FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Rugby
Quiz about Basic Rugby

Basic Rugby Trivia Quiz


Union rugby is a great sport. These are all easy questions regarding it.

A multiple-choice quiz by cheerbelle. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Author
cheerbelle
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,592
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2129
Last 3 plays: Guest 151 (9/10), Guest 71 (1/10), Agaskin (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. This person is an important link between forwards and backs. They play an important role in scrums, lineouts, and a lot of plays. Who is it? Hint


Question 2 of 10
2. There are some positions where there are usually two people for a position. Example: There are two flankers. Which of these positions is only played by one person? Hint


Question 3 of 10
3. A fullback has the ball, and they are too far ahead of everyone to pass the ball back. If they kick it, is the ball open for anyone to grab?


Question 4 of 10
4. Which of these is worth two points? Hint


Question 5 of 10
5. A conversion kick can be made from anywhere as long as it is at least 40 meters back.


Question 6 of 10
6. Which of these is illegal? Hint


Question 7 of 10
7. Who usually throws the ball into the lineout? Hint


Question 8 of 10
8. Who makes up the second row of the scrum? Hint


Question 9 of 10
9. In 1823, a man was playing soccer and ran with the ball in his hands. This started rugby. Who was this man? Hint


Question 10 of 10
10. High tackles (above the shoulders) are allowed in rugby as long as the person's eyes aren't being covered.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 151: 9/10
Jul 15 2024 : Guest 71: 1/10
Jul 15 2024 : Agaskin: 7/10
Jul 14 2024 : Guest 174: 5/10
Jul 13 2024 : Guest 111: 5/10
Jul 13 2024 : Guest 196: 6/10
Jul 06 2024 : Guest 31: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 5: 8/10
Jul 01 2024 : Rezziuq22: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This person is an important link between forwards and backs. They play an important role in scrums, lineouts, and a lot of plays. Who is it?

Answer: Scrumhalf

The scrumhalf places the ball into the scrum and usually picks the ball up after their team wins rucks, scrums, and lineouts.
2. There are some positions where there are usually two people for a position. Example: There are two flankers. Which of these positions is only played by one person?

Answer: Flyhalf

Props wear the numbers 1 and 3. Locks are 4 and 5, and Wings are 11 and 14. Another position with two players for it is the Center. The centers wear numbers 12 and 13.
3. A fullback has the ball, and they are too far ahead of everyone to pass the ball back. If they kick it, is the ball open for anyone to grab?

Answer: Yes

If you kick the ball, they are allowed to pick it up, as long as they were behind you when the kick was made.
4. Which of these is worth two points?

Answer: A conversion

A conversion is the kick after a team scores a try. Tries are worth five points. Penalty kicks are three points, and knock-ons are penalties.
5. A conversion kick can be made from anywhere as long as it is at least 40 meters back.

Answer: False

The kick must be made anywhere on a line from where the try was scored.
6. Which of these is illegal?

Answer: dragging players out of the maul

Driving the maul forward is a great way to gain meters.
7. Who usually throws the ball into the lineout?

Answer: Hooker

The locks are usually the jumpers in lineouts because of their height. The scrumhalf receives the ball from the jumper.
8. Who makes up the second row of the scrum?

Answer: Locks

The props are in the first row. The eighth man is in the very back. The flankers are in the third row.
9. In 1823, a man was playing soccer and ran with the ball in his hands. This started rugby. Who was this man?

Answer: William Ellis

Daniel Carter played for New Zealand. Running with the ball wasn't officially allowed until 1841.
10. High tackles (above the shoulders) are allowed in rugby as long as the person's eyes aren't being covered.

Answer: False

Tackles above the shoulders are illegal and can result in a yellow card, red card, or a penalty kick.
Source: Author cheerbelle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us