Quiz about Commercial Airliners
Quiz about Commercial Airliners

Commercial Airliners Trivia Quiz


Most of us ride in them, but how much do we know about these magnificent flying machines? So sit back, open that little bag of peanuts and enjoy your flight.

A multiple-choice quiz by TheBottleImp. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Aircraft

Author
TheBottleImp
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,370
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3291
Last 3 plays: Guest 32 (0/10), Guest 165 (0/10), Guest 5 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which company built the ill-fated Comet? Hint

Vickers
Hawker Siddeley
De Havilland
Handley Page

2. Which of the following does not belong? Hint

DC-5
DC-6
DC-4
DC-7

3. Who was primarily responsible for the design and development of the Constellation? Hint

Juan Trippe
Malcolm Loughhead (Lockheed)
Howard Hughes
Glenn Martin

4. Which Convair model was the company's last entry in the commercial airliner market? Hint

880
340
240
990

5. Which passenger plane was never used as Air Force One? Hint

Douglas DC-6
Douglas DC-7
Lockheed Constellation
Boeing 707

6. For which of the following is the colloquial term "jumbo jet" often used? Hint

Boeing 747
Lockheed L-1011
McDonnell Douglas MD-82
Douglas DC-10

7. What was the designation of the four-engine jet airliner being produced by Airbus prior to the A380? Hint

A350
A321
A320
A340

8. Before Boeing introduced its long-haul 747-400 series, a smaller version of the 747 was built that had a range of almost 7,000 miles. What was the designation of this popular 'mini-jumbo'? Hint

747-SP
747-200
747-SB
747-250

9. During the 1950s turboprop aircraft made up a large portion of the commercial airliner fleet. Which of the following was not a turboprop? Hint

Lockheed Electra II
Martin 404
Vickers Viscount
Bristol Britannia

10. In the romantic era of the Clippers, Pan Am bought flying boats from Martin, Sikorsky and Boeing. What was the designation of the airplane built by Boeing for service in the fabled Clipper fleet? Hint

307
314
377
247


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which company built the ill-fated Comet?

Answer: De Havilland

The British-built Comet was the first commercial jet airliner.
2. Which of the following does not belong?

Answer: DC-5

There actually was a DC-5, although only a few were ever built. The DC-5 was a two-engine {aircraft;} the rest were four-engine planes.
3. Who was primarily responsible for the design and development of the Constellation?

Answer: Howard Hughes

Lockheed manufactured the Constellation to the specifications of Hughes for his airline, {TWA;} without Hughes one of the most successful airliners in aviation history would never have been built.
4. Which Convair model was the company's last entry in the commercial airliner market?

Answer: 990

The 990 was a stretch version of the {880;} neither airliner had much success in a market dominated by the Boeing 707 and Douglas DC-8.
5. Which passenger plane was never used as Air Force One?

Answer: Douglas DC-7

Truman used the DC-6, Eisenhower the Constellation and Kennedy the 707, the first jet-powered Air Force One.
6. For which of the following is the colloquial term "jumbo jet" often used?

Answer: Boeing 747

The MD-82 is a successor to the old Douglas DC-9.
7. What was the designation of the four-engine jet airliner being produced by Airbus prior to the A380?

Answer: A340

The Airbus A380 is a four-engine jumbo jet airplane.
8. Before Boeing introduced its long-haul 747-400 series, a smaller version of the 747 was built that had a range of almost 7,000 miles. What was the designation of this popular 'mini-jumbo'?

Answer: 747-SP

Boeing was planning to use the SB (Short Body) designation, but major customer Pan Am thought SP (Special Performance) sounded better.
9. During the 1950s turboprop aircraft made up a large portion of the commercial airliner fleet. Which of the following was not a turboprop?

Answer: Martin 404

Although a few Martin 404s were later retrofitted with turboprop engines, they were originally piston-driven aircraft.
10. In the romantic era of the Clippers, Pan Am bought flying boats from Martin, Sikorsky and Boeing. What was the designation of the airplane built by Boeing for service in the fabled Clipper fleet?

Answer: 314

Although Pan Am only ever flew 28 of the Clippers, the role in aviation history of these marvelous airliners is legendary.
Source: Author TheBottleImp

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 11 2023 : Guest 32: 0/10
Jan 04 2023 : Guest 165: 0/10
Dec 26 2022 : Guest 5: 7/10
Dec 24 2022 : Guest 109: 3/10
Dec 09 2022 : Guest 184: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us