FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
     By The Numbers Quizzes, Trivia and Puzzles
     By The Numbers Quizzes, Trivia

By The Numbers Trivia

By The Numbers Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »

Fun Trivia
In this area you will find questions about numbers, both ordinal and cardinal. No math questions here, however!
339 quizzes and 4,746 trivia questions.
Sub-Categories:
101+ 101+ (32 quizzes)
11-50 11-50 (58)
51-100 51-100 (21)
First & Last First & Last (29)
1.
  Finding Order Out of Chaos   top quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
The universe always moves towards disorder. The human race has sought control over its environment by trying to make order from chaos. All you need to do is find the number associated with each of these random statements and put them in ascending order.
Tough, 10 Qns, 1nn1, Dec 05 23
Tough
1nn1 gold member
Dec 05 23
202 plays
2.
  Order Up!   great trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
Here are ten numbers from around the FunTrivia categories. Can you order them properly from smallest to largest?
Average, 10 Qns, George95, Jul 15 23
Average
George95 gold member
Jul 15 23
536 plays
3.
  The Fibonacci Sequence   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As you get the answers to the questions in this quiz, you'll begin to see a pattern developing...have fun!
Easier, 10 Qns, achernar, Feb 06 24
Easier
achernar
Feb 06 24
21899 plays
4.
  I've Got Your Number   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
From books to movies to television, we often know people and characters by their numbers rather than their names. How well do you know these numeric individuals?
Average, 10 Qns, CellarDoor, Feb 02 22
Average
CellarDoor gold member
Feb 02 22
11182 plays
5.
  A Matter Of Numbers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Numbers matter. There are the traditional 'Holy Numbers' in the Bible, theology, architecture, etc. There are the numbers in the system of measures and weights. This quiz is about a few basics.
Average, 10 Qns, flem-ish, Oct 04 22
Average
flem-ish
Oct 04 22
18809 plays
6.
  Counting Up To Twenty   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Identify the number by the clues. Clues can be descriptive, from pop culture, etc. but they all relate to a common number in some way.
Very Easy, 20 Qns, Sprink1234, Feb 18 24
Very Easy
Sprink1234
Feb 18 24
5657 plays
7.
  Double Happiness   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All these two word phrases start with the word "Double". Can you match the correct words from the definitions given?
Very Easy, 10 Qns, clevercatz, Sep 18 18
Very Easy
clevercatz gold member
Sep 18 18
1852 plays
8.
  Peas In A Pod And Their Missing Number   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Numbers with a grouping of words are mostly referred to in modern vocabulary as idioms, expressions, quotes, etc. Match the number with its correct grouping of words. Have fun!
Very Easy, 10 Qns, researcher53, Feb 16 17
Very Easy
researcher53
2089 plays
9.
  Numerical Connections   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the numbers with words to form commonly used terms. Note: While it may seem that one word fits more than one clue, there is only one complete solution.
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Aug 19 21
Easier
zorba_scank gold member
Aug 19 21
1343 plays
10.
  Think of a Number   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Here are 25 multi-choice general knowledge questions on a variety of subjects for your enjoyment. All the answers are numerical and increase in difficulty. Have fun.
Tough, 25 Qns, Quizzical, Jan 09 24
Tough
Quizzical
Jan 09 24
11097 plays
trivia question Quick Question
In which area of New York is 42nd street located?

From Quiz "Numbers: Who or What Was or Is ?"




