FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Math Quizzes, Trivia and Puzzles
Math Quizzes, Trivia

Math Trivia

Math Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »

Fun Trivia
Mathematics- from the simple, like 1 + 1 = 2 (or maybe not) to the more complex reaches of calculus! If you enjoy working with figures, you'll find a happy home here.
270 Math quizzes and 3,780 Math trivia questions.
Sub-Categories:
Algebra Algebra (13 quizzes)
Calculus Calculus (8)
Geometry Geometry (19)
Math Problems Math Problems (37)
1.
One Two Three Four Five
  One, Two, Three, Four, Five, ...   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Children learn to count from a young age, but numbers can get more complicated. Can you match the numbers with the definition given. Some numbers may fit more than one category, but there is only one way to match them all correctly.
Average, 10 Qns, Lottie1001, Nov 21 23
Average
Lottie1001 gold member
Nov 21 23
321 plays
2.
  High School Math    
Multiple Choice
 5 Qns
A little harder than 1 + 1.
Easier, 5 Qns, ladymacb29, Aug 13 21
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
ladymacb29 editor
Aug 13 21
29775 plays
3.
  Fainting By Numbers editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Did math class make you faint, weep, wail, or black out? Chronicled here in quiz format are some of the more common student pains and complaints I have received as a math teacher. I hope that you enjoy it more than some of my students have.
Average, 10 Qns, avrandldr, Jan 14 14
Average
avrandldr
8793 plays
4.
  High School Level Maths [ 1 ]    
Multiple Choice
 10 Qns
Try these without looking up any books or using a calculator or even a pen and pencil. Good Luck!
Average, 10 Qns, LMN, Aug 26 20
Recommended for grades: 10,11,12
Average
LMN
Aug 26 20
16998 plays
5.
The Magic of Numbers
  The Magic of Numbers   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Numbers and mathematics may seem dull and meaningless to many people, but they can be fun. They can sometimes be magical!
Tough, 10 Qns, ozzz2002, Jun 03 16
Tough
ozzz2002 gold member
1056 plays
6.
  Maths is Useless   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Maths is useless and an unnecessary burden on everybody :). Here is a light-hearted quiz on how really useless mathematics is and best of all there are no mathematical answers. Enjoy!
Tough, 10 Qns, jonnowales, Nov 11 08
Tough
jonnowales gold member
4118 plays
7.
  Mathematical Terms in Popular Culture   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Terms from maths can turn up in unexpected places. Here are some from music, movies and the world of books. I'll describe a mathematical term and you choose the right title etc, have fun.
Average, 10 Qns, Mutchisman, Apr 16 20
Average
Mutchisman
Apr 16 20
5417 plays
8.
  Count to Ten!   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Dubbed "the queen of all sciences", mathematics is an amazing field of study. Let's learn some fascinating mathematical properties of the first ten positive integers. Match these ten numbers with the correct descriptions. Ready to count? Enjoy!
Average, 10 Qns, Matthew_07, Nov 16 20
Recommended for grades: 12
Average
Matthew_07 gold member
Nov 16 20
366 plays
9.
  Palindromic Numbers Party!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Only palindromic numbers are invited to the party tonight, but you manage to disguise yourself as one of them and sneak in. Let's find out what is going on in the party...
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jun 27 20
Average
Matthew_07 gold member
Jun 27 20
2981 plays
10.
  Sorry, Wrong Number   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten mathematical problems asking for ten different numbers but you got them all wrong on your first attempts. Do you know the correct answers to these ten questions? Let's see.
Easier, 10 Qns, Matthew_07, Feb 11 15
Easier
Matthew_07 gold member
611 plays
trivia question Quick Question
What kind of curve is made by using a Spirograph?

