FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Super Rugby Quizzes, Trivia and Puzzles
 Super Rugby Quizzes, Trivia

Super Rugby Trivia

Super Rugby Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Fun Trivia
Super 12 : 1996-2005
Super 14 : 2006-2010
Super 15 : 2011-2015
Super 18 : 2016-

14 Super Rugby quizzes and 165 Super Rugby trivia questions.
1.
  Super 14 Teams   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's just about time for us in South Africa, Australia and New Zealand to enjoy one of the hardest rugby tournaments in the world. This quiz is not only about the teams, there is something interesting about each city as well. Enjoy!
Average, 10 Qns, strudi74, Aug 01 11
Average
strudi74
821 plays
2.
  Legends of Super Rugby: Crusaders    
Multiple Choice
 10 Qns
In the years 1996-2008, the Crusaders were the most successful team in Super Rugby. How much do you know of them?
Average, 10 Qns, Orange_cats, Oct 06 09
Average
Orange_cats
285 plays
3.
  ACT Brumbies    
Multiple Choice
 15 Qns
The ACT Brumbies are the most successful Super 12 team outside of New Zealand. Let's see how much you know about them.
Difficult, 15 Qns, tkane82, Oct 06 06
Difficult
tkane82
444 plays
4.
  Super 15    
Multiple Choice
 10 Qns
The Super 15, the ultimate competition in the Southern Hemisphere and possibly the world; test match quality, high intensity, week after week. Do you know these facts?
Average, 10 Qns, tiaanros, Jan 11 13
Average
tiaanros
247 plays
5.
  Super 14 Rugby 2006    
Multiple Choice
 10 Qns
The addition of 2 new teams to the old Super 12 competition resulted in the Super 14 in 2006, with 14 teams competing for the ultimate prize of the best rugby team in the southern hemisphere.
Tough, 10 Qns, 13enemyz, Jun 20 06
Tough
13enemyz
895 plays
6.
  Crusaders 2008: Super 14    
Multiple Choice
 10 Qns
The Canterbury Crusaders were the champions of the 2008 Super 14, but how much do you know about them? Quite a bit, I hope. Good luck!
Tough, 10 Qns, eragonaddict, Dec 09 08
Tough
eragonaddict
406 plays
7.
  2003 Super 12s [1]    
Multiple Choice
 20 Qns
The 2003 Super 12 competition pits teams from New Zealand, South Africa and Australia against each other. This quiz takes in the results of the first six rounds.
Tough, 20 Qns, rogerw1nz, Dec 04 09
Tough
rogerw1nz
584 plays
8.
  10 Super 12 Rugby Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Rugby is a game which involves 2 teams of 15 sweaty men on a field chasing an oval ball ... (HA) It is New Zealand's national sport and to some is more of a religion than a game. The Super 12 Tournament involves the best of Southern Hemisphere Rugby.
Tough, 10 Qns, bunnyfuju, Sep 09 09
Tough
bunnyfuju
1794 plays
9.
  Super 12s    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the ultimate tournament featuring three nations, 12 teams, 250+ players, and one game. It is the Super 12!
Average, 10 Qns, trew, Oct 06 05
Average
trew
447 plays
10.
  2003 Super 12s [2]    
Multiple Choice
 20 Qns
After dominating the first half of the 2003 season, the Blues from Auckland were the team to beat in the second half. What results do you recall?
Tough, 20 Qns, rogerw1nz, Dec 04 09
Tough
rogerw1nz
393 plays
trivia question Quick Question
In what year was the Crusaders franchise created?

From Quiz "Legends of Super Rugby: Crusaders"




11.
  Crusaders Super 12 History    
Multiple Choice
 10 Qns
10 challenging questions about New Zealand's most successful Super 12 team from Canterbury, the Crusaders.
Difficult, 10 Qns, knowmyenemy, Apr 22 06
Difficult
knowmyenemy
488 plays
12.
  The Most in 2002    
Multiple Choice
 10 Qns
Super 12 draws crowds of avid rugby union enthusiasts from all over South Africa, Australia and New Zealand. Not even bad weather will stop them cheering on their favourite team. Can you remember what happened in 2002 ?
Tough, 10 Qns, valmur, Mar 26 04
Tough
valmur
519 plays
13.
  Chiefs Super 12 History    
Multiple Choice
 10 Qns
10 challenging questions about the New Zealand based Super 12 team from the Waikato, the Chiefs
Tough, 10 Qns, knowmyenemy, Jan 20 06
Tough
knowmyenemy
275 plays
14.
  Hurricanes Super 12 History    
Multiple Choice
 10 Qns
10 challenging questions about the New Zealand based Super 12 team from the nations capital Wellington.
Tough, 10 Qns, knowmyenemy, Jan 17 06
Tough
knowmyenemy
400 plays

Super Rugby Trivia Questions

1. What is the name of the new team that entered Super Rugby in 2011, when the Super 14 expanded to become the 15-team Super Rugby competition?

