FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 East Anglia Essex Cambridgeshire Quizzes, Trivia and Puzzles
 East Anglia Essex Cambridgeshire Quizzes, Trivia

Essex East Anglia Trivia

East Anglia, Essex, Cambridgeshire Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England

Fun Trivia
Look for quizzes on Cambridgeshire, Essex, Norfolk and Suffolk in this category.
8 quizzes and 80 trivia questions.
1.
  The Counties of East Anglia   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
East Anglia is an area in the east of England. It includes the counties of Norfolk and Suffolk. Some definitions also include Cambridgeshire and Essex. I've selected three counties. All you need to do is match the towns/cities to their counties.
Easier, 10 Qns, Lord_Digby, Dec 23 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
Lord_Digby gold member
Dec 23 23
326 plays
2.
  Norfolk County, on the East Coast of England   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Norfolk is on the East Coast of England. How much do you know about this county and its towns?
Easier, 10 Qns, Lord_Digby, Jul 31 20
Easier
Lord_Digby gold member
Jul 31 20
688 plays
3.
  A Journey Around Bedfordshire   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My fiancee is a Bedford girl and is a little miffed that I have not done her county yet. So, with a little help from her, here is our Bedfordshire miscellany.
Average, 10 Qns, colpeakbagger, Mar 20 21
Average
colpeakbagger
Mar 20 21
653 plays
4.
  Famous Cities: Cambridge    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my quiz about Cambridge, best known for its world famous university.
Average, 10 Qns, jelly1000, Apr 10 17
Average
jelly1000
996 plays
5.
  Are You a Lincolnshire Yellow Belly?    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about England's large county of Lincolnshire, home to the Yellow Bellies!
Average, 10 Qns, minardifan, Dec 28 20
Average
minardifan
Dec 28 20
354 plays
6.
  East Anglia    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a short quiz on the East Anglia area of England.
Average, 10 Qns, sentineluk, Apr 12 05
Average
sentineluk
1944 plays
7.
  A Journey Around Norfolk    
Multiple Choice
 10 Qns
Even though I'm a hills kind of person I really love Norfolk. The coast especially is one of the most beautiful parts of the country I have ever seen.
Average, 10 Qns, colpeakbagger, May 30 20
Average
colpeakbagger
May 30 20
700 plays
8.
  About Essex County    
Multiple Choice
 10 Qns
Essex is the county of hidden treasures. Can you find them?
Difficult, 10 Qns, Idiofia, Mar 03 18
Difficult
Idiofia
Mar 03 18
1498 plays
trivia question Quick Question
Luton is famous for the production of what type of headware?

From Quiz "A Journey Around Bedfordshire"





Essex East Anglia Trivia Questions

1. Where in Bedfordshire could you have found Gotham City?

From Quiz
A Journey Around Bedfordshire

Answer: Cardington Hangars

Cardington Hangars were once the home station for the R101 airship as well as the Goodyear blimp in more recent years. They have also been used as film sets and have appeared in "Batman Begins", "The Dark Knight", "Inception" and "Chitty Chitty Bang Bang".

2. Norfolk borders one of the largest estuaries in the UK. What is the name this estuary?

From Quiz Norfolk County, on the East Coast of England

Answer: The Wash

The Welland, Nene, Witham and the largest river the Great Ouse flow into the Wash. The Wash has an abundance of wildlife and is classed as a Special Protection Area. Norfolk and neighbouring Lincolnshire surround The Wash.

3. What is the name of the river that runs through Cambridge?

From Quiz Famous Cities: Cambridge

Answer: The Cam

The River Cam, or the Granta, as it was known in Saxon Times (around the 9th century AD) has had a bridge running over it since at least 875 AD, hence the name. In Saxon times the city was known as 'Grantebrycge.' The Ouse is York's prominent river and the Isis is the part of the Thames that runs in 'that other city' as people in Cambridge like to call it, known to us as Oxford.

4. At Terrington St. Clement there is a unique nursery specialising in a particular plant. What is the name of this nursery?

