FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about City To City
Quiz about City To City

City To City Trivia Quiz


Kyle the Kennel Boy (of quizzes passim) has always been fascinated by train travel, so when he won a lottery jackpot (bye-bye puppies) he decided to ride the rails from city to city worldwide. Let's track his progress.

A multiple-choice quiz by darksplash. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Trains

Author
darksplash
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
398,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
155
Last 3 plays: gogetem (9/10), AndySed (4/10), Guest 2 (6/10).
-
Question 1 of 10
1. Singing quietly to himself "Now the night train is waitin' to take me away/And I'm still feelin' guilty cause you're wanting me to stay..." Kyle the Kennel Boy boarded a train at Waverley Station in Edinburgh for the journey to London. Which station in London, famed as the starting point for a certain boy wizard, did he expect to arrive at? Hint


Question 2 of 10
2. Arriving in London, Kyle the Kennel Boy decided to continue his rail odyssey by using the Channel Tunnel to travel to Paris. In 2007, the Eurostar service switched its London operating point to St Pancras International. Where did it operate from when the service started in 1994? Hint


Question 3 of 10
3. In Paris, Kyle the Kennel Boy decided to make his way to Nice, on the Mediterranean coast. What top speed did he expect the train to reach? Hint


Question 4 of 10
4. Crossing the Mediterranean, Kyle the Kennel Boy took a trip on the first high speed line in Morocco. On which of these routes did he travel city to city? Hint


Question 5 of 10
5. "Barcelona/It was the first time that we met/Barcelona/How can I forget..." Kyle the Kennel Boy sang in what he imagined was a pretty good impression of Freddie Mercury (he was wrong) as he journeyed from Morocco to Spain. There he joined one of the most epic train journeys across Spain. Which places were joined city to city on the 12-hour trip? Hint


Question 6 of 10
6. "Ah Paris" in spring, thought Kyle the Kennel Boy dreamily as he returned to the city of love, laughter and riot policemen. He was just in time to catch the weekly train from Paris to Moscow. It is the second longest train journey in Western Europe. To the nearest hour, how long is it scheduled to take, city to city? Hint


Question 7 of 10
7. In Moscow, Kyle the Kennel Boy had an overnight hotel stay before his next journey. ("If you want room service during the night, just speak into the light fitting" he was told by a concierge.) Next day he embarked on the Trans-Siberian Railway, the world's longest single train journey. City to city, where did it travel to? Hint


Question 8 of 10
8. No great railway journey adventure would be complete without a trip on one of Japan's bullet trains, Kyle the Kennel Boy decided. City to city, which of these celebrated its 30th anniversary in 2012 and was the longest route in the country? Hint


Question 9 of 10
9. From Japan, Kyle the Kennel Boy travelled to Australia to meet his Uncle Nick, the celebrated funtrivia.com music editor. Intrigued by what he was told, Kyle decided to take a train that travels across the entire country. How long is the Sydney to Perth route, city to city? Hint


Question 10 of 10
10. "From sea to shining sea" hummed Kyle the Kennel Boy as he boarded the California Zephyr from San Francisco to Chicago. When the trans-continental route was planned, the engineers worked from each coast towards the other. In what year did they meet? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 27 2024 : gogetem: 9/10
Mar 17 2024 : AndySed: 4/10
Mar 14 2024 : Guest 2: 6/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Singing quietly to himself "Now the night train is waitin' to take me away/And I'm still feelin' guilty cause you're wanting me to stay..." Kyle the Kennel Boy boarded a train at Waverley Station in Edinburgh for the journey to London. Which station in London, famed as the starting point for a certain boy wizard, did he expect to arrive at?

Answer: King's Cross

The words were from the Gerry Rafferty song "City To City". As Rafferty sang "Now from city to city, it's four hundred miles..." (That is a wee bit exaggerated, probably for musical purposes. The actual shortest distance when he wrote the song was 332 miles.)

The East Coast route is the most direct between London and Edinburgh with a route between King's Cross and Waverley. King's Cross became famous as the location of Platform 9 3/4, where Harry Potter, the boy wizard, began his journeys to Hogwarts School.

I hope you spotted (and tossed back) the red herring among the suggested answers. Trains also run from Edinburgh Haymarket Station via Glasgow and the West Coast Mainline to Euston.
2. Arriving in London, Kyle the Kennel Boy decided to continue his rail odyssey by using the Channel Tunnel to travel to Paris. In 2007, the Eurostar service switched its London operating point to St Pancras International. Where did it operate from when the service started in 1994?

Answer: Waterloo

It takes about two hours and twenty minutes to travel from London to Paris (and vice-versa) and trains run at 30-minute intervals.

