FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
     England Quizzes, Trivia and Puzzles
     England Quizzes, Trivia

England Rugby Trivia

England Rugby Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Fun Trivia
12 England Rugby quizzes and 135 England Rugby trivia questions.
1.
  England's 2003 World Cup Triumph   top quiz  
Ordering Quiz
 15 Qns
Rugby Union
It may seem like history, but England's victory was the first time a northern hemisphere has won the World Cup. The English will enjoy reliving it, and Australia might not. Can you put England's starting team in order from number 1 to 15?
Average, 15 Qns, rossian, Feb 17 23
Average
rossian editor
Feb 17 23
61 plays
2.
  Grounds    
Fun Fill-It
 10 Qns
Rugby Union Stadiums in England
We're going to travel around England, visiting some of the best known rugby union grounds in the country. I'll leave a few gaps for you to fill in with the name of the ground where the team plays. The names of stadiums and clubs are correct in 2023.
Average, 10 Qns, rossian, Jul 28 23
Average
rossian editor
Jul 28 23
77 plays
3.
  Gloucester Rugby Club   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gloucester RFC is one of the most successful and well supported rugby union clubs in England. Here is a quiz about them and some of their best known players.
Average, 10 Qns, rossian, Feb 26 09
Average
rossian editor
399 plays
4.
  Leicester Tigers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of the most famous rugby union club sides in the world, Leicester Tigers.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Apr 06 07
Tough
romeomikegolf gold member
442 plays
5.
  Rugby Union Premiership: 2006-07   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Rugby Union is a passion of mine, especially one team. I'm not telling you which one because it may give you too many clues to some questions. All questions relate to the Premiership up to and including season 2006/7.
Average, 10 Qns, romeomikegolf, May 29 09
Average
romeomikegolf gold member
592 plays
6.
  Woodward's Warriors : 2003 World Cup   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
After the fifth time of trying, England finally won the 2003 Rugby Union World Cup. Here are 15 relatively easy questions concerning England's historic victory 'Down Under'.
Average, 15 Qns, chris42, Mar 28 08
Average
chris42
1000 plays
7.
  Newcastle Falcons: the Men in Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Newcastle Falcons are a professional rugby union team in north east England. They wear black shirts hence the name of this quiz!
Average, 10 Qns, HCR1, Jun 02 13
Average
HCR1
128 plays
8.
  Leicester Tigers 2006-07    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of the most successful seasons of the Leicester Tigers.
Average, 10 Qns, dontlookdown, Aug 05 07
Average
dontlookdown
258 plays
9.
  What do you know about Jonny Wilkinson?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a simple quiz on my favourite Sports personality Jonny Wilkison.
Average, 10 Qns, iLUVgregBULLEN, Jan 06 06
Average
iLUVgregBULLEN
862 plays
10.
  London Wasps    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on London Wasps, the most successful team of wanderers going.
Tough, 10 Qns, Vespae, Nov 30 09
Tough
Vespae
306 plays
trivia question Quick Question
The name change in 1995 to the Newcastle Falcons also saw the club's colours change to black and white. What were the club's previous colours?

From Quiz "Newcastle Falcons: the Men in Black"




11.
  Jonny Wilkinson: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
I have tried to make this challenging. I hope you enjoy it!
Difficult, 10 Qns, arwen elessar, Jan 06 06
Difficult
arwen elessar
560 plays
12.
  English Rugby Player Numbers 2003    
Multiple Choice
 15 Qns
England opened their World Cup off with a comprehensive win over Georgia, but which 15 started, and what number did each of them wear?
Average, 15 Qns, BatesyBoy, Aug 15 04
Average
BatesyBoy
497 plays
Related Topics
  England Cricket [Sports] (15 quizzes)

  Mixed England [General] (75 quizzes)

  English People [People] (60 quizzes)

  London [Geography] (48 quizzes)

  England [Geography] (282 quizzes)

  England - General [Geography] (42 quizzes)

  Great Fire of London [History] (5 quizzes)

  History of London and Environs [History] (13 quizzes)

  London Underground [World] (32 quizzes)


England Rugby Trivia Questions

1. Newcastle Falcons changed their name in 1996 what were they known as prior to this?

From Quiz
Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: Newcastle Gosforth

With the advent of professional rugby union in England in 1995 the club split into two - professional and amateur. A local businessman Sir John Hall bought the club and changed the name to Newcastle Falcons. Gosforth RFC continued as an amateur club with the origiabnl club coulous, green and white.