11.
  Playing by the Numbers: Part I    
Match Quiz
 10 Qns
Can you identify the person, novel, movie, song or location which corresponds to the numbers given?
Very Easy, 10 Qns, zambesi, Sep 15 17
Very Easy
zambesi
Sep 15 17
1870 plays
12.
  As Easy As Pi   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you know pi: a really long number, that funky looking symbol and something to with circles, right? This is quiz dedicated to that funny little number but not just for math geeks. 3.1415...ROCKS!
Average, 10 Qns, zerosum, Oct 03 22
Average
zerosum
Oct 03 22
2908 plays
13.
  Playing by the Numbers: Part III    
Match Quiz
 10 Qns
Can you identify the person, novel, movie, series, song or location which corresponds to the numbers given?
Easier, 10 Qns, zambesi, Dec 23 16
Easier
zambesi
1356 plays
14.
  How Long Is a Piece of String?    
Multiple Choice
 10 Qns
Eureka! I have found the answer to what I thought was a rhetorical question. I am now at liberty to impart my findings with my fellow quizzers. Use the information provided to determine the length of the string. Even educated guesses may bring success.
Average, 10 Qns, Aussiedrongo, Oct 23 23
Average
Aussiedrongo
Oct 23 23
1753 plays
15.
  Another Numbers Game    
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you know a lot about numbers. Here are some questions about numbers that span the FunTrivia categories.
Average, 10 Qns, eyhung, Oct 19 20
Average
eyhung
Oct 19 20
2230 plays
16.
  Number Wonder   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know numbers? They're as easy as 3.1415... in this general knowledge gem with some learning a la mode!
Difficult, 10 Qns, ToeKneeK, Oct 25 22
Difficult
ToeKneeK
Oct 25 22
3473 plays
17.
  A New Year's Countdown    
Multiple Choice
 10 Qns
We'll start from ten and go all the way to one. Ready?
Average, 10 Qns, omar7812, Feb 23 20
Average
omar7812
Feb 23 20
816 plays
18.
  All Types of Numbers    
Multiple Choice
 10 Qns
Every question is from a different category. Each will use numbers, so good luck!
Average, 10 Qns, BTD6_maker, Dec 24 22
Average
BTD6_maker
Dec 24 22
2214 plays
19.
  Ever Wonder about the Number    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a numbers quiz about many different topics including poetry, novels, songs, history, music, people and sport.
Average, 10 Qns, zambesi, Feb 21 19
Average
zambesi
Feb 21 19
533 plays
20.
  Playing by the Numbers: Part II    
Match Quiz
 10 Qns
Can you identify the person, novel, movie, series, song, event or location which corresponds to the numbers given?
Average, 10 Qns, zambesi, Dec 19 16
Average
zambesi
788 plays
21.
  Numbers: Who or What Was or Is ?    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quick, interesting number quiz to see how much you know.
Average, 10 Qns, jinnyjoe21, Feb 18 20
Average
jinnyjoe21
Feb 18 20
2053 plays
22.
  Can I Get Your Number?    
Multiple Choice
 10 Qns
Many numbers are well known for a variety of trivial reasons. We'll look at some of these numbers and then pose a question related to yet another number within that topic.
Difficult, 10 Qns, ralzzz, Apr 04 22
Difficult
ralzzz gold member
Apr 04 22
863 plays
23.
  The Answer Is    
Multiple Choice
 10 Qns
The answer will always be the same as the number of the question. You have to choose the appropriate question.
Tough, 10 Qns, Sarah606, Dec 07 19
Tough
Sarah606
Dec 07 19
3056 plays
24.
  Tens, Hundreds, Thousands, or None    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you make an estimate of how many items or events are in each circumstance? The answer to each question will be Tens, Hundreds, Thousands, or None. Choose tens for numbers 10-99, hundreds for 100-999, and thousands for numbers over 1000.
Average, 10 Qns, Computer100, Nov 20 20
Average
Computer100
Nov 20 20
821 plays
25.
  It Adds Up    
Multiple Choice
 25 Qns
The idea came up when I celebrated my birthday, and my 25th quiz was on. What better reason to make this particular quiz? If you add up the correct answers you will find out what my year of birth was. I'll give you a clue, it was in the 20th century!
Difficult, 25 Qns, jaydel, Jul 04 23
Difficult
jaydel
Jul 04 23
2537 plays
26.
  Try to Excel    
Multiple Choice
 10 Qns
In some spreadsheets each cell is indicated by the alphabet to indicate a column and a number for the row. This quiz will ask about some famous cells.
Average, 10 Qns, ASA, Dec 14 23
Average
ASA
Dec 14 23
1674 plays
27.
  The Beauty of Prime Numbers    
Multiple Choice
 10 Qns
Prime numbers have a mystical beauty on their own. Here is a quiz that offers some interesting fun facts about each of these numbers.
Average, 10 Qns, gkaz4, Nov 06 22
Average
gkaz4
Nov 06 22
973 plays
28.
  Millions and Millions    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz with questions and answers that include that magical number.
Tough, 10 Qns, Eagle9a, Mar 08 23
Tough
Eagle9a
Mar 08 23
1099 plays
29.
  Pop Culture: Less Than, Greater Than or Equal?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with numbers from pop culture. Here's a taste: If these numbers are not equal, which is greater? Is it Joe Friday's badge number on "Dragnet" or baseball great Babe Ruth's career homerun total? Got it? Play the quiz and find out!
Difficult, 10 Qns, Doctor_Trivia, Sep 23 23
Difficult
Doctor_Trivia
Sep 23 23
594 plays
Related Topics
  USA Sports by Numbers [Sports] (23 quizzes)

