67
Jun 10 22
4866 plays
26.
  The World's First Purpose-Built Commercial Jet Air   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world's first commercial jet airliner took to the sky in the same decade as World War II. Now a massive industry, see what you know about the early days of jet travel.
Average, 10 Qns, keanet, May 24 12
Average
keanet
449 plays
27.
  An Otter Thing Altogether    
Multiple Choice
 10 Qns
If you're expecting a quiz about otters, you're right, but this is about the aircraft.
Average, 10 Qns, funnytrivianna, Jun 27 23
Average
funnytrivianna gold member
Jun 27 23
401 plays
28.
  How to Fly an Aeroplane    
Multiple Choice
 10 Qns
As a hobby pilot, or General Aviation pilot as we prefer to say, I was happy to see an author challenge with this title. You do not need to be a pilot to do this quiz!
Average, 10 Qns, akg1486, Jun 03 15
Average
akg1486
326 plays
29.
  Commercial Aircraft Characteristics    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some unique characteristics of modern commercial aircraft.
Average, 10 Qns, jimsandybn, Dec 05 09
Average
jimsandybn
558 plays
30.
  Aircraft Terms    
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice quiz to see if you can identify some aircraft terms. I hope that you enjoy it. :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, May 24 07
Tough
Nightmare gold member
1340 plays
31.
  Lockheed L-1011   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A durable wide-bodied commercial jetliner, the Lockheed L-1011 is the subject of this quiz.
Tough, 10 Qns, cag1970, Mar 21 09
Tough
cag1970
474 plays
32.
  Aircraft Systems I    
Multiple Choice
 10 Qns
A multiple choice quiz on some aircraft systems. Good luck! :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, Aug 03 16
Tough
Nightmare gold member
1496 plays
33.
  Do You Know Your Aircraft?    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you an airplane king?
Average, 10 Qns, airplanegod, Jul 06 15
Average
airplanegod
800 plays
34.
  Boeing 707    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the most durable and versatile aircraft ever built, the Boeing 707 and its many derivatives are the subject of this quiz.
Average, 10 Qns, cag1970, May 24 07
Average
cag1970
961 plays
35.
  World Aircraft    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz is general trivia on the world's aircraft.
Tough, 25 Qns, eagle161_99, Apr 25 23
Tough
eagle161_99
Apr 25 23
1702 plays
36.
  Boeing 727   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One of the most versatile jet aircraft ever flown, the Boeing 727 is the subject of this quiz.
Difficult, 10 Qns, cag1970, Jun 06 21
Difficult
cag1970
Jun 06 21
687 plays
37.
  One Big Happy Fleet    
Multiple Choice
 10 Qns
Airplanes come in many different sizes. Even planes of the same design are modified in order to accommodate the specific needs of an airline. Let's see how well you know these particular aircraft families.
Average, 10 Qns, RedHook13, Oct 12 17
Average
RedHook13 gold member
Oct 12 17
323 plays
38.
  Aviation Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the basics of aviation, with particular reference to large commercial airliners. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, cabo24, Apr 01 21
Average
cabo24
Apr 01 21
672 plays
39.
  Those Magnificent Flying Machines    
Multiple Choice
 10 Qns
A (hopefully) not too difficult quiz that tests your knowledge of general, commercial, and military aviation.
Difficult, 10 Qns, Jayman0755, May 24 07
Difficult
Jayman0755
839 plays
40.
  Commercial Airliners    
Multiple Choice
 10 Qns
Most of us ride in them, but how much do we know about these magnificent flying machines? So sit back, open that little bag of peanuts and enjoy your flight.
Tough, 10 Qns, TheBottleImp, Feb 14 10
Tough
TheBottleImp
3314 plays
41.
  Sukhoi Aircraft    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Sukhoi aircraft which have been around since 1940! From WWII Su-2s to today's PAK FA stealth fighter please enjoy!
Average, 10 Qns, F-35_Guy, Jul 04 18
Average
F-35_Guy
Jul 04 18
263 plays
42.
  Concorde, Faster than the Sun    
Multiple Choice
 10 Qns
To watch Concorde skimming through the sky no-one could deny that it is the most beautiful plane ever built. Today however it is becoming an old lady in aeronautic terms. So I thought I'd compile this quiz before it vanishes from our skies forever.
Tough, 10 Qns, kittyconner, Mar 28 22
Tough
kittyconner
Mar 28 22
1426 plays
43.
  British Jet Airliners    
Multiple Choice
 10 Qns
Have fun learning about British airliners from the DH 106 Comet to the BAE systems 146!
Average, 10 Qns, F-35_Guy, Jun 12 18
Average
F-35_Guy
Jun 12 18
297 plays
44.
  Aero Engines    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a quiz for those interested in aircraft engines...Enjoy!
Tough, 5 Qns, riddlemethis, Jul 06 18
Tough
riddlemethis
Jul 06 18
884 plays