2. Gloucester RFC played at which home ground in 2008?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: Kingsholm

Often referred to in the popular press as 'Fortress Kingsholm'. Welford Road is Leicester's ground and the Recreation Ground (usually shortened to 'The Rec') belonged to Gloucester's big West country rivals, Bath. The Madejski Stadium hosts London Irish's home games as well as being the home ground for the football (soccer) club, Reading.

3. Wasps were formed when the membership of Hampstead FC split to become two clubs. What was the name of the other club formed after the split?

From Quiz London Wasps

Answer: Harlequins

Hampstead Football Club was founded in 1866. There was a split in the membership of the which resulted in the formation of two different clubs, Harlequins and Wasps.

4. In which year was Leicester Football Club formed?

From Quiz Leicester Tigers

Answer: 1880

In August 1880, three local teams held a meeting at The George Hotel. Those three teams, Leicester Societies AFC, Leicester Amateur FC and Leicester Alert joined together to form Leicester Football Club. Their first game was played two months later against Mosely.

5. On which date was Jonny Wilkinson born?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: May 25th 1979

He was born in Frimley.

6. Jonny played for ______________ from 1997 to 2007.

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Newcastle Falcons

Jonny began playing for the Falcons at the age of 18.

7. What is the name of the ground that Newcastle Falcons moved to in 1990?

From Quiz Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: Kingston Park

Their previous home ground was in North Road. The club bought Kingston Park in 1990. It was sold in 2008 to Northumbria University and leased back to the club.

8. Which Gloucester player represented England at fullback from 1960-1967?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: Don Rutherford

'The Don' earned 14 England caps, and went on to become director of rugby for the RFU (Rugby Football Union). The other choices were also England fullbacks. Bob Hiller played for England from 1968-1972, Dusty Hare played in the 1970s, and Marcus Rose in the 1980s. Hiller and Rose were both Harlequins players in their era, and Hare was from Leicester.

9. When was Wasps FC founded?

From Quiz London Wasps

Answer: 1867

Wasps Football Club was itself formed as the now defunct Eton and Middlesex Tavern in North London. The club gained its name because of a fashion of the Victorian period for clubs to adopt the names of insects, birds, and animals.

10. Leicester are well known for their famous scarlet, green and white colours. But they didn't start with this strip. What what colour strip did they start with?

From Quiz Leicester Tigers

Answer: Black

By 1885, Leicester had changed their colours. This change of shirts, to brown and yellow, is one theory as to where the nickname Tigers came from. Another theory links the name to the Leicestershire Regiment who spent some time in India, and whose cap badge was a Tiger.Leicester changed to their famous scarlet, green and white hoops in 1895.

11. What are the name's of Jonny's parents?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Phil and Phillipa

Jonny's parents stuck behind him all of his rugby career.

12. Between their promotion to the Premiership in 1996 and relegation in 2012 how many times did the Newcastle Falcons win the Premiership title?

From Quiz Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: 1

The Falcons won the Premiership in 1996-97, in their first season after promotion.

13. Mike Burton played for Gloucester and England in the 1970s at which position?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: Prop

Mike gained the dubious distinction of becoming the first Englishman to be sent off (in 1975) in an international match during England's tour of Australia. After retiring, he built up a successful business specialising in corporate hospitality, sports travel packages, and player management.

14. Who were Wasps opponents in the final of the 1999 Tetley Bitter Cup?

From Quiz London Wasps

Answer: Newcastle Falcon

When Newcastle Falcons were formed during the onset of professionalism. Rob Andrew and a number of other Wasps players jumped ship and joined the Falcons.

