FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Rugby Union Quizzes, Trivia and Puzzles
  Rugby Union Quizzes, Trivia

Rugby Union Trivia

Rugby Union Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »

Fun Trivia
The International Rugby Board was founded in 1886. It is the world governing and law-making body for the game of Rugby Union. Rugby is played in more than 100 countries. The Executive Council of the IRB which meets twice a year, has a membership of 22 with two seats held by each of the eight foundation Unions, Scotland, Ireland, Wales, England, Australia, New Zealand, South Africa, and France.
138 Rugby Union quizzes and 1,932 Rugby Union trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Rugby Scoring Possibilities    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will focus scorelines and the possible combinations of scoring: a try is 5 pts, a conversion 2 pts and a penalty goal is 3 pts. Put your thinking cap on and see if you can crack the combination.
Average, 10 Qns, Gispepfu, Nov 10 23
Average
Gispepfu gold member
Nov 10 23
81 plays
2.
  You Know Rugby Union Terms?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you ten words or phrases connected with rugby union, you choose the correct definition. There are questions about player positions, general laws of the game and other terms in general use.
Easier, 10 Qns, Mutchisman, Jan 14 10
Easier
Mutchisman
2191 plays
3.
  Rugby: From a Mother's Perspective   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As I sit and watch my son's rugby games, I'm sometimes baffled by the rules, and even by the very language that is used. Come see if you can help me understand this game.
Easier, 10 Qns, skunkee, Aug 22 08
Easier
skunkee editor
1342 plays
4.
  General Rugby Union   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz to educate the heathen masses that do not understand the gentlemanly game of Rugby Union.
Average, 15 Qns, romeomikegolf, Mar 01 10
Average
romeomikegolf gold member
2001 plays
5.
  Rugby Scrum: Art & Science   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The entire game of rugby union is based on the success or failure of the scrum. If the scrum fails then the backs can't undertake spectacular runs to the goal line and reset after reset is seen. Good luck (All questions neglect existence of youth rules)!
Average, 10 Qns, jonnowales, Nov 11 21
Average
jonnowales gold member
Nov 11 21
587 plays
6.
  They Glide with Their Boots On   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
They don't get down and dirty in the scrums. The glamour boys on the wings just take the glory for the hard work done by the forwards which leads to the tries they score. This quiz is dedicated to wingers of international rugby.
Average, 10 Qns, rossian, Feb 12 22
Average
rossian editor
Feb 12 22
557 plays
7.
  Basic Rugby    
Multiple Choice
 10 Qns
Union rugby is a great sport. These are all easy questions regarding it.
Easier, 10 Qns, cheerbelle, Sep 18 09
Easier
cheerbelle
1970 plays
8.
  Rugby Union Positions    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the positions of Rugby Union?
Very Easy, 10 Qns, rugby_boy, Aug 29 07
Very Easy
rugby_boy
2504 plays
9.
  Ten Out of Ten For the Perfect Tens    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about rugby fly-halves. How well do you know your number tens?
Average, 10 Qns, kino76, Jun 11 17
Average
kino76 gold member
Jun 11 17
310 plays
10.
  Rugby: The Best Sport Ever    
Multiple Choice
 10 Qns
Rugby is my favorite sport. These questions should be easy for anyone who plays rugby.
Easier, 10 Qns, cheerbelle, Aug 21 08
Easier
cheerbelle
1200 plays
trivia question Quick Question
Who scored the winning drop goal in the 1995 world cup final?

From Quiz "Down to the Wire"




