FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Firearms Quizzes, Trivia and Puzzles
Firearms Quizzes, Trivia

Firearms Trivia

Firearms Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Equipment & Weaponry

Fun Trivia
20 Firearms quizzes and 235 Firearms trivia questions.
1.
  How it Works - "Watch and Shoot!"   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This technology quiz examines the inner workings of a typical small arm. To compile this quiz I used a selection of small arms. All you, the player, needs to do is match the component parts with the description provided.
Easier, 10 Qns, SisterSeagull, Apr 13 16
Easier
SisterSeagull gold member
608 plays
2.
  The M-16 Assault Rifle Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
All about the M-16 assault rifle, see what you know about this widely used firearm in many of the world's armies.
Tough, 10 Qns, LeoDaVinci, Feb 12 19
Tough
LeoDaVinci editor
Feb 12 19
5487 plays
3.
  Firearms of the World   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you know about firearms through the ages.
Average, 10 Qns, wardythegreat, Jan 28 24
Average
wardythegreat
Jan 28 24
2835 plays
4.
  Firearms of the Twentieth Century   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz on the small arms of the twentieth century and beyond.
Tough, 20 Qns, kabeesh, Jan 03 19
Tough
kabeesh
Jan 03 19
1386 plays
5.
  Bang, Bang: A Brief History Of Firearms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In these questions we trace the history and development of firearms.
Average, 10 Qns, darksplash, May 05 21
Average
darksplash gold member
May 05 21
263 plays
6.
  Glock. Perfection.   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of the most famous types of semi-automatic pistols in the world.
Average, 10 Qns, gwg_hitman, Sep 10 23
Average
gwg_hitman
Sep 10 23
1112 plays
7.
  AK-47 and its extended family   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The AK-47 proved to be one of the most successful assault rifles of the 20th century. It's not surprising that it's seen so many modifications, variants and derivatives. But they're a bit confusing... can you tell them apart?
Tough, 10 Qns, Headrock, Oct 31 20
Tough
Headrock
Oct 31 20
899 plays
8.
  Influential Military Firearms    
Match Quiz
 10 Qns
Warfare inspires many technological breakthroughs. Can you match the influential military firearm with its original caliber?
Average, 10 Qns, Ctvega, Jul 26 18
Average
Ctvega
Jul 26 18
252 plays
9.
  Small Arms Terminology   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Here are some terms from the world of small arms. I will define the term, you guess what it is.
Tough, 15 Qns, delgriffith, Apr 05 09
Tough
delgriffith
959 plays
10.
  Famous Gun Calibers    
Multiple Choice
 10 Qns
See how well you really know those famous guns.
Average, 10 Qns, freddysonelm, Oct 29 23
Average
freddysonelm
Oct 29 23
1948 plays
trivia question Quick Question
What is the system of operation which allows a totally unlocked breech on firing?

From Quiz "Small Arms Terminology"




11.
  The M-16 Assault Rifle Quiz Challenge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz about the M-16 Assault Rifle with some lesser known facts as well - ENJOY!
Tough, 10 Qns, cwelch, Mar 29 10
Tough
cwelch
1243 plays
12.
  More Firearms of the Twentieth Century    
Multiple Choice
 25 Qns
I will give you the specifications of a weapon, and you will identify the model name.
Tough, 25 Qns, kabeesh, Feb 04 11
Tough
kabeesh
945 plays
13.
  General Firearm Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
How much general knowledge do you have about firearms? Take this quiz and find out!
Average, 10 Qns, KaneShepard, Aug 08 16
Average
KaneShepard
646 plays
14.
  Firearms from Different Countries    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about firearms from different countries. You will be asked to identify the country of origin of ten of them.
Easier, 10 Qns, marine190, Sep 30 23
Easier
marine190
Sep 30 23
915 plays
15.
  Principles of Small Arms    
Multiple Choice
 15 Qns
There are lots of quizzes about different types of firearms, but do you actually know how they work? There are some technical questions, along with some general knowledge ones. I am a weapons technician by trade, and enjoy sharing knowledge with others
Difficult, 15 Qns, delgriffith, Oct 16 10
Difficult
delgriffith
619 plays
16.
  Modern Military Firearms (Again)    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about military (modern) firearms that are used in combat situations
Tough, 10 Qns, usmc-infantry, Jul 02 12
Tough
usmc-infantry
1694 plays
17.
  10 Questions: Military Firearms Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about different kinds of firearms used in war.
Difficult, 10 Qns, usmc-infantry, Feb 06 19
Difficult
usmc-infantry
Feb 06 19
2401 plays
18.
  Test yourself! Military Firearms Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some good questions to test your military firearm knowledge.
Difficult, 10 Qns, ajrep, Mar 09 09
Difficult
ajrep
2051 plays
19.
  Handgun Bullets/Ballistics    
Multiple Choice
 10 Qns
This a fairly simple quiz on handgun bullets and their ballistics.
Average, 10 Qns, CtyCkonaFarm, Dec 27 16
Average
CtyCkonaFarm
1125 plays
20.
  The M14 Infantry Weapon    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the M14's information and statistics.
Difficult, 10 Qns, LtGreene, Feb 06 13
Difficult
LtGreene
932 plays