From Quiz
Super 15

Answer: Melbourne Rebels

The Melbourne Rebels took part in Super Rugby for the first time in 2011, playing in the new Super 15 format. They registered a first win in only their second competetive super rugby match (25-24 at home to the ACT Brumbies); and continued their great start winning three of their first seven games. From there the wheels came off and they went on a nine-game losing streak to end the competition in last place.

2. In what year was the Crusaders franchise created?

From Quiz Legends of Super Rugby: Crusaders

Answer: 1996

It was created as part of the Super 12 competition along with 11 other teams, with five of those coming from New Zealand.

3. South Africa: Which Super 14 franchise is based in Bloemfontein?

From Quiz Super 14 Teams

Answer: Cheetahs

Bloemfontein is in the Free State, in central South Africa. It is the judicial capital of the country and is also known as the "City of Roses". Incidentally also the the city that the quiz author calls home.

4. Who was the first coach of the Crusaders, in 1996?

From Quiz Crusaders Super 12 History

Answer: Vance Stuart

Vance Stuart was coach in 1996, and only lasted 1 year as the Crusaders took out the wooden spoon. Wayne Smith was coach from 1997-1999, and Robbie Deans was appointed coach in 2000.

5. Who did the Hurricanes beat in their first ever game at the West Pac Trust Stadium in Wellington in 2000?

From Quiz Hurricanes Super 12 History

Answer: Sharks

The Hurricanes defeated the Sharks 40-23. It was the first game in Hurricanes colours for All Black legend Jonah Lomu.

6. Who was the first coach of the Chiefs in 1996, the first season of the Super 12s?

From Quiz Chiefs Super 12 History

Answer: Brad Meurant

Brad Meurant coached the Chiefs for two seasons 1996-97, Ross Cooper was coach for 3 seasons 1998-99-00, John Mitchell was coach for one season in 2001, and Kevin Greene was coach 2002-03.

7. With which team did Jimmy Gopperth start his Super 12 career?

From Quiz Super 12s

Answer: Wellington Hurricanes

Jimmy Gopperth was picked for the Hurricanes after Andrew Merhtens and Daniel Carter declined invitations to join.

8. Bill Young made the Brumbies number 1 jersey his own since his debut in 1998. Which Brumby actually hailed from the town of Young, not far from Canberra?

From Quiz ACT Brumbies

Answer: Jim Williams

Jim Williams was noted for his heroics in the Brumbies successful 2001 campaign, where he persisted to play week after week with a broken rib. Perhaps his time in the army was responsible for this tough man approach to the game.

9. Which team won the Super 12 tournament in 2000?

From Quiz Super 12 Rugby

Answer: Canterbury Crusaders

The Crusaders defeated the Brumbies in the finals.

10. Which team entered the competition for the first time in 2013?

From Quiz Super 15

Answer: Southern Kings

The Lions made way for the Southern Kings in the South African conference in 2013. The team placed last in this conference in the 2013 season will take part in a promotion relegation match against the Lions to determine the 2014 participation. South Africa's decision to exclude the Lions in favour of a local second division side, as part of a developmental plan, was met with disbelief and caused great divide, so they came up with the promotion/relegation play-off scenario.

11. 1996 was the first year of Super Rugby, and it began as Super 12. Where did the Crusaders place in this inaugural season?

From Quiz Legends of Super Rugby: Crusaders

Answer: Last

They struggled with only two wins and a draw, and finished last. The two wins were against the Hurricanes from Wellington (Crusaders won 36-13 away), and the Waratahs from New South Wales (Crusaders wn 21-16 at home). The draw was 16-16 at home to Western Province Stormers.

12. What is the name of the Cape Town franchise?

From Quiz Super 14 Teams

Answer: Stormers

Cape Town is known as "The Mother City" in South Africa. One of the most beautiful cities in the world, it is home to Table Mountain and of course, the Stormers.

13. Who was the leading points scorer for the Hurricanes in their inaugural season, in 1996?

From Quiz Hurricanes Super 12 History

Answer: Jamie Cameron

Jmaie Cameron scored 96 points with 14 conversions and 21 penalties. Christian Cullen scored 7 tries with 35 points, Jon Preston kicked 6 conversions and 7 penalties for 33 points, and Simon Mannix only scored 6 points with 2 penalty goals.

14. The Super Rugby tournament started in 1996 when Rugby Union entered the professional era (previously an amateur spor). Who scored the first Super 12 try?

From Quiz Super 12s

Answer: Alama Ieremia

Former All Black Alama Ieremia scored the first Super 12 try in the opening game (Blues vs Hurricanes) in 1996.

