FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lincoln Abraham Quizzes, Trivia and Puzzles
Lincoln Abraham Quizzes, Trivia

Abraham Lincoln Trivia

Abraham Lincoln Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
23 Abraham Lincoln quizzes and 240 Abraham Lincoln trivia questions.
1.
  The Assassination of Lincoln   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz about some of the details of the assassination of Abraham Lincoln.
Average, 10 Qns, robert362, Jul 17 21
Average
robert362
Jul 17 21
5537 plays
2.
  The Plot to Steal Lincoln's Body   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
During his presidency, Abraham Lincoln was a target of numerous conspiracies -- but the plotting didn't stop after he died! He had been in his tomb eleven years when a plan was hatched to snatch his body. Test your knowledge of this bizarre event.
Tough, 10 Qns, CellarDoor, Mar 30 08
Tough
CellarDoor gold member
788 plays
3.
  The Assassination of Abraham Lincoln   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about events surrounding the assassination of President Abraham Lincoln. I hope you will find it to be interesting and informative.
Average, 10 Qns, daver852, Apr 13 15
Average
daver852 gold member
673 plays
4.
  The Manhunt for John Wilkes Booth   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The hunt for John Wilkes Booth was referred to as the greatest manhunt in American history. This quiz is about the twelve day hunt for Lincoln's assassin.
Average, 10 Qns, pennie1478, Apr 09 20
Average
pennie1478 gold member
Apr 09 20
1042 plays
5.
  Lincoln - Fact or Fiction   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many Lincoln myths. Can you choose which of these are myths and which are facts? All answers are either 'fact' or 'fiction'.
Average, 10 Qns, mrsmarylincoln, Jun 02 23
Average
mrsmarylincoln
Jun 02 23
3949 plays
6.
  Abraham Lincoln Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
A brief look at the 16th president of the United States.
Average, 15 Qns, seaninlv, Aug 01 22
Average
seaninlv
Aug 01 22
4117 plays
7.
  Lincoln's Greatest Speech?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will cover questions on President Lincoln's second inaugural address, a speech that 'sounded more like a sermon than a state paper' according to Frederick Douglas.
Average, 10 Qns, pennie1478, Apr 09 20
Average
pennie1478 gold member
Apr 09 20
425 plays
8.
  Lincoln's Assassins    
Multiple Choice
 10 Qns
John Wilkes Booth, actor, killed Abraham Lincoln. But what do you know about all the other people who were caught up in the hysteria surrounding the murder?
Average, 10 Qns, Pick61, Apr 09 20
Average
Pick61
Apr 09 20
579 plays
9.
  Abraham 'Honest Abe' Lincoln    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will have a few easy questions and some that aren't so easy. I think generally people will do fairly well on this. Best of luck!
Average, 10 Qns, MisterE76, Feb 10 23
Average
MisterE76
Feb 10 23
2998 plays
10.
  Lincoln: Eloquence, Subtlety and Wit   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Burdened with weak generals, a poor Cabinet and a tempestuous marriage, the Great Emancipator controlled events and personalities around him with many memorable turns of phrase.
Difficult, 10 Qns, coolupway, Jul 21 05
Difficult
coolupway
1538 plays
trivia question Quick Question
How many times did Abraham Lincoln win the presidential election?

From Quiz "Abraham Lincoln"