Aircraft Trivia Questions

1. The Tupolev Tu-144's development initially ran for seven years, from the first publication of the concept in 1962, to the first flight of the prototype in 1968 from which of Moscow's airports?

From Quiz
Concorde and Concordski

Answer: Zhukovsky

The concept for the aeroplane that was to become Tu-144 was originally published in the journal "Technology of Air Transport" in January 1962. At the time, the leadership of the Soviet Union was anxious that the country not just match but surpass the technological achievements of the West, and the development of a supersonic passenger aircraft was seen as a major part of this. The Soviet air ministry initiated the development project in July 1963, with a plan for up to five flying prototypes to be built; the first of these was to be ready by 1966. Development of the aircraft through the Tupolev design bureau was primarily undertaken by the Soviet Union's Flight Research Institute, which was based at Ramenskoye Air Base (later to become Zhukovsky International Airport) near Moscow. Part of the government's decree upon the launch of the project was that the first flight should take place by 1968 - this was achieved when the prototype took to the sky on 31 December 1968 from Ramenskoye. The aircraft - CCCP-68001 - was in the air for 38 minutes before returning, with its first flight coming two months before its Anglo-French competitor.

2. The earliest regular aviation routes were flown as a means of delivering mail. Who pioneered the first air-mail service in the USA in 1911?

From Quiz Flying to a Goal

Answer: Earle L. Ovington

During an aviation meeting on Long Island, N.Y., in September 1911, Earle Ovington, flying a "Queen" monoplane, repeatedly covered a set route to Mineola, N.Y. and back, dropping pouches of mail for the postmaster at Mineola. This inaugural demonstration sparked the interest of the US Post Office Department, which began to sponsor short experimental flights.

3. The first thing you may want to know is how a giant metal tube with wings flies in the first place. What is the name of the scientific law that roughly explains how an airplane flies?

From Quiz How Does it Function?

Answer: Bernoulli's Principle

Most wings of an airplane have greater curvature at the top than the bottom. The air passing below the wing has a higher pressure than the air above the wing, where the air molecules move faster and are spread further apart. The higher pressure below the wing provides lift for an aircraft. The law was named after Swiss physicist Daniel Bernoulli (1700-1782), who formulated the principle.

4. The Sukhoi company was founded in the Soviet Union in 1939. Which of its aircraft was the first to have a jet engine?

From Quiz Sukhoi Aircraft

Answer: Su-7

The Su-7 (Nato codename: Fitter-A) was designed as a low-level conventional dogfighter, but did not have much success in this role. It was later converted as the Su-7B fighter-bomber and as such became the standard Warsaw Pact ground attack aircraft.

5. The first British jet airliner was the DH 106 Comet. In early versions it suffered multiple mid-air breakups due to which design fault?

From Quiz British Jet Airliners

Answer: Square windows

The square window created extra stress at the corners, resulting in decompression and structural failure.