  Numbers Bible [Religion] (7 quizzes)

  Numbers and Patterns [Brain Teasers] (26 quizzes)

  Bible By the Numbers [Religion] (110 quizzes)

  Math [Sci / Tech] (271 quizzes)

  Number Phrases [Brain Teasers] (17 quizzes)

  Number Songs [Music] (68 quizzes)

  Numbers for Kids [For Children] (91 quizzes)

  Numbers in the Title [Movies] (12 quizzes)


By The Numbers Trivia Questions

1. How many pitches are there in the musical scale "C Major"?

From Quiz
Ever Wonder about the Number

Answer: 7

The seven pitches in the musical scale of C Major are C, D, E, F, G, A and B. One of the most common key signatures in western music is C Major. There have been numerous symphonies in C Major. Nine are the number of lines in a Nonet poem and eleven lines are in a Rondel poem and 19 are the number of lines in a Villanelle poem.

2. Ten: What were there ten of in "The Twelve Days of Christmas"?

From Quiz A New Year's Countdown

Answer: Lords a-leapin'

"The Twelve Days of Christmas" has been around since the 1700s, and includes lavish gifts such as golden rings, French hens, pipers and drummers. You've probably heard it multiple times by both folk and modern-day singers.

3. How many countries are there in the world?

From Quiz Tens, Hundreds, Thousands, or None

Answer: Hundreds

In 2011 South Sudan split from Sudan and became the world's 196 country. Over 99 percent of voters in South Sudan voted to become an independent country from the rest of Sudan.

4. History: How many legitimate grandchildren did Henry VIII of England have?

From Quiz All Types of Numbers

Answer: 0

Although Henry married six times, none of his legitimate children had any children of their own. Henry's legitimate children were Mary, Elizabeth, and Edward.

5. Humanities - The word hexakosioihexekontahexaphobia is the irrational fear of what number?

From Quiz Another Numbers Game

Answer: 666

All the hexes should be a clue that the number has a lot of 6s. 666 is infamous as the "number of the beast", as mentioned by the Book of Revelations in the New Testament. Recently, some studies have indicated that due to a possible mistranslation, it's possible the author meant the number 616. Many scholars think that the number referred to the Roman Emperor Nero.

6. Who was the third president of the United States of America?

From Quiz Numbers: Who or What Was or Is ?

Answer: Thomas Jefferson

Born in Virginia in 1743, he served two terms as president from 1801 until 1809. He was succeeded by James Madison.

7. Commandments, plagues of Egypt, Virginia, Bo Derek. What number is related to these clues?

From Quiz Counting Up To Twenty

Answer: 10

The Ten Commandments appear in the books Exodus and Deuteronomy in the Old Testament of the Bible. The Ten Plagues of Egypt, also from Exodus in the Old Testament, were visited on the country to persuade the Pharaoh to release the Israelites from slavery. Virginia was the 10th state admitted to the U.S. Bo Derek starred in the 1979 movie "10".

8. What spreadsheet address would refer to an Irish rock group?

From Quiz Try to Excel

Answer: U2

"Old spreadsheets never die; they just lose some of their functions". The band U2 formed in Dublin, Ireland.

9. UK Soccer: Who was the first British soccer player to be transferred between two English clubs for the sum of £1,000,000?

From Quiz Millions and Millions

Answer: Trevor Francis

Although this is regarded as the first million pound transfer, the actual fee paid by Nottingham Forest to Birmingham City, was £999,999 - £1 short of the million mark. With taxes the total fee exceeded £1.1m.

10. "Jenny, I've got your number," sang Tommy Tutone in 1982. "I need to make you mine." The narrator had found Jenny's telephone number written in graffiti on a wall. What is Jenny's number, the title of the song?