11.
  Pick The Player    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these rugby greats with the positions they played?
Average, 10 Qns, kino76, Sep 22 16
Average
kino76 gold member
186 plays
12.
  Number 10s !    
Multiple Choice
 10 Qns
Outside Halves, Fly Halves, First Five Eights - or commonly known as "Number 10" ! This quiz is about some of the greatest Number 10's from around the world.
Difficult, 10 Qns, Huw27, Mar 17 08
Difficult
Huw27
1050 plays
13.
  General Rugby    
Multiple Choice
 10 Qns
A collection of questions on the great British sport of rugby.
Average, 10 Qns, MarkLagorio, Mar 27 13
Average
MarkLagorio
990 plays
14.
  Great Players And Their Feats    
Multiple Choice
 10 Qns
There have been many amazing players of Rugby Union but some are just in a league of their own! This is a quiz which has a look at some of those players and their feats
Average, 10 Qns, Danweber, May 08 13
Average
Danweber
203 plays
15.
  Rugby Grounds Around The World    
Multiple Choice
 10 Qns
Although I havent been to all these places, most of these should be easy, while others are a little harder.
Average, 10 Qns, team rebel, Mar 01 17
Average
team rebel
1408 plays
16.
  Headstrong    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixed rugby quiz for you to test your general rugby knowledge.
Average, 10 Qns, kino76, Aug 31 16
Average
kino76 gold member
133 plays
17.
  General Rugby Union #2    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of general Rugby Union trivia.
Average, 10 Qns, valmur, Jul 23 05
Average
valmur
1028 plays
18.
  Player Nicknames    
Multiple Choice
 10 Qns
I'm going to give you either the name or the nick-name of a rugby personality past or present. You must give the other half of the equation.
Difficult, 10 Qns, rugbydude15, Jan 06 06
Difficult
rugbydude15
1634 plays
19.
  Ready, Stadi, Go!    
Multiple Choice
 10 Qns
Home is where the heart is. Can you name the homes where these Rugby Union teams from across the globe play there games?
Average, 10 Qns, dolano, Jan 11 15
Average
dolano
382 plays
20.
  Down to the Wire    
Multiple Choice
 10 Qns
Many rugby games have come down to the wire over the years, here are a few questions regarding some of these classic games.
Average, 10 Qns, Danweber, Sep 19 11
Average
Danweber
216 plays
21.
  No. 1 Rugby    
Multiple Choice
 20 Qns
This tests your rugby knowledge.
Difficult, 20 Qns, simonc, Aug 27 08
Difficult
simonc
2562 plays
22.
  Rugby Mixture    
Multiple Choice
 10 Qns
A quick quiz for rugby fans.
Tough, 10 Qns, Danweber, Mar 29 11
Tough
Danweber
358 plays
23.
  Rugby Knowledge Tester    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some moderate questions to see just how well you know your stuff.
Average, 10 Qns, pot o' gold, Mar 21 09
Average
pot o' gold
1260 plays
24.
  Hong Kong Rugby Sevens: 2007    
Multiple Choice
 15 Qns
For all you Sevens fans who come to Hong Kong every year for this.
Tough, 15 Qns, UltimatePennys, May 13 07
Tough
UltimatePennys
394 plays
25.
  General Rugby Union #1    
Multiple Choice
 10 Qns
Have some fun with this Rugby Union general trivia quiz. :-)
Tough, 10 Qns, valmur, Nov 15 05
Tough
valmur
975 plays
26.
  The Literature of Rugby Union    
Multiple Choice
 10 Qns
The game of Rugby Union has a wide literature and some of the books are very famous (and rare)! See what you know about them.
Difficult, 10 Qns, jasmine_brown, Dec 09 08
Difficult
jasmine_brown
496 plays
27.
  Rugby Personalities & Events    
Multiple Choice
 10 Qns
Rugby Quiz: Its easy if you know the answer quiz about general rugby personalities and events.
Tough, 10 Qns, pmuzag, Mar 13 16
Tough
pmuzag
2026 plays
28.
  Canadian Rugby    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you know your Canadian rugby? This quiz is designed to crown the true king of rugby knowledge!
Very Difficult, 10 Qns, rugbyboy, May 29 09
Very Difficult
rugbyboy
372 plays
Related Topics
  Australian Sports [Sports] (54 quizzes)


Rugby Union Trivia Questions

1. Which Welsh fly-half was the first player to score more than 1000 international points?

From Quiz
Ten Out of Ten For the Perfect Tens

Answer: Neil Jenkins

Neil Jenkins played for Wales from 1991-2003, capped 87 times and scored 1049 points. He broke the 1,000 point mark in spectacular style against France in 2001. He scored a try, kicked conversions, penalties and a dropkick for a personal total of 28 points. Jenkins was capped four times for the British and Irish Lions too.

2. In 2005, South African wing Tonderai Chavanga scored six tries in a test match against which country?

From Quiz Headstrong

Answer: Uruguay

The test match was played at the Buffalo City Stadium in the city of East London in 2005. The end score in this match, which saw Chavanga score six tries, was 134-3. Tonderai Chavanga, born in Zimbabwe, was a member of the Western Province and Stormers rugby team at the time. He played for the Sharks, Cheetahs, Lions as well as the Welsh side Newport Gwent Dragons in his career.

3. Who scored the winning try in the 2007 Super 14 final Bulls v Sharks in Durban, with time up on the clock?

From Quiz Down to the Wire

Answer: Bryan Habana

With time up on the clock and a win looking inevitable for the Sharks, the Bulls attacked with all they had. Habana got the ball and the defence opened up like the red sea allowing him to ghost through and score the winning try.

4. Which Springbok scored four tries against Ireland in Bloemfontein in 1998?

From Quiz Rugby Mixture

Answer: Stefan Terblanche

He initially started his career with Boland and later captained the Sharks.

