FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Children of the Night
Quiz about Children of the Night

Children of the Night Trivia Quiz


What do a horror short story, two movies, a collection of poetry, a novel, a literary award, and three songs all have in common? Find out in this quiz.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Entertainment by Themes

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,193
Updated
Oct 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
404
- -
Question 1 of 10
1. "Children of the Night" was a 1931 short story by Robert E. Howard belonging to what fictional universe originating in the writings of H.P. Lovecraft? Hint


Question 2 of 10
2. The 1991 horror movie "Children of the Night" follows the adventures of a teacher and a young woman who are determined to rid their town of what blood-sucking creatures? Hint


Question 3 of 10
3. The Children of the Night Award is presented annually by the Dracula Society for work published in the previous year. It is given to the author of the best piece of literature in what genre? Hint


Question 4 of 10
4. "Children of the Night" was an 1897 poetry collection by Edwin Arlington Robinson. It contained what famous poem, later the inspiration for a Simon & Garfunkel song? Hint


Question 5 of 10
5. Edwin Arlington Robinson's "Children of the Night" was not initially well received by critics and the public, and the poet was in poor financial shape. However, a president's son brought the volume of poetry to his father's attention, and the president in turn secured Robinson a job at the New York Customs office. What U.S. president helped a poet out? Hint


Question 6 of 10
6. "Children of the Night" was a 1985 made-for-TV drama that fictionalized the life of what woman who founded an organization to support young people caught up in a life of prostitution? Hint


Question 7 of 10
7. In the novel "The Children of the Night" by Dan Simmons, hematologist Kate Neuman adopts an orphaned infant with a peculiar immune system. When the baby is kidnapped, with the help of a Romanian medical student and a priest, Kate traces the kidnapped child to a shadowy group linked to what legendary figure? Hint


Question 8 of 10
8. In addition to being a popular theme in fiction, poetry, and movies, children of the night also feature in the songwriting genre. Complete these lyrics from Survivor's song "Children of the Night": "Well we rifle through the night, / Like riders on the run now, in the street, / Holding back the blinding light, / 'cause a thousand eyes can be so ___." Hint


Question 9 of 10
9. Survivor was not the only band to offer up a song called "Children of the Night." Complete these lyrics from Whitesnake's song by the same name: "Now are you ready to rock, / Children of the night? / Are you ready to ___?"

Answer: (One Word, four letters)
Question 10 of 10
10. The Stylistics also have a song called "Children of the Night." What word is missing from this first stanza of the song? "Late at night when all the world is safe / Within their dreams, I walk the ___ ." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 09 2024 : JanIQ: 5/10
Apr 27 2024 : puzuzu1: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Children of the Night" was a 1931 short story by Robert E. Howard belonging to what fictional universe originating in the writings of H.P. Lovecraft?

Answer: The Cthulhu Mythos

Discworld comes from the writings of Terry Pratchett, Amtor from Edgar Rice Burroughs, and Boxen from C.S. Lewis. The short story was originally published in the April/May 1931 issue of "Weird Tales," a pulp fantasy magazine that printed early work by H.P. Lovecraft, who published "The Call of Cthulhu" in its pages. Robert E. Howard also published several of his Conan the Barbarian stories in the magazine. "Weird Tales" is considered one of the most influential of all fantasy magazines and was still in publication as of 2019, though it was briefly renamed in the mid-1990s before returning to its original name in 1998.
2. The 1991 horror movie "Children of the Night" follows the adventures of a teacher and a young woman who are determined to rid their town of what blood-sucking creatures?

Answer: Vampires

The movie premiered at the Midnight Madness program of the Toronto International Film Festival in 1991. Directed by Tony Randel, the film stars Peter DeLuise, Karen Black, and Ami Dolenz.
3. The Children of the Night Award is presented annually by the Dracula Society for work published in the previous year. It is given to the author of the best piece of literature in what genre?

Answer: Gothic Horror

The award is given to the best novel, short story, or biography published in the previous year in the Gothic horror genre. The Dracula Society also gives out the "Hamilton Deane Award" for the best dramatic performance in the Gothic horror or supernatural genre.
4. "Children of the Night" was an 1897 poetry collection by Edwin Arlington Robinson. It contained what famous poem, later the inspiration for a Simon & Garfunkel song?

