FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Wales Quizzes, Trivia and Puzzles
  Wales Quizzes, Trivia

Wales Rugby Trivia

Wales Rugby Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union

Fun Trivia
5 Wales Rugby quizzes and 50 Wales Rugby trivia questions.
1.
  Millennium Stadium : Home of Welsh Rugby   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to this quiz on the stadium at the heart of Welsh rugby union, the Millennium Stadium. I hope you enjoy the quiz.
Easier, 10 Qns, jonnowales, Nov 11 21
Easier
jonnowales gold member
Nov 11 21
491 plays
2.
  The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams    
Multiple Choice
 10 Qns
As part of the Amazing Race 2, the NaMaPoJo Quiz Pros are keen to learn all about a Welsh rugby union great - the formidable Shane Williams. Join us, as we learn all about this legend of Welsh rugby.
Average, 10 Qns, poshprice, Sep 30 13
Average
poshprice
1448 plays
3.
  Getting the Blues    
Multiple Choice
 10 Qns
The Cardiff Blues Regional rugby team from Wales came into being in 2003. Here is a quiz on their short history thus far. Plenty of clues for the uninitated to pick up some easy points here too. Have fun!
Average, 10 Qns, huw27, Sep 02 08
Average
huw27
275 plays
4.
  Rugby Heroes of Wales    
Multiple Choice
 10 Qns
This could be filed in the History Section so long ago, since Wales had any decent Rugby Heroes to revere. Flavours of the 1960s, 1970s, 1980s, and 1990s. Good Luck.
Tough, 10 Qns, bracklaman, Mar 09 09
Tough
bracklaman
1096 plays
5.
  Rugby Union - British Isles 1960s    
Multiple Choice
 10 Qns
Everyone described in this quiz either played for Wales during the 1960s, or against them in that period. For the true Rugby Union buff but with some interesting comments I hope.
Difficult, 10 Qns, bracklaman, May 27 04
Difficult
bracklaman
420 plays

Wales Rugby Trivia Questions

1. In which Welsh coastal city, which is the second largest in Wales, was Shane Williams born?

From Quiz
The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Swansea

Shane Mark Williams was born in Morriston, Swansea, Wales, on 26th February 1977, but spent the majority of his childhood in the small town of Glanaman. A fan of rugby union from an early age, he very nearly became a footballer instead, after routinely being told that he was too small to play rugby.

2. This former All Black joined the Cardiff Blues in 2005, becoming club captain in 2006. Who is he?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Xavier Rush

Xavier Rush won 8 caps for the All Blacks, also representing the Auckland Blues, and in researching this quiz, I discovered that he played for Auckland Marist, the same club side as I played for in New Zealand.

3. A Newbridge No 8 studying dental surgery at Durham University, played his first game for England against Wales on January 16th 1960. Who was it?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Derek Morgan

Derek Morgan continued to learn his craft as a player in Wales, but playing International Rugby for England. After retiring as a player he became a Selector for many seasons.

4. Who played centre for Oxford University, Neath RFC and had a trial for Ireland and was hanged?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: William Joyce

Became better known as Lord Haw Haw during World War II, and was a major Nazi propagandist during the conflict. He had dual nationality, US and Irish.

5. Though able to play in the position of scrum-half, what position was Shane Williams predominantly known for playing during his international and club career?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Wing

Though the majority of Shane Williams' international and club appearances saw him take up the position of winger, the Wales legend was also capable of playing in the position of scrum-half. Indeed the talented Welshman, known for his speed, quick feet and brilliant sidesteps, first joined Neath RFC in 1998 as a second-choice scrum-half.

6. A pair of Welsh international brothers have starred in the backs for the Blues from the first year of their formation. When one of them scores a try, it is often acompanied by the soundtrack from "The Graduate". Who are they?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Jamie and Nicky Robinson

Jamie is predominantly a centre, whilst Nicky plays most of his rugby at outside half. They are from Cardiff, are Welsh speaking, and were educated at Ysgol Glantaf, the same school as Hollywood actors Ioan Gruffudd and Matthew Rhys, and erstwhile Blue Peter presenter and Strictly Come Dancing star Gethin Jones.

7. After losing the opening match in the Five Nations against England, Wales made six changes. Newport supplied the entire back row. Who replaced Haydn Morgan as Open Side Flanker?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: G Whitson

There was also a new half back combination, with Onllwyn Brace as scrum half partnering Cliff Ashton as outside half. The last time the two had played together had been seven years earlier when Ashton had played Scrum Half and Brace Outside Half.

8. Forget the Pontypool Front Row, the real awesome front three played for Neath RFC in the 1960s. Ron Waldron, John Dodd, and who was the Hooker?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: Morlais Williams

Even I as a Bridgend supporter had to acknowledge the clinical and controlled power of this front row. The Pontypool three were of course world class in every way.