Firearms Trivia Questions

1. In which country was the first weapon developed that demonstrated the basic principles of a firearm?

From Quiz
Bang, Bang: A Brief History Of Firearms

Answer: China

The Chinese developed an explosive black powder in the 9th Century. Within a few centuries they had developed a 'weapon', a tube that fired a spear. The Heilongjiang hand cannon is thought to date to the latter part of the 13th Century.

2. What was the United States Army/Marines service rifle and service carbine during the Iraqi War (March 20, 2003 - End 2011)?

From Quiz General Firearm Trivia

Answer: Colt AR-15 A3 Carbine and Colt AR-15 Rifle

The 3-round-burst Colt AR-15 rifle (more commonly known as the M16 rifle) was adopted by the U.S. government as the standard issue service rifle during the Cold War and Vietnam War eras. However, the model used in the Iraqi Wars was the M16A4 rifle, featuring a rail for scopes. The AR16 A3 (more commonly known as the M4) carbine is a shortened version of the M16A4 rifle, shredding nearly 200m from its effective range, but adding fully-automatic capabilities, making it a weapon of choice for CQB (Close Quarter Battle) missions.

3. Starting at the shallow end of the pool, in what year was the AK-47 first issued to servicemen in the Soviet Union?

From Quiz AK-47 and its extended family

Answer: 1947

In 1947, the first "Avtomat Kalashnikova" assault rifles were distributed to the Soviet armed forces. The limited distribution ended, however, when the Soviet Army decided to adopt the rifle as standard issue, in 1949. The various members of the AK family have since reached the farthest conflicts on the globe. Even the old AK-47 model, "grandfather" of the AK family of rifles designed over 60 years ago, still surfaces occasionally in 21st-century conflicts; not to mention its many variants!

4. What weapons are commonly referred to as "small arms", according to NATO?

From Quiz Principles of Small Arms

Answer: Any weapon with a calibre less than 20mm

The North Atlantic Treaty Organization classifies "small arms" as any weapon having a calibre less than 20mm. Some countries within NATO say less then 25mm.

5. Country of Origin: United States of America Caliber: 30-06 Springfield Length: 48 in. (1219 mm) Weight Unloaded: 16 lb (7.28 kg) Cyclic Rate: 500 rpm Muzzle Velocity: 2650 ft/sec (807 m/sec)

From Quiz More Firearms of the Twentieth Century

Answer: BAR

Designed by the famous John Browning, this light machine gun was adopted by the U.S. military in 1918, replacing foreign-made machine guns as the first American-produced machine gun. Some models were outfitted with bipods for firing stability, later on. The BAR gained a reputation for being very heavy, as it weighed close to twenty pounds or more when loaded. The BAR was used until the Korean War, and it was replaced by the M60.

6. A doughboy in the American 3rd Infantry Division in World War 1, you are being shouted at by your sergeant to take aim at the German soldiers across the Marne River. What rifle are you now raising to your shoulder?

