Quiz about One Big Happy Fleet
Quiz about One Big Happy Fleet

One Big Happy Fleet Trivia Quiz


Airplanes come in many different sizes. Even planes of the same design are modified in order to accommodate the specific needs of an airline. Let's see how well you know these particular aircraft families.

A multiple-choice quiz by RedHook13. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Aircraft

Author
RedHook13
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,394
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
282
Last 3 plays: Guest 86 (4/10), Guest 128 (3/10), Guest 67 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these jets is not a member of the Airbus A320 family? Hint

A319
A316
A318
A321

2. The following jets share a common ancestry except for one. Which is the odd one out? Hint

DC-9
717
MD-80
L-1011

3. Which variant of the Airbus A340 family has the greatest range? Hint

A340-200
A340-500
A340-300
A340-600

4. Which of these does not belong in the Boeing 767 family of jets? Hint

767-100
767-300ER
767-200
767-400ER

5. The de Havilland Dash 8 was rebranded as which aircraft? Hint

Bombardier Q400
Beechcraft 1900D
Saab 340
Fokker 50

6. Which of these is not a variant of the Canadair Regional Jet (CRJ) family? Hint

CRJ-1000
CRJ-800
CRJ-900
CRJ-700

7. The following are jets built by Brazilian company Embraer except for one, which is it? Hint

ERJ-120
ERJ-170
ERJ-145
ERJ-195

8. The following aircraft are from the Cessna family of airplanes. Which of these is the odd one out of the group? Hint

Cessna 208
Cessna 172
Cessna 525
Cessna 182

9. Which of these is the shortest member of the Boeing 747 family? Hint

747-100
747-8
747-400
747-SP

10. The Lockheed L-100 is a civilian variant of which military aircraft? Hint

C-5 Galaxy
C-141 Starlifter
C-121 Constellation
C-130 Hercules


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these jets is not a member of the Airbus A320 family?

Answer: A316

The Airbus A320 is a twin-engine narrow-body jet. It first flew on February 22, 1987. The Airbus A318 and A319 are both shorter variants of the A320. The Airbus A321 is a longer variant. The Airbus A316 does not exist. The aircraft that miraculously landed in the Hudson River was an Airbus A320.
2. The following jets share a common ancestry except for one. Which is the odd one out?

Answer: L-1011

The McDonnell-Douglas MD-80 and the Boeing 717 jets are both descended from the Douglas DC-9 aircraft. The DC-9-10 first flew on February 25, 1965. Douglas Aircraft merged with McDonnell Aircraft in 1967 to become McDonnell-Douglas. McDonnell-Douglas continued to produce the DC-9 and in 1979, the DC-9-80 model was rebranded as the MD-80. McDonnell-Douglas would later merge with Boeing in 1997. Boeing adopted the DC-9/MD-80 design and branded their own version as the Boeing 717 (aka MD-95).

The line was discontinued in 2006.

The Lockheed L-1011 is a wide-body triple-engine jet.
3. Which variant of the Airbus A340 family has the greatest range?

Answer: A340-500

The Airbus A340 is a four-engine wide-body jet. The A340-500 model has the longest range of the A340 family. It has a range of approximately 9,000nm (16,700km). The Airbus A340-500 once operated the world's longest flight from Newark, New Jersey, USA to Singapore. The route was 8,285nm (15,344km) long and the flight time was between 18-19 hours.
4. Which of these does not belong in the Boeing 767 family of jets?

Answer: 767-100

The Boeing 767 was first introduced with the 767-200, which first flew on September 26, 1981. The wide-body twin-engine jet was lengthened and updated with later variants, such as the 767-300ER and the 767-400ER (Extended Range). A 767-100 was never produced.
5. The de Havilland Dash 8 was rebranded as which aircraft?

Answer: Bombardier Q400

The Dash 8 was a turboprop aircraft designed by former Canadian company de Havilland. The Canadian government sold de Havilland and all its designs to Boeing in 1986. In 1988, Boeing sold the Dash 8 design to Canadian company Bombardier Aerospace. Bombardier relaunched the Dash 8 and rebranded it as the Q400 series.
6. Which of these is not a variant of the Canadair Regional Jet (CRJ) family?

Answer: CRJ-800

The Canadair Regional Jet (CRJ) first flew on May 10, 1991. The CRJ-100 and CRJ-200 were the first models to see production. The larger CRJ-700 was released in 1999 with new engines and an updated design. The design was stretched even further with the release of the CRJ-900 and CRJ-1000 models. A CRJ-800 model was never produced.
7. The following are jets built by Brazilian company Embraer except for one, which is it?

Answer: ERJ-120

Embraer is an aircraft manufacturing company based in Brazil. The ERJ-145 is a 50-seat regional jet produced by Embraer. The ERJ-170 and ERJ-195 are both members of Embraer's E-Jet family. The ERJ-120 does not exist. However, Embraer does produce the EMB-120 Brasilia, which is a turboprop aircraft.
8. The following aircraft are from the Cessna family of airplanes. Which of these is the odd one out of the group?

Answer: Cessna 525

The Cessna 525 (aka CitationJet) is a twin-engine light business jet. The Cessna 172 Skyhawk, Cessna 182 Skylane and Cessna 208 Caravan are all single-engine propeller aircraft. The Cessna 172 is considered to be one of the most popular airplanes in production.
9. Which of these is the shortest member of the Boeing 747 family?

Answer: 747-SP

The iconic Boeing 747 first flew on February 9, 1969. The original 747-100 had a length of approximately 232 ft (71 m). In July, 1975, Boeing offered the Boeing 747-SP (Special Performance) version of the aircraft. The 747-SP was shortened to a length of approximately 184 ft (56 m).

The 747-400 model has the same length as the 747-100. The 747-8 model is larger than both the 747-100 and 747-400.
10. The Lockheed L-100 is a civilian variant of which military aircraft?

Answer: C-130 Hercules

The Lockheed C-130 Hercules is a four-engine turboprop military transport. The iconic C-130 first flew on August 23, 1954. The Lockheed L-100 is the civilian variant of the C-130 and was first flown on April 20, 1964. Delta Air Lines once operated a fleet of L-100's as cargo freighters.
Source: Author RedHook13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 86: 4/10
Jan 18 2023 : Guest 128: 3/10
Jan 18 2023 : Guest 67: 5/10
Jan 11 2023 : Guest 32: 0/10
Jan 04 2023 : jojoisthebest: 7/10
Dec 27 2022 : Guest 206: 6/10
Dec 26 2022 : Guest 5: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 142: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series RedHook's Aviation Collection:

Planes, Airlines, Airports and anything else aviation related

  1. The ABC's of Aviation Average
  2. So, Just How Did You Get That Callsign? Average
  3. One Big Happy Fleet Average
  4. Embry-Riddle Aeronautical University Average
  5. From HVN to HEL Average
  6. Why is My Flight Delayed? Average
  7. ICAO Airport Codes Average
  8. Name That Jet Average
  9. How Does it Function? Average
  10. Flying our Nation's Flag Average
  11. Do You Want to Build an Airplane? Easier
  12. Delta Air Lines Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us