5. Which winger was nicknamed 'Billy Whizz', and scored England's only try when the team won the rugby union World Cup in 2003?

From Quiz They Glide with Their Boots On

Answer: Jason Robinson

Robinson was born in Leeds in 1974 and originally played rugby league, notably for Wigan and then in the international Great Britain side. In 2000, he switched to rugby union, playing for Sale Sharks. Robinson played 51 times for England between 2001 and 2007 and was also chosen for the British and Irish Lions tours in 2001 and 2005. His nickname came from a comic called 'The Beano', which featured a very fast runner called 'Billy Whizz'. In the World Cup final, Jason played on the right wing wearing number 14, with Ben Cohen at number 11 on the left wing. Mark Cueto and Dan Luger were also England international wingers.

6. Connaught Rugby are based in Galway, County Galway Ireland, but which multi-purpose grounds do they play their home games at?

From Quiz Ready, Stadi, Go!

Answer: Sports Ground

A Connaught/Munster selection played an Ulster/Leinster selection in the first game ever to be played in the Aviva Stadium (previously Landsdowne Road) on the 15th April 2010.

7. Who is credited with inventing Rugby Union?

From Quiz General Rugby

Answer: William Webb Ellis

William Webb Ellis was said to have created the game when he caught a football in his hands and began to run with it.

8. The referee stops play because a player was in touch. What did the referee spot?

From Quiz You Know Rugby Union Terms?

Answer: A player holding the ball had stepped over the sideline

The touch-lines mark the lateral boundaries of the playing surface. If the ball crosses the line or a player holding the ball touches or crosses the line with any part of his body, then play is stopped as the ball is deemed out of play or 'in touch'. Play restarts with a line-out, the opposing team is given the throw. Usually the referee relies on the touch judge (linesman) to indicate whether the ball and/or the man has gone into touch.

9. A scissor is a move commonly used by the back line. A scissor can also be called a _______.

From Quiz Rugby: The Best Sport Ever

Answer: Switch

A scissor is also called a switch because the ball carrier will end up switching places with the player that he/she is passing to.

10. Which 'set piece' play is used in Rugby Union, that does not feature in Rugby League?

From Quiz General Rugby Union

Answer: Line out

When the ball goes out of play over the side line, a line out takes place. The opposing forwards stand side by side, in a line at right angles to the sideline, and one player, normally the number 2, throws the ball back into play. The opposing sides then have to try and catch the ball and play continues. In rugby league, a scrum is awarded.

11. Who was the top try-scorer of the 2003 Super 12 tournament?

From Quiz General Rugby Union #2

Answer: Doug Howlett

Blues winger Doug Howlett scored 12 tries in 13 games.

12. This person is an important link between forwards and backs. They play an important role in scrums, lineouts, and a lot of plays. Who is it?

From Quiz Basic Rugby

Answer: Scrumhalf

The scrumhalf places the ball into the scrum and usually picks the ball up after their team wins rucks, scrums, and lineouts.

13. One of the rarest of Rugby Union Books is 'The New Zealand Tour 1901' by J R Henderson. What team tour to NZ does it deal with?

From Quiz The Literature of Rugby Union

Answer: The New South Wales Team

This is the book that almost every Rugby Union collector would like to own. I know of only 2 copies still in existence!

14. On April 16, 2004 the Stormers beat the Blues in New Zealand in a Super 12 encounter. When was the last time this happened?

From Quiz General Rugby Union #1

Answer: 2000

The Stormers won 39-18 at Eden Park.

15. Who was 'the munch'?

From Quiz Player Nicknames

Answer: Mickey Skinner

For his ferocious tackling, Skinner is reputedly one of the best offensive tacklers ever to grace the game, and introduced us to such wonderful terms as 'bosh', 'crunch', plus countless ways to abuse back's - daisies, jessica's, fairies etc...

16. What was the name of a famous Rugby ground in Dublin?

From Quiz Rugby Grounds Around The World

Answer: Lansdowne Road

This ground was the site of many a famous game in Irish Rugby history, none more so than the 10-all draw with New Zealand in January 1973. It was demolished in 2007.

17. In 1986 which All Black hooker was selected for the test match against France, was injured, replaced by Sean Fitzpatrick and never played a test match?

From Quiz No. 1 Rugby

Answer: Bruce Hemara

18. What is Canada's all-time record versus the U.S.A.?

From Quiz Canadian Rugby

Answer: 22-8-1

From 1977 until May 2001.

19. Where did Jeff Wilson make his All Black debut?

From Quiz Rugby Personalities & Events

Answer: Murrayfield

20. In the 1999 World Cup semi-final game between Australia and South Africa, fly-half Stephen Larkham kicked a 48 metre drop goal to help seal victory for the Australian team. What was remarkable about the kick?

