FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Long Is a Piece of String
Quiz about How Long Is a Piece of String

How Long Is a Piece of String? Quiz


Eureka! I have found the answer to what I thought was a rhetorical question. I am now at liberty to impart my findings with my fellow quizzers. Use the information provided to determine the length of the string. Even educated guesses may bring success.

A multiple-choice quiz by Aussiedrongo. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. By The Numbers

Author
Aussiedrongo
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,980
Updated
Oct 23 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1756
Last 3 plays: Kat1982 (0/10), Envirodoc (5/10), Guest 168 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. With the arrival of spring, it was time for the annual ritual of spring cleaning. Whilst carrying out my labours I happened upon a number of pieces of string, all of varying lengths, in the most unusual of places. The first piece of string was buried under the cushions of my couch. Simply for the sake of it, I measured this piece of string and found that its length was exactly the same as the width of the "Mona Lisa". So, how long is a piece of string? Hint


Question 2 of 10
2. After giving the couch a thorough cleaning, I decided the light shades would be my next target. While I was precariously perched on a stool unscrewing the shades from their fixings, a second piece of string fell on my head. Whilst praising the Lord it wasn't a brick, I took to this string with my tape measure. This piece of string turned out to be the exact same length as a tennis court (marked out area). So, how long is a piece of string? Hint


Question 3 of 10
3. With all light shades cleaned and firmly fixed back in their locations, I proceeded to the entertainment unit. Amongst all the power cords for TV, DVD, Wii, Playstation, stereo etc. was yet another well-camouflaged short piece of string. The number of inches was the same as the number of United States presidents who had been assassinated while in office before the 21st century. So, how long is a piece of string? Hint


Question 4 of 10
4. I was cleaning the windows when I noticed a loose thread hanging from the curtains. I gave this stray thread a quick yank, only to discover that it was in fact a piece of string still attached to the curtains. I yanked again and again and again. Five minutes later I was left with an extremely long piece of string and no curtains. Another five minutes with the tape measure allowed me to deduce that this piece of string was the same length as the Titanic. So, how long is a piece of string? Hint


Question 5 of 10
5. The musty smell emanating from the bookcase drew me towards its well stocked shelves. I dusted along my much-loved books from Austen to Bronte, from Chaucer to Dickens, from Eliot to...well you get the idea. As I reached the O section, a piece of string was swept to the floor. Performing the usual ritual, I was quite surprised to find that the string's length in millimetres corresponded with the numerical title of the George Orwell novel it was swept from. So, how long is a piece of string? Hint


Question 6 of 10
6. At this point in time, my cleaning had reached its halfway point. I decided that I had earned myself a cup of tea and so proceeded to the kitchen. As I was jiggling my teabag up and down in the mug, I became curious as to the length of the string attached to it. Old habits die hard and it was only a matter of seconds until I found that the number of inches the string measured was the same as the number of members in the group the Thompson Twins in 1982. So, how long is a piece of string? Hint


Question 7 of 10
7. The doorbell rang, so I answered it to find the two young boys from next door. "Can we use your backyard to play cricket?" they asked. "Yes, but on the condition you both go and find me a piece of string that is the same length as a cricket pitch from stump to stump" I replied. It wasn't long before they were back with string in hand. "Here you go" they said. So, how long is a piece of string? Hint


Question 8 of 10
8. I left the two boys to their cricket and went back to my cleaning duties. From inside I could hear the sounds of bat on ball until it was interrupted by the sound of ball through window. I went back outside to investigate and found the boys had scampered over the fence. Hanging on the fence was the piece of string they used to measure the cricket pitch, however it was not as long as I remembered it to be. Upon measuring the string I found that its length was the exact length jumped by Bob Beamon in the long jump event at the 1968 Mexico City Olympic Games. So, how long is a piece of string? Hint


Question 9 of 10
9. I took the vacuum to clean up the broken glass, but when I switched it on it was just like a wooden horse, that is, it wooden go. So, like most men, I started to pull it apart with no real idea of what I was doing. But my efforts were not in vain. A piece of string had been sucked up the hose and blocked it. I managed to get the string out in one piece and found it to be the same in length, in metres, as the number of questions asked in original 'Who Wants to Be a Millionaire?' game show (and also in the original 'Who's the Expert' game at FunTrivia). So, how long is a piece of string? Hint


