FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Trains Around The World
Quiz about Trains Around The World

Trains Around The World Trivia Quiz


In this quiz, I will give a brief description of a famous train and you will have to name it.

A multiple-choice quiz by sreya18. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Trains

Author
sreya18
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,992
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
923
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (0/10), Guest 1 (9/10), mungojerry (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This Indian train was originally meant to be used by the rulers of the erstwhile states of Rajputana, Gujarat and the Nizam of Hyderabad and the Viceroy of British India. It departs from New Delhi on an 8 day journey covering the states of Rajasthan and Uttar Pradesh. Hint


Question 2 of 10
2. This historic train's route was between Paris and Istanbul. It featured in an Agatha Christie novel. Hint


Question 3 of 10
3. This famous Swiss train runs from Zermatt to St. Moritz. It is described as the 'slowest fast train in the world'. Hint


Question 4 of 10
4. This British train operates between London King's Cross and Edinburgh Waverley. It was originally a steam train. Hint


Question 5 of 10
5. This world-famous Russian railway traverses 8 time zones in a time period of 7 days. Its main route is Moscow-Vladivostok. Hint


Question 6 of 10
6. This is a network of Japanese trains, also known as bullet trains. The name when translated, means 'new trunk line'. Hint


Question 7 of 10
7. This historic Australian train runs between Adelaide and Darwin. Its name is derived from the train's old name, The Afghan Express. Hint


Question 8 of 10
8. This American train travels 3924 km between Chicago and Emeryville, California. Hint


Question 9 of 10
9. This Canadian train runs between Toronto and Vancouver and started operations in April 1955. Hint


Question 10 of 10
10. This South African luxury train runs between Pretoria and Cape Town. It is operated by Luxrail. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 99: 0/10
May 03 2024 : Guest 1: 9/10
May 01 2024 : mungojerry: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Indian train was originally meant to be used by the rulers of the erstwhile states of Rajputana, Gujarat and the Nizam of Hyderabad and the Viceroy of British India. It departs from New Delhi on an 8 day journey covering the states of Rajasthan and Uttar Pradesh.

Answer: Palace on Wheels

This train is fully air conditioned. The 14 coaches are named after former Rajput states. The train stops at various cities including Agra, Jaipur, Udaipur and Jaisalmer. Passengers are taken care of by personal attendants called 'Khidmatgars'
2. This historic train's route was between Paris and Istanbul. It featured in an Agatha Christie novel.

Answer: Orient Express

This train was featured in the famous Poirot novel 'Murder on the Orient Express'. It was "revived" in 1982 as the "Venice Simplon Orient Express", and ran between Paris and Venice. This service ceased in 2005.
3. This famous Swiss train runs from Zermatt to St. Moritz. It is described as the 'slowest fast train in the world'.

Answer: Glacier Express

The Glacier Express runs between Zermatt and St. Moritz in a time period of 7.5 hours. It runs on metre gauge. The train started operations in June 1930.
4. This British train operates between London King's Cross and Edinburgh Waverley. It was originally a steam train.

Answer: The Flying Scotsman

This train covers a distance of 627 km in 4.5 hours. In 1934, it was the first steam locomotive to reach a speed of 100 mph.
It is operated by Great North Eastern Railway.
5. This world-famous Russian railway traverses 8 time zones in a time period of 7 days. Its main route is Moscow-Vladivostok.

Answer: Trans-Siberian Railway

This railway travels 9288 km and was built between 1891 and 1916.
Its route also branches out to Mongolia and China. Russian and Mongolian tracks are broad gauge whereas Chinese tracks are metre gauge hence there is a break of gauge at the Chinese border. Each Chinese carriage has to be lifted to be changed.
6. This is a network of Japanese trains, also known as bullet trains. The name when translated, means 'new trunk line'.

Answer: Shinkansen

The first train was inaugurated in 1964 and the network has been operated by Japan Railways since 1987. There are lines on the islands of Honshu and Kyushu and the trains average speeds of 300 km/h.
7. This historic Australian train runs between Adelaide and Darwin. Its name is derived from the train's old name, The Afghan Express.

Answer: The Ghan

The Ghan is operated by Great Southern Railway Ltd. The train travels 2979 km in 48 hours. It stops at Alice Springs and Katherine.
8. This American train travels 3924 km between Chicago and Emeryville, California.

Answer: California Zephyr

The train started operations in 1949. It takes more than 4 days to complete the journey. During the journey, passengers pass through the states of Illinois, Iowa, Nebraska, Colorado, Utah, Nevada and California.
9. This Canadian train runs between Toronto and Vancouver and started operations in April 1955.

Answer: The Canadian

The train was originally operated by Canadian Pacific Railway but is now operated by VIA Rail Canada. Passengers can request 'special stops' and get off anywhere on the route.
10. This South African luxury train runs between Pretoria and Cape Town. It is operated by Luxrail.

Answer: Blue Train

The Blue Train started operations in 1923. The train has 18 carriages and each compartment is soundproofed.
Source: Author sreya18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us