15. Between 1897 and 1905, Leicester dominated the premier club competition for Midlands based clubs. They then dropped out of the competition. What was the reason for their absence?

From Quiz Leicester Tigers

Answer: To give other teams a chance

Leicester won the trophy eight times between 1897 and 1905. They withdrew 'to give the other teams a chance'. http://www.leicestertigers.com/39_48.php

16. Where was Jonny born?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Frimley

After the World Cup he was made an honourary Geordie.

17. What Zodiac sign is Jonny?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Gemini

Jonny was born on 25th May 1979.

18. Which great player, who won the 2003 iRB World Cup with England, scored a club record 1489 points in the Premiership during his time at the Falcons?

From Quiz Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: Jonny Wilkinson

Jonny Wilkinson played for the Falcons from 1997 to 2009. During this time he made 158 appearances for the club.

19. What name was given to the area of Gloucester's 2008 home ground which has standing terraces only?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: The Shed

Occupied by the 'shedheads', Gloucester's most die-hard fans. The club is considering redevelopment of the area, but have had to agree to keep the standing terraces. Opposition teams are supposed to be so intimidated by the noise, it gives the home team a head start.

20. What famous brand sponsored Jonny in 2003, in the lead-up to the iRB World Cup?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Adidas

Jonny has been like up with super stars like David Beckham during his shoots for the brand prior to the 2003 iRB World Cup.

21. The Newcastle Falcon's mascot is, appropriately enough, a falcon. What is his name?

From Quiz Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: Flash

The Falcons mascot is called Flash and can often be seen around the ground at matches interacting with fans.

22. All the following players played in the position of flanker, but which one was the Gloucester RFC star?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: Mike Teague

Mike Teague played for England from 1985-1993, earning 27 caps and scoring three tries. He was also a successful British Lion. Mickey Skinner and Peter Winterbottom were contempories, playing for England from 1998-1992 and 1982-1993, respectively. Skinner was a Harlequins player and Winterbottom played for Headingley. Neil Back was a Leicester star from the next era, playing for England betwwen 1994 and 2003.

23. Who scored the match winning try for Wasps in the 2003/2004 HEC?

From Quiz London Wasps

Answer: Rob Howley

It was to be his last competitive try.

24. In 1914, Welford Road, Leicester's home ground changed it's purpose. What was it used for?

From Quiz Leicester Tigers

Answer: Military training

With the outbreak of the first World War, the vast majority of sporting fixtures were suspended. Welford road was used for training and recruitment.

25. How many minutes of senior club rugby had Jonny played before he was called up to the England squad?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: 58

This small but influential 58 minutes contributed to Newcastle's 97/98 championship winning season.

26. Following relegation from the Premiership the Newcastle Falcons spent the 2012-13 season playing in the RFU Championship. How many matches did the Falcons lose during the regular Championship season?

From Quiz Newcastle Falcons: the Men in Black

Answer: 1

The Falcons almost went unbeaten in the 2012-13 season. After 21 consecutive wins they lost their final match Bristol 14-19 (at home).

27. Gloucester provided two props in England's 2003 Rugby World Cup victory. Phil Vickery was one. Who was the other?

From Quiz Gloucester Rugby Club

Answer: Trevor Woodman

Graham Rowntree was a Leicester player and missed out on selection in 2003. White and Leonard were both in the squad, with White playing for Leicester at the time, and Leonard for Harlequins. The two Gloucester players started the final, with Leonard coming on to replace Woodman. Trevor played for Gloucester from 1996 to 2004 before joining Sale, but was forced into an early retirement in 2005 due to a back injury.

28. Who is the odd man out?

From Quiz London Wasps

Answer: Simon Shaw

The others have all captained or are 2007 captains in their country.

29. Against which country did Jonny make his first appearance for England?

From Quiz Jonny Wilkinson

Answer: Ireland

He had to play on the unfamiliar wing, which he said there are good reasons for him not doing.

This is category 22827
Last Updated Mar 03 2024 1:14 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.