From Quiz Firearms of the Twentieth Century

Answer: Springfield M1903

The United States Rifle, caliber .30, Model 1903, was a magazine-fed bolt action rifle, used as the standard rifle in all American military conflicts from 1903 until World War II, where it was replaced by the M1 Garand. However, outfitted with a scope, as the M1903A4 and M1903A6, they were often used as sniper rifles until the end of the Korean War, even until the beginning of the Vietnam War.

7. Since 1985 the British Army's standard assault rifle has been the SA80. What was the name of its predecessor?

From Quiz Firearms of the World

Answer: L1A1/FN FAL

The FN FAL served the British well during the troubles in Northern Ireland and the Falklands conflict, however by the mid 1980s it was far inferior to the other assault rifles of the world, such as the M16 and AK47.

8. John C. Garand, the creator of the M1, was originally from what country?

From Quiz Military Firearms

Answer: Canada

He was born in Quebec and moved to Connecticut as a child. He worked for Springfield Armory while developing this historical military firearm.

9. What is the 'civilian' version of the M-16 called?

From Quiz The M-16 Assault Rifle

Answer: AR-15

The civilian version, sold under the Colt name, is the AR-15. AR comes from Armalite, the company that developed the first prototypes.

10. How many safety operations are disengaged when the trigger is pulled?

From Quiz Glock. Perfection.

Answer: 3

The Glock trigger has three separate safety devices attached to it which are disengaged sequentially as the trigger is pulled.

11. What is the Marine Corps calling the modern day version of the M14 used with an upgraded optic (scope)?

From Quiz Modern Military Firearms (Again)

Answer: DMR (Designated Marksman's Rifle)

The Marine Corps decided to call the M14 (sniper rifle conversion) a DMR (designated marksman's rifle), The M1A is basically the same thing because both the DMR and M1A are semi-automatic.

12. Who created the M16/AR15 rifle?

From Quiz Military Firearms

Answer: Eugene Stoner

During the Vietnam era, the M16 was considered to be one of the best jungle guns around due to its size and durability, although its early reputation was poor because it was not routinely issued with a cleaning kit.

13. Known as the "Tommy Gun", the M1 Thompson shoots what bullet?

From Quiz Famous Gun Calibers

Answer: .45 acp

The "Chicago Typewriter" shoots the powerful .45.

14. What is the new version of the M14?

From Quiz The M14 Infantry Weapon

Answer: M1A

The M1A has a polymer stock, 10 or 20 round magazine, and modernized muzzle.

15. Which company manufactures the M-16?

From Quiz The M-16 Assault Rifle

Answer: Colt

Made as a replacement for the M-14, the Colt Manufacturing and Fabrique Nationale Manufacturing Inc. companies make the M-16. It was originally designed by the ArmaLite company and rifles sold on the civilian market bear the designation AR-15.

16. In the 15th Century, a major development in weaponry took place with a technology that greatly assisted the firing of a handgun. What were these early pistols called?

From Quiz Bang, Bang: A Brief History Of Firearms

Answer: Matchlock

The matchlock meant that a gun could be fired with one hand. The mechanism consisted of a "S" shaped arm that held a burning taper. When this was lit and the "serpentine" lowered it ignited a pan of priming powder that ignited the main charge. These guns were slow and clumsy and, as you can imagine, pretty useless when you were reliant on a naked flame in the wind and rain. The matchlock was a big advance as earlier guns were fired by holding a burning wick to powder in a touch hole.

17. The PPSH-41 sub-machine gun is from which country?

From Quiz Firearms from Different Countries

Answer: Russia

The PPSH-41 was the Russian sub-machine gun during WWII and shredded anything that was in its way. It has a 71-round drum magazine. The PPSH has a muzzled barrel that helps to keep the barrel cool and stop it overheating. If it overheats, the barrel will break because the PPSH has a fast fire rate.

18. Which two pistols replaced the Lee-Enfield No.2 Mk1 revolver and the Webley Mk IV revolver as the British service pistol?