From Quiz East Anglia

Answer: The African Violet Centre

This unique nursery specialises in African Violets and has a tearoom and gift shops.

5. Where is the Essex Regiment museum situated?

From Quiz About Essex County

Answer: Chelmsford

6. If I was standing on The Embankment by the castle looking at the River Great Ouse with a butterfly to my left and a swan to my right where would I be?

From Quiz A Journey Around Bedfordshire

Answer: Bedford

Bedford is the county town of Bedfordshire. The River Great Ouse is navigable through the town and every two years hosts a River Festival which is the second largest free event in the UK (after Notting Hill Carnival). The Embankment built next to the river navigation has several bridge crossings including the Butterfly Bridge as well as pubs and hotels such as the Swan Hotel.

7. The total area of Lincolnshire is second behind North Yorkshire in total area in miles squared. How large is the County of Lincolnshire?

From Quiz Are You a Lincolnshire Yellow Belly?

Answer: 2686 sq. mi.

Taking in all nine districts, Lincolnshire's total area is 2687 square miles. Taking away the two unitary districts, and the Administrative Council, it is ranked fourth at 2286 miles.

8. This person is regarded as having been the first Prime Minister of Great Britain. The person in question was born at Houghton Hall, Norfolk. To whom am I referring?

From Quiz Norfolk County, on the East Coast of England

Answer: Sir Robert Walpole

The Earl of Bute was the Prime Minister from 16 February, 1742 until 2 July, 1743. The third Prime Minister was Henry Pelham who entered office on 27 August, 1743, until the 6 March, 1754. Thomas Pelham-Holles, (The Duke of Newcastle) became the fourth Prime Minister on the 16 March, 1754 and left on 16 November, 1756. Houghton Hall is in West Norfolk and around fifteen minutes drive from King's Lynn. Houghton Hall is a country house built in 1722, by the Cholmondeley family.

9. Cambridge University is made up of 31 colleges. Who founded the first?

From Quiz Famous Cities: Cambridge

Answer: Bishop of Ely

The first college was Peterhouse, founded by the Bishop of Ely in 1284. In 1209 there were riots in Oxford, forcing many students and teachers to flee for their lives. Some came to Cambridge and seventeen years later they established with a chancellor. In 1318 they were officialy recognised by the Pope as a 'Studium Generale'. Despite having a University, Cambridge were not granted city status until 1951.

10. Which royal residence is in East Anglia?

From Quiz East Anglia

Answer: Sandringham House

Sandringham House stands in the grounds of Sandringham Estate, 7000 acres of country park owned by the royal family since 1864. During the summer several rooms of the house and the surrounding grounds are open to the public when no member of the royal family are in residence.

11. This bridge is on the south-west corner of Essex, and is the longest cable-stayed bridge in Europe. What is it called?

From Quiz About Essex County

Answer: Queen Elizabeth II

12. The Norfolk Coast Path meets the Peddars Way near which Norfolk seaside town?

From Quiz A Journey Around Norfolk

Answer: Holme-Next-The-Sea

The Norfolk Coast Path runs from Hunstanton to Cromer whilst the Peddars Way goes from Knettishall Heath in Suffolk to Holme-Next-The-Sea where they meet. Together they form one of the 14 English and Welsh national trails and cover a distance of 97 miles. Holme-Next-The-Sea is also famous for being the site of the enigmatic Seahenge, an early bronze age timber circle which was discovered on the beach nearby (it has since been excavated and removed for preservation).

13. Stewartby is a model village built for the workers of which company in 1905?

From Quiz A Journey Around Bedfordshire

Answer: The London Brick Company

The London Brick Company was one of the largest employers in Bedfordshire making use of the abundant clay in the area. It was also responsible for bringing in a large Italian population to the area. The legacy of this is that Bedford has to this day a demographic where almost 30% of people are of Italian descent. Between the year of 1954 and 2008 Bedford had its own Italian vice consulate.

