FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lets Explore England
Quiz about Lets Explore England

Let's Explore England Trivia Quiz


I will give you ten questions about facts related to England, and you choose the correct answers.

A multiple-choice quiz by blake_aus_nsw. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. England

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
424,745
Updated
Jul 09 26
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
48
Last 3 plays: Guest 90 (8/10), Guest 172 (8/10), maricontrari (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the longest river entirely in England? Hint


Question 2 of 10
2. Is England a landlocked country?


Question 3 of 10
3. What is the highest mountain in England? Hint


Question 4 of 10
4. What is England's largest forest? Hint


Question 5 of 10
5. Where in England is Shakespeare's Globe located? Hint


Question 6 of 10
6. What animal represents England on the Royal Coat of Arms of the United Kingdom?


Question 7 of 10
7. England is located in which continent? Hint


Question 8 of 10
8. What is the largest offshore island located entirely within England?


Question 9 of 10
9. What currency is used in England? Hint


Question 10 of 10
10. What is England's longest highway? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 90: 8/10
Today : Guest 172: 8/10
Today : maricontrari: 8/10
Today : misstified: 10/10
Today : Iva9Brain: 10/10
Today : Trish192: 9/10
Today : Guest 100: 10/10
Today : sharkwey: 9/10
Today : Guest 69: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the longest river entirely in England?

Answer: The River Thames

The River Thames is 346 kilometers (215 miles) long; it begins at Thames Head in Gloucestershire and flows into the North Sea. The River Thames runs through many towns and cities, including Oxford, Reading, Windsor, and of course London. Wildlife in the river includes pike, eels, and bream.
2. Is England a landlocked country?

Answer: No

England isn't a landlocked country. England borders multiple seas, including the Celtic Sea, the North Sea, and the English Channel. England's coastline ranges from approximately 3,200 to 4,800 kilometers (2,000 to 3,000 miles).
3. What is the highest mountain in England?

Answer: Scafell Pike

Scafell Pike stands at an elevation of 978 meters (3,209 feet) above sea level, making it the highest mountain in England. The mountain is located in Lake District National Park, Cumbria. It is part of the Scafell massif, an extinct volcano.
4. What is England's largest forest?

Answer: Kielder Forest

Kielder Forest covers an area of 650 square kilometers (250 square miles), and three-quarters of it is covered by forest. It's the biggest artificial forest in England. Nearby, you'll find Kielder Water, which is the largest artificial lake in Northumberland, and even in Northern Europe. There is hiking and biking. Wildlife includes red squirrels, roe deer, and osprey.
5. Where in England is Shakespeare's Globe located?

Answer: London

Shakespeare's Globe Theatre is situated in London, England, and was opened in June 1997. This reconstruction of the original Globe Theatre, built in 1599, features a circular stage with 20 flat sides. The auditorium accommodates about 1,600 patrons and features a height of 30 meters (99 feet), creating a unique open-air experience.
6. What animal represents England on the Royal Coat of Arms of the United Kingdom?

Answer: Lion

The current version of the Coat of Arms was adopted on August 8, 1837, and has been used since then. Other things on the Coat of Arms include a harp and thistles, Tudor roses and shamrocks, representing Scotland, England and Ireland respectively.
7. England is located in which continent?

Answer: Europe

Europe is a continent spanning the Northern Hemisphere and mostly in the Eastern Hemisphere. Europe is estimated to have a land area of about 10,186,000 square kilometers (3,933,000 sq miles). Other European countries include France, Italy, Poland, Germany, Switzerland, Denmark, and Norway.
8. What is the largest offshore island located entirely within England?

Answer: The Isle of Wight

The Isle of Wight is an offshore island off the coast of England. It covers an area of about 380 square kilometers (150 square miles). The island is separated from the mainland of Great Britain by about 3 to 8 kilometers (2 to 5 miles). It is separated from the mainland county of Hampshire by a body of water called the Solent Strait.
9. What currency is used in England?

Answer: Pound sterling

The official currency of England is the pound sterling (GBP), which was adopted in 1558 as the official currency of Great Britain. Some banknotes include £5, £10, £20, and £50 denominations. There are also £1 and £100 banknotes, but they are rarely used.
10. What is England's longest highway?

Answer: The A1

The A1, also known as the Great North Road, is about 660 kilometers (410 miles) long. It was designated by the Ministry of Transport in 1921. The A1 (the Great North Road) runs from London in the south to Edinburgh in the north.
Source: Author blake_aus_nsw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/9/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us