FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rugby  The Best Sport Ever
Quiz about Rugby  The Best Sport Ever

Rugby: The Best Sport Ever Trivia Quiz


Rugby is my favorite sport. These questions should be easy for anyone who plays rugby.

A multiple-choice quiz by cheerbelle. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Author
cheerbelle
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,158
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1213
- -
Question 1 of 10
1. A scissor is a move commonly used by the back line. A scissor can also be called a _______. Hint


Question 2 of 10
2. Which of these players is not involved in the scrum? Hint


Question 3 of 10
3. When the ball is dropped forward, it is called a(n) ______. Hint


Question 4 of 10
4. What is the primary job function of the touch judges? Hint


Question 5 of 10
5. What is the "pitch"? Hint


Question 6 of 10
6. What is the line that lies between the 50-meter line and the 5-meter line? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these is the result of the ball being carried out of bounds? Hint


Question 8 of 10
8. How should you address a referee during a rugby match? Hint


Question 9 of 10
9. What does it mean to "kick for touch"? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these players wears the highest number? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 01 2024 : Rezziuq22: 9/10
May 28 2024 : Guest 165: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A scissor is a move commonly used by the back line. A scissor can also be called a _______.

Answer: Switch

A scissor is also called a switch because the ball carrier will end up switching places with the player that he/she is passing to.
2. Which of these players is not involved in the scrum?

Answer: Wing

The scrumhalf feeds the ball into the scrum. The props support the hooker in the front row. The Number 8 man pushes in the back of the scrum.
3. When the ball is dropped forward, it is called a(n) ______.

Answer: Knock on

In rugby, the ball must not be dropped forward, or else it is a turnover.
4. What is the primary job function of the touch judges?

Answer: They determine where the ball is carried out of bounds

The touch judges raise their arm (which is usually holding a flag) when the ball is carried out of bounds. They also determine exactly where the ball crossed the out of bounds line.
5. What is the "pitch"?

Answer: The field

In rugby, the field is often called a pitch.
6. What is the line that lies between the 50-meter line and the 5-meter line?

Answer: 22-meter line

The 50-meter line is in the middle. The 22-meter line is on either side of it. Farther out are the 5-meter lines. Then there are the try lines.
7. Which of these is the result of the ball being carried out of bounds?

Answer: Lineout

One player, usually the hooker throws the ball into the lineout. A player being lifted into the air can catch the ball, or the ball might go to a player on the ground.
8. How should you address a referee during a rugby match?

Answer: Sir

In rugby, the ref is also called "Sir". For example: "Sir, how much time is left?"
9. What does it mean to "kick for touch"?

Answer: Kick the ball out of bounds

When a penalty is called, there is the option to kick the ball out of bounds.
10. Which of these players wears the highest number?

Answer: Wing

Props wear #1 and #3. The Number 8 man obviously wears #8. The scrumhalf wears #9. Wingers wear #11 and #14.
Source: Author cheerbelle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us