FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The ABCs of Aviation
Quiz about The ABCs of Aviation

The ABC's of Aviation Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of the many letters and acronyms used in the aviation industry. Can you identify all of these?

A multiple-choice quiz by RedHook13. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Aviation

Author
RedHook13
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,719
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1675
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 164 (5/10), CooperSmith (7/10), Guest 197 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the aviation industry, what is IATA? Hint


Question 2 of 10
2. In aviation, what is an ILS? Hint


Question 3 of 10
3. If A = Alpha, B = Bravo and C = Charlie, then what is D? Hint


Question 4 of 10
4. In the world of aviation, what is a VOR? Hint


Question 5 of 10
5. What does ETOPS mean in the aviation industry? Hint


Question 6 of 10
6. In aviation, what is an FFDO? Hint


Question 7 of 10
7. What is FOD in the world of aviation? Hint


Question 8 of 10
8. Which letters are used to distinguish parallel runways? Hint


Question 9 of 10
9. In aviation, what does VFR stand for? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, which of these is the governing body of American aviation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 164: 5/10
May 20 2024 : CooperSmith: 7/10
May 20 2024 : Guest 197: 10/10
May 08 2024 : Guest 184: 8/10
May 05 2024 : steveastrouk: 10/10
Apr 27 2024 : Newell2162: 8/10
Apr 27 2024 : Guest 31: 5/10
Apr 25 2024 : Guest 66: 7/10
Apr 25 2024 : Guest 195: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the aviation industry, what is IATA?

Answer: International Air Transport Association

IATA is an international organization that helps regulate the airline industry around the world. They assign identifiers to airlines and airports to help simplify airline operations. They also help regulate inter-airline traffic rules and regulate a fair and balanced fare structure.
2. In aviation, what is an ILS?

Answer: Instrument Landing System

An Instrument Landing System is an automated tool to help airplanes land during low visibility or high volume conditions. When an airport has ILS equipped runways (if the airplane is capable) the aircraft's autopilot will lock on to a pre-programmed glide slope for the runway.
3. If A = Alpha, B = Bravo and C = Charlie, then what is D?

Answer: Delta

Pilots, when communicating with air traffic controllers, or vise versa, will adhere to a phonetic alphabet system to make sure what is said is understood. For example, if a plane is registered as N123YZ a controller would refer to the plane as "November-1-2-3-Yankee-Zulu."
4. In the world of aviation, what is a VOR?

Answer: VHF Omnidirectional Range

A VOR, or VHF Omnidirectional Range, is a type of navigation system for aviators. A VOR transmits magnetic signal which help pilots to orientate themselves and aid in navigation.
5. What does ETOPS mean in the aviation industry?

Answer: Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards

ETOPS is known as Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards. Aircraft that display this rating are aircraft that have been approved to fly certain distances without requiring an alternate airport. For example, an ETOPS-120 rated plane can travel 120 minutes without requiring an alternate airport to be in its flight path. Trans-Oceanic aircraft must have this rating to be allowed to travel.

The range is determined by engine design and aircraft range.
6. In aviation, what is an FFDO?

Answer: Federal Flight Deck Officer

An FFDO is a Federal Flight Deck Officer. An FFDO is trained by the federal government to carry firearms on board a flight. This was implemented in 2003 after September 11, to help deter terrorists from entering the flight deck and attempting to take control of the plane.
7. What is FOD in the world of aviation?

Answer: Foreign Object Debris

FOD stands for Foreign Object Debris. Airport workers are responsible for removing FOD from runways, taxiways and gate areas. FOD can be loose screws, nails, pieces of paper, branches or anything in the area that can be injested or blown around by an airplane's engine causing damage or injury.
8. Which letters are used to distinguish parallel runways?

Answer: L, C, R

Runway numbers are determined by their heading. For example, if an airport has a runway 9, that runway is roughly at a heading of 90 degrees. If an airport has parallel runways, the runways would then be marked either 9L, 9C, or 9R. L for Left, C for Center and R for Right.
9. In aviation, what does VFR stand for?

Answer: Visual Flight Rules

Visual Flight Rules are a set of regulations designed to be used in good weather situations. Flights under VFR are usually not controlled and pilots fly them at their own risk. If cases of bad weather pilots are required to fly using Instrument Flying Rules or IFR.
10. Finally, which of these is the governing body of American aviation?

Answer: FAA

FAA stands for Federal Aviation Administration. The FAA, formed in 1958, is in charge of regulating American civil aviation. They perform safety inspections of airlines and airports, oversee the air traffic control system and can issue or revoke pilot licenses.
Source: Author RedHook13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series RedHook's Aviation Collection:

Planes, Airlines, Airports and anything else aviation related

  1. The ABC's of Aviation Average
  2. So, Just How Did You Get That Callsign? Average
  3. One Big Happy Fleet Average
  4. Embry-Riddle Aeronautical University Average
  5. From HVN to HEL Average
  6. Why is My Flight Delayed? Easier
  7. ICAO Airport Codes Average
  8. Name That Jet Average
  9. How Does it Function? Average
  10. Flying our Nation's Flag Average
  11. Do You Want to Build an Airplane? Easier
  12. Delta Air Lines Average

5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us