6. What type of airplane is a DHC-6 Twin Otter?

From Quiz An Otter Thing Altogether

Answer: Utility aircraft

The DHC-6 Twin Otter, developed by De Havilland Canada in 1966, is a nineteen passenger STOL (short takeoff and landing) utility aircraft. Viking Air produces the aircraft and has been working on the Series 400 since 2008. This plane was developed from the DHC-3 Otter and developed into the de Havilland Canada Dash 7.

7. The world's first commercial jet-powered airliner took to the sky in 1949, just four years after the end of the Second World War. Which aircraft company designed and built this landmark aircraft?

From Quiz The World's First Purpose-Built Commercial Jet Air

Answer: de Havilland

The de Havilland Aircraft Company was a British aviation manufacturer founded in 1920 by Geoffrey de Havilland. The De Havilland company were responsible for many well known aircraft designs, including the Tiger Moth. Boeing is a US aircraft manufacturer, producing both civil and military aircraft. Originally founded in 1916 as the Pacific Aero Products Co, the company became Boeing in 1917. It's almost certain that anyone who travels on commercial aircraft will have flown in a Boeing. The Douglas Aircraft Company was founded in the US in 1921 and later became known as McDonnell Douglas after merging with McDonnell Aircraft. McDonnell Douglas is now part of Boeing's Commercial Airplanes division. The Lockheed Aircraft Company was originally known as the Alco Hydro-Aeroplane Company. It then became the Loughead Aircraft Manufacturing Company, named after one of its founders and was located in California. In 1926, the name was changed again to the Lockheed Aircraft Company. Lockheed merged with Martin Marietta in 1995 to become Lockheed Martin.

8. How many engines does Boeing's long range "Jumbo Jet" 747-400 have?

From Quiz Commercial Aircraft Characteristics

Answer: 4

The Boeing 747 is considered to be the first "Jumbo Jet". The B-747-400 was certified in January, 1989. General Electric, Pratt & Whitney, and Rolls-Royce all manufacture engines for the B-747-400. It is the customer's choice as to which engine they want on their aircraft.

9. Although the 747 made its maiden flight on February 1969, it didn't go into service until January 1970. Which airline had the distinction of flying the 747 on its first commercial flight?

From Quiz Boeing 747

Answer: Pan Am

The 747-100, which was the first model to see service, could carry 366 passengers in a three-class configuration or 452 passengers in a two-class configuration. The original powerplants for the aircraft were four Pratt & Whitney JT9D-7A engines which each produced 46,500 pounds (20,925 kg) thrust. Engines from General Electric and Rolls-Royce were used on later aircraft. Pan Am was very influential in the design and development of the 747. The airline wanted an aircraft that could carry more people than the Boeing 707 to help reduce worsening congestion at major airports. The first commercial 747, known as Clipper Victor, flew from New York to London. It was destroyed in the horrific Tenerife airport disaster in 1977.

10. Like other commercial aircraft in the Lockheed line, the L-1011 had a nickname. What nickname was attached to this plane?

From Quiz Lockheed L-1011

Answer: TriStar

Like its most notable competitor, the McDonnell Douglas DC-10, the L-1011 boasted a three-engine configuration. One engine hung from each wing, while the third engine was mounted in the tail. But the tail-mounted engine in the L-1011 actually integrated through the tail, using ducting similar to what was found on the Boeing 727 and providing more stability and quiet.

11. The DC-10 made its first commercial flight in August, 1971. Which major air carrier had the distinction of making this first flight?

From Quiz McDonnell Douglas DC-10

Answer: American Airlines

The DC-10 was the first commercial aircraft designed after the merger of the McDonnell Aircraft Corporation and the Douglas Aircraft Company in 1967. On its own, Douglas had tremendous success in commercial aviation, with the prop-driven DC-3 and the jet-powered DC-8. McDonnell had more success in space, as the designer of the Mercury and Gemini space capsules. American ordered 25 of the first series of DC-10 aircraft, and made the inaugural commercial flight--a round trip between Los Angeles and Chicago--on August 5, 1971.

