Quiz about Heritage Railways 1
Quiz about Heritage Railways 1

Heritage Railways 1 Trivia Quiz


A quiz for those who are Heritage Railway fans

A multiple-choice quiz by bigt1988. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Trains

Author
bigt1988
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,596
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
377
Last 3 plays: Guest 94 (7/10), Guest 83 (4/10), Guest 90 (7/10).
1. What is the longest Heritage Railway in the United Kingdom? Hint

North Yorkshire Moors Railway
Nonsuch Railway
Severn Valley Railway
West Somerset Railway

2. What is the standard top speed limit on a Standard Gauge Heritage Railway in the United Kingdom? Hint

60 miles an hour
100 miles an hour
5 miles an hour
25 miles an hour

3. Most Heritage Railways in the United Kingdom have a direct interchange with, or a National Rail station near by.

True
False

4. What do ALL Heritage Railways in the United Kingdom have in common? Hint

They all have steam locomotives
They all rarely operate during the night
The first train of the day is at 9:30am
They all have Day Out With Thomas events

5. What is special about the Nene Valley Railway? Hint

It has a huge number of steam locomotives and rolling stock from abroad
It is one of a few Heritage Railway to be featured on a film or TV
It is a beautiful railway
It has Gala events

6. Which of these would you never find on ANY Heritage Railway? Hint

Gift Shop
Overhead wires, third or fourth rails
Leaflet with train times and events in it
A small museum

7. Thinking of Day Out With Thomas events, which of these engines from Thomas The Tank Engine has NOT been seen at any Day out With Thomas events. Hint

Gordon
Toby
Oliver
Edward

8. What is the best advice to give to a person who likes Heritage Railways, but doesn't have private transport? Hint

Go to those that have a direct connection with National Rail, have a National Rail station or one that you can get to by bus
Complain to the managers of the Heritage Railways that are hard or impossible to get to by public transport
Stay for a few days in the area that the railway is in and take a taxi to the railway and back to the place you're staying in
Protest to the Government

9. Which is the odd one out? Hint

Avon Valley Railway
Mid-Hants Railway
Alford Valley Railway
North Norfolk Railway

10. Which of these events doesn't exist? Hint

Diesel Gala
Phil The Talking Train
Mixed Traffic Weekend
Steam and Vintage Transport Rally


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the longest Heritage Railway in the United Kingdom?

Answer: West Somerset Railway

The West Somerset Railway runs for 20 miles from Bishops Lydeard to the coastal town of Minehead. This railway also has an extention to Taunton for National Rail, which is only used on special events, but sometime in the future it will be offically used by the railway giving it a total of 25 miles.
2. What is the standard top speed limit on a Standard Gauge Heritage Railway in the United Kingdom?

Answer: 25 miles an hour

Although it's hard to spot, look out the window on the train and you'll see the speed limit. The one exception is the Great Central Railway, which has a maximum speed of 40 MPH.
3. Most Heritage Railways in the United Kingdom have a direct interchange with, or a National Rail station near by.

Answer: True

While not all of them do, those that are adjacent to National Rail stations are easier to get to if you don't have a car.
4. What do ALL Heritage Railways in the United Kingdom have in common?

Answer: They all rarely operate during the night

Sadly, not all of the heritage railways have any steam locomotives what-so-ever or have Day Out With Thomas Events. Some Heritage railways have their first train of the day after 10:00am. Only a small amount of Heritage Railways only have steam locomotives.
5. What is special about the Nene Valley Railway?

Answer: It has a huge number of steam locomotives and rolling stock from abroad

If you don't believe me, go to the Nene Valley Railway website and find out for yourself.
6. Which of these would you never find on ANY Heritage Railway?

Answer: Overhead wires, third or fourth rails

If they did have them, then they wouldn't be Heritage Railways, would they?
7. Thinking of Day Out With Thomas events, which of these engines from Thomas The Tank Engine has NOT been seen at any Day out With Thomas events.

Answer: Edward

I bet loads of kids would love to see him at Day Out With Thomas events.
8. What is the best advice to give to a person who likes Heritage Railways, but doesn't have private transport?

Answer: Go to those that have a direct connection with National Rail, have a National Rail station or one that you can get to by bus

I wouldn't advise you to do any of the others.
9. Which is the odd one out?

Answer: Alford Valley Railway

The Alford Valley Railway is a Narrow Gauge Heritage Railway in Scotland.
10. Which of these events doesn't exist?

Answer: Phil The Talking Train

Most Heritage Railways have at least one Diesel Gala a year. A few Heritage Railways have a Steam and Vintage Rally such as the West Somerset Railway and Bluebell Railway. Both the East and West Somerset Railway are examples of railways which have a Mixed Traffic Weekend.
Source: Author bigt1988

This quiz was reviewed by FunTrivia editor TabbyTom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 94: 7/10
Jan 29 2023 : Guest 83: 4/10
Dec 20 2022 : Guest 90: 7/10
Dec 14 2022 : Guest 82: 0/10
Dec 13 2022 : Guest 81: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us