FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rugby Union Positions
Quiz about Rugby Union Positions

Rugby Union Positions Trivia Quiz


How well do you know the positions of Rugby Union?

A multiple-choice quiz by rugby_boy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Author
rugby_boy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
155,734
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2521
Last 3 plays: Guest 99 (8/10), Guest 102 (10/10), Guest 169 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. We are usually the heaviest member of the team, and there are two of us, a "loosehead" and a "tighthead". What position am I? Hint


Question 2 of 10
2. I am usually the player who throws the ball in at line-outs, and I also play a crucial part in winning scrums. What position am I?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. We are usually the tallest two players on the team, and we usually jump in line-outs. We are also known in scrums as the engine room. Who are we? Hint


Question 4 of 10
4. At one time we were known as "wing - forwards". We are part of the scrum, and wear numbers 6 and 7. Who are we? Hint


Question 5 of 10
5. When naming me, people were incredibly unoriginal: I am called the number ________ (the number I am in the scrum)? Hint


Question 6 of 10
6. I am often the smallest player on the field, and sometimes known as a "half-back". I am also known as the scrum half. What number do I wear? Hint


Question 7 of 10
7. I am sometimes known as a "first five eighth" and do a lot of kicking from hand. I wear #10. What position am I? Hint


Question 8 of 10
8. We are often the biggest backs on the field, and responsible for some big hits. We wear #12 and #13, although a few players have not wanted to wear the "unlucky" #13. What position are we? Hint


Question 9 of 10
9. We are often the fastest players on the field, and when we do get the ball we try and fly down the sidelines to score. Some of the more recognizable players played our position. What are we? Hint


Question 10 of 10
10. I am the last line of defence on a rugby field and often have to make one-on-one tackles in open field. I wear number 15 and am often seen behind everyone else. What am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 99: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 102: 10/10
May 28 2024 : Guest 169: 10/10
May 23 2024 : Iva9Brain: 6/10
May 22 2024 : Guest 99: 5/10
Apr 20 2024 : Blackjack100: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We are usually the heaviest member of the team, and there are two of us, a "loosehead" and a "tighthead". What position am I?

Answer: Prop

The props wear 1 or 3 depending on which side of the scrum they are playing. The loosehead plays on the left side whereas the tighthead plays on the right side.
2. I am usually the player who throws the ball in at line-outs, and I also play a crucial part in winning scrums. What position am I?

Answer: Hooker

The hooker gets the name from scrums, where the principle job of the hooker is to hook the ball back to his/her own side with their foot. The hooker commonly wears #2 on their jersey.
3. We are usually the tallest two players on the team, and we usually jump in line-outs. We are also known in scrums as the engine room. Who are we?

Answer: Locks

The locks, or second rows, or engine rooms, wear #4 and 5 on the pitch.
4. At one time we were known as "wing - forwards". We are part of the scrum, and wear numbers 6 and 7. Who are we?

Answer: Flanker

The openside and blindside flankers do as their name suggests and are attached at the flanks of the scrum.
5. When naming me, people were incredibly unoriginal: I am called the number ________ (the number I am in the scrum)?

Answer: Eight

The Number 8 is the eighth person in the scrum and binds at the very back. He/she is the final forward.
6. I am often the smallest player on the field, and sometimes known as a "half-back". I am also known as the scrum half. What number do I wear?

Answer: 9

The scrum-half feeds the ball into the scrum and then passes it out to the backs. He/she is usually responsible for distributing the ball.
7. I am sometimes known as a "first five eighth" and do a lot of kicking from hand. I wear #10. What position am I?

Answer: Fly-half

The fly-half recieves a lot of the ball from the scrum-half. He/she is often responsible for goal-kicking as well as their normal responsibilites.
8. We are often the biggest backs on the field, and responsible for some big hits. We wear #12 and #13, although a few players have not wanted to wear the "unlucky" #13. What position are we?

Answer: Centre

The centres are a very important part of any team, for if they aren't tackling their opponents will have a field day.
9. We are often the fastest players on the field, and when we do get the ball we try and fly down the sidelines to score. Some of the more recognizable players played our position. What are we?

Answer: Wings

Once the ball gets out to the winger, some of the more spectacular tries in rugby have been scored. While some wingers are small speedsters, others are big men who can hardly ever be tackled.
10. I am the last line of defence on a rugby field and often have to make one-on-one tackles in open field. I wear number 15 and am often seen behind everyone else. What am I?

Answer: Full-Back

The fullback has one of the hardest jobs; to try and tackle someone coming full-speed with tons of space on either side to run.
Source: Author rugby_boy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us