FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about West Midland Stations
Quiz about West Midland Stations

West Midland Stations Trivia Quiz


If you played my other quiz and thought it was hard you haven't played the Ultimate London Underground quiz yet. However, for those from the often forgotten middle of England here is the Ultimate West Midland station quiz.

A multiple-choice quiz by planedude757. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
planedude757
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,021
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
706
Last 3 plays: MetaEasy (12/15), Guest 5 (9/15), Guest 2 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. At which station do I get off to go to Birmingham Airport and the NEC? Hint


Question 2 of 15
2. Which station is nearest to Cadbury World? Hint


Question 3 of 15
3. Which station is nearest to Villa Park? Hint


Question 4 of 15
4. What about the nearest station to The West Brom Ground and is named after the stadium? Hint


Question 5 of 15
5. Which station is nearest to former site of the Rover Factory? Hint


Question 6 of 15
6. Which of these is not a station in Sutton Coldfield? Hint


Question 7 of 15
7. Which is the nearest to The Queen Elizabeth Hospital? Hint


Question 8 of 15
8. True or False, Smethwick Rolfe Street was built in 1995 to provide an interchange between local services on the West Coast Main Line and the Jewellery Line which runs from Snow Hill station and then south towards Stourbridge?


Question 9 of 15
9. At the southern end of the Cross-City line, where do local services terminate? Hint


Question 10 of 15
10. Which station is the northernmost on the Cross-City line? Hint


Question 11 of 15
11. Which station in Birmingham city centre is nearest to Digbeth Coach Station? Hint


Question 12 of 15
12. At which stations do the West Coast Mainline stop in the West Midlands? Hint


Question 13 of 15
13. Which of the following is the nearest station to the Black Country Museum? Hint


Question 14 of 15
14. The train from Birmingham New Street to Droitwich Spa stops at four stops before Droitwich. Which are they? Hint


Question 15 of 15
15. Until 2008, which company ran local trains in the West Midlands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 29 2024 : MetaEasy: 12/15
Mar 23 2024 : Guest 5: 9/15
Mar 14 2024 : Guest 2: 12/15
Mar 09 2024 : Guest 90: 13/15
Mar 07 2024 : Guest 90: 6/15
Mar 04 2024 : Guest 86: 11/15
Feb 29 2024 : alanspencer202: 13/15
Feb 18 2024 : Guest 51: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At which station do I get off to go to Birmingham Airport and the NEC?

Answer: Birmingham International

Attached to the NEC, Birmingham International is about half a mile from the airport. The two use to be connected by one of the worlds first Maglev railways in passenger service, albeit at a low speed, the same technology is currently being used to provide high speed rail services in China.

In the mid-nineties the service was stopped because of the high cost and lack of spare parts and replaced by a bus service. Recently this has been replaced by a new rail link using a chain-driven automated train adapted from the existing Maglev tracks.
2. Which station is nearest to Cadbury World?

Answer: Bournville

Bournville station is next to the Birmingham & Worcester Canal which is very near Cadbury World (in fact looking over the factory).
3. Which station is nearest to Villa Park?

Answer: Witton

Witton is actually nearer to Villa Park than Aston and therefore closer. You could get off at Aston and walk for 15 minutes or get off at Witton and walk for 5 minutes, although services to Aston are more frequent than Witton as the Cross-City line passes through. Bordesley rail station is near the ground of there city rivals, Birmingham City.
4. What about the nearest station to The West Brom Ground and is named after the stadium?

Answer: The Hawthorns

The Hawthorns is also a stop on the Midland Metro. Unfortunately for some, the station West Bromwich no longer, although West Bromwich Central is a tram stop on the Midland Metro built on the existing station site.
5. Which station is nearest to former site of the Rover Factory?

Answer: Longbridge

Longbridge station is right next to the factory, the current station was built in 1978 although an earlier station existed just off the Bristol Road at the centre of the old factory site, much of the line from Halesowen to a junction just south of the new Longbridge station is no longer there, although the part of the railway through the old factory as of 2006 is still there.
6. Which of these is not a station in Sutton Coldfield?

Answer: Chester Road

Chester Road is just south of Sutton Coldfield.
7. Which is the nearest to The Queen Elizabeth Hospital?

Answer: University

The QE2 is right next to the University and therefore the station is used for both, the big giveaway being the subtitles 'for Queen Elizabeth Hospital' on the station platform signs.
8. True or False, Smethwick Rolfe Street was built in 1995 to provide an interchange between local services on the West Coast Main Line and the Jewellery Line which runs from Snow Hill station and then south towards Stourbridge?

Answer: False

Smethwick Rolfe Street just serves the local services along the West Coast Main Line. Smethwick Galton Bridge was built in 1995 to provide the interchange, the name comes from the bridge over the Birmingham Canal built by Thomas Telford next to the station site.
9. At the southern end of the Cross-City line, where do local services terminate?

Answer: Redditch and Longbridge

Most trains terminate at Longbridge, the most last stop in Birmingham if you are heading south. Half hourly services continue along the main line to Barnt Green before leaving the line and down a single tracked section stopping at Alvechurch and then Redditch. There are plans to build a passing loop at Alvechurch to terminate more trains at Redditch.
10. Which station is the northernmost on the Cross-City line?

Answer: Lichfield Trent Valley

Lichfield City is the main station in Lichfield and many services terminate here and also at Blake Street, the most northernly station within the West Midlands county. Lichfield Trent Valley is built on two levels with the Trent Valley line (part of the West Coast Main Line) on the bottom and the Cross-City line above.
11. Which station in Birmingham city centre is nearest to Digbeth Coach Station?

Answer: Birmingham Moor Street

Moor Street is a 200-yard walk towards the city centre from the Coach Station. This is the station for Stratford, London Marylebone, Warwick and Solihull.
12. At which stations do the West Coast Mainline stop in the West Midlands?

Answer: Coventry, Birmingham International, Birmingham New Street, Sandwell & Dudley and Wolverhampton

All services from London to Birmingham stop at the first three, with hourly services continuing on to Wolverhampton with some stopping at Sandwell & Dudley.
13. Which of the following is the nearest station to the Black Country Museum?

Answer: Sandwell & Dudley

West Bromwich Central is a tram stop not a station, although it was built on the site of the old West Bromwich station. A bus trip is required to the museum however.
14. The train from Birmingham New Street to Droitwich Spa stops at four stops before Droitwich. Which are they?

Answer: Five Ways, University, Barnt Green, Bromsgrove

If you picked anything to do with Worcester hit yourself with a large fry pan now. Worcester is south of Droitwich.
15. Until 2008, which company ran local trains in the West Midlands?

Answer: Central Trains

Central Trains was part of the National Express Group. These services became part of the new West Midlands franchise in November 2007, and in 2008 the services were taken over by London Midland Trains, with no noticeable improvement in punctuality.
Source: Author planedude757

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us