11.
  The Politically Incorrect Abraham Lincoln Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Of course Abraham Lincoln was the most beloved President of the United States-wasn't he?
Average, 10 Qns, chicochi3, Apr 09 20
Average
chicochi3
Apr 09 20
802 plays
12.
  His Name was Mudd   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dr. Samuel Mudd was found guilty as a conspirator in the assassination of President Abraham Lincoln. Here are ten questions about the life of Dr. Mudd.
Average, 10 Qns, ditsyquoin, Jul 23 15
Average
ditsyquoin
542 plays
13.
  The Death of Abraham Lincoln    
Multiple Choice
 10 Qns
To me, Abraham Lincoln was probably the greatest American President. This quiz was inspired by "Twenty Days", a book written by Dorothy Kunhardt and Philip Kunhardt, Jr.
Difficult, 10 Qns, tigey, Feb 13 20
Difficult
tigey
Feb 13 20
1425 plays
14.
  Abraham and Mary Lincoln   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Abraham Lincoln was the greatest U.S. president. How much do you know about him and his wife?
Tough, 15 Qns, mrsmarylincoln, Apr 09 20
Tough
mrsmarylincoln
Apr 09 20
2149 plays
15.
  Lincoln: The Personal Side    
Multiple Choice
 10 Qns
A look at Lincoln's personal life.
Average, 10 Qns, robert362, Feb 12 22
Average
robert362
Feb 12 22
2200 plays
16.
  Mr. Lincoln 16th President of the USA   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mr. Lincoln loved the Union and worked to preserve it. These questions are about times in his life that were important to him.
Average, 10 Qns, Dee30, Apr 09 20
Average
Dee30 gold member
Apr 09 20
817 plays
17.
  Abe Lincoln    
Multiple Choice
 10 Qns
The Legendary Mr. Lincoln.
Average, 10 Qns, robert362, Apr 25 23
Average
robert362
Apr 25 23
4099 plays
18.
  Did John Wilkes Booth Escape?    
Multiple Choice
 10 Qns
Traditional history tells one story, but there are some who wonder about another possible fate for the man who shot Lincoln.
Average, 10 Qns, robert362, Jun 25 10
Average
robert362
1143 plays
19.
  Abraham Lincoln Fun Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
A good quiz for those who want to test their knowledge of the USA's 16th and possibly, greatest president.
Average, 10 Qns, daddyralph, Jun 13 20
Average
daddyralph
Jun 13 20
2644 plays
20.
  The 16th President of the USA    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the man who led the U.S. through the Civil War?
Average, 10 Qns, bodyguard, Apr 04 14
Average
bodyguard
1855 plays
21.
  Difficult Abraham Lincoln Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Some random questions on Lincoln and his life, mostly during and around the period of his presidency.
Difficult, 10 Qns, Weehawken, Feb 14 19
Difficult
Weehawken
Feb 14 19
1007 plays
22.
  Abraham Lincoln at Cooper Union    
Multiple Choice
 10 Qns
OK, we all know about Lincoln's Gettysburg Address, but how much do you know about the speech that made him a contender for the Republican nomination in 1860?
Difficult, 10 Qns, Weehawken, Apr 09 20
Difficult
Weehawken
Apr 09 20
340 plays
23.
  Abraham Lincoln's Cabinet    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the various people who served in the cabinet of one of the most famous Presidents in US history.
Tough, 10 Qns, civilwarnerd, Apr 14 13
Tough
civilwarnerd
261 plays

Abraham Lincoln Trivia Questions

1. Abraham Lincoln was shot on what holiday?

From Quiz
The Assassination of Abraham Lincoln

Answer: Good Friday

Lincoln was shot on Friday, April 14, 1865. This happened to be Good Friday. Because Lincoln was regarded by some as a nearly god-like figure, some have tried to read a special significance into the date, but it seems to have been just a coincidence.

2. "At this second appearing to take the oath of the Presidential office there is less occasion for an extended address than there was at the first." In what year was President Abraham Lincoln's second inauguration held?

From Quiz Lincoln's Greatest Speech?

Answer: 1865

President Lincoln was the first president in thirty-two years to be inaugurated for a second term. His inauguration was held on a blustery March 4, 1865. The New York Herald stated Lincoln was "a one-term compromise by cliques within his own party". His second inaugural speech was seven hundred and three words in twenty-five sentences and four paragraphs. Lincoln wrote his second address six days before the inauguration event.

3. Who was Lincoln's Secretary of the Navy?

From Quiz Abraham Lincoln's Cabinet

Answer: Gideon Welles

Gideon Welles was one of the most accomplished Sec Navs in US history. In four years he changed the navy to a force worthy of a superpower. Before the Civil War, there were about 90 ships; after it there were over 600. In particular, with the USS Monitor he introduced a new age of iron into the US Navy.

4. John Wilkes Booth and his co-conspiritors carried out their attacks on April 14, 1865. The original plan was not to kill Lincoln, but to do what?

From Quiz Lincoln's Assassins

Answer: Kidnap the president and transport him to Richmond

For over a year, Booth had planned for the kidnapping, but the chance never presented itself. His group of confederates consisted of John Surratt, Lewis Powell, George Atzerodt, David Herold, Michael O'Laughlen and Samuel Arnold.

5. Dr. Mudd spent almost all of his life in a slave state that remained in the Union during the Civil War. What was the name of that state?

From Quiz His Name was Mudd

Answer: Maryland

Maryland, Delaware, Kentucky and Missouri were all slave states that did not secede. Except for his time in prison, Dr. Mudd lived his entire life in Southern Maryland.