From Quiz General Firearm Trivia

Answer: Browning HP and SIG P226

At the start of World War 2, the Lee-Enfield No.2 Mk1 was the official Service revolver, but with a large influx of new recruits, the government was soon in short supply. As a solution, the Webley Mk IV revolver was handed to those without pistols, and soon became a second official service relvolver.

19. What type of action is generally employed in machine guns?

From Quiz Principles of Small Arms

Answer: Open Breech

Many modern machine guns fire from an open-breech position. Having the breech bolt lock open upon releasing the trigger virtually eliminates "cook-offs", or a cartridge self igniting because of high chamber temperatures transferring excessive heat through to the propellant.

20. The Bren Gun was the British Army's standard LMG during the Second World War, but it was never a British design. What was it modelled on?

From Quiz Firearms of the World

Answer: ZB vz 26 LMG

The Czech made ZB vz 26 LMG provided the basis for the Bren gun, British engineers slightly altered the appearance of the weapon before mass producing it.

21. The M1 Carbine was created by what company?

From Quiz Military Firearms

Answer: Winchester

Winchester company originally developed what we know today as the M1 .30 caliber carbine. The initial design went through extensive changes during its creation but eventually evolved into this famous carbine.

22. What was the first branch of the U.S. military to place a significant order for and adopt the M-16?

From Quiz The M-16 Assault Rifle

Answer: Air Force

Although the Army tried to place an order earlier, it was delayed. The Air Force was the first service to actually receive a major order and deploy the rifle to troops in 1964.

23. What is the Glock frame manufactured from, to give such a high corrosion and abrasion resistance?

From Quiz Glock. Perfection.

Answer: Polymer

Glock pistols were the first production firearms to be manufactured with a high-strength polymer frame which, in addition to giving great strength and incredible corrosion resistance, made the handgun 86% lighter than a full steel equivalent.

24. The .308 sniper rifle used by today's American military (the M24 rifle) is a modified version of what?

From Quiz Modern Military Firearms (Again)

Answer: Remington 700

The M24 rifle is a bolt action rifle, it holds 5 rounds of .308 ammunition, and usually has an attached bi-pod.

25. What name was given to the M1 Garand conversion that has an external magazine?

From Quiz Military Firearms

Answer: BM-59

During the World War II era, the United States issued many of its soldiers with semi-automatic firearms, although some had to make do with the M1903 bolt-action rifle.

26. The famous AK-47 shoots what bullet?

From Quiz Famous Gun Calibers

Answer: 7.62x39mm

Actually when the AK-47 was being tested in the mid 1940s the bullet shells were so top secret that after firing they were collected and reloaded or destroyed.

27. What size bullet does the M14 use (in inches)?

From Quiz The M14 Infantry Weapon

Answer: .308

.308 is equal to 7.62 x51mm, and .223 is equal to 5.56mm.

28. How long is the M-16 (not any of the newer versions) from butt to tip?

From Quiz The M-16 Assault Rifle

Answer: 99 cm.

It is precisely 98.6 centimeters. There is also the M-16A3 which has a stiffer butt and is 1 centimeter longer than the standard M-16.

29. Which European countries were involved in the earliest battles to be decided by firearms?

From Quiz Bang, Bang: A Brief History Of Firearms

Answer: France and Spain

While the first firearms in Europe dated to the 14th Century, the longbow and crossbow remained the main long distance weapons for the next hundred years. In the early 16th Century, France and Spain fought a series of battles in what is now Italy. The first weapons were used at Marignano (1515), Bicocca (1522), and Pavia (1525). The Battle of Pavia was the decisive encounter Major contributors to this were Spanish arquebusiers - users of the first firearms with triggers - who inflicted heavy losses on the French. It did not help the French cause that King Francis I at one stage led a charge of heavy cavalry right across the line of fire of his own cannon - which were unable to engage the enemy. Francis was taken into captivity.

30. Do you know which country the AK-47 assault rifle is from?

From Quiz Firearms from Different Countries

Answer: Russia

The AK-47 was made after the PPSH-41 and was issued in 1947 and is still used today. There are other kinds of AKs: AK-47, Ak-74 and the Ak-74u.

This is category 18810
Last Updated Feb 25 2024 9:11 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.