12. The B 52 strategic bomber known as BUFF or 'Big Ugly Fat Fella' in polite company but something more earthy by its crews was first introduced more than 50 years ago. What was it called when first introduced?

From Quiz Remember the Days When Aircraft had Names? II

Answer: Stratofortress

The Boeing B 52 Stratofortress became the 'Big Stick' of the US Strategic Air Command (SAC) from the late 50's till the end of the 80's when it was on constant alert ready to deliver America's response to any aggressive move from the Soviet Union. The Stratofortress with its huge swept back wings and eight turbojet/fan engines hanging in podded pairs from a high mounted wing made an awesome sight. Early in its career it became the first aircraft to drop test a thermo-nuclear bomb (H Bomb) when it dropped the MK 15 'Zombie' which missed its target and detonated 8 kms. from the aircraft. The B 52 survived this test with slight damage and was a graphic demonstration of the combat that could be expected when Armageddon finally broke out. This scenario was depicted in the black comedy 'Dr Strangelove' but the movie 'Bombers B 52' was more like the strategic deterrence image the SAC liked to project to the public. Ironically it was as a conventional bomber in Vietnam that the Stratofortress finally saw combat. During the final Linebacker II missions in late 1972 when the US was attempting to 'bomb the North Vietnamese back to the conference table' waves of B 52's pounded the North against heavy opposition but suffered more casualties than in the previous 8 years of combat in the process. The B 52 was such an adaptable aircraft it was employed in low level penetration missions in later years and deployed a huge arsenal of weapons ranging from standoff missiles to freefall bombs. The B 52's employed the unique bicycle undercarriage Boeing pioneered with its immediate predecessor the B 47 Stratojet and its huge drooping wings had to be supported by small outrigger wheels on the tips. This meant the Stratofortress could not rotate on take-off but kind of 'popped off' the runway because its wings were set at an 8 degree angle to the fuselage. A total of 844 B 52 Stratofortress's were produced the last of which is the 'H' model and is scheduled to remain in service for many years yet. The B 17 Flying Fortress and the B 29 Superfortress were the well known bombers from WWII.

13. The Douglas C 54 became the symbol of the Berlin Airlift during those tense months in 1948-49. It was called the:

From Quiz Remember the Days When Aircraft Had Names? I

Answer: Skymaster

C 54 Skymasters along with a motley collection of other types provided a lifeline to blockaded West Berlin in a round the clock operation to provide food and supplies to the beleaguered population. Some 300 Skymasters were employed during Operation Vittles. During the early post war years civilianised Skymasters designated DC-4's became the workhorses of most international airlines until the advent of newer types. The DC-4 Skymaster was used as the basis for the development of the DC-6 and DC-7 and is easily distinguished from these later types by its round cabin windows and shorter fuselage. The Skymaster was unpressurised which meant it to have to fly around adverse weather systems. The C 54 Skymaster used by President Truman was called 'Sacred Cow' and General MacArthur had one called 'Bataan'. The Douglas C 133 Cargomaster was a turboprop transport used to shift outsized loads The Douglas C 118 Liftmaster was the military version of the DC-6

14. The very first 727 was delivered on October 29, 1963, to which airline?

From Quiz Boeing 727

Answer: United

Development of the 727 was spurred by the needs of three different airlines. American Airlines wanted a two-engine aircraft for greater efficiency on shorter routes. Eastern Airlines wanted a three-engine jet to extend its range for over-water flights to the Caribbean. And United wanted a four-engine plane to fly to higher-altitude destinations, including its hub in Denver. The tri-jet design adopted by Boeing first flew on February 9, 1963. United received the first aircraft, a 727-100, and began flying commercial routes with it in February, 1964. Eastern Airlines also began flying the aircraft around the same time.