6. Many people would think that if one didn't have a good education one would not amount to much. What type of education did Mr. Lincoln have?

From Quiz Mr. Lincoln 16th President of the USA

Answer: 1st grade

Lincoln didn't attend many days of formal school, but largely home-schooled himself. He walked miles to borrow books and took good care of them. He studied by the candle or fireplace at night after his daily work was completed.

7. When John Wilkes Booth left Ford's theater, where did he and one of his fellow conspirators go?

From Quiz The Manhunt for John Wilkes Booth

Answer: Home of Mary Surrat

After fleeing Ford's theater, Booth met up with one of the three conspirators involved in Lincoln's assassination, David Herold. Booth and Herold traveled to Mary Surrat's boarding house where they collected the things that had been left there for their escape to Virginia.

8. What date did Lincoln give his speech at Cooper Union?

From Quiz Abraham Lincoln at Cooper Union

Answer: February 27, 1860

The original date for his speech was November 29, 1859. It would be postponed until February 27, 1860. Some think Lincoln wanted to postpone it so that it would be closer to the Republican Nomination Convention so that he would have some momentum going into it. The questions for this quiz were in large part derived from Harold Holzer's book "Lincoln At Cooper Union".

9. When was Abraham Lincoln inaugurated for his first term?

From Quiz Abraham Lincoln

Answer: March 4, 1861

Today the inauguration takes place on January 20th, but back then there was a longer stretch before the President Elect was sworn in.

10. How many guests did President Lincoln and his wife, Mary, have with them in the presidential box at Ford's Theatre the night the president was assassinated?

From Quiz The Death of Abraham Lincoln

Answer: Two

Major Henry Reed Rathbone and his fiance (who was also his stepsister) Clara Harris. Others had been invited such as General and Mrs. Grant and Mr. and Mrs. Edwin Stanton (Stanton was Secretary of War). Neither of these couples went as the wives would not associate with Mary Todd Lincoln. The Lincoln son, Robert, had been invited but did not go as he was just home from the war and was exhausted. It was the 5th day of peace following the Civil War.

11. Lincoln said of this prominent family that while God required only one "d" to spell his name, they required two. Who were they?

From Quiz Lincoln: Eloquence, Subtlety and Wit

Answer: The Todds

Mary Todd's family, prominent in Kentucky before the war and in fact close to Lincoln's idol, Henry Clay, had aristocratic pretensions, and the Great Emancipator was constantly burdened by his wife's unending succession of spending sprees, snobberies, jealousies and snits. As with many things in Lincoln's life, humor helped him to persevere.

12. Abraham Lincoln was born on a winter's day in ________ ?

From Quiz The 16th President of the USA

Answer: Hodgenville, Ky

Lincoln was the second child born to Thomas and Nancy Hanks Lincoln.

13. Lincoln's parents were _________?

From Quiz Lincoln: The Personal Side

Answer: Nancy and Thomas

Nancy Hanks and Thomas Lincoln were the parents. Anne and William were the Shakespeares; Anne and Charles were the Lindberghs. Sally and Thomas is a reference to Thomas Jefferson and Sally Hemmings.

14. Abraham Lincoln was assassinated by whom?

From Quiz Abraham 'Honest Abe' Lincoln

Answer: John Wilkes Booth

John Wilkes Booth fatally shot Lincoln in Ford's theater. Booth himself died in April of 1865.

15. What number was President Lincoln?

From Quiz Abraham Lincoln

Answer: 16th

16. Lincoln was born in which state?

From Quiz Abraham Lincoln Fun Facts

Answer: Kentucky

17. Booth had originally intended to:

From Quiz The Assassination of Lincoln

Answer: Kidnap Lincoln

The original idea was to kidnap Lincoln. It didn't work out - then, Lee surrendered. The idea of killing Lincoln - and others - came later.

18. Abraham Lincoln was nearly killed as a boy when he was kicked in the head by a horse. Fact or Fiction?

From Quiz Lincoln - Fact or Fiction

Answer: Fact

Abraham was unconscious for a time after a horse kicked him. He recovered fully. He had another brush with death when at about age 7, he fell into Knob Creek. He was saved by a neighbor boy.

19. What date were Abraham Lincoln and Mary Todd married?

From Quiz Abraham and Mary Lincoln

Answer: November 4, 1842

Abraham and Mary were married Nov 4, 1842 in the parlor of her sister Elizabeth Edwards.