From Quiz Ten Out of Ten For the Perfect Tens

Answer: He had poor vision and could hardly see the posts

Stephen Larkham played 102 test matches for Australia. Initially drafted into the Australian squad as a fullback, coach Rod Macqueen switched him to fly-half. Australia won the 1999 World Cup and Larkham's 48 meter drop kick in extra time helped to beat South Africa in the semi final. Two factors made this drop kick quite a "miracle kick"; Larkham had very bad eyesight and could not see the posts clearly. He also had a badly injured knee at the time. Larkham had laser treatment on his eyes to correct blurred vision and short sightedness which he has suffered from since a child. He said in an interview "I've been wearing glasses since about 16 and I spoke to a surgeon...and he said I had about 10 per cent vision in my right eye and 50 per cent in my left eye," ... "I had a little difficulty seeing the uprights in the past, when I'm at one end of the field everything's blurry at the other end," he said. "I suppose at the World Cup I roughly had an idea where the posts were and had a faint outline."

21. Who scored the winning drop goal in the 1995 world cup final?

From Quiz Down to the Wire

Answer: Joel Stransky

With the score tied after full time the mighty All Blacks with Jonah Lomu and the unfancied Springboks went into overtime. After trading points early in overtime the score was locked at 12-12. The Springboks had a scrum in the All Black 22 metre area, Joost Van Der Westhuizen passed to Stansky, and he put one of the most memorable drop goals in rugby history over for a South Africa win.

22. Who was the first Springbok to get a red card in a test match?

From Quiz Rugby Mixture

Answer: James Small

The cards was received against Australia in 1993 by Ed Morrison. Small was sent off after back-chatting the referee.

23. Nigel Walker played rugby union for Wales as a winger in the 1990s. He had previously represented his country in which sport?

From Quiz They Glide with Their Boots On

Answer: Athletics

Walker was a high hurdler, competing over 110 metres, an event which needs speed. He was selected for the 1984 Olympic Games held in Los Angeles, where he reached the semi-final in his event. The emergence of fellow Welshman Colin Jackson as a hurdler led to an early end to Walker's athletics career, and he joined Cardiff RFC in 1992. He played for Wales on 17 occasions between 1993 and 1998, scoring 12 tries.

24. Limerick you're a lady goes the song. Where would you find the Munster rugby team on a Friday night if you were in Limerick, the sin bin perhaps?

From Quiz Ready, Stadi, Go!

Answer: Thomand Park

Munster became the second Irish province to win the European Rugby Cup in 2005-06, beating French side Biarritz in the final.

25. Which England Rugby star is nicknamed "The Enforcer"?

From Quiz General Rugby

Answer: Danny Grewcock

Danny Grewcock has been ommited from the England Rugby team on several occasions, which has been put down to disciplinary problems. He is known as a fighter.

26. 312 points in 28 appearances for my country, I spent the last years of my club career playing in Italy.

From Quiz Number 10s !

Answer: Naas Botha

Hendrik Egnatius Botha, commonly known as Naas, had a phenomenal kicking record at international level - 50 penalties, 50 conversions and 18 drop goals in just 28 games. In 1983 on the invitation of the American football team the Dallas Cowboys he tried out as a placekicker. This move was not successful, however, and he returned to South Africa to continue his rugby career. A couple of years later, he moved to Rovigo in Italy to play professionally, where he saw out the remainder of his career.

27. The number worn by a rugby player often tells you the position he or she plays. What position is the player who wears number four on their jersey?

From Quiz Rugby: From a Mother's Perspective

Answer: Lock

The position a person plays on a rugby team is often dictated by their physical appearance. Locks are forwards, and tend to be among the tallest, but not the heaviest members of the squad. They are part of the second row in the scrum, and tend to be the players who jump for the ball at line-outs. They are usually assisted in this by being lifted by the two props. The other lock on the team wears the number five.

28. When the ball has crossed the side line, it is said to be what?

From Quiz General Rugby Union

Answer: In touch

The side lines are called the touch lines. So if any part of the ball, or the person carrying it has contact with any part of the line, or crosses it, the ball is 'in touch'.

29. Which South African franchise played in the finals of the first Super 12 tournament?

From Quiz General Rugby Union #2

Answer: Sharks

They were called Natal back in 1996, and were beaten 45-21 by the Blues.

30. The prolific British Rugby writer J B G Thomas wrote 30 books on the sport. Which was the first?

From Quiz The Literature of Rugby Union

Answer: On Tour

First published in 1954 - and his last was in 1985 ("Rugger in the Blood"). Quite a career !

This is category 349
Last Updated Mar 03 2024 1:07 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.