15. What is a 'buttock line'?

From Quiz Aircraft Terms

Answer: An imaginary vertical line that separates the right and left side of an aircraft

Buttock line 14R would identify components 14" to the right of center on an aircraft. Buttock, water, and station lines are all grid lines to specifically locate a pinpoint on an aircraft, similar to a map grid.

16. The prototype of the aircraft that would become the Boeing 707 flew for the first time in what year?

From Quiz Boeing 707

Answer: 1954

On July 15, 1954, the Boeing 707 prototype took off from Renton Field in Seattle. Nicknamed the Dash 80, the plane served as a flying laboratory to test aviation technologies and techniques that would be used on other aircraft. After being refurbished by the National Air and Space Museum, the Dash 80 is now on display at Boeing Field.

17. Concorde was built as a collaboration between which two countries?

From Quiz Concorde, Faster than the Sun

Answer: U.K. and France

Supersonic airline research in Europe began in 1956, and for once the 'entente cordiale' worked.

18. What was the first true (not interim) attack helicopter developed for the U.S.?

From Quiz World Aircraft

Answer: AH-56 Cheyenne

The armed UH-1 was a modified utility helicopter and the AH-1 was designed only as an interim solution until a suitable attack helicopter could be found. The AH-56 was developed in 1967 to be the first attack helicopter and 375 were ordered. The order was later canceled due to a crash and the Army had to wait until 1982 for the AH-64.

19. What is a fairlead?

From Quiz Aircraft Systems II

Answer: a small component to prevent cable chafing

A fairlead, which is usually made of phenolic, is placed on an aircraft anywhere that a cable may rub against something which would wear the cable out. Great lengths of cables are used for flight control systems and to actuate the engine throttles.

20. What component on an aircraft keeps the wheels from locking up upon landings?

From Quiz Aircraft Systems I

Answer: Skid detectors

The skid detectors are sensors that sense when the wheel is not turning, therefore eases up on the hydraulic pressure going to that particular brake assembly. It happens very rapidly, applying pressure, relieving it, applying pressure, relieving it, etc.

21. What are the basic sections of a jet engine?

From Quiz Aircraft Jet Engines

Answer: Compressor, Combustion, Turbine, Exhaust

There is one more basic section called the Accessory Section.

22. Which company built the ill-fated Comet?

From Quiz Commercial Airliners

Answer: De Havilland

The British-built Comet was the first commercial jet airliner.

23. This plane was designated the HK-1. It was made of wood and flown only once by its owner: Howard Hughes.

From Quiz Famous Aircraft in History

Answer: Spruce Goose

The idea for the HK-1 flying boat came from Henry Kaiser, head of one of the largest shipbuilding firms of the time. Kaiser thought a ship that could fly over the danger might be the answer. Howard Hughes was known as an innovator in aircraft construction and design. These two men, both legends in their own time, would launch the venture to build the huge craft (originally, three were to be built). The new plane's official name bore the initials of the principals in the project HK-1, but to most of us it's always just been 'Spruce Goose'. The huge plane would be made primarily of wood, saving materials critical to the war effort. The difficulties creating such a large airframe made of wood were unknown at the beginning of construction and would prove to be many. The final product is a tribute to the efforts of the team in overcoming the problems they faced. A structure made of lumber was created that, even on close inspection, bears little resemblance to any form of wood! Hughes would prove to be a demanding taskmaster during the period of development and construction. His attention to detail and insistence everything on the new plane be nearly perfect, was largely responsible for both the beauty of the finished product and it not being ready to fly until after the war had ended.

24. The treaty between the UK and France to develop a Supersonic Transport saw two companies initially named as prime contractors. The British Aircraft Corporation (BAC) was one, but which French firm was the other?