Answer: Richard Cory

Robinson's poem tells the tale of a wealthy man who inspires the envy of onlookers, only to commit suicide:

"So on we worked, and waited for the light,
And went without the meat, and cursed the bread;
And Richard Cory, one calm summer night,
Went home and put a bullet through his head."

The poem, with substantial revision and modernization, forms the basis of the song "Richard Cory," which was written by Paul Simon in 1965 and recorded on Simon & Garfunkel's second studio album "Sounds of Silence."
5. Edwin Arlington Robinson's "Children of the Night" was not initially well received by critics and the public, and the poet was in poor financial shape. However, a president's son brought the volume of poetry to his father's attention, and the president in turn secured Robinson a job at the New York Customs office. What U.S. president helped a poet out?

Answer: Theodore Roosevelt

It was Theodore Roosevelt's son Kermit who called the collection to the president's attention. Impressed by the poems, and aware of the poet's poor financial condition, Teddy Roosevelt offered him a position at the New York Customs office, which would require little work, but offer a salary so that Robinson could have financial support while also having the time to pursue his craft of poetry.

Although this particular collection of verse was not initially well received, the poet went on to fame. He won the Pulitzer Prize three times in the 1920s and was nominated for the Nobel Prize in Literature four times.
6. "Children of the Night" was a 1985 made-for-TV drama that fictionalized the life of what woman who founded an organization to support young people caught up in a life of prostitution?

Answer: Dr. Lois Lee

"Children of the Night" was a charitable organization started by Lois Lee to provide support to young prostitutes. Her organization garnered the support of such disparate figures as "Playboy" founder Hugh Hefner and President Ronald Reagan, who gave her the President's Volunteer Action Award in 1984.
7. In the novel "The Children of the Night" by Dan Simmons, hematologist Kate Neuman adopts an orphaned infant with a peculiar immune system. When the baby is kidnapped, with the help of a Romanian medical student and a priest, Kate traces the kidnapped child to a shadowy group linked to what legendary figure?

Answer: Count Dracula

In the novel, the baby's immune system may hold the key to the cure to both AIDS and cancer. However, the infant has a link to a clan and its leader to the original Dracula. The novel was published in 1992 and won the Locus Award for Best Dark Fantasy/Horror Novel.
8. In addition to being a popular theme in fiction, poetry, and movies, children of the night also feature in the songwriting genre. Complete these lyrics from Survivor's song "Children of the Night": "Well we rifle through the night, / Like riders on the run now, in the street, / Holding back the blinding light, / 'cause a thousand eyes can be so ___."

Answer: indiscreet

Survivor is a rock band formed in Chicago in 1978. The song "Children of the Night" appeared on their album "Eye of the Tiger," which was released in 1982. The song was written by Jim Peterik and Frankie Sullivan.
9. Survivor was not the only band to offer up a song called "Children of the Night." Complete these lyrics from Whitesnake's song by the same name: "Now are you ready to rock, / Children of the night? / Are you ready to ___?"

Answer: roll

The song appears on Whitesnake's 1987 album "Whitesnake." The lyrics run:

"Don't hide what you feel inside.
Don't let anybody stand in your way,
Just let the music take you higher.
Now are you ready to rock,
Children of the night?
Are you ready to roll,
Children of the night?"
10. The Stylistics also have a song called "Children of the Night." What word is missing from this first stanza of the song? "Late at night when all the world is safe / Within their dreams, I walk the ___ ."

Answer: shadows

This song appeared on the Stylistics 1973 album "Round 2" and was written by Thom Bell and Linda Creed. It continues:

"Late at night an empty feeling creeps
Within my soul, I feel so lonely
So I go into the darkness of the night
All alone I walk the streets until I find
Someone who is just like me
Looking for some company
Children of the night..."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #59:

Boo! For all things spooky, this quiz list takes in titles from the Author Lounge's 59th Commission, launched in October 2019, all of which had a certain quality.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

Also part of quiz list
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us