FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Leicester Tigers
Quiz about Leicester Tigers

Leicester Tigers Trivia Quiz


This quiz is about one of the most famous rugby union club sides in the world, Leicester Tigers.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union
  8. »
  9. England

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
257,659
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
442
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In which year was Leicester Football Club formed? Hint


Question 2 of 10
2. Leicester are well known for their famous scarlet, green and white colours. But they didn't start with this strip. What what colour strip did they start with? Hint


Question 3 of 10
3. Between 1897 and 1905, Leicester dominated the premier club competition for Midlands based clubs. They then dropped out of the competition. What was the reason for their absence? Hint


Question 4 of 10
4. Until the start of the professional era, there was an annual Boxing Day fixture against The Barbarians. In which year did this fixture first take place? Hint


Question 5 of 10
5. In 1914, Welford Road, Leicester's home ground changed it's purpose. What was it used for? Hint


Question 6 of 10
6. In 1926, Leicester forwards began to regularly wear letters on their shirts for identification.


Question 7 of 10
7. Which trophy did Leicester win for three seasons in a row, and were allowed to keep? Hint


Question 8 of 10
8. In which year did Leicester win a fourth consecutive league title and retain the Heineken Cup? Hint


Question 9 of 10
9. A new stand was erected in 1920. It was later renamed in honour of a long serving committee member. What was his name? Hint


Question 10 of 10
10. In 1980, Leicester became the first English club to go on tour to the Southern Hemisphere.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year was Leicester Football Club formed?

Answer: 1880

In August 1880, three local teams held a meeting at The George Hotel. Those three teams, Leicester Societies AFC, Leicester Amateur FC and Leicester Alert joined together to form Leicester Football Club. Their first game was played two months later against Mosely.
2. Leicester are well known for their famous scarlet, green and white colours. But they didn't start with this strip. What what colour strip did they start with?

Answer: Black

By 1885, Leicester had changed their colours. This change of shirts, to brown and yellow, is one theory as to where the nickname Tigers came from. Another theory links the name to the Leicestershire Regiment who spent some time in India, and whose cap badge was a Tiger.Leicester changed to their famous scarlet, green and white hoops in 1895.
3. Between 1897 and 1905, Leicester dominated the premier club competition for Midlands based clubs. They then dropped out of the competition. What was the reason for their absence?

Answer: To give other teams a chance

Leicester won the trophy eight times between 1897 and 1905. They withdrew 'to give the other teams a chance'.
http://www.leicestertigers.com/39_48.php
4. Until the start of the professional era, there was an annual Boxing Day fixture against The Barbarians. In which year did this fixture first take place?

Answer: 1909

The very first Christmas game against the Baa Baa's was in 1909 when a regular fixture against Fettes-Lorettonians was canceled. This annual match against the Barbarins was a very popular fixture drawing large crowds. With the introduction of the professional leagues, the game is sorely missed.
5. In 1914, Welford Road, Leicester's home ground changed it's purpose. What was it used for?

Answer: Military training

With the outbreak of the first World War, the vast majority of sporting fixtures were suspended. Welford road was used for training and recruitment.
6. In 1926, Leicester forwards began to regularly wear letters on their shirts for identification.

Answer: True

The vast majority of teams wore numbered shirts, but Leicester wore letters, something they did until the advent of the pro game. In 1931, the entire team wore lettered shirts for the first time.
7. Which trophy did Leicester win for three seasons in a row, and were allowed to keep?

Answer: The John Player Cup

Tigers won the cup in 1979, 1980 and 1981. The original is now proudly displayed in the clubhouse. The Pilkington Cup was the replacement trophy for the competition, and Leicester had to wait a few more years before lifting the European trophy.
8. In which year did Leicester win a fourth consecutive league title and retain the Heineken Cup?

Answer: 2002

This was arguably their finest season. They became the first club to retain the Heineken, an extremely difficult feat to achieve.
9. A new stand was erected in 1920. It was later renamed in honour of a long serving committee member. What was his name?

Answer: Tom Crumbie

Tom Crumbie was Honorary Club Secretary from 1895 until his death in 1928. Harold Day was the first Tiger to score 1000 career points in 1927. Harry Lawrie was the first Tiger to be sent off in 1912, and H A Taylor was the ref who in charge at the time.
10. In 1980, Leicester became the first English club to go on tour to the Southern Hemisphere.

Answer: True

The tour was undertaken to honour the clubs Centenary. They played 6 games in Australia and Fiji, and lost only the first match against Queensland.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us