Question 10 of 10
10. With all my cleaning completed, I decided to unwind with some music. I took out my four disc set of 'Mozart's String Quartets' only to find the discs missing and a quartet of strings in their place. After measuring I found the most extraordinary thing. The lengths of each string, all different and in inches, corresponded with numbers in the titles of songs found elsewhere in my collection. They were as follows- The Beatles' "When I'm ___"; Eddie Cochran's "___ Flight Rock"; and The Rolling Stones' "___ Light Years From Home". Now for something completely different: how long ISN'T a piece of string? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : Kat1982: 0/10
May 08 2024 : Envirodoc: 5/10
May 07 2024 : Guest 168: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. With the arrival of spring, it was time for the annual ritual of spring cleaning. Whilst carrying out my labours I happened upon a number of pieces of string, all of varying lengths, in the most unusual of places. The first piece of string was buried under the cushions of my couch. Simply for the sake of it, I measured this piece of string and found that its length was exactly the same as the width of the "Mona Lisa". So, how long is a piece of string?

Answer: 53 centimetres

The height of the "Mona Lisa" is 77 centimetres. The year 1503 is when da Vinci started working on the painting. In 1911 it was stolen from the Louvre by an Italian employee who was so patriotic that he thought the painting should be returned to and displayed in its home country.
2. After giving the couch a thorough cleaning, I decided the light shades would be my next target. While I was precariously perched on a stool unscrewing the shades from their fixings, a second piece of string fell on my head. Whilst praising the Lord it wasn't a brick, I took to this string with my tape measure. This piece of string turned out to be the exact same length as a tennis court (marked out area). So, how long is a piece of string?

Answer: 78 feet

The width of a tennis court for singles matches is 27 feet. The width of the court for doubles matches is 36 feet. The length of the net, also in doubles matches, is 42 feet.
3. With all light shades cleaned and firmly fixed back in their locations, I proceeded to the entertainment unit. Amongst all the power cords for TV, DVD, Wii, Playstation, stereo etc. was yet another well-camouflaged short piece of string. The number of inches was the same as the number of United States presidents who had been assassinated while in office before the 21st century. So, how long is a piece of string?

Answer: 4 inches

Abraham Lincoln was assassinated on the 14th of April 1865 by John Wilkes Booth. James Garfield was assassinated on the 2nd of July 1881 by Charles Julius Guiteau. William McKinley was assassinated on the 14th of September 1901 by Leon Czolgosz. John Kennedy was assassinated on the 22nd of November 1963 by Lee Harvey Oswald.

Other attempts had been made on presidential lives, but only the above four were successful before the 21st century.
4. I was cleaning the windows when I noticed a loose thread hanging from the curtains. I gave this stray thread a quick yank, only to discover that it was in fact a piece of string still attached to the curtains. I yanked again and again and again. Five minutes later I was left with an extremely long piece of string and no curtains. Another five minutes with the tape measure allowed me to deduce that this piece of string was the same length as the Titanic. So, how long is a piece of string?

Answer: 882 feet 9 inches

At 882 feet and 9 inches long, the Titanic was the longest passenger ship of its time. In 1912 it set sail on its ill-fated maiden voyage, colliding with an iceberg on the 15th of April and sinking within hours. I wanted to use figures of passengers and casualties for incorrect answers but it seems that nobody can agree judging by the various numbers I came across whilst researching. So, instead I've opted for figures that are consistent throughout.

The total capacity of the ship was 3547, whilst the total life boat capacity was 1178. Amazingly, this means only one in every three passengers/crew would get a spot in a lifeboat if the ship was at full capacity. I guess they really did believe it was unsinkable. Thank you to looney_tunes for the mathematical advice.
5. The musty smell emanating from the bookcase drew me towards its well stocked shelves. I dusted along my much-loved books from Austen to Bronte, from Chaucer to Dickens, from Eliot to...well you get the idea. As I reached the O section, a piece of string was swept to the floor. Performing the usual ritual, I was quite surprised to find that the string's length in millimetres corresponded with the numerical title of the George Orwell novel it was swept from. So, how long is a piece of string?

