FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Newcastle Falcons the Men in Black
Quiz about Newcastle Falcons the Men in Black

Newcastle Falcons: the Men in Black Quiz


Newcastle Falcons are a professional rugby union team in north east England. They wear black shirts hence the name of this quiz!

A multiple-choice quiz by HCR1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Rugby Union
  8. »
  9. England

Author
HCR1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,007
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
128
- -
Question 1 of 10
1. Newcastle Falcons changed their name in 1996 what were they known as prior to this? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the ground that Newcastle Falcons moved to in 1990? Hint


Question 3 of 10
3. Between their promotion to the Premiership in 1996 and relegation in 2012 how many times did the Newcastle Falcons win the Premiership title? Hint


Question 4 of 10
4. Which great player, who won the 2003 iRB World Cup with England, scored a club record 1489 points in the Premiership during his time at the Falcons? Hint


Question 5 of 10
5. The Newcastle Falcon's mascot is, appropriately enough, a falcon. What is his name? Hint


Question 6 of 10
6. Following relegation from the Premiership the Newcastle Falcons spent the 2012-13 season playing in the RFU Championship. How many matches did the Falcons lose during the regular Championship season? Hint


Question 7 of 10
7. Newcastle Falcons won their first national rugby cup in 2001, in their second appearance. Their first was final was in 1999 - which club beat them? Hint


Question 8 of 10
8. The name change in 1995 to the Newcastle Falcons also saw the club's colours change to black and white. What were the club's previous colours? Hint


Question 9 of 10
9. After being relegated to the RFU Championship in 2012 the Falcons gained promotion back to the Premiership the following season. Who did they beat in the playoff final to achieve this? Hint


Question 10 of 10
10. Although the name the Newcastle Falcons has only been in use since 1996 the club can trace its history back to 1877.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Newcastle Falcons changed their name in 1996 what were they known as prior to this?

Answer: Newcastle Gosforth

With the advent of professional rugby union in England in 1995 the club split into two - professional and amateur. A local businessman Sir John Hall bought the club and changed the name to Newcastle Falcons. Gosforth RFC continued as an amateur club with the origiabnl club coulous, green and white.
2. What is the name of the ground that Newcastle Falcons moved to in 1990?

Answer: Kingston Park

Their previous home ground was in North Road. The club bought Kingston Park in 1990. It was sold in 2008 to Northumbria University and leased back to the club.
3. Between their promotion to the Premiership in 1996 and relegation in 2012 how many times did the Newcastle Falcons win the Premiership title?

Answer: 1

The Falcons won the Premiership in 1996-97, in their first season after promotion.
4. Which great player, who won the 2003 iRB World Cup with England, scored a club record 1489 points in the Premiership during his time at the Falcons?

Answer: Jonny Wilkinson

Jonny Wilkinson played for the Falcons from 1997 to 2009. During this time he made 158 appearances for the club.
5. The Newcastle Falcon's mascot is, appropriately enough, a falcon. What is his name?

Answer: Flash

The Falcons mascot is called Flash and can often be seen around the ground at matches interacting with fans.
6. Following relegation from the Premiership the Newcastle Falcons spent the 2012-13 season playing in the RFU Championship. How many matches did the Falcons lose during the regular Championship season?

Answer: 1

The Falcons almost went unbeaten in the 2012-13 season. After 21 consecutive wins they lost their final match Bristol 14-19 (at home).
7. Newcastle Falcons won their first national rugby cup in 2001, in their second appearance. Their first was final was in 1999 - which club beat them?

Answer: London Wasps

In the 1999 final London Wasps beat the Falcons 29-19. In 2002 they beat Harlequins 30-27.
8. The name change in 1995 to the Newcastle Falcons also saw the club's colours change to black and white. What were the club's previous colours?

Answer: Green and white

Newcastle Gosforth played in green and white, the colours were changed to black and white by Sir John Hall when he changed the name to the Falcons. The old green and white colours are still reflected in the seat colours in the East Stand.
9. After being relegated to the RFU Championship in 2012 the Falcons gained promotion back to the Premiership the following season. Who did they beat in the playoff final to achieve this?

Answer: Bedford Blues

The Falcons won both their games against Bedford in the two legged final. They won the first match 18-9 away and the second 31-24 at home securing their return to the Premiership by an aggregate score of 49-33.
10. Although the name the Newcastle Falcons has only been in use since 1996 the club can trace its history back to 1877.

Answer: True

The Falcons can trace their history back to 1877 when a group of former pupils from Durham School set up a rugby club in the Gosforth area of Newcastle. The team played as Gosforth FC until 1990 when it became Newcastle Gosfoth FC. When rugby turned professional in1995 it split into two - Newcastle Falcons (professional) and Gosforth RFC (amateur). Gosforth RFC continued to play in the original green and white colours, and Newcastle Falcons adopted black and white as the club colours.
Source: Author HCR1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us