FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about General Rugby
Quiz about General Rugby

General Rugby Trivia Quiz


A collection of questions on the great British sport of rugby.

A multiple-choice quiz by MarkLagorio. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Author
MarkLagorio
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1004
Last 3 plays: Guest 86 (8/10), Guest 78 (7/10), Guest 92 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who is credited with inventing Rugby Union? Hint


Question 2 of 10
2. Which England Rugby star is nicknamed "The Enforcer"? Hint


Question 3 of 10
3. In Rugby Union, how many points is a converted try worth? Hint


Question 4 of 10
4. Who played Inside Centre for Australia in the 2003 World Cup Final against England? Hint


Question 5 of 10
5. How long is a Rugby Union match? Hint


Question 6 of 10
6. What was England Rugby Star Brian Moore's nickname? Hint


Question 7 of 10
7. Who scored England's only try in the 2003 World Cup Final? Hint


Question 8 of 10
8. In which year was the first Rugby Union World Cup held? Hint


Question 9 of 10
9. Generally, in what rugby position does the line-out thrower play? Hint


Question 10 of 10
10. Who jokingly claimed that it was he, and not Jonny Wilkinson, that won the World Cup for England in 2003? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 78: 7/10
Jun 08 2024 : Guest 92: 10/10
May 28 2024 : Guest 169: 6/10
May 25 2024 : Guest 125: 6/10
May 23 2024 : quized: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is credited with inventing Rugby Union?

Answer: William Webb Ellis

William Webb Ellis was said to have created the game when he caught a football in his hands and began to run with it.
2. Which England Rugby star is nicknamed "The Enforcer"?

Answer: Danny Grewcock

Danny Grewcock has been ommited from the England Rugby team on several occasions, which has been put down to disciplinary problems. He is known as a fighter.
3. In Rugby Union, how many points is a converted try worth?

Answer: 7

A try is worth five points. A team that scores a try is given the opportunity to attempt to kick a goal, known as a conversion kick. The conversion kick is worth two points if successful. The conversion kick must be taken from in line with where the try was scored. It can be taken from anywhere along that line.
4. Who played Inside Centre for Australia in the 2003 World Cup Final against England?

Answer: Elton Flatley

Flatley figured prominently in Australia's 2003 Rugby World Cup campaign, going right to the final against England. He finished the tournament as the third highest point score, scoring 100 points for Australia.
5. How long is a Rugby Union match?

Answer: 80 Minutes

Due to Rugby being more physically demanding, a match lasts less time than a football match. A Rugby match consists of two halves, each 40 minutes long.
6. What was England Rugby Star Brian Moore's nickname?

Answer: The Pitbull

During his career, he played for Harlequins, Nottingham, Leeds, and Richmond. He also represented England and the British, and Irish Lions at international level. He was known for his combative playing style which earned him the nickname "Pitbull".
7. Who scored England's only try in the 2003 World Cup Final?

Answer: Jason Robinson

Jason Robison scored England's only try in the 2003 Final. Lote Tuquiri scored Australia's only try.
8. In which year was the first Rugby Union World Cup held?

Answer: 1987

New Zealand beat France 29-9 in the final.
9. Generally, in what rugby position does the line-out thrower play?

Answer: Hooker

All members of the starting 15 wear jerseys, numbered from 1 to 15. The first eight players, known as forwards or the pack, play in the scrum. The remaining seven players are the backs.
10. Who jokingly claimed that it was he, and not Jonny Wilkinson, that won the World Cup for England in 2003?

Answer: Will Greenwood

Will Greenwood said that he knew Jonny was waiting for the pass (that would allow him to score the winning drop goal) and ducked so as to allow the ball to reach Jonny, hence winning the World Cup for England.
Source: Author MarkLagorio

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us