Answer: 1984 millimetres

The year 1949 is when (possibly) the greatest book ever was published, and 1999 is the year that (possibly) the worst television show ever debuted in the Netherlands ("Big Brother"). Orwell finished writing his masterpiece in 1948. He swapped the last two digits around to come up with the title of the book.
6. At this point in time, my cleaning had reached its halfway point. I decided that I had earned myself a cup of tea and so proceeded to the kitchen. As I was jiggling my teabag up and down in the mug, I became curious as to the length of the string attached to it. Old habits die hard and it was only a matter of seconds until I found that the number of inches the string measured was the same as the number of members in the group the Thompson Twins in 1982. So, how long is a piece of string?

Answer: 3 inches

Although there have been numerous lineups in the band, the most recognizable and successful was the trio of Tom Bailey, Joe Leeway and Alannah Currie. This lineup was formed in 1982 and was known for such hits as 'Doctor Doctor' and 'Hold Me Now'.
7. The doorbell rang, so I answered it to find the two young boys from next door. "Can we use your backyard to play cricket?" they asked. "Yes, but on the condition you both go and find me a piece of string that is the same length as a cricket pitch from stump to stump" I replied. It wasn't long before they were back with string in hand. "Here you go" they said. So, how long is a piece of string?

Answer: 22 yards

The length of a cricket pitch is twenty-two yards or one chain. Eleven players are on each team. Of the eleven players you must get ten of them out to bring their innings to an end. Twenty five is the combined age of the two boys from next door, which really has no relevance but I had to put three incorrect answers.
8. I left the two boys to their cricket and went back to my cleaning duties. From inside I could hear the sounds of bat on ball until it was interrupted by the sound of ball through window. I went back outside to investigate and found the boys had scampered over the fence. Hanging on the fence was the piece of string they used to measure the cricket pitch, however it was not as long as I remembered it to be. Upon measuring the string I found that its length was the exact length jumped by Bob Beamon in the long jump event at the 1968 Mexico City Olympic Games. So, how long is a piece of string?

Answer: 8.90 metres

With a jump of 8.90 metres, Beamon smashed the previous record of 8.35 metres. His record stood for over twenty years. It is believed that the high altitude of Mexico City contributed to many track and field records being broken at these games. With the air being thinner there is less resistance on the body. 5.25 is how many seconds it took the boys to get from my backyard to theirs, and 47.50 is how much it cost to replace the broken window.
9. I took the vacuum to clean up the broken glass, but when I switched it on it was just like a wooden horse, that is, it wooden go. So, like most men, I started to pull it apart with no real idea of what I was doing. But my efforts were not in vain. A piece of string had been sucked up the hose and blocked it. I managed to get the string out in one piece and found it to be the same in length, in metres, as the number of questions asked in original 'Who Wants to Be a Millionaire?' game show (and also in the original 'Who's the Expert' game at FunTrivia). So, how long is a piece of string?

Answer: 15 metres

About 'Who's the Expert'--no explanation necessary. If you got this question wrong, hang your head in shame. If you chose 100 metres, hand in your membership immediately.

'Who Wants to Be a Millionaire?' first aired in 1998 in the UK. The show started out with 15 questions, but also had versions with 12 questions.
10. With all my cleaning completed, I decided to unwind with some music. I took out my four disc set of 'Mozart's String Quartets' only to find the discs missing and a quartet of strings in their place. After measuring I found the most extraordinary thing. The lengths of each string, all different and in inches, corresponded with numbers in the titles of songs found elsewhere in my collection. They were as follows- The Beatles' "When I'm ___"; Eddie Cochran's "___ Flight Rock"; and The Rolling Stones' "___ Light Years From Home". Now for something completely different: how long ISN'T a piece of string?

Answer: 6.75 inches

The songs were 'When I'm 64', '20 Flight Rock', and '2000 Light Years From Home'. That leaves 6.75, which is probably the average number of minutes people will waste doing this utterly ridiculous quiz.

Sources used for this quiz:
Cassel's "Chronology of World History"
Chamber's "Biographical Dictionary"
Wikipedia
Source: Author Aussiedrongo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Fibonacci Sequence Easier
2. A Matter Of Numbers Average
3. I've Got Your Number Average
4. Think of a Number Tough
5. Counting Up To Twenty Very Easy
6. Number Wonder Difficult
7. The Answer Is Tough
8. As Easy As Pi Average
9. It Adds Up Difficult
10. Another Numbers Game Average
11. All Types of Numbers Average
12. Peas In A Pod And Their Missing Number Very Easy

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us