FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cardiff and Valleys Railways
Quiz about Cardiff and Valleys Railways

Cardiff and Valleys Railways Trivia Quiz


OK, so you live in South Wales, or you visit the area regularly. How well do you know the railway system around Cardiff, and the South Wales valleys? You are about to find out!

A multiple-choice quiz by delboy22. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
delboy22
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,732
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
423
Last 3 plays: CageyCretin (3/10), Guest 2 (7/10), alanspencer202 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which company operated the train service in Cardiff and the South Wales valleys until 2018? Hint


Question 2 of 10
2. Which railway station lies between Radyr and Treforest, on the Cardiff to Merthyr Tydfil line? Hint


Question 3 of 10
3. If you were travelling from Cogan, to Barry Dock station, roughly which direction would you be travelling? Hint


Question 4 of 10
4. On the Cardiff Central to Treherbet line, how many stations are there between Porth and Ton Pentre? Hint


Question 5 of 10
5. Heading north to Aberdare, which station is after Mountain Ash? Hint


Question 6 of 10
6. It is possible to catch a train from Cardiff central to Llantwit Major.


Question 7 of 10
7. Which of these stations is NOT on the Cardiff Central to Rhymney line? Hint


Question 8 of 10
8. What is unusual about the Rhoose Railway Station? Hint


Question 9 of 10
9. At which of these stations could you NOT catch a direct train to London? Hint


Question 10 of 10
10. From which station would you catch a direct train to Cardiff Bay? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : CageyCretin: 3/10
Mar 04 2024 : Guest 2: 7/10
Feb 29 2024 : alanspencer202: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which company operated the train service in Cardiff and the South Wales valleys until 2018?

Answer: Arriva Trains Wales

The railways in South Wales were for many years, part of the GWR, Great Western Railway. The railways were an essential and integral part of the steel and coal industry, and to this day coal is still transported by rail from what is left of the South Wales coal mines. The Arriva Trains Wales expired in 2018 and Transport for Wales took over.
2. Which railway station lies between Radyr and Treforest, on the Cardiff to Merthyr Tydfil line?

Answer: Taffs Well

Treforest Estate also lies between these two stations, but it is NOT on the Cardiff to Merthyr Tydfil line. Treforest has for many years had a large trading estate providing goods and services to commerce, industry, and the general public.
3. If you were travelling from Cogan, to Barry Dock station, roughly which direction would you be travelling?

Answer: West

This line runs from Cardiff Central, to Barry Island, and recently, also runs to Bridgend, via Llantwit Major. Barry Island, was once an island, prior to the construction of Barry Docks in the late 19th century. In its high days, Barry Docks exported coal from the South Wales valleys, to many parts of the world.
4. On the Cardiff Central to Treherbet line, how many stations are there between Porth and Ton Pentre?

Answer: 4

There are 4 stations between Porth and Ton Pentre - Dinas Rhondda, Tonypandy, Llwynypia, and Ystrad Rhondda. This line winds its way through pretty little towns, which were once inhabited by South Wales coal miners and their families.
5. Heading north to Aberdare, which station is after Mountain Ash?

Answer: Fernhill

On this line, Aberdare is the end of the line, but there is a connecting bus service to Hirwain and Rhigos. This is one of the areas in the heart of the South Wales coalfields.
6. It is possible to catch a train from Cardiff central to Llantwit Major.

Answer: True

The extended line from Barry to Bridgend was reopened in 2006. The line offers a very picturesque journey along the South Glamorgan coast, and crosses a very tall viaduct at Porthkerry park. Prior to the line reopening to passenger services, the main traffic on the line were freight trains delivering coal from the South Wales coalfields, to the coal-fired power station at Aberthaw, west of Barry.
7. Which of these stations is NOT on the Cardiff Central to Rhymney line?

Answer: Rhiwbina

Rhiwbina is on the Cardiff Central to Coryton line, and is one of the more affluent suburbs of Cardiff. The Coryton line, is very much a local city line and is entirely within the City of Cardiff.
8. What is unusual about the Rhoose Railway Station?

Answer: The eastbound and westbound platforms are not directly opposite each other

The Eastbound and Westbound platforms are not opposite each other, and are separated by a road and a level crossing. The station at Rhoose provides a bus service to the Cardiff International Airport.
9. At which of these stations could you NOT catch a direct train to London?

Answer: Barry

You can travel to London by train from Barry, but you would have to change trains at Cardiff Central! You could also connect to a London train by travelling from Barry to Bridgend.
10. From which station would you catch a direct train to Cardiff Bay?

Answer: Cardiff Queen Street

Cardiff Bay is a recently redeveloped area of Cardiff, formerly known as Bute Town and Tiger Bay; most famous perhaps as being the birthplace of Shirley Bassey. The coal tips are long gone, and the area is now a center of commerce.
Source: Author delboy22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us