From Quiz "Why Math is Interesting"




11.
  Numbers Costume Party!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All numbers are coming to the costume party tonight, but they are in disguise! Now it's your task to find out their real identities.
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jan 02 20
Average
Matthew_07 gold member
Jan 02 20
3074 plays
12.
  I Am Special!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Every number is special. Ten numbers will give a brief introduction about themselves and you have to reveal their identities. Enjoy!
Tough, 10 Qns, Matthew_07, Dec 31 21
Tough
Matthew_07 gold member
Dec 31 21
5313 plays
13.
  What's My Number?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you find the number that matches each description?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Mar 08 16
Average
looney_tunes editor
864 plays
14.
  Find that Number!    
Multiple Choice
 10 Qns
Based on information provided to you about a number, you have to say what that number is. Though a pencil and paper might be helpful, they aren't strictly necessary. Enjoy!
Average, 10 Qns, achernar, Mar 18 05
Average
achernar
7839 plays
15.
  Simple Mixed Math    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on some simple math word problems.
Average, 10 Qns, Legolas6000, Feb 15 19
Average
Legolas6000
Feb 15 19
8420 plays
16.
  The Magic of Math    
Multiple Choice
 10 Qns
Math is not my favorite subject, but I thought writing a quiz about it would help me understand it more.
Easier, 10 Qns, pennie1478, Feb 24 19
Easier
pennie1478 gold member
Feb 24 19
1442 plays
17.
  Dealing with Dark Digits    
Multiple Choice
 10 Qns
It is a dark and stormy night and you find yourself in the Haunted Mansion of Numbers. It is rumored that this mansion houses ten evil numbers. Based on the mathematical clues given, can you figure out all ten numbers? Let's step in and investigate...
Average, 10 Qns, Matthew_07, Oct 14 10
Average
Matthew_07 gold member
1094 plays
18.
  Elementary Math    
Multiple Choice
 10 Qns
Late elementary school math covers "properties" of math and other things like order of operations. Understanding these is important for doing well with algebra later. How well do you know these topics?
Average, 10 Qns, mike32768, Jun 18 19
Average
mike32768 gold member
Jun 18 19
2473 plays
19.
  Mathematicians and Discoveries!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Over time, mathematicians discovered some really interesting properties of some numbers. Now, it's your turn to admire these amazing numbers and find out the stories behind them. Have fun!
Average, 10 Qns, Matthew_07, Nov 12 16
Average
Matthew_07 gold member
1959 plays
20.
  True or False Mathematics    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz may be the one of the easier math quizzes, even if you don't know any of the answers. That's because they are all true or false questions!
Average, 10 Qns, farage5, Oct 28 14
Average
farage5
2353 plays
21.
  Why Math is Interesting    
Multiple Choice
 15 Qns
...And in no particular order, here are some of the most interesting things about math that I could think of in fifteen questions. No calculations necessary!
Tough, 15 Qns, mitchcumstein, Sep 23 23
Tough
mitchcumstein
Sep 23 23
849 plays
22.
  Fun Mathematical Problems I    
Multiple Choice
 5 Qns
Some questions dealing with logics and easy statistics... Enjoy
Average, 5 Qns, wimm, Aug 24 18
Average
wimm
Aug 24 18
7372 plays
23.
  Five Plus Two is What?    
Multiple Choice
 10 Qns
Five plus two is obviously seven, but what other numbers can we make from five and two?
Average, 10 Qns, AdamM7, May 11 23
Average
AdamM7 gold member
May 11 23
930 plays
24.
  Easy Math, Made Hard    
Multiple Choice
 10 Qns
After learning their numbers, the first math topic that most schoolchildren learn is addition. I will give you simple addition calculations, but you will require a bit of knowledge of various mathematics topics.
Tough, 10 Qns, romon1, Jul 17 12
Tough
romon1
1715 plays
25.
  Interesting Numbers    
Multiple Choice
 10 Qns
...well, I think they're interesting, at least. Can you identify these numbers from a unique fact about them?
Average, 10 Qns, AdamM7, May 04 20
Average
AdamM7 gold member
May 04 20
665 plays
26.
  Every Number is Interesting    
Multiple Choice
 10 Qns
Using a random three-digit number generator, and promising not to skip any, I got ten random numbers and endeavoured to find something interesting about each of them.
Average, 10 Qns, AdamM7, Jan 13 16
Average
AdamM7 gold member
520 plays
27.
  Mathematical Food for Thought    
Multiple Choice
 10 Qns
If math isn't your thing, you might not be up to this, but you'll learn something along the way.
Average, 10 Qns, SJM2015, Jul 28 21
Average
SJM2015
Jul 28 21
346 plays
28.
  High School Level Maths [ 2 ]    
Multiple Choice
 10 Qns
Another selection of maths quizzes taken from an early high school level. Try and do these without the aid of a calculator. GOOD LUCK!
Average, 10 Qns, LMN, Aug 13 21
Average
LMN
Aug 13 21
5773 plays
29.
  Fun With Fractals - A Quiz About Roughness    
Multiple Choice
 10 Qns
Fractal are never-ending, infinitely complex patterns that are self-similar across different scales. Fractals are described as being "everywhere continuous but nowhere differentiable." Some just say they're pretty.
Average, 10 Qns, havan_ironoak, Apr 27 19
Average
havan_ironoak
Apr 27 19
228 plays
30.
  Choose the formula    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on some of the basic formulae you might use in maths. You don't need to apply them here- You only have to tell the formula you might have to use. Play and enjoy!
Average, 10 Qns, apiankymap13, Sep 24 23
Average
apiankymap13
Sep 24 23
525 plays
31.
  The Mansion    
Multiple Choice
 10 Qns
You receive a mysterious letter, but what does it say? Play this quiz to find out, and to go on an adventure, answering maths questions along the way.
Average, 10 Qns, AdamM7, Jun 26 12
Average
AdamM7 gold member
352 plays
32.
  The Fourth Dimension    
Multiple Choice
 10 Qns
Mathematicians can visualise space of four, five, or even an infinite number of dimensions. How much do you know?
Difficult, 10 Qns, BTD6_maker, Jun 24 13
Difficult
BTD6_maker
709 plays
33.
  Complex Math For Kids!    
Multiple Choice
 10 Qns
An introduction to imaginary numbers and complex mathematics based on algebra.
Average, 10 Qns, Sedho7, Nov 14 15
Average
Sedho7
221 plays
34.
  All About Math    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz. This is also for kids and for also high school. Some questions are PEMDAS (BEMDAS & BOMDAS to other countries). Enjoy.
Average, 10 Qns, rjtseelkadoom, Jun 01 23
Average
rjtseelkadoom
Jun 01 23
601 plays
Related Topics
  By The Numbers [General] (338 quizzes)

