FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Pecan Potpourri
Quiz about A Pecan Potpourri

A Pecan Potpourri Trivia Quiz


A hodgepodge of questions about this delectable nut.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,742
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
323
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 100 (2/10), Guest 198 (5/10), Guest 47 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. From which type of tree do pecans come? Hint


Question 2 of 10
2. Which country is the second largest producer of pecans? Hint


Question 3 of 10
3. What American confection is a soft, creamy combination of syrup and pecans that resembles fudge? Hint


Question 4 of 10
4. "Pecan" is borrowed from the French word "pacane", but from whom did the French get the word? Hint


Question 5 of 10
5. A pecan nut consists largely of what? Hint


Question 6 of 10
6. Pecans are a good source of all of the following vitamins and minerals except which one? Hint


Question 7 of 10
7. Spanish explorers were the first Europeans to come in contact with pecans. They called them nuez de la arruga, which translates roughly to what? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following states has NOT adopted the pecan as the official state nut? Hint


Question 9 of 10
9. What Texas county has declared itself the "Pecan Capital of the World", despite the skepticism of Georgia pecan growers? Hint


Question 10 of 10
10. Pecans are commonly used in what vegetable casserole? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 100: 2/10
Apr 11 2024 : Guest 198: 5/10
Apr 01 2024 : Guest 47: 5/10
Mar 31 2024 : Guest 67: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From which type of tree do pecans come?

Answer: Hickory

The pecan tree is the largest species of the genus hickory. Hickories are native to the southern United States and Northern Mexico. Juglans are deciduous walnut trees and the Brazil nut comes from the Bertholletia Excelsa tree.
2. Which country is the second largest producer of pecans?

Answer: Mexico

The U.S. produces over 250 million pounds of pecans annually. Most of those come from Georgia, Texas, New Mexico, and Arizona, which collectively produce over three-fourths of the nation's pecans. Mexico is the second largest producers of pecans in the world. The states of Chihuahua, Coahuila, Sonora, Nuevo Leon, and Durango account for most of Mexico's pecan production.
3. What American confection is a soft, creamy combination of syrup and pecans that resembles fudge?

Answer: Pralines

This describes the American style of pralines, which are sometimes made with almond or hazelnut instead of pecans. Belgian pralines have a chocolate shell with a soft filling, while French pralines are firmer and combine caramelized sugar with almonds.
4. "Pecan" is borrowed from the French word "pacane", but from whom did the French get the word?

Answer: The Native Americans

The French word is believed by etymologists to have been derived from one of the Native American languages, though there is some argument as to which. The Illinois and Algonquin both had the word "pakani", which is similar to the Cree word "pakan", meaning "hard nut".
5. A pecan nut consists largely of what?

Answer: Fat

The pecan's 72% fat content no doubt makes it a delicious addition to desserts. It also contain 14% carbohydrates, 9% protein, and 4% water. A one-ounce serving contains 20.4 grams of fat (1.8 grams of that saturated fat).
6. Pecans are a good source of all of the following vitamins and minerals except which one?

Answer: Vitamin D

A 100 gram serving of pecans provides 57% of the daily recommended value of Thiamine (Vitamin B1). It also supplies 48% of the DV of zinc and 17% of the DV of Vitamin B5. However, a 100 gram serving of pecans supply 0% of the DV of Vitamin D. Pecans are also rich in phosphorous (40% of DV), magnesium (34% of DV), iron (19% of DV), and B6 (16% of DV).
7. Spanish explorers were the first Europeans to come in contact with pecans. They called them nuez de la arruga, which translates roughly to what?

Answer: wrinkle nut

The explorers encountered the nut while in the areas of what are now Mexico, Louisiana, and Texas. They also referred to them by the words they used to describe walnuts. The Spaniards in turn brought pecans back to Europe.
8. Which of the following states has NOT adopted the pecan as the official state nut?

Answer: Oregon

Texas declared the pecan its official state nut in 2001, Alabama in 1982, and Arkansas in 2009. It is also a state nut of California, along with the walnut, almond, and pistachio. In 1919, the Texas legislature declared the pecan tree to be the state tree of Texas. Georgia had not declared a state nut as of 2019, though peanuts are its state crop.

The state nut of Oregon is the hazelnut.
9. What Texas county has declared itself the "Pecan Capital of the World", despite the skepticism of Georgia pecan growers?

Answer: San Saba

Nestled in Texas Hill Country, San Saba County is the birthplace of actor Tommy Lee Jones. The county sports the "Mother Pecan" tree, has over 20 commercial growers, and shells over 28 million pounds of pecans a year. Albany and Dougherty counties in Georgia refer to themselves as "the pecan capital of the United States".
10. Pecans are commonly used in what vegetable casserole?

Answer: sweet potato

Almonds are popular nuts in green bean casseroles, but pecans are typically used in sweet potato casseroles. Sweet potato is often served with marshmallows as well. The pecan sweet potato pie is another popular dish combining both sweet potatoes and pecans.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes:

My quizzes that don't quite fit on any other list.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us