FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sydney Geography
Quiz about Sydney Geography

Sydney Geography Trivia Quiz


My first quiz, I've decided to make one about Sydney, Australia. Here are a few questions about the main sights you might find in Sydney.

A multiple-choice quiz by Belthazar. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. New South Wales

Author
Belthazar
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
46,667
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5175
Last 3 plays: Guest 49 (6/10), Guest 203 (8/10), Guest 81 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. When most people think of Sydney, they think of Sydney Harbour. What is Sydney Harbour's other name? Hint


Question 2 of 10
2. What is the modern name for the location where Sydney was first started? Hint


Question 3 of 10
3. The Sydney Harbour Bridge is a distinctive object on Sydney's skyline. What is unique about this bridge? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the road that crosses the bridge? Hint


Question 5 of 10
5. The Sydney Opera House is a large white building quite prominent in aerial photos. What is the name of the point on which it is built? Hint


Question 6 of 10
6. What does the Sydney Opera House look like? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following is NOT an island (or former island) in Sydney Harbour? Hint


Question 8 of 10
8. In the 19th century, a fort was built in Sydney Harbour to defend it from attacks by warships - an attack which never came. What was the name of the fort? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these rivers does NOT pass through Sydney and its environs? Hint


Question 10 of 10
10. Name these beaches in order from north to south: Coogee Beach, Bondi Beach, Maroubra Beach, Clovelly Beach Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 49: 6/10
May 24 2024 : Guest 203: 8/10
Apr 24 2024 : Guest 81: 3/10
Apr 24 2024 : Guest 175: 5/10
Apr 17 2024 : Guest 220: 8/10
Apr 16 2024 : Guest 159: 10/10
Apr 10 2024 : Guest 175: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When most people think of Sydney, they think of Sydney Harbour. What is Sydney Harbour's other name?

Answer: Port Jackson

Port Hacking is further south, Sydney Cove is a part of Port Jackson, and Port Denison doesn't exist...
2. What is the modern name for the location where Sydney was first started?

Answer: Circular Quay

Yes, I know the song goes "Bound for Botany Bay", but Sydney was founded on Circular Quay - in the middle of the modern-day CBD.
3. The Sydney Harbour Bridge is a distinctive object on Sydney's skyline. What is unique about this bridge?

Answer: It is the widest long-span bridge in the world

With eight traffic lanes, two train lines and a pedestrian path, the Sydney Harbour Bridge is the widest long-span bridge in the world.

It is not the longest steel-arch bridge in the world, e.g. the Bayonne Bridge between New York and New Jersey is 1,654 ft long, vs. 1,650 ft for the Sydney Harbour Bridge.
4. What is the name of the road that crosses the bridge?

Answer: Bradfield Highway

Most people think it's the Cahill Expressway - in fact, the Cahill Expressway merely approaches the Bridge. It's the Bradfield Highway which crosses it.
5. The Sydney Opera House is a large white building quite prominent in aerial photos. What is the name of the point on which it is built?

Answer: Bennelong Point

Dawes Point is the next one to the west, Mrs Maquarie's Chair is the next one to the east, and there is no Cook Point
6. What does the Sydney Opera House look like?

Answer: The sails of ships

Jorn Utzon (1918-2008), the man who designed it, never actually saw it completed with his own eyes. Construction commenced in 1959, and he left Australia in 1966 after conflicts with the NSW government; and never returned. It was officially opened by Queen Elizabeth II in 1973.
7. Which of the following is NOT an island (or former island) in Sydney Harbour?

Answer: Norfolk Island

Norfolk Island is an Australian territory located in open ocean.
8. In the 19th century, a fort was built in Sydney Harbour to defend it from attacks by warships - an attack which never came. What was the name of the fort?

Answer: Fort Denison

Thanks to nicko222 who pointed out my error in this question - I thought the fort was built in WWII.
9. Which of these rivers does NOT pass through Sydney and its environs?

Answer: Williams River

The Williams river actually passes through Raymond Terrace.
10. Name these beaches in order from north to south: Coogee Beach, Bondi Beach, Maroubra Beach, Clovelly Beach

Answer: Bondi, Clovelly, Coogee, Maroubra

Lovely beaches if you ask me...
Source: Author Belthazar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us