From Quiz I've Got Your Number

Answer: 867-5309

Scrawled under the legend "For a good time call Jenny," 867-5309 proved to be surprisingly catchy for a seven-digit number. The song climbed to number 4 on the U.S. Billboard Hot 100, making it Tommy Tutone's second (and last) hit. Unfortunately for some telephone users, it's also a valid number (unlike the numbers usually used in movies and TV shows, which all begin with 555-). Pity the poor crank call recipient who happens to be named Jenny!

11. The answer is one.

From Quiz The Answer Is

Answer: What song was Metallica's first music video for?

Metallica did not make a music video until their fourth full length studio album was released. "One" was the first single off "And Justice for All". There are two daily doubles in the double jeopardy round. Captain Ahab had two eyes, but only one leg. An eagle is two strokes under par.

12. How many face cards (also called picture or court cards) are there in a pack of game-cards?

From Quiz A Matter Of Numbers

Answer: 12

Four Kings, four Queens and four Jacks (or Knaves). Other numbers in games: 64 squares in a chessboard and 100 in a chequers board. Eight pawns per side, two rooks, two bishops, two knights, etc. Originally face cards were called court cards. They were superior in rank to the numerals. In some games however some numerals (such as the ace and the ten) became superior to the court or face cards. Yet, this did not make them into face cards yet as by definition a face card has a representation of a human figure. Jokers are not counted as face cards. Probably because originally they were not "court cards".

13. Name the title of the famous book written by George Orwell in 1948.

From Quiz Think of a Number

Answer: Nineteen Eighty-Four

Although written in 1948, it was not published until 1949.

14. What year was the Battle of Trafalgar?

From Quiz Ever Wonder about the Number

Answer: 1805

The Battle of Trafalgar was a naval engagement just off Cape Trafalgar (Province of Andalusia) in the Atlantic Ocean. The British Navy, led by Admiral Lord Nelson, fought against combined navies of France and Spain led by the French Admiral Villeneuve. The Franco-Spanish fleet lost 22 of 33 ships while the whole British naval fleet of 27 ships remained intact. Nelson was shot and died just before the end of the battle. 1801 was the Battle of Copenhagen, 1803 was the Battle of Delhi and 1806 was the Battle of Pultusk.

15. Nine: Norse mythology claims that the universe is separated into nine worlds. What connects all of them?

From Quiz A New Year's Countdown

Answer: Yggdrasil

Yggdrasil is surprisingly not a god, but a tree. In Norse mythology, its roots and branches connect all nine words of the universe.

16. Not including his sonnets, how many plays did William Shakespeare write?

From Quiz Tens, Hundreds, Thousands, or None

Answer: Tens

William Shakespeare is believed to have written 37 plays. His first play was titled "The Two Gentlemen of Verona", which took place in the same town of Verona as his later work titled "Romeo and Juliet".

17. People: Isaac Newton was born on Christmas Day of what year?

From Quiz All Types of Numbers

Answer: 1642

Isaac Newton went on to make some great discoveries in science and mathematics. He is well-known for his work with the laws of motion. The Julian calendar was still in use at the time of his birth - by modern count, his birthday would be Jan 4 of the next year.

18. Movies - In a nod to one of its most famous scenes, IMDB.com's primary page for the film "This Is Spinal Tap" rates the film on a scale of how many stars?

From Quiz Another Numbers Game

Answer: 11

This is a reference to the famous scene in the movie where a character is shown an amplifier with a volume control knob that goes from 0 to 11. "Why don't you just make 10 louder and make 10 be the top number and make that a little louder?" he asks. "_These_ go to _11_," is the famous reply.

19. In which area of New York is 42nd street located?

From Quiz Numbers: Who or What Was or Is ?

Answer: Manhattan

The Twin Towers, also known as the World Trade Center, were located in Lower Manhattan. They were destroyed in the September 11, 2001 terrorist attacks.

20. Cube, insects, Star of David, ESP. What number is related to these clues?

From Quiz Counting Up To Twenty

Answer: 6

A cube has six sides. Insects have six legs. The Star of David has six points. ESP is often referred to as "the sixth sense."

21. Which Greek mathematician, more famous for supposedly shouting "eureka" in his bathtub, has been credited as defining the geometric term pi?