  Mathematicians [People] (14 quizzes)

  Measurements, Time and Distance [Sci / Tech] (41 quizzes)


Math Trivia Questions

1. Fractals are closely related to and often considered part of what field of Mathematics?

From Quiz
Fun With Fractals - A Quiz About Roughness

Answer: Geometry

Fractals are infinitely complex patterns that are self-similar across different scales The term "fractal" itself comes from the notion of breaking a line or a figure up into smaller but similar instances of the original. Conceptually, this is done over and over, ad-infinitum resulting in infinite sets. Combinatorics deal primarily with counting and sets. Game theory deals primarily with strategies between rational decision makers (often in zero-sum games). Probability deals with the chances of indeterminate outcomes (e.g. odds & gambling)

2. Number Theory: All prime numbers greater than 2 are odd, but a prime greater than ten can never end in which digit?

From Quiz Mathematical Food for Thought

Answer: 5

All numbers ending in 5 are divisible by, you guessed it, 5. Hence, they are not prime.

3. A fraction has a numerator and a denominator. On a fraction, what is the bottom number known as?

From Quiz The Magic of Math

Answer: Denominator

The numerator is the top number of a fraction. A line divides the numerator from the denominator. In a proper fraction, the numerator is smaller than the denominator. An improper fraction has a larger numerator than denominator. The mixed fraction is a whole number beside a fraction.