14. Lincolnshire borders eight other counties in England, including which other county for only 19 metres?

From Quiz Are You a Lincolnshire Yellow Belly?

Answer: Northamptonshire

The borders of Lincolnshire and Northamptonshire meet for only 19 metres and the border is noted as the shortest one in England. The County of Lincolnshire shares borders with the counties of Norfolk, Rutland, South Yorkshire, East Riding of Yorkshire, Leicestershire, Nottinghamshire and Northamptonshire.

15. Norfolk borders three counties, including Cambridgeshire and Lincolnshire. What is the third?

From Quiz Norfolk County, on the East Coast of England

Answer: Suffolk

England is divided into 39 counties and nine governmental regions. The East of England or as commonly known as "East Anglia" is a very flat area of England. Norfolk is heavily involved in farming, agriculture and fishing. The fishing boats from King's Lynn catch shellfish in the Wash, while further up the coast Cromer is famous for its crabs.

16. What is the name of Cambridge's second university?

From Quiz Famous Cities: Cambridge

Answer: The Anglia Ruskin University

The Anglia Ruskin University was first opened as a School of Art in 1858 by John Ruskin. In 1889 the Institute for Technical Education opened. In 1909 the Cambridge and County School of Arts, Crafts and Technology opened. The Cambridgeshire Technical College and School of Art became the Cambridgeshire College of Arts and Technology in 1960. In 1991 it was granted Polytechnic status and became Anglia Polytechnic. A year later it was awarded University status and became Anglia University. In 2005 the name was changed to Anglia Ruskin University to honour the heritage.

17. Which coastal town in East Anglia actually faces west?

From Quiz East Anglia

Answer: Hunstanton

Although it is on the east coast of England its position on The Wash means Hunstanton actually faces west. It's is a small resort with a compact shopping centre. It has an excellent beach and all the amenities associated with a British resort including funfair, crazy golf course, theatre and swimming pool.

18. Where is the beautiful Hatfield Forest situated?

From Quiz About Essex County

Answer: Saffron Country

Hatfield Forest is a rare surviving example of a Medieval Royal Hunting Forest.It has some wonderful 400 years old pollarded trees, two ornamental lakes and an 18th century Shell House.

19. The Norfolk Broads is one of Britain's newer national parks, what year did it obtain that status?

From Quiz A Journey Around Norfolk

Answer: 1989

The Norfolk Broads are a series of lakes and rivers, many of which are navigable, which cover around 117 square miles of Norfolk and neighbouring Suffolk. The Broads are mostly man made and due to flooding of medieval peat workings.

20. Which famous work of English literature was written in Bedford Gaol?

From Quiz A Journey Around Bedfordshire

Answer: The Pilgrim's Progress

John Bunyan was born at Elstow near Bedford in 1628. He took on a non-conformist faith and was imprisoned several times for the crimes of "pertinaciously abstaining" from attending mandatory Anglican church services and preaching at "unlawful meetings". His constant refusal to give guarantees that he would desist from such actions meant that he served twelve years from 1660 - 1672. During this time he wrote the allegorical work "The Pilgrim's Progress" which my partner describes as his way of torturing Bedford school children who had to read it (she even went to John Bunyan school). The A6 murderer James Hanratty was one of the last persons to be executed in the UK at the jail on 4th April 1962.

21. The town of Spalding has hosted an annual Flower Parade on May Bank Holiday every year since when?

From Quiz Are You a Lincolnshire Yellow Belly?

Answer: 1959

The first Spalding Flower Parade was held in May 1959 and has continued to be held on the first Saturday of every May. It is a major tourist attraction for the town and a source of revenue for many local businesses during the long weekend. The parade is generally made up of colourfully-decorated floats with various themes, depending on what is happening in the local area, region or country at the time. There had been rumours that the 2008 parade would be the last, but after a major campaign by a local MP, the parade was reinstated again for 2009. Its status as a major attraction for the town, and region as a whole, has continued for decades.