From Quiz As Easy As Pi

Answer: Archimedes

Archimedes is credited with defining Pi. Pythagoras is best known for Pythagorean theorem: in a right-angled triangle the square of the hypotenuse (the side opposite the right angle) is equal to the sum of the squares of the other two sides. Euclidean geometry involves the mathematics of planes. Socrates was best known as a philosopher.

22. What spreadsheet address would symbolise victory?

From Quiz Try to Excel

Answer: I1

CIRC: See Circular Reference. Circular Reference: See CIRC. I won and I also considered B10 beaten, whilst the tied game range is I1:U1

23. Which legendary film star was the first to have his/her legs insured for the sum of $1,000,000?

From Quiz Millions and Millions

Answer: Betty Grable

Lloyds of London underwrote the insurance policy which in the event of a payout would have provided the employing studio with a $1,000,000 windfall. Luckily for them, the policy was never claimed against.

24. Nadia Comaneci was the first gymnast to ever receive a perfect score in an Olympic event. What did the scoreboard read? Clue: It was different than her actual score!

From Quiz Number Wonder

Answer: 1.00

Nadia scored a perfect 10.0 on uneven bars in the 1976 Montreal Olympics. No gymnast had ever scored a 10.0, so the event scoreboard only went to 9.99. The only way to post her score on the board was as 1.00. Nadia earned a total of 7 perfect 10.0s during the competition, winning gold on bars, beam, and overall. She helped her Romanian team to a silver finish behind the Soviet Union team featuring Olga Korbut.

25. The answer is two.

From Quiz The Answer Is

Answer: How many points is a safety worth in the NFL?

A safety is worth two points. Carmelo Anthony only played one year of college basketball. Syracuse won the NCAA tournament and Anthony declared for the NBA draft. Anthony was drafted second in the 2003 draft, after LaBron James. Chandler had a third nipple. Humphrey's teething tablets are called #3.

26. How many Wonders of the Ancient World were there?

From Quiz A Matter Of Numbers

Answer: 7

Apart from Seven, Three was also a Holy Number: three Archangels (Michael, Gabriel and Raphael), three Persons in One {Trinity} and many triads in non-christian mythologies too. Twelve got preferential treatment: twelve hours in a day, twelve months in a year, twelve apostles, ... Four Evangelists; four Cardinal Virtues; four wind-directions; four seasons; four Apocalyptic Horsemen. The Seven Wonders: Pyramids Egypt; Hanging Gardens Babylon; Statue of Zeus at Olympia; Temple of Artemis at Ephesus; Mausoleum of Halicarnassus; Colossus of Rhodes; Lighthouse of Alexandria.

27. How many elements in the periodic table begin with the letter 'Z'?

From Quiz Think of a Number

Answer: 2

Zinc and Zirconium

28. In what year was the World Wide Web (www) invented?

From Quiz Ever Wonder about the Number

Answer: 1989

The London-born computer scientist Tim Berners-Lee invented the World Wide Web while working at CERN in Switzerland. It was in 1989 that he presented his vision in a document and he wrote the first web browser in 1990. In 2004 he was knighted by Queen Elizabeth II for his pioneering work. The dissolution of the USSR took place on December 26, 1991. Self government was granted to 15 independent republics. On this day Mikhail Gorbachev resigned as the 8th and last President of the Soviet Union. He handed power over to the new Russian President Boris Yeltsin. This event marked the end of the Cold War. Construction started on the Channel Tunnel connecting England and France in 1988. It was opened on May 6, 1994. Bill Clinton was chosen to be the next US President in 1992. He became the 42nd President of the United States on January 20, 1993.

29. On average, how many times would you expect your pet goldfish to blink in one hour?

From Quiz Tens, Hundreds, Thousands, or None

Answer: None

Unlike humans and most other animals, fish do not blink at all. With the exception of sharks, fish do not have eyelids. Fish even sleep with their eyes open.

30. Geography: How many countries border the Central African Republic?

From Quiz All Types of Numbers

Answer: 6

The Central African Republic borders Cameroon, Chad, Democratic Republic of the Congo, Republic of the Congo, South Sudan, and Sudan. The country is landlocked.

This is category 575
Last Updated Apr 13 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.