4. This is a right-angled triangle and its legs adjacent to right angle are 'a' and 'b' cm. The hypotenuse's length can be given as which?

From Quiz Choose the formula

Answer: (a^2 + b^2)^ 1/2

According to Pythagoras' theorem, the sum of the squares of the legs of the right-angled triangle is equal to the square of the hypotenuse of the triangle. If hypotenuse =c, then a^2 + b^2 = c^2. This will calculate to c = root of (a^2 + b^2).

5. What is the name of a four-dimensional cube?

From Quiz The Fourth Dimension

Answer: Tesseract

The 3-sphere is a sphere in 4 dimensions. It is a 3D shape, just as a sphere (sphere refers to the surface only) in 3 dimensions is a 2D shape. Cubachoron is a made up word.

6. "Which number is the first prime number?" "Oh, that's an easy one, it's number one!" "Sorry, wrong number." "Huh? I have always thought that 1 is the first prime number..." Which number is actually the first prime number?

From Quiz Sorry, Wrong Number

Answer: 2

In the fields of real analysis and discrete mathematics, a prime number is defined as a number that is greater than 1 and has no positive divisors other than 1 and the number itself. So, by this definition, 1 is not a prime number. The divisors of 2 are 1 and 2. So 2 fits the description of a prime number. The next number, 3, also fits the criteria and hence, is also a prime number. The divisors of the next number, 4, are 1, 2, and 4. Using the definition given, 4 is not a prime number. It is a composite number from the fact that 4 = 2 x 2.

7. In a right triangle, the sine (usually abbreviated to sin) of an angle is the ratio between the lengths of the side opposite the given angle and the hypotenuse of the triangle. What is sin(90°) plus the smallest angle (in degrees) whose sine is 0.5?

From Quiz Easy Math, Made Hard

Answer: 31

Sin(90°) equals 1. Since the hypotenuse of a right triangle IS the side opposite the right angle, they are the same length and their ratio is 1. Going from the ratio to the angle is the reverse of sin, and is called the arcsine. The arcsine of 0.5 equals 30, meaning that the side opposite a 30 degree angle is half the length of the hypotenuse. The field studying the properties of triangles is called trigonometry. Its inception is often credited to the Greek mathematician Hipparchus.

8. PEMDAS (BEMDAS & BOMDAS to other countries): * means multiply and / means divide) : What is (2*90)+(3*20)-100/2?

From Quiz All About Math

Answer: 190

First you must multiply 2 by 90, and 3 by 20, then divide 100 by 2, then add the result then subtract it. Q: 2*90+3*20-100/2 = 180+60-50 = 240-50 = 190

9. The young mathematician is presented with this problem: (13 + 7) x (5 - 3) / 4 x (1 + 1) = Which operation would the young mathematician do first?

From Quiz Elementary Math

Answer: Those inside parentheses

Parentheses take precedence, always - they are only necessary in an equation for that purpose. Ignore them to your peril. So the answer would be: (13 + 7) x (5 - 3) / 4 x (1 + 1) = 20 x 2 / 4 X 2 = 40/8 = 5

10. The first palindromic number you meet introduces himself as an odd number. He reveals more about himself. He is the smallest four-digit palindromic number. Besides, he is a part of the title of a collection of stories. What number is he?

From Quiz Palindromic Numbers Party!

Answer: 1001

The smallest four-digit number is 1000. Starting with 1000, it is not difficult to find out that the next number, 1001 is the smallest four-digit palindromic number. "One Thousand and One Nights" is a collection of short stories. It is also known as "Arabian Nights".

11. There are only two numbers that are twice the sum of their individual digits. One of them is 0 and I am the other one. I am a multiple of 9. Which number am I?

From Quiz I Am Special!

Answer: 18

Since the number is a two-digit number and it is a multiple of 9, it could be 18, 27, 45... So let's consider 18 first. Since 1 + 8 = 9 x 2 = 18, 18 is the answer we are looking for.

