Quiz about Train Speed Records
Quiz about Train Speed Records

Train Speed Records Trivia Quiz


A short quiz about Steam, Diesel and Electric World speed records for trains.

A multiple-choice quiz by wez. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Trains

Author
wez
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
627
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which railway company were attributed with the first fully authenticated speed record for a steam locomotive? Hint

Chester Tramway
Cardiff Tramways
Merthyr Tramroad
Llangollen Rail

2. What speed (in miles per hour), did Trevithick's Penydarren Locomotive attain? Hint

10
20
15
5

3. The Flying Scotsman locomotive attained a world speed record for steam trains, with a maximum speed attained of 100mph. In what year? Hint

1938
1936
1934
1932

4. The USA attained their only world speed record for steam trains, with a maximum speed attained of 112 mph, in May 1935. Which company operated the locomotive? Hint

Milwaukee
Michigan
Missouri
Minneapolis

5. Which country was accredited with the first fully authenticated world diesel train speed record in December 1932? Hint

Great Britain
USA
Germany
Spain

6. What was the name of the train that attained the second fully authenticated World Diesel speed record, for the USA, in May 1934? Hint

Pioneer Zephyr
Pioneer Zeus
Pioneer Zodiac
Pioneer Zinca

7. Spain have achieved only one World Diesel train speed record, with a maximum speed attained of 137.9mph. It happened in May of which year? Hint

1982
1972
1962
1952

8. Up until 1990, only four countries were accredited with fully authenticated World Electric train speed records. Which countries are they? Hint

Italy, France, Spain and Germany
Great Britain, France, Germany and Italy
Germany, Italy, France and East Germany
Germany, Italy, France and West Germany

9. With a maximum speed attained of 126.1mph, what was the name of the train that held the World Electric speed record in July 1939? Hint

ETR200 multiple unit
ETR100 multiple unit
ETR2000 multiple unit
ETR5 multiple unit

10. In what year was the first fully authenticated World Electric train speed record set? Hint

1941
1931
1901
1891


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which railway company were attributed with the first fully authenticated speed record for a steam locomotive?

Answer: Merthyr Tramroad

February 1804. The locomotive was called Trevithick's Penydarren Locomotive.
2. What speed (in miles per hour), did Trevithick's Penydarren Locomotive attain?

Answer: 5

The scenery must have flown past.
3. The Flying Scotsman locomotive attained a world speed record for steam trains, with a maximum speed attained of 100mph. In what year?

Answer: 1934

Operated by LNER in November of that year.
4. The USA attained their only world speed record for steam trains, with a maximum speed attained of 112 mph, in May 1935. Which company operated the locomotive?

Answer: Milwaukee

The locomotive was imaginatively called 'No.2'.
5. Which country was accredited with the first fully authenticated world diesel train speed record in December 1932?

Answer: Germany

The VT877 Railcar with a maximum speed attained of 102.5mph.
6. What was the name of the train that attained the second fully authenticated World Diesel speed record, for the USA, in May 1934?

Answer: Pioneer Zephyr

With a maximum speed attained of 112.5mph.
7. Spain have achieved only one World Diesel train speed record, with a maximum speed attained of 137.9mph. It happened in May of which year?

Answer: 1972

The train was the Talgo 353-005.
8. Up until 1990, only four countries were accredited with fully authenticated World Electric train speed records. Which countries are they?

Answer: Germany, Italy, France and West Germany

West Germany held the record four times in succession from April 1988 to May 1988, with speeds ranging from 240.5 to 252.8mph.
9. With a maximum speed attained of 126.1mph, what was the name of the train that held the World Electric speed record in July 1939?

Answer: ETR200 multiple unit

Italy's only fully authenticated World Speed Record in all 3 genres.
10. In what year was the first fully authenticated World Electric train speed record set?

Answer: 1901

By a German Siemens and Halske locomotive which attained a maximum speed of 101 mph.
Source: Author wez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us