FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Where on Englands Coastline
Quiz about Where on Englands Coastline

Where on England's Coastline? Trivia Quiz


I will give you the name of a county, area, or landmark in England. Test your geography skills to name the city or town. Have fun.

A multiple-choice quiz by glenjue. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. England

Author
glenjue
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,022
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2313
Last 3 plays: Guest 31 (8/10), Guest 92 (0/10), Guest 94 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which town in the county of Kent is known for its landmark white chalk cliffs, located in the southeast England? Hint


Question 2 of 10
2. Situated on the banks of the River Mersey, the Royal Liver Building is one of the most recognizable structures in which northwest English city? Hint


Question 3 of 10
3. The Angel of the North can be found in the northeast of England, beside the A1 and the A167 truck roads. Which town is it located in? Hint


Question 4 of 10
4. The Severn suspension bridge can be used to travel from England to Wales, and vice versa. The Welsh town of Chepstow lies on one side. Which English city is just a few miles south on the other side? Hint


Question 5 of 10
5. Situated on the northwest coast of England, a famous steel-tower structure was inspired by the Eiffel Tower in Paris. Which Lancashire town is it found in? Hint


Question 6 of 10
6. Which city, in the county of East Sussex, is home to the Royal Pavilion and is a popular destination for tourists? Hint


Question 7 of 10
7. Which city is the home of the British Navy in Hampshire on the south coast of England? Hint


Question 8 of 10
8. Which place is located on the most westerly point of mainland England, on the peninsula of Cornwall County? Hint


Question 9 of 10
9. This city is on the mouth of the River Humber, 25 miles from the North Sea. It is the home of 18th century abolitionist William Wilberforce. Which of the following am I describing? Hint


Question 10 of 10
10. Name this industrial town and seaport in the northwest of England. It lies to the north of Morecambe Bay, and east of the Irish Sea. It is probably best-known for producing ships and the Vanguard class of submarines. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 31: 8/10
Feb 29 2024 : Guest 92: 0/10
Feb 27 2024 : Guest 94: 9/10
Feb 26 2024 : Mike2055: 9/10
Feb 23 2024 : spanishliz: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 193: 10/10
Feb 19 2024 : Guest 51: 10/10
Feb 19 2024 : Guest 51: 10/10
Feb 18 2024 : Guest 109: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which town in the county of Kent is known for its landmark white chalk cliffs, located in the southeast England?

Answer: Dover

The white color of the cliffs is due to deposits of calcium carbonate. The chalk cliffs are the first view of mainland England to visitors who choose to cross the English Channel by ferry or hovercraft. The cliffs of Dover can even be seen from Calais, France on a cloudless day.
2. Situated on the banks of the River Mersey, the Royal Liver Building is one of the most recognizable structures in which northwest English city?

Answer: Liverpool

The Royal Liver Building was one of the first buildings to use reinforced concrete. It consists of 13 floors and reaches a total height of 295 feet (90 metres). At the peak are two towers, each with a statue of a liver bird. Legend decrees that if the birds ever fly away, the City of Liverpool will cease to exist.
3. The Angel of the North can be found in the northeast of England, beside the A1 and the A167 truck roads. Which town is it located in?

Answer: Gateshead

The Angel of the North is a steel structure finished in 1998. It was constructed in three parts in Hartlepool, 24 miles to the south of Gateshead.
4. The Severn suspension bridge can be used to travel from England to Wales, and vice versa. The Welsh town of Chepstow lies on one side. Which English city is just a few miles south on the other side?

Answer: Bristol

There are two suspension bridges close to each other. One opened in 1966, the other in 1996. With the aid of bridges, travelers can drive directly from South Wales to London without leaving a motorway.
5. Situated on the northwest coast of England, a famous steel-tower structure was inspired by the Eiffel Tower in Paris. Which Lancashire town is it found in?

Answer: Blackpool

The Blackpool Tower stands at a height of 518 feet (158 metres) in Blackpool. It consists of five million bricks, 93 tonnes of steel, and 2500 tonnes of iron.
6. Which city, in the county of East Sussex, is home to the Royal Pavilion and is a popular destination for tourists?

Answer: Brighton

With a rail-link being established in 1841, Brighton has become a popular day trippers' choice with over eight million visitors a year. Its location on the south coast of England--being less than a hour by train from London--gives it easy access to holidaymakers.
7. Which city is the home of the British Navy in Hampshire on the south coast of England?

Answer: Portsmouth

Portsmouth is also the home of Admiral Nelson's flagship HMS Victory, which dates back to the 18th century. It has been on a permanent dry dock since 1922.
8. Which place is located on the most westerly point of mainland England, on the peninsula of Cornwall County?

Answer: Land's End

Land's End is often mistaken to be the most southerly point of the British mainland. Lizard Point, which is a few miles southeast of Land's End, is actually the furthest south.
9. This city is on the mouth of the River Humber, 25 miles from the North Sea. It is the home of 18th century abolitionist William Wilberforce. Which of the following am I describing?

Answer: Hull

The full given name of Hull is Kingston upon Hull. It is found in the county of East Riding, Yorkshire.
10. Name this industrial town and seaport in the northwest of England. It lies to the north of Morecambe Bay, and east of the Irish Sea. It is probably best-known for producing ships and the Vanguard class of submarines.

Answer: Barrow in Furness

Until 1974, Barrow in Furness was part of Lancashire. It is located on the Furness Peninsula in the county of Cumbria. The town thrived from the Industrial Revolution. The growth of the railway, ship building and steel foundries became Barrow's two largest industries.
Source: Author glenjue

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us