12. A natural number is doubled when added to its reciprocal. Find that number!

From Quiz Find that Number!

Answer: 1

Let the number be "x". This gives: x + 1/x = 2x => 1/x = 2x - x => 1/x = x => x^2 = 1 => x = [plus or minus] 1 Since x is a natural number, it has to be positive; therefore x = 1. === (In case you didn't know, the carat (^) sign is used before exponential powers, e.g., "seven cubed" is written as "7^3".)

13. Lindsay is building a swimming pool. On the blueprint for the pool the scale is 3in. to every 5ft. If the length of the pool is 9in. on the blueprint how many feet is the actual length of the pool?

From Quiz Simple Mixed Math

Answer: 15ft.

The easiest way to find the answer is to use a proportion. The inches always stay on the top and the feet stay on the bottom. 3in. over 5ft. = 9in. over xft. After setting up the proportion you take the cross products. 5*9 = 3x. (3x = 45). Then you divide each side by 3 to get 15ft. Don't forget the units!

14. 2x + 4 = 14. What is x?

From Quiz High School Math

Answer: 5

2(5) + 4 = 14. 10 + 4 = 14.

15. What is the number called located on the bottom part of a fraction?

From Quiz High School Level Maths [ 1 ]

Answer: denominator

Numerator is on the top and Denominator is on the bottom.

16. 3-D Geometry: If the volume of a cube is 27 cubic inches, what is its surface area?

From Quiz Mathematical Food for Thought

Answer: 54 square inches

The volume of a cube is equal to its side cubed. Hence, for a cube to have a volume of 27, its side must be 3 inches, as 3 inches x 3 inches x 3 inches is 27 cubic inches. A cube has six faces (if you doubt this, take out your Rubik's cube and count) and each face of the cube is a square with area of 3 inches x 3 inches, which is 9 square inches. If each of the six faces of the cube has an area of 9 square inches, the total surface area of the cube is 54 square inches.

17. When working an equation, what is the first order of operation?

From Quiz The Magic of Math

Answer: Anything inside a parenthesis is worked first

If the order of operations is not used in an equation, the answer will be different from the answer given when the order of operation is used. Anything in parenthesis should be taken care of first no matter what math is needed inside the parenthesis. After the problem inside the parenthesis is worked, deal with any exponents in the equation. Multiplication and division are third in the order of operation with addition and subtraction being the last thing done in an equation.

18. Numbers that contain i are called imaginary, while numbers that don't contain i are called real. What term is used to refer to an expression that combines both real and imaginary terms?

From Quiz Complex Math For Kids!

Answer: Complex

The expression 5 + 3i is a complex number. Its real component is 5, while its imaginary component is 3i. Note that this expression cannot be simplified further. Do NOT try to add 5 + 3 and "simplify" this as 8i.

19. Subtraction is another basic operation. Using five and two, you can get 3 or -3, depending on which number goes first. In 5−2 = 3, what is the 5 called?

From Quiz Five Plus Two is What?

Answer: Minuend

In 5−2 = 3, the 5 is called a minuend, the 2 is a subtrahend and the 3 is the difference. With subtraction of two numbers, the order does matter but changing the order just changes the sign (positive/negative) - their absolute values (distance from 0) are the same. For example, 52−25 = 27, but 25−52 = -27. These numbers (27 and -27) have the same "absolute value", which just means that ignoring the sign, they are both 27.

20. What constant is closely associated with perfection and shows up in the Pantheon, Art proportions, and nature as well as the Fibonacci sequence?

From Quiz Why Math is Interesting

Answer: The Golden Ratio

The golden ratio, or Phi, is 1.618... It goes on forever and has no pattern, a lot like pi. It was thought to be a perfect ratio and was considered to be the ideal proportions of people's features as well as architecture. It has been demonstrated in plants, flight patterns of birds, and spirals of galaxies and many other places. It seems to be a constant that fits well with natural occurrences as well as aesthetics.

