FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Winter Olympic Game Match Up
Quiz about Winter Olympic Game Match Up

Winter Olympic Game Match Up Trivia Quiz


Match the winter Olympic sport with its description.

A matching quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Olympic Games

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
405,767
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
432
Last 3 plays: Guest 130 (6/10), Guest 108 (5/10), Godwit (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. This sport combines rifle shooting with cross-country skiing.   
  Figure Skating
2. This sport pairs ski jumping with cross-country skiing.  
  Freestyle Skiing
3. This sport involves racing on twisty, narrow iced tracks, originally in four-man teams.  
  Snowboarding
4. This sport involves riding a small sled while lying face down and head first.   
  Curling
5. This sport has included categories in singles, pairs, team, and ice dance.  
  Biathlon
6. The Netherlands won its 42nd gold medal in this racing sport at the 2018 Winter Olympics.  
  Luge
7. Introduced as a medal sport in 1998, this winter Olympic game is known as "chess on ice."  
  Speed Skating
8. In this sport, a single competitor or two-person team rides a flat sled while lying face up and feet first.   
  Bobsleigh
9. This sport has included categories in parallel giant slalom, big air, halfpipe, cross, and slopestyle.  
  Skeleton
10. This sport has included categories in aerials, moguls, cross, halfpipe, and slopestyle.   
  Nordic Combined





Select each answer

1. This sport combines rifle shooting with cross-country skiing.
2. This sport pairs ski jumping with cross-country skiing.
3. This sport involves racing on twisty, narrow iced tracks, originally in four-man teams.
4. This sport involves riding a small sled while lying face down and head first.
5. This sport has included categories in singles, pairs, team, and ice dance.
6. The Netherlands won its 42nd gold medal in this racing sport at the 2018 Winter Olympics.
7. Introduced as a medal sport in 1998, this winter Olympic game is known as "chess on ice."
8. In this sport, a single competitor or two-person team rides a flat sled while lying face up and feet first.
9. This sport has included categories in parallel giant slalom, big air, halfpipe, cross, and slopestyle.
10. This sport has included categories in aerials, moguls, cross, halfpipe, and slopestyle.

Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 130: 6/10
Mar 27 2024 : Guest 108: 5/10
Mar 25 2024 : Godwit: 10/10
Mar 01 2024 : Guest 99: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This sport combines rifle shooting with cross-country skiing.

Answer: Biathlon

Military patrol was a precursor to the biathlon. It was a medal sport in 1924 and a demonstration sport in 1928, 1936, and 1948. The biathlon was officially included in 1960. The sport has its origins in Scandinavia, and in the 18th century, contests involving skiing and shooting became a training exercise for the Norwegian military.
2. This sport pairs ski jumping with cross-country skiing.

Answer: Nordic Combined

The Nordic Combined has been an event since the first Winter Olympics in 1924. The first major competition of this sort was held in 1892 in the Holmenkollen Ski Festival at Oslo. Not unsurprisingly, Norway has won the most gold medals in the event.
3. This sport involves racing on twisty, narrow iced tracks, originally in four-man teams.

Answer: Bobsleigh

Four-man bobsled (or bobsleigh) was a part of the first Winter Olympics Games in 1924, during which Switzerland took home the gold. Over time, two man, two woman, and women's monobob were added as categories. Modern bobsled tracks are constructed from concrete coated with ice.
4. This sport involves riding a small sled while lying face down and head first.

Answer: Skeleton

Divided into men's and women's categories and involving only single riders, skeleton was first included in the Winter Olympics in 1928. It was included again in 1948 and then in 2002 onward. The sport has its origins in late 19th century Switzerland. Riders can reach speeds of over 130 km (81 miles) per hour.
5. This sport has included categories in singles, pairs, team, and ice dance.

Answer: Figure Skating

Figure skating first appeared at the 1908 Olympics. Since the inception of the Winter Olympics in 1924, it has been included as part of the Winter Olympics. Ice dance became a medal event in 1976. The USA has taken home the most gold medals in figure skating.
6. The Netherlands won its 42nd gold medal in this racing sport at the 2018 Winter Olympics.

Answer: Speed Skating

Featured in the first Winter Olympics in 1924, speed skating originally consisted of races of 500, 1,500, 5,000, and 10,000 meters for men. Speed skating events for women were part of the demonstration program in 1932 and were first held as medal events in 1960.
7. Introduced as a medal sport in 1998, this winter Olympic game is known as "chess on ice."

Answer: Curling

In the sport of curling, two teams of four players slide eight stones across the ice toward four concentric circles, earning points for the stones closest to the center of the house. The term "curling" comes from the curved path a player can create by causing the stone to turn slowly as it slides. Two sweepers with brooms go along with the stone, sweeping the ice before it to decrease friction and reduce the curl so the stone can travel a longer distance. Because a lot of strategy is involved in choosing the proper path, the sport became known as "chess on ice." Curling was first a demonstration sport in the Winter Olympics in 1932, but it was officially added in 1998.
8. In this sport, a single competitor or two-person team rides a flat sled while lying face up and feet first.

Answer: Luge

Luge is divided into men's singles, women's singles, mixed doubles, and mixed team relay categories. It was first introduced to the Winter Olympics in 1964. Luge takes place on an ice track designed to allow gravity to increase the speed of the sled.
9. This sport has included categories in parallel giant slalom, big air, halfpipe, cross, and slopestyle.

Answer: Snowboarding

Snowboarding was first introduced to the Winter Olympics in 1998. The USA has won the most total gold medals in this event.
10. This sport has included categories in aerials, moguls, cross, halfpipe, and slopestyle.

Answer: Freestyle Skiing

Freestyle skiing was a demonstration sport in 1988 and was officially introduced in 1992. Canada had taken home the most gold medals in this event.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes:

My quizzes that don't quite fit on any other list.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us