20. This man was Lincoln's law {partner;} he also wrote about Lincoln.

From Quiz Abe Lincoln

Answer: William Herndon

21. Lincoln was shot and killed by a man named John Wilkes Booth. What was Booth's profession?

From Quiz The Assassination of Abraham Lincoln

Answer: Actor

John Wilkes Booth was from a famous family of actors. He was very well known to the public. In 1863, Lincoln had seen Booth perform in a play called "The Marble Heart," and had been so moved by his performance that he sent Booth an invitation to visit him at the White House. Booth did not reply to the invitation, and Lincoln remarked to a friend that he was puzzled as to why Booth had not accepted.

22. "...and the war came." What American war was President Lincoln speaking of in his second inaugural address?

From Quiz Lincoln's Greatest Speech?

Answer: Civil War

The American Civil War began in April 1861 and ended in April 1865. The second paragraph of President Lincoln's speech comprised eighty-three words. The last sentence of the second paragraph stated that the war came even though the president didn't want it to begin.

23. How many Secretaries of War did Lincoln have?

From Quiz Abraham Lincoln's Cabinet

Answer: Two

Lincoln's first Secretary of War, Simon Cameron, served from 1861-62, and resigned because of allegations of corruption against him. Edwin Stanton was on the cabinet during Andrew Johnson's tenure. When Johnson fired Stanton, it was in violation of the Tenure of Office Act. This was one of the things that the House used to impeach Johnson.

24. What prompted Booth to choose this date and place for the attack on Lincoln?

From Quiz Lincoln's Assassins

Answer: Pure chance

Booth had gone to Ford's Theatre that morning to pick up or deliver some mail. He happened to be nearby when a White House aide came to let Ford know that Lincoln would be attending that night. The actor had barely 8 hours to gather his resources and make his plans for the assassination and subsequent escape. He could only locate Herold, Powell and Atzerodt.

25. Dr. Mudd was the father of nine children. What church did he and his family regularly attend?

From Quiz His Name was Mudd

Answer: St. Mary's Catholic Church

Dr. Mudd and wife, Sarah Dyer Mudd, were devout Roman Catholics who usually attended St. Mary's in Bryantown Md. On the fateful Easter Sunday of 1865, Dr. Mudd attended the much smaller and remote St. Peter's Catholic Church.

26. Although it was meant to be a place of peace, Lincoln's tomb would be the site of conspiracy, intrigue, and violence. In what type of setting were his tomb and monument built?

From Quiz The Plot to Steal Lincoln's Body

Answer: A quiet, leafy cemetery outside the city

Oak Ridge Cemetery is located two miles from downtown Springfield, an early exemplar of the rural cemetery movement -- a trend away from crowded (and often neglected) city churchyards. The pretty landscaping, open-air feel and quiet atmosphere appealed to Mary Lincoln, who later said that Lincoln had asked her to "lay [his] remains in some quiet place." The town fathers of Springfield wanted their most famous son in a more central location -- even going so far as to build a suitable hilltop tomb near a downtown mansion they'd signed a contract to buy. In order to force them to respect her wishes, the widow of the President had to call on the Secretary of War and eventually make threats to move the body to Chicago or to Washington DC -- with "violent efforts" if necessary. A pretty tomb with a marble sarcophagus was finally erected at Oak Ridge, near a tall obelisk and a memorial center.

27. How much money did Lincoln receive for giving his speech?

From Quiz Abraham Lincoln at Cooper Union

Answer: $200

The modern equivalent accounting for inflation only is $4,000.

28. During the Republican Nomination Convention in 1860, Lincoln lost to this man on the first two ballots, but finally won the party's nomination on the third ballot.

From Quiz Abraham Lincoln

Answer: William Seward

William Seward was the favorite going into the convention. Seward won on the first two ballots, but failed to get the number of votes needed to secure his nomination. Lincoln, who got second to Seward on the first two ballots, gained the votes of others who dropped out so by the third ballot Lincoln won carrying enough votes to win the nomination. Lincoln would later make Seward his Secretary of State.

29. On what date did the assassination of Abraham Lincoln take place?

From Quiz The Death of Abraham Lincoln

Answer: April 14, 1865

It was Good Friday that year.

30. What was Abraham Lincoln's middle name?

From Quiz The 16th President of the USA

Answer: He didn't have a middle name

He was named "Abraham" after his paternal grandfather who was killed by an Indian.

This is category 13731
Last Updated Feb 24 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.