21. How many vertices does a tesseract have?

From Quiz The Fourth Dimension

Answer: 16

It is easy to see that a line segment has 2, a square has 4, and a cube has 8. In this case the progression works so it follows that a tesseract has 16.

22. EXPONENT: ^ means exponent : What is 25^2-199-500?

From Quiz All About Math

Answer: -74

Multiply 25 by itself 2 times. Then subtract. Q: 25^2-199-500 = 625-699 = -74

23. The young math student wants to learn more. He proceeds with his lessons. One of the most basic properties of math is demonstrated here. What is it called? 2 + 3 = 3 + 2

From Quiz Elementary Math

Answer: Commutative Property

This is the commutative property. Something that commutes (like a commutator or commuter) goes back and forth, changing direction returning to its original state/position. The math example demonstrates that same property, since writing the equation in either direction (as "3 + 2" and "2 + 3") results in the same answer, 5. Note that addition and multiplication are both commutative, while subtraction and division are not. Try a few examples and show it to yourself.

24. An angle greater than 180 degrees but less than 360 degrees could have been the inspiration for which Duran Duran hit single?

From Quiz Mathematical Terms in Popular Culture

Answer: The Reflex

A reflex angle is one that lies in the range of 180 - 360 degrees, ie greater than a straight line. "The Reflex" was a number hit in Britain for Duran Duran in 1984. A right angle contains 90 degrees. "Have I the Right" was a number one single for The Honeycombs way back in 1964. An acute angle is less than 90 degrees. I'm afraid "My Girl's Acute Girl" is a fictitious title. An obtuse angle lies between 90 - 180 degrees. I don't know of any song called "The Obtuse" but can think of some musicians for whom the phrase might be appropriate.

25. Walking through the door, you are greeted by a lady. She is an odd palindromic number and the sum of her three individual digits is 2. What number is she?

From Quiz Palindromic Numbers Party!

Answer: 101

Since the sum of three digits is 2 and it is a three-digit number, the number could be 200, 101 and 110. Out of these three numbers, only 101 is a palindromic number.

26. This number's irrationality property was first discovered by Pythagoras and it was named after him. What is the value of Pythagoras' constant? The square root of ___. More hints: The only even prime number.

From Quiz Mathematicians and Discoveries!

Answer: 2

Irrational numbers are those that cannot be expressed in fractions. The square root of 2, or surd 2 is the first known irrational number. Pythagoras, who was known for his Pythagoraean theorem discovered this number's irrationality geometrically. Nowadays, surd 2's irrationality can be proved by using the contradiction method. First, we assume that surd 2 is indeed rational (can be expressed in fraction). Then, by doing some algebraic manipulations, we end up in an statement that contradicts to our first assumption. So, we conclude that surd 2 is irrational. The same method can be used to prove both surd 3 and surd 5 are irrational, too.

27. The logarithm (base ten) of five hundred times an integer is three. Find that number!

From Quiz Find that Number!

Answer: 2

Let the unknown number be "x". log(500x) = 3 Notice that 3 can be written as "log(1000)", because 10^3 = 1000. Substituting "3" with "log(1000)", log(500x) = log(1000) Cancelling log from both sides, 500x = 1000 => x = 2 And so the value of the integer is 2.

28. Christopher ordered an eighteen slice pizza from Crazy Joe's Pizzeria. For dinner, Chris ate 3 slices. In simplest form, what fraction of the pie did he eat?

From Quiz Simple Mixed Math

Answer: 1/6

Chris ate 3/18 of the pizza but to get it in simplest form you have to divide the numerator and denominator by a common factor which in this case is 3. Therefore, Chris ate 1/6 of the pie.

29. An equation with the highest order of three will form what type of curve?

From Quiz High School Level Maths [ 2 ]

Answer: cubic curve

A cubic curve is formed when the highest order of the equation is 3 (eg: x cubed).

This is category 52
Last Updated Feb 21 2024 1:55 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.