The first train journeys between the two cities began in 1994 after the completion of a tunnel beneath the English Channel, although at that time the London terminus was at Waterloo.

When the old St Pancras was refurbished, it was renamed St Pancras International and Eurostar operations were switched there.
3. In Paris, Kyle the Kennel Boy decided to make his way to Nice, on the Mediterranean coast. What top speed did he expect the train to reach?

Answer: 320 km/h (200 mph)

Journeys between Paris and the Mediterranean can take anything between five hours and 27 minutes and seven hours and nine minutes. Typically a TGV train will reach a top speed of 320km/h, or 200mph.

In 2007, a TGV test train established a new world speed record for a wheeled train of 574.8 km/h (357.2 mph).
4. Crossing the Mediterranean, Kyle the Kennel Boy took a trip on the first high speed line in Morocco. On which of these routes did he travel city to city?

Answer: Tangier to Casablanca

TGV Duplex trains were adapted for the North African climate, with more powerful air conditioning and filters to prevent sand penetration.

Opened in 2018, the new line reduced travel times from nearly five hours to just over two.
5. "Barcelona/It was the first time that we met/Barcelona/How can I forget..." Kyle the Kennel Boy sang in what he imagined was a pretty good impression of Freddie Mercury (he was wrong) as he journeyed from Morocco to Spain. There he joined one of the most epic train journeys across Spain. Which places were joined city to city on the 12-hour trip?

Answer: Barcelona and A Coruņa

The journey from Barcelona in the northeast to A Coruņa in the northwest crosses some of the most epic scenery in Spain, from the Mediterranean to the Atlantic.
6. "Ah Paris" in spring, thought Kyle the Kennel Boy dreamily as he returned to the city of love, laughter and riot policemen. He was just in time to catch the weekly train from Paris to Moscow. It is the second longest train journey in Western Europe. To the nearest hour, how long is it scheduled to take, city to city?

Answer: 37 hours

The journey is 3,169 kilometres and makes 20 stops, via Berlin. As well as France and Germany, the train travels through Belarus to the capital of Russia.

The longest train journey in Western Europe is Nice to Moscow, via Vienna. If only Kyle had known that when he was in Nice...
7. In Moscow, Kyle the Kennel Boy had an overnight hotel stay before his next journey. ("If you want room service during the night, just speak into the light fitting" he was told by a concierge.) Next day he embarked on the Trans-Siberian Railway, the world's longest single train journey. City to city, where did it travel to?

Answer: Vladivostok

That route stretches 9,289 km (5,772 miles) and was built between 1891 and 1916.

On the journey, Kyle the Kennel Boy had plenty of time - six days and 14 hours - to watch the countryside and towns go by.

He could, of course, have decided to continue on by train to North Vietnam.
8. No great railway journey adventure would be complete without a trip on one of Japan's bullet trains, Kyle the Kennel Boy decided. City to city, which of these celebrated its 30th anniversary in 2012 and was the longest route in the country?

Answer: Tokyo - Aomori

Opened in 1982, the Tōhoku Shinkansen route was 674 km (419 miles) long. Because the route is through some of Japan's most highly populated areas, speeds vary. The highest speed on the Ōmiya to Utsunomiya section is 320 km/h (200 mph).

Note: Several extensions are planned that could increase route length, including one to Sapporo that has an estimated completion date in 2030.
9. From Japan, Kyle the Kennel Boy travelled to Australia to meet his Uncle Nick, the celebrated funtrivia.com music editor. Intrigued by what he was told, Kyle decided to take a train that travels across the entire country. How long is the Sydney to Perth route, city to city?

Answer: 4,352 kilometres (2,704 miles)

The journey on the weekly Indian-Pacific takes over 70 hours. That includes the world's longest straight stretch of railway track; 478-kilometre (297 mi).

The route opened 1907, but for many years differing rail gauges meant changing rolling stock. The first direct journey from Sydney to Perth was made in February 1970.

At a average speed of about 50mph, Kyle had plenty of time to watch the scenery to look out for kangaroos and other Antipodean fauna.
10. "From sea to shining sea" hummed Kyle the Kennel Boy as he boarded the California Zephyr from San Francisco to Chicago. When the trans-continental route was planned, the engineers worked from each coast towards the other. In what year did they meet?

Answer: 1869

The world's first Transcontinental Railroad was built between 1863 and 1869.

It opened to through traffic on May 10, 1869 when a "Golden Spike" was driven in at Promontory Summit near Brigham City in Utah to mark the joining of the lines that had been built from east and west.

The route is 2,438 miles (3,924 km) and takes about 52 hours to complete.
Source: Author darksplash

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us