FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Looking East
Quiz about Looking East

Looking East Trivia Quiz


Take a journey along the east coast of England, travelling from north to south.

A multiple-choice quiz by dellastreet. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. England

Author
dellastreet
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,663
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
748
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: CardoQ (9/10), Guest 94 (8/10), quizbloodhound (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Lying off the coast of Northumberland and accessible via a causeway, which island was an important centre of Celtic Christianity? Hint


Question 2 of 10
2. Lying at the mouth of the River Wear, this city was long famous for shipbuilding. Its football team plays at the Stadium of Light. Hint


Question 3 of 10
3. Found where the River Esk meets the sea, which former whaling port is associated with Captain Cook and Count Dracula? Hint


Question 4 of 10
4. Britain's first seaside resort, what North Yorkshire town was name-checked in a song recorded by Simon and Garfunkel? Hint


Question 5 of 10
5. This Humberside town was long famous for deep-sea fishing. The resort of Cleethorpes lies next door. Hint


Question 6 of 10
6. Home of the first Butlin's holiday camp, which Lincolnshire town is famously bracing? Hint


Question 7 of 10
7. Which town located on the Suffolk coast is home to a famous annual music festival?
Hint


Question 8 of 10
8. Lying between the River Orwell and the River Deben, this Suffolk town is home to Britain's largest container port. Hint


Question 9 of 10
9. Lying on the north side of the Thames estuary, what Essex resort is famous for the length of its pier and for a building called the Kursaal? Hint


Question 10 of 10
10. The leading English cross-channel ferry port, which Kent town's chalk cliffs have been immortalised in song? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : CardoQ: 9/10
Feb 27 2024 : Guest 94: 8/10
Feb 26 2024 : quizbloodhound: 10/10
Feb 26 2024 : Mike2055: 7/10
Feb 20 2024 : Guest 77: 10/10
Feb 19 2024 : Guest 51: 9/10
Feb 16 2024 : chianti59: 9/10
Feb 12 2024 : Guest 35: 8/10
Feb 11 2024 : Saffia: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lying off the coast of Northumberland and accessible via a causeway, which island was an important centre of Celtic Christianity?

Answer: Lindisfarne

A priory was founded on Lindisfarne, which is also known as Holy Island, by Saint Aidan in the seventh century. The Lindisfarne Gospels were produced there during the eighth century. The priory was abandoned in the ninth century following Viking raids.
2. Lying at the mouth of the River Wear, this city was long famous for shipbuilding. Its football team plays at the Stadium of Light.

Answer: Sunderland

There was shipbuilding in Sunderland from the fourteenth century until the 1980s. Sunderland Association Football Club was founded in 1879 and moved to the Stadium of Light in 1997.
3. Found where the River Esk meets the sea, which former whaling port is associated with Captain Cook and Count Dracula?

Answer: Whitby

James Cook was apprenticed to a master mariner in Whitby. HMS Endeavour, which Cook commanded on his first voyage of discovery to Australia and New Zealand, was a type of ship known as a Whitby Cat. In Bram Stoker's novel "Dracula", the Count lands at Whitby.
4. Britain's first seaside resort, what North Yorkshire town was name-checked in a song recorded by Simon and Garfunkel?

Answer: Scarborough

Scarborough Spa first attracted visitors wishing to take the waters in the 17th century. Scarborough Fair was an important trading event in the Middle Ages. Simon and Garfunkel's rendition of the traditional ballad of that name featured in the soundtrack of "The Graduate".
5. This Humberside town was long famous for deep-sea fishing. The resort of Cleethorpes lies next door.

Answer: Grimsby

Located on the south bank of the Humber estuary, Grimsby once claimed to be the largest fishing port in the world. Following the decline of the fishing fleet it became a centre for fish processing.
6. Home of the first Butlin's holiday camp, which Lincolnshire town is famously bracing?

Answer: Skegness

Originally a fishing village, Skegness was developed as a holiday resort in the late 19th century. "Skegness Is SO Bracing" was the caption on a famous poster commissioned by the Great Northern Railway in 1908. The Butlin's camp opened in 1936.
7. Which town located on the Suffolk coast is home to a famous annual music festival?

Answer: Aldeburgh

Located on the River Alde, Aldeburgh was once noted for ship-building, Sir Francis Drake's ship the Pelican (later renamed the Golden Hind) having been built there. After the Alde silted up, Aldeburgh became a fishing village and later a holiday resort. Resident composer Benjamin Britten founded the Aldeburgh Festival of Music and the Arts in 1948.
8. Lying between the River Orwell and the River Deben, this Suffolk town is home to Britain's largest container port.

Answer: Felixstowe

Ipswich is the county town of Suffolk and Lowestoft is the most easterly point of the United Kingdom. Now a village, Dunwich was a significant international port before much of it was swallowed by the sea.
9. Lying on the north side of the Thames estuary, what Essex resort is famous for the length of its pier and for a building called the Kursaal?

Answer: Southend-on-Sea

At 1.34 miles, Southend Pier is the longest pleasure pier in the world. The Kursaal was one of the world's first purpose-built amusement parks, opening in 1901. The outdoor amusements closed in the 1970s, but the domed main building remains.
10. The leading English cross-channel ferry port, which Kent town's chalk cliffs have been immortalised in song?

Answer: Dover

Dover takes its name from the River Dour. The Strait of Dover is the narrowest part of the English Channel. "(There'll Be Bluebirds Over) The White Cliffs Of Dover", written by American songwriters Walter Kent and Nat Burton, was a World War II hit for Vera Lynn.
Source: Author dellastreet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us