Quiz about British Jet Airliners
Quiz about British Jet Airliners

British Jet Airliners Trivia Quiz


Have fun learning about British airliners from the DH 106 Comet to the BAE systems 146!

A multiple-choice quiz by F-35_Guy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Aircraft

Author
F-35_Guy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
393,173
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
278
Last 3 plays: wellenbrecher (10/10), xchasbox (7/10), Guest 222 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first British jet airliner was the DH 106 Comet. In early versions it suffered multiple mid-air breakups due to which design fault? Hint

Small wings
Weak control cables
Engine fires in the root of the wing
Square windows

2. How many engines does the BAE 125 have? Hint

1
2
3
4

3. Which British airliner featured four engines grouped at the back of the fuselage? Hint

BAE 146
VC10
Bac One-Eleven
HS 121 Trident

4. Which budget airline only operated 737s between 1994 and 2018, but used BAC One-Elevens for a period? Hint

Jet2
Norwegian Air Shuttle
Southwest
Ryanair

5. The BAE 146 has which combination of engine number/wings position? Hint

Engines-2 Wing-Low Tail-Conventional
Engines-4 Wing-High Tail-T
Engines-4 Wing-Low Tail-Conventional
Engines-2 Wing-High Tail-T

6. Which British airliner had a second life as an RAF tanker/transport? Hint

VC10
HS 121 Trident
BAE 146
BAC One-Eleven

7. What is the name of the internal stairs on a BAC One-Eleven? Hint

In-Steps
The Air Steps
Contained Disembarking Device
Air Stairs

8. How many engines did the HS 121 Trident 3B have? Hint

1
4
2
3

9. Which British airliner has been converted for firefighting in Australia? Hint

BAE 146
HS 121 Trident
BAC One-Eleven
DH 106 Comet

10. Which British jet airliner was bought the most? Hint

BAE 146
HS 121 Trident
BAC One-Eleven
VC10


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first British jet airliner was the DH 106 Comet. In early versions it suffered multiple mid-air breakups due to which design fault?

Answer: Square windows

The square window created extra stress at the corners, resulting in decompression and structural failure.
2. How many engines does the BAE 125 have?

Answer: 2

The BAE 125 is a twin-jet mid-size business jet originally developed under de Havilland, but entered production as the BAE 125.
3. Which British airliner featured four engines grouped at the back of the fuselage?

Answer: VC10

The VC10 had its engines at the back for good "hot and high" runway performance. However, it was too closely optimised for BOAC's requirements so that only 54 were built.
4. Which budget airline only operated 737s between 1994 and 2018, but used BAC One-Elevens for a period?

Answer: Ryanair

Ryanair operated the One-Eleven between 1987 and 1994.
5. The BAE 146 has which combination of engine number/wings position?

Answer: Engines-4 Wing-High Tail-T

The BAE 146 was often used in London City Airport because of its low noise.
6. Which British airliner had a second life as an RAF tanker/transport?

Answer: VC10

While the BAE 146 was used as a transport, it is not a tanker aircraft. The ex-British Airways Super VC10s found a new life serving the RAF, finally ending service in 25 September 2013.
7. What is the name of the internal stairs on a BAC One-Eleven?

Answer: Air Stairs

Air Stairs are the name for self-contained stairs on an aircraft, meaning it needs no external device to allow its passengers the get off.
8. How many engines did the HS 121 Trident 3B have?

Answer: 4

The Trident 3B had a small RB.162 booster engine to compete with the takeoff/climb performance of the 727.
9. Which British airliner has been converted for firefighting in Australia?

Answer: BAE 146

The BAE 146 has found a new home in fighting bush fires.
10. Which British jet airliner was bought the most?

Answer: BAE 146

The BAE 146 sold the most with 387 units sold.
Source: Author F-35_Guy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 06 2023 : xchasbox: 7/10
Dec 29 2022 : Guest 222: 4/10
Nov 29 2022 : Guest 146: 7/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Good aircraft quizzes:

I have compiled some of my favourite aviation quizzes for you to enjoy. I hope you have fun!

  1. McDonnell Douglas DC-10 Tough
  2. Sukhoi Aircraft Average
  3. Concorde, Faster than the Sun Tough
  4. Boeing 747 Average
  5. British Jet Airliners Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us