FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Steam Locomotives
Quiz about Steam Locomotives

Steam Locomotives Trivia Quiz


A short quiz about steam locomotives.

A multiple-choice quiz by StarWarsBuff. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Trains

Author
StarWarsBuff
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,097
Updated
Jun 19 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1128
Last 3 plays: Guest 107 (7/10), Guest 80 (1/10), Guest 195 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what year was the FIRST steam locomotive built? Hint


Question 2 of 10
2. What is the common name for a locomotive with the wheel arrangement
4-4-0 (4 lead wheels, 4 driving wheels, and 0 tailing wheels)?
Hint


Question 3 of 10
3. What is the worldwide standard gauge of track?(gauge is the distance between the rails) Hint


Question 4 of 10
4. What steam locomotive holds the all-time world top speed for a steam locomotive? Hint


Question 5 of 10
5. The largest steam locomotive (in terms of tonnage) ever constructed had a wheel arrangement of: Hint


Question 6 of 10
6. The SP 4449 engine is a: Hint


Question 7 of 10
7. The UP 3985 engine is a: Hint


Question 8 of 10
8. What was the last railroad company to use steam locomotives for regular interchange service? Hint


Question 9 of 10
9. On what day was the Transcontinental Railroad (USA east to west) completed? Hint


Question 10 of 10
10. On what day in what year was the last steam engine retired from regular interchange service in America? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 107: 7/10
Today : Guest 80: 1/10
Apr 10 2024 : Guest 195: 3/10
Apr 09 2024 : Guest 165: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 121: 4/10
Apr 01 2024 : Guest 82: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 5: 0/10
Mar 31 2024 : Guest 212: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 81: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the FIRST steam locomotive built?

Answer: 1804

The locomotive was built by Richard Trevithick.
2. What is the common name for a locomotive with the wheel arrangement 4-4-0 (4 lead wheels, 4 driving wheels, and 0 tailing wheels)?

Answer: American

The 4-4-0 American, also known as the American Standard locomotive, was originally built in 1848, and survived in one form or another for over 50 more years.
3. What is the worldwide standard gauge of track?(gauge is the distance between the rails)

Answer: 4', 8.5"

The 4 foot, 8 and 1/2 inch gauge was invented by Robert Stephenson.
4. What steam locomotive holds the all-time world top speed for a steam locomotive?

Answer: The Mallard

The Mallard's speed record is 126.5 mph, which has never been broken by another steam locomotive.
5. The largest steam locomotive (in terms of tonnage) ever constructed had a wheel arrangement of:

Answer: 4-8-8-4

This locomotive was aptly named "Big Boy".
6. The SP 4449 engine is a:

Answer: 4-8-4 Northern

SP used these locomotives for their famed "Daylight" services.
7. The UP 3985 engine is a:

Answer: 4-6-6-4 Challenger

This is my story of how the Challenger got its name: When a buyer became so cynical of the the locomotive's claimed abilities he said it was impossible for any locomotive to meet that "challenge". When the locomotive was able to meet the claims, it was named the Challenger.
8. What was the last railroad company to use steam locomotives for regular interchange service?

Answer: Norfolk and Western

The Norfolk and Western (now Norfolk Southern), a major U.S. railroad, used its steam locomotives to haul the coal that was the railroad's main freight.
9. On what day was the Transcontinental Railroad (USA east to west) completed?

Answer: May 10, 1869

The T.C.R.R. was built by the Central Pacific (west to east) and the Union Pacific (west to east). The tracks met at Promontory Point, Utah, amid much fanfare. The presidents of both companies finished the trackbuilding by hammering gold and silver spikes into a laurelwood tie.
10. On what day in what year was the last steam engine retired from regular interchange service in America?

Answer: May 7, 1960

This event happened ON MY BIRTHDAY. Perhaps it explains why I love trains so much...
Source: Author StarWarsBuff

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us