From Quiz Concorde and Concordski

Answer: Sud Aviation

In the late 1950s, the French government began investigating the concept of a supersonic passenger aircraft, requesting potential designs from three major French aircraft manufacturers - Dassault, Nord Aviation and Sud Aviation. Sud Aviation's design, which came to be called the "Super-Caravelle", and was intended as a successor to the company's earlier Caravelle, was chosen as the winning design, with work to develop it beginning in 1960. Almost immediately, Sud Aviation began conversations with the UK aerospace industry, specifically in relation to obtaining suitable engines, as France did not have a major engine manufacturer of its own. The company planned to enter into a partnership with the Bristol Aeroplane Company, which was part of the British Aircraft Corporation, as part of this. At the same time, Bristol had been developing its own SST proposals, and so the two companies were able to found themselves in agreement over much of the process. The idea of a formal partnership to develop an aircraft was put to the British government, which, despite reservations, saw it as a way of gaining French support for the UK's proposed entry into the European Economic Community. As a result, a treaty to develop the Anglo-French SST was signed in November 1962, with BAC (through Bristol) and Sud Aviation as the main industrial partners. Sud Aviation continued in this until 1970, when it was merged with Nord Aviation and SEREB to form Aerospatiale.

25. In 1918, the first regular air-mail route in the USA commenced, with pilots under the command of Major Reuben Fleet. What was this inaugural regular route?

From Quiz Flying to a Goal

Answer: New York, NY to Washington, D.C.

The air-mail service between the cities of New York and Washington included a stop in Philadelphia to exchange mail and sometimes aircraft. The distance was approximately 218 miles and a round trip was made on a daily basis. The aircraft and pilots were seconded by the War Department to the Post Office Department from May 15 until August 12, 1918, when the Postal Department took on the full operation of this route.

26. How many engines does the BAE 125 have?

From Quiz British Jet Airliners

Answer: 2

The BAE 125 is a twin-jet mid-size business jet originally developed under de Havilland, but entered production as the BAE 125.

27. The following jets share a common ancestry except for one. Which is the odd one out?

From Quiz One Big Happy Fleet

Answer: L-1011

The McDonnell-Douglas MD-80 and the Boeing 717 jets are both descended from the Douglas DC-9 aircraft. The DC-9-10 first flew on February 25, 1965. Douglas Aircraft merged with McDonnell Aircraft in 1967 to become McDonnell-Douglas. McDonnell-Douglas continued to produce the DC-9 and in 1979, the DC-9-80 model was rebranded as the MD-80. McDonnell-Douglas would later merge with Boeing in 1997. Boeing adopted the DC-9/MD-80 design and branded their own version as the Boeing 717 (aka MD-95). The line was discontinued in 2006. The Lockheed L-1011 is a wide-body triple-engine jet.

28. During pre-flight checks we verify that all lights work properly. What colors, the same as those used on ships, do the navigation lights at the wingtips have?

From Quiz How to Fly an Aeroplane

Answer: Red and Green

Green light on the right wing, red light on the left. This allows other pilots to see which way I am going, in particular when flying in the dark.

29. The well known C-130 named "Fat Albert" is the support aircraft for the Navy's famous "Blue Angels", and carries supplies, parts, and maintenance crew for the air show. What is Albert's basic mission?

From Quiz Just Plane Talk

Answer: Cargo/transport

The C-130 Hercules dates back to 1956, and has arguably the longest production run of any military aircraft. The "Herc" is used by the Air Force, Navy, Marines, Coast Guard, several other government branches, and innumerable foreign countries. Military cargo/transport aircraft are often "ruggedized" versions of civilian aircraft. As far back as WW2, the C-47 "Skytrain" was copied from the DC-3. ***It's all so easy, right? Now you know A,B,C, and F. Let's look at "H" H is is for helicopter, and that's an odd bird in more ways than one. The H designator will almost always be the SECOND letter of a two letter combo: AH, CH, HH, etc. Think a moment - what might that A in AH stand for? Or the C in CH? And that first H in HH? It's search & rescue/medevac.

This is category 16615
Last Updated Feb 25 2024 9:11 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.