22. What is the name of the village in East Anglia nicknamed, "England's Nazareth"?

From Quiz Norfolk County, on the East Coast of England

Answer: Walsingham

Pilgrims have visited Walsingham from all over the world since the eleventh century. The medieval village is located four miles north of Fakenham, on the B1105 road. The village has timber framed buildings and several medieval features. Lady Richeldis de Faverches built a replica of the house Jesus was born in after a dream. The King of England in 1538, (Henry VIII) ordered the Shrine to be destroyed. This was after the Church of England parted from the authority of the Pope and the Roman Catholic Church. In 1922 the Vicar of Walsingham began the task to restore the shrine.

23. What does the Round Church in Sidney Street commemorate?

From Quiz Famous Cities: Cambridge

Answer: The Church of the Holy Sepulchre

The Round Church was built in about 1130, five years before King Stephen died and over one hundred years before the first Cambridge college was founded. The Church of the Holy Sepulchre is in Jerusalem, where knights were aiming to get to during the Crusades.

24. Which tourist attraction runs between Sheringham and Holt?

From Quiz East Anglia

Answer: The North Norfolk Railway

The North Norfolk Railway is a line for mainly steam trains. There is a service all year but it is much reduced out of season. The station at Sheringham has exhibits, a gift shop and tearoom.

25. The highest point in Norfolk is Beacon Hill with a height above sea level of 338 feet. Does this make it higher or lower than the highest point in neighbouring Suffolk?

From Quiz A Journey Around Norfolk

Answer: lower

Norfolk has a reputation as being flat and its county high point is the lowest of any of the English counties. Beacon Hill is formed from deposits left by glaciation at the end of the last ice age.

26. In 2002, the wild plant conservation charity Plantlife ran a campaign to designate each county in England with a native flower. Which flower was chosen for Lincolnshire?

From Quiz Are You a Lincolnshire Yellow Belly?

Answer: Common Dog-violet

The Common Dog-violet, otherwise known as the 'Viola riviniana', was chosen as the flower for Lincolnshire after the campaign. The flower is native to the district of Lincolnshire, as Plantlife tried to designate each county (or major city) with a native flower. A perennial plant, it flowers from April to June and is found in nearly all areas of Lincolnshire.

27. What is the name of the fourth-longest river in the UK that runs through East Anglia?

From Quiz Norfolk County, on the East Coast of England

Answer: River Great Ouse

The River Great Ouse is 240 km (150 miles) long. At King's Lynn, the Ouse is used by fishing boats and ships laden with timber, beet pellets, fertilizers, wheat, maize and rape seed. The town has two main docks, the Bentinck and Alexandra. There are seven districts in Norfolk Norwich, South Norfolk, Great Yarmouth, Broadland, North Norfolk, King's Lynn and West Norfolk and Breckland. Norwich is a city in East Anglia. The city's cathedral was built in 1096-1145, and is called the "Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity." The cathedral's spire is 96m high, making it the second highest spire in the UK.

28. Which former Cambridge University student discovered the circulation of blood in the 17th Century?

From Quiz Famous Cities: Cambridge

Answer: William Harvey

William Harvey (1578-1657) was an English doctor who discovered the circulation of blood in the body. He studied at Caius College, Cambridge and then at the University of Padua, as it was the centre for western European medicine. Harvey was recognised as the medical leader of his day. Thomas Hardy was a 19th century author, Florence Nightingale was a 19th Century female nurse. It was not till the 20th Century women could study at Cambridge. Robert Kock was a German doctor who did not study at Cambridge.

29. Which city is known as the "capital" of East Anglia?

From Quiz East Anglia

Answer: Norwich

Norwich has much to offer tourists including a Norman cathedral, Norwich Castle, markets, compact shopping centre and many museums and art galleries.

30. When was the Southend pier constructed?

From Quiz About Essex County

Answer: 1830

It was extended in 1846 and was renowned as the largest pier in the Empire.

This is category 9740
Last Updated Apr 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.