15. Jeremy Paul caused a stir with his Maori father when he represented the Wallabies against the NZ Maori in 2001. In which New Zealand town was this unusually prolific try scorer born?

From Quiz ACT Brumbies

Answer: Hamilton

Jeremy Paul was one of two Brumbies on the 2004 squad to hail from New Zealand. The other is Tamaiti Horua who was born in Nelson.

16. How many teams won the first five Super 12 tournaments from 1996 to 2000?

From Quiz Super 12 Rugby

Answer: 2

Auckland Blues 1996 and 1997, Canterbury Crusaders in 1998, 1999, 2000.

17. Which team won the Super XV title in 2011?

From Quiz Super 15

Answer: Reds

The Queensland Reds won their first Super Rugby title in 2011 against the Crusaders 18-13 at their homeground, Suncorp Stadium, in Brisbane. It was their first-ever Super Rugby final in the professional era (post 1996).

18. What major city and province is home to the Crusaders?

From Quiz Legends of Super Rugby: Crusaders

Answer: Christchurch, Canterbury

The feeder teams of the Crusaders are all in the Canterbury area. These teams are Buller, West Coast, Tasman, Canterbury, South Canterbury, and Mid-Canterbury.

19. Johannesburg is where things seem to happen in South Africa. Which team calls this bustling city home?

From Quiz Super 14 Teams

Answer: Lions

Johannesburg is South Africa's economic capital and one of Africa's busiest cities. It rose from the gold mining industry in the 1800s and is now the centre of the country's economy.

20. The Crusaders played the perfect game when they thrashed the Waratahs 96-19 in Christchurch in 2002. What was the halftime score?

From Quiz Crusaders Super 12 History

Answer: Crusaders 63-0

The Crusaders scored 14 tries in the match, and at the time was a top of the table clash. The Crusaders went on to win the 2002 title as the first team to win all 13 of their games.

21. Who was the leading try scorer for the Hurricanes in 1997?

From Quiz Hurricanes Super 12 History

Answer: Tana Umaga

Umaga scored 12 tries, just edging Cullen's 11 tries as the Hurricanes made the playoffs for the first time.

22. In 1998, Peter Sloane was the assistant coach of which team?

From Quiz Super 12s

Answer: Canterbury Crusaders

Peter Sloane was the assistant coach of the Crusaders when they won their first championship in 1998, and also head coach of the Blues in 2003 when they won their third championship.

23. Who scored the first Super 12 try for the 'new millenium' (i.e. the first in 2000)?

From Quiz Super 12 Rugby

Answer: Jonah Lomu

The first try was scored at the Westpac Trust Stadium in Wellington on 25-Feb-2000 by Jonah against the Sharks.

24. The Crusaders won their first title in 1998. Who did they defeat in the final?

From Quiz Legends of Super Rugby: Crusaders

Answer: Blues

They were the underdogs in this final (the Blue were undefeated in 1997, and had lost only 2 games in the 1998 season). The Crusaders clinched the title in the last minute, when the scores were tied with a try to James Kerr. This was converted by Andrew Merhtens, and the Crusaders won 20-13.

25. On the eastern coast of South Africa is the busy coastal city of Durban. It is home to The _______ .

From Quiz Super 14 Teams

Answer: Sharks

Durban is important in terms of tourism, it has a temperate climate and beautiful beaches. Also home to uShaka Marine World and many other tourist attractions.

26. Which team did the Crusaders defeat in the 1999 Super 12 final?

From Quiz Crusaders Super 12 History

Answer: Highlanders

The Crusaders won their second straight final by beating the Highlanders 24-19 at Carisbrook.

27. How many provincial unions make up the Chiefs franchise?

From Quiz Chiefs Super 12 History

Answer: 5

The provinces are Waikato, Bay Of Plenty, Counties-Manukau, King Country, and Thames Valley.

28. Who was appointed coach of the Otago Highlanders in 2003?

From Quiz Super 12s

Answer: Greg Cooper

Robbie Deans coached the Crusaders from 2000 to 2008, and Colin Cooper coached the Hurricanes from 2003 to 2010. Ned Carroll had not yet coached a Super 12 team in 2005. Greg Cooper coached the Highlanders from 2003 to 2007.

29. Which teams made it to the final of the 2000 season?

From Quiz Super 12 Rugby

Answer: Crusaders and Brumbies

The Crusaders beat the Brumbies narrowly in the nail biting final.

30. Which country does Super Rugby player Lopeti Timani represent?

From Quiz Super 15

Answer: Tonga

Even though his brother, Sitaleki Timani, opted to play for the Wallabies (Australia}, Lopeti chose to represent Tonga, his country of birth. They both play their rugby in Australia (for the NSW Waratahs) and thus qualify for selection for the Australian national team by residency.

This is category 4651
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.