Quiz about Aircraft Jet Engines
Quiz about Aircraft Jet Engines

Aircraft Jet Engines Trivia Quiz


Ten multiple choice questions about aircraft jet engines. Good luck!

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Aircraft

Author
Nightmare
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
68,706
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1941
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 41 (7/10), Guest 174 (10/10), Guest 92 (2/10).
1. What are the basic sections of a jet engine? Hint

Inlet, Burning Chamber, Power Section, Tail Pipe
Compressor, Combustion, Turbine, Exhaust
Intake, Mixer, Power Section, Afterburner
Compressor, Power Section, Drive Section, Exhaust

2. What engine component regulates fuel to the engine? Hint

fuel control
injector control
carburetor supplier
fuel modulator

3. What are the purpose of the fuel manifolds? Hint

distribute fuel to the nozzles
removes excess fuel for engine start
filters fuel prior to burning
mixes fuel and air together

4. A High Bypass Turbofan engine has what? Hint

Extra vector nozzles
A large fan mounted to the front of the engine
Two shaft drives
Afterburners for additional thrust

5. What engine component delivers extra thrust without the use of additional fuel? Hint

Thrust booster valves
Exhaust nozzles
Heat transfer valve
Heat thruster

6. Which of the following is used to help prevent ice from forming on an aircraft? Hint

inlet guide vanes
msogs
bleed air
variable stators

7. What is a dry sump oil tank? Hint

One that pumps out contamination
One that preheats oil prior to use
An oil tank located on the outside of the engine
One that filters the oil chemically

8. On most turboprop engines, what is located between the engine and the propeller? Hint

Torque clutch assembly
Torque drive assembly
Pitch control unit
Reduction gearbox

9. What does an EGT Indicator measure? Hint

Earth ground terrain
Engine G-force torque
Exhaust gas temperature
The amount of excess gases in the Exhaust section

10. What is a MSOG system? Hint

A filtered breathing system
A digital instrumentation system
A fire extinguishing system
A type of anti-lock brake system


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the basic sections of a jet engine?

Answer: Compressor, Combustion, Turbine, Exhaust

There is one more basic section called the Accessory Section.
2. What engine component regulates fuel to the engine?

Answer: fuel control

The fuel control finely meters fuel to be burned. The average cost is {$60,000.}
3. What are the purpose of the fuel manifolds?

Answer: distribute fuel to the nozzles

A manifold is a high tech term for a gas line. Numerous manifolds carry fuel to the combustion section.
4. A High Bypass Turbofan engine has what?

Answer: A large fan mounted to the front of the engine

This is the engine of choice for most commercial airliners. The large front-mounted fan aids in cooling the engine.
5. What engine component delivers extra thrust without the use of additional fuel?

Answer: Exhaust nozzles

The exhaust nozzles located on the rear of the engine close the exhaust opening smaller therefore making more thrust. However, the pilot has to keep a watch on the temperature gauge because it will get hot!
6. Which of the following is used to help prevent ice from forming on an aircraft?

Answer: bleed air

Bleed air is hot excess compressed air bled from the compressor section of an engine which is used for a multitude of systems. In this case it is used to prevent ice from forming around the engine inlets.
7. What is a dry sump oil tank?

Answer: An oil tank located on the outside of the engine

There are two types of oil tanks. The wet sump (like your car) stores oil internally.
8. On most turboprop engines, what is located between the engine and the propeller?

Answer: Reduction gearbox

The gearbox changes the rpm ratio from the engine for the propeller.
9. What does an EGT Indicator measure?

Answer: Exhaust gas temperature

A gauge that if not watched could melt the tail section off the engine.
10. What is a MSOG system?

Answer: A filtered breathing system

Molecular Sieve Oxygen Generation System filters excess nitrogen from outside air for the pilots to breathe.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 41: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 92: 2/10
Jan 15 2023 : Guest 69: 0/10
Jan 12 2023 : Guest 166: 8/10
Jan 01 2023 : Guest 172: 10/10
Dec 27 2022 : Guest 206: 5/10
Dec 26 2022 : Guest 209: 9/10
Dec 14 2022 : mariappank511: 3/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us