9. Shane Williams began his professional rugby career at Neath RFC but in 2003, following the introduction of regional sides, his team's name changed. What was the name of his new team?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: The Ospreys

Shane Williams joined Neath RFC in 1998, and so began his professional rugby career. However, in 2003, following the restructuring of Welsh rugby, his team merged with Swansea RFC, and so the Ospreys were born. Williams spent nine years with the Ospreys, finally leaving the club in 2012.

10. What French Back was nicknamed "Monsieur le Drop". He scored three drop goals against Ireland in the 1960 season, and played for a French team who were years ahead of the other Five Nations in terms of tactical use of mobile forward play.

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Albaledejo

This French team included many world class players and was full of characters not least the amazing - Alfred "The Rock" Roques - a 35 year old prop forward who didn't win his first rugby cap until the age of 33.

11. Shane Williams made his international debut against France in the 2000 Six Nations Championship, and scored his first international try for Wales in the second match of the tournament. Against which country did he score?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Italy

Shane Williams made his international debut against France on home turf, at Cardiff's Millennium Stadium, on 5th February 2000. He scored his first international try during his second appearance for Wales, which was also at the Millennium Stadium, but this time the opposition was tournament newcomers Italy.

12. Who was the last Aberavon player to score a first class three point try?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: Condon

Finishing try in end of season Snelling Sevens. The Southern Hemisphere sides had already changed to the new scoring system.

13. Which former head coach of the Wales international rugby union team initially believed that Shane Williams had too small a physique to succeed on the international stage?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Steve Hansen

Between 2002 and 2004, during Steve Hansen's reign as head coach of the Wales international rugby team, Shane Williams struggled to make it onto the international team. Hansen it seemed, believed that the pint-sized Williams, who then weighed only 11 stone, was too small to cut the mustard on the international stage. This led to Williams bulking up, which subsequently led to him becoming frequently injured as a result of being too big.

14. This was the first player to make 100 appearances for the Cardiff Blues regional team. He played in the second row, and though he did represent the Celtic Warriors, he hasn't ever played for Pontypridd. Who is he?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Deiniol Jones

Gentle giant Deiniol Jones comes from West Wales originally, and joined the Cardiff Blues via Bath, Ebbw Vale, Bridgend and the Celtic Warriors. He has achieved international recognition from Wales late in his career, a deserved award for his consistently high level performances in the Blues shirt.

15. January 1964 and Twickenham loomed. But Wales only drew because which Neath Full Back missed a penalty described as a "sitter", in the closing minutes?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Hodgson

Wales after a run of 11 games without scoring a try, managed two against England but still only drew because of poor goal kicking.

16. Nicknamed Top Cat in his playing days. Played for Pontypool, Swansea and Wales. Made his debut as Team Captain (very rare event) and engineered 111 lines out against Scotland to give Wales first win in years. Who was he?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: Clive Rowlands

Top Cat went on to be a very successful Administrator and Selector for Wales.

17. In 2008, which former Wales captain's try-scoring record did Shane Williams surpass?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Gareth Thomas

Prior to the 2008 Six Nations Championship former Wales captain, Gareth Thomas, held the record for the most tries scored while wearing a Welsh rugby shirt. However, 2008 was a Grand Slam-winning year for Wales; and this was also the year that Williams broke Thomas' record of 40 tries, pushing his teammate down into second position.

18. Which Rugby League legend with a very Welsh name, played for the Blues in their first season as a regional side in 2003-04?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Iestyn Harris

Iestyn Harris played 10 games for the Cardiff Blues in 2003-04, kicking 82 points, before returning to play Rugby League. Jonathan Davies played for Cardiff RFC in the 1990s, but never for Cardiff Blues. Clive Griffiths played all his Rugby Union in West Wales before moving to the North of England, and Keiron Cunningham has never played Rugby Union.

19. What Welsh Fullback debuted against England in January 1965, and was still a pupil at Llanelli Grammar School at the time?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Terry Price

For the first time in six years, Wales won their opening match (England)(pre rota of course) of the Five Nations Championship. Terry Price had scored 16 points including 2 tries in the Final Wales Trial. He had a short but distinguished career before "going north" to Rugby League.

20. What accolade, whose past winners include New Zealand's Dan Carter and Ireland's Keith Wood, was Shane Williams awarded in 2008?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: iRB Player of the Year

The iRB Player of the Year is an annual award distributed by the International Rugby Board, which is given to the player deemed to be the previous season's best international performer. In 2008, this was awarded to Shane Williams, who beat out Scotland's Mike Blair, New Zealand's Daniel Carter, his very own Wales teammate Ryan Jones and Italy's Sergio Parisse in order to receive it.

21. The Millennium Stadium has been the venue for the final of the European Rugby Cup on several occasions. Since the inaugural season of this tournament back in 1995 what has this competition been better known as?

From Quiz Millennium Stadium : Home of Welsh Rugby

Answer: Heineken Cup

The European Rugby Cup has been better known as the Heineken Cup since 1995. Heineken have been the long time sponsors of the tournament, however, due to French law the tournament is advertised as the H-Cup in that country. This is to avoid the advertisement of alcoholic beverages, a ban that is similar to one in the UK where the advertisement of tobacco products is not allowed at sporting events. The Millennium Stadium has been the venue for the final of the Heineken Cup in the seasons 2001-02, 2005-06, and 2007-08. However, the first two seasons of the Heineken Cup had their final played at Cardiff Arms Park, the predecessor of the Millennium Stadium.

22. For the 2005-06 season, the Cardiff Blues announced the signing of a true world rugby union legend. Who was the colossus of a winger who made 10 appearances for the Blues in that season?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Jonah Lomu

Jonah Lomu was recovering from a kidney transplant operation, and desperate to get back into the All Blacks side, so he took the opportunity to play some rugby in the UK as part of his rehabilitation process. He was a great hit with Blues' fans, ensuring virtual sell out crowds every time he played. Unfortunately, his season ended prematurely when he broke his ankle setting up a try in the 46-11 win against the Border Reivers. He played little more rugby anywhere after that, and sadly announced his retirement from the game in 2007. Nevertheless, for those of us who saw him, it was a real privilege to see one of the games greatest players turning out in Blues colours.

23. The Blues have welcomed international players from nearly a dozen nations from around the world into their ranks, but who was the first South African international player to appear for the Blues?

From Quiz Getting the Blues

Answer: Pieter Muller

Pieter Muller gained 33 caps in the Centre for South Africa, featuring in their 1999 World Cup squad. He moved to the Blues in the twilight of his career. Percy Montgomery is the legendary South African Full Back who has won over 100 Test caps, and he played for the Newport Gwent Dragons from 2003-2005. Stefan Terblanche played for the Swansea/ Neath Ospreys as well as representing South Africa on 37 occasions. Herschelle Gibbs is a South African cricketer who appeared briefly for Glamorgan in the 2008 season. He played his home games for Glamorgan at the SWALEC Stadium, which is literally only a 5-minute walk from Cardiff Blues' ground.

24. The match was Scotland versus Wales at Murrayfield 1967. Scotland had half backs playing together for the tenth time on a winning side. Who were they?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Chisolm/Hastie

Chisolm's dropped goal was the difference between the two sides. It was the sixth in post war matches between the two sides.

25. A real hero. This Welsh Number 8 was later to die tragically in a fire whilst rescuing a child. He represented Abertillery throughout his long playing career despite approaches from more "fashionable" clubs? Who was he?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: Alun Pask

An innovative and inventive player he played for Wales 27 times all consecutively and including one non capped appearance against the emerging Fiji side.

26. In 2012, despite initial plans to retire from rugby altogether, Shane Williams signed a one-year contract with the Mitsubishi Dynaboars. To which country did Williams have to move in order to play with this particular team?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: Japan

In 2012, after a long, illustrious career, Shane Williams looked set to retire from rugby altogether, and so shocked many when he changed his mind and made the move to Japan in order to play with the Mitsubishi Dynaboars. Teammates and fans alike had expected him to take up a staff position at the Ospreys, where he had played for much of his club career.

27. In their first season as a Region in 2003, the Cardiff Blues have played in a league along with Regional sides from Ireland and Scotland, as well as other sides from Wales. What is the name of this League?

From Quiz Getting the Blues

Answer: The Celtic League

The Celtic League started in 2001-02 when 7 Welsh club sides competed with Irish and Scottish Regions. With the re-organization of Welsh rugby in 2003-04, the Welsh Regions (which at the time comprised of the now defunct Celtic Warriors along with the Newport Gwent Dragons, the Llanelli Scarlets, the Swasnea Neath Ospreys and the Cardiff Blues) took the club sides' places in the Celtic League. The Blues managed to finish in second position in the Celtic League in two consecutive seasons; 2006-07 and 2007-08. In the first 7 seasons of the Celtic League, to 2008, Leinster and the Ospreys won it twice each, whilst the Scarlets, Munster and Ulster had all registered a single league title win.

28. Bobby Wanbon an aggressive Number 8 scored a try on his debut against England in 1968. He later took up Rugby League. From which club did he win his first cap?

From Quiz Rugby Union - British Isles 1960s

Answer: Aberavon

During this season, Wales appointed David Nash as the first ever Rugby International Team Coach.

29. A strongly built bearded centre played for Llanelli and Wales and now is heard on Radio Wales or seeen on BBC Cymru?

From Quiz Rugby Heroes of Wales

Answer: Ray Gravell

Later became a sports commentator for Welsh language TV.

30. In 2012, Shane Williams' name was included in the Queen's Birthday Honours List, in recognition of his services to rugby union. What honour was he awarded?

From Quiz The Wizard of Welsh Rugby - Shane Williams

Answer: MBE

In 2012, Shane Williams topped off an illustrious international rugby union career with an MBE from Queen Elizabeth II, in recognition of his contribution to rugby union. In an interview with the "Western Mail", Williams revealed that he was "very humbled" by the news that he was to be made an MBE, adding that while he was "very proud of everything" he had "achieved in rugby", the MBE was the icing on the cake as it was "not just [for] rugby, but